Luik-Bastenaken-Luik live op tv en livestream

Luik-Bastenaken-Luik live op tv en livestream In het voorjaar wordt Luik-Bastenaken-Luik (Liège-Bastogne-Liège) verreden. Deze Belgische wielerkoers wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze Waalse klassieker online via een livestream volgen. Hoe ziet het parcours van deze Ardennenklassieker eruit? Welke belangrijke hellingen moeten de deelnemers beklimmen? Hoe is de geschiedenis van deze oude Waalse koers verlopen?

Geschiedenis van Luik-Bastenaken-Luik

Beginjaren

De Waalse krant L'Expresse organiseerde in 1892 de eerste editie van deze wielerwedstrijd. In die tijd was het nog geen profkoers, het was een wedstrijd voor amateurs. De Belg Leon Houa won de eerste editie Liège–Bastogne–Liège met grote overmacht. De nummer twee finishte met een achterstand van 22 minuten op de winnaar en de nummer drie kwam pas 44 minuten na Houa over de finish. Ook in 1893 was het nog een amateurkoers en wederom won Houa de wedstrijd. In 1894 werd Houa profwielrenner. Toevallig was Luik-Bastenaken-Luik dat jaar voor het eerst een profkoers. Wederom pakte Houa de zege in deze Waalse eendagskoers, ditmaal met zeven minuten voorsprong op de nummer twee.

In die editie van 1894 werd overigens de toen pas 23-jarige Maurice Garin vierde. Garin had op dat moment nog de Italiaanse nationaliteit. In december 1901 zou hij Fransman worden. In 1903 zou Garin wielergeschiedenis schrijven door de allereerste editie van de Tour de France te winnen.

Herstart

Na die drie edities die door Léon Houa werden gewonnen, leek het er lang op dat Houa voor altijd de enige renner zou blijven die ooit Luik-Bastenaken-Luik had gewonnen. De wedstrijd werd namelijk jarenlang niet meer georganiseerd en het leek erop dat hij voor altijd ter ziele was gegaan.

In 1908 keerde de wedstrijd toch weer terug op de kalender. Ook in 1909 werd hij georganiseerd. In die periode leek de wedstrijd nog steeds niet erg levensvatbaar. In 1910 werd hij namelijk niet georganiseerd. In 1911 keerde hij toch weer terug op de kalender. L-B-L kende dus een zeer moeizame beginperiode, maar na de Eerste Wereldoorlog begon de koers toch langzaam maar zeker steeds meer prestige te krijgen. Pas na de Tweede Wereldoorlog groeide Liège-Bastogne-Liège uit tot een onbetwiste internationale topklassieker, waar ook veel toprenners van buiten België zich op gingen focussen. Zoals de legendarische Zwitser Ferdy Kübler die de koers won in 1951 en 1952.

Erelijst

Hoe ziet de erelijst van LBL eruit, voorafgaand aan de editie van 2022? De recordhouder qua aantal zeges in LBL is de legendarische 'Kannibaal' Eddy Merckx, die vijf keer deze klimklassieker won. De Italiaan Moreno Argentin, die een grote specialist was in de Waalse klassiekers, won Luik-Bastenaken-Luik vier keer. Ook de Spanjaard Alejandro Valverde Belmonte zegevierde vier keer: in 2006, 2008, 2015 en 2017. Er zijn drie coureurs die drie zeges pakten in LBL: de eerder genoemde Belg Léon Houa, zijn landgenoten Alfons Schepers en Fred de Bruyne. Vier Nederlanders wonnen LBL: Ab Geldermans in 1960, Steven Rooks in 1983, Adrie van der Poel in 1988 en Wout Poels in 2016.

Recente winnaars van deze wedstrijd zijn onder meer de Belg Philippe Gilbert (2011), de Kazach Maksim Iglinski (2012), de Ier Daniel Martin (2013), de Australiër Simon Gerrans (2014), de Nederlander Wout Poels (2016), Alejandro Valverde (2006, 2008, 2015 en 2017), Bob Jungels (2018), Jakob Fuglsang (2019), Primoz Roglic (2020) en Tadej Pogacar (2021).

Namen

De officiële naam van deze Waalse klassieker is Liège-Bastogne-Liège. In Nederland en Vlaanderen wordt deze koers echter doorgaans Luik-Bastenaken-Luik genoemd. Vaak wordt de wedstrijdnaam afgekort met 'LBL' of 'L-B-L'. Een bekende bijnaam van deze wedstrijd is 'La Doyenne'. Dit betekent 'ouderdomsdeken'. Deze naam heeft de wedstrijd te danken aan het feit dat het de oudste koers is van de 'vijf grote monumenten onder de klassiekers'. (De andere vier monumenten zijn de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije.)

Plek op de kalender

LBL is doorgaans een voorjaarsklassieker. Op dinsdag 17 maart 2020 werd bekend dat LBL in dat seizoen, net als veel andere sportwedstrijden, niet kon plaatsvinden op de oorspronkelijke datum (26 april). Later werd er een nieuwe datum voor deze Waalse koers gevonden op de herziene wielerkalender: 4 oktober. Luik-Bastenaken-Luik 2022 wordt echter weer 'gewoon' in het voorjaar verreden, namelijk op 24 april 2022. Ook Luik-Bastenaken-Luik 2023, 2024 en 2025 staan op de kalender van de World Tour weer in het voorjaar gepland.

Parcours en route Luik-Bastenaken-Luik

In de periode 1992-2018 lag de finish van Luik-Bastenaken-Luik doorgaans in Ans, wat een voorstadje is van Luik. Met ingang van 2019 keert de finish van Luik-Bastenaken-Luik echter weer terug in het centrum van Luik. De finishlijn ligt daar op de boulevard d’Avroy. Hoe ziet het parcours van deze Waalse klassieker eruit? De route heeft in totaal een lengte van circa 260 kilometer. Beroemde hellingen in het parcours zijn onder meer de Cote de Wanne, Cote de Stockeu en La Redoute. De top van de officiële laatste klim in het parcours (de Cote de la Roche-aux-Faucons) ligt op circa 14 kilometer van de finish, maar in de praktijk moeten de renners daarna nog een heuveltje beklimmen, die niet tot de officiële beklimmingen behoort.

Live op tv, welke zender? Sporza, NOS en Eurosport

Door welke zenders wordt deze Waalse klassieker live op tv uitgezonden? Luik-Bastenaken-Luik wordt live op tv uitgezonden door onder meer de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza), Eurosport en de Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport).

Livestream Luik-Bastenaken-Luik

Livestream Luik-Bastenaken-Luik bij Sporza

Luik-Bastenaken-Luik is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza. Met zo'n livestream kan men Luik-Bastenaken-Luik live bekijken op een computer of smartphone. De livestream van Sporza bij LBL is geheel gratis. De stream is echter wel geo-restricted, wat inhoudt dat men alleen in België naar deze livestream mag kijken. Voor andere landen is deze officiële livestream van de Vlaamse publieke omroep 'geo-blocked' (geblokkeerd). De gratis stream van koers van de dames begint 's ochtends. De gratis livestream van de herenwedstrijd begint bij Sporza 's middags. Men kan deze gratis livestream van Luik-Bastenaken-Luik onder meer vinden in de rubriek 'Nu Live' op die site van Sporza. Ook vindt men op die middag in de rubriek 'Wielrennen' een link naar de officiële Vlaamse livestream van Luik-Bastenaken-Luik. Ook kan men de livestream van Luik-Bastenaken-Luik vinden via de Sporza App. Die app is geheel gratis.

Livestream Eurosport

Ook is Luik-Bastenaken-Luik te volgen via een livestream van de sportzender Eurosport. Hun officiële livestream bevindt van Luik-Bastenaken-Luik zich op de Eurosport Player App. Om die livestream te gebruiken, dient men echter wel een betaald abonnement op die dienst van Eurosport te hebben. De livestream van de herenwedstrijd van Luik-Bastenaken-Luik begint bij hen om circa 13u30. Eerder op de dag is bij hen al een stream te zien van de dameswedstrijd. Eurosport heeft gedurende het hele wegwielerseizoen een groot aanbod aan wielerwedstrijden die men online per livestream kan bekijken. Eurosport heeft bijvoorbeeld ook exclusief voor de Benelux de officiële livestream van de Giro d'Italia.

Livestream Nederland: NOS

Ook de Nederlandse publieke omroep NOS (Studio Sport) biedt op haar website een livestream van LBL aan. Deze livestream is ook te bekijken via de NOS-app. Voor deze livestream van LBL geldt echter ook dat die geo-restricted is. Zoals Sporza alleen maar de online uitzendrechten in België heeft, heeft de NOS alleen maar de uitzendrechten voor de livestream in Nederland. Het is daarom officieel verboden om deze livestream op de website van de NOS van buiten Nederland te bekijken. Net als de livestream van Sporza is ook de stream van de NOS gratis. Men hoeft ook geen account te hebben om de livestream op de website te bekijken. De gratis livestream van de dameswedstrijd begint bij de NOS 's ochtends. De gratis stream van de herenwedstrijd begint om circa 13u20. Via de NOS-app is zo'n gratis stream voor Nederlandse kijkers overigens wel legaal buiten Nederland te bekijken. Men dient deze app van de Nederlandse publieke omroep dan echter wel van tevoren in Nederland reeds te hebben gedownload.

Go App livestream (LBL via online tv)

Behalve via een livestream van één van de bovengenoemde omroepen, kan men ook via de Go App (online tv) live naar Luik-Bastenaken-Luik kijken. Met die dienst kan men per livestream naar tv-uitzendingen kijken. Het is een streamingdienst van Ziggo. Hij is te gebruiken door iedereen die digitale tv heeft bij VodafoneZiggo. Veel klanten van dit bedrijf gebruiken deze dienst reeds op per livestream naar televisie te kijken op bijvoorbeeld hun smartphone. Men kan op die app naar elke livestream (en dus ook naar de live tv-uitzendingen van LBL anno 2022, 2023 en 2024) kijken in de gehele EU. Men kan daarbij kiezen tussen een livestream van Sporza of de NOS om Luik-Bastenaken-Luik te bekijken. Zo kan dus alsnog geheel legaal per livestream in Nederland naar de live tv-uitzending van Sporza kijken, terwijl de stream op de site van die Vlaamse publieke zender nochtans 'geo-blocked' is.

NLziet livestream LBL

Het is ook mogelijk om 'Liège-Bastogne-Liège' te bekijken via een livestream bij NLZIET. Men dient dan wel een abonnement op die dienst te hebben. Ook is er een livestream van deze oude Waalse wedstrijd te vinden op NPO Start. Op zowel NLZiet als op NPO Start kan men per livestream naar het live tv-verslag van NOS Studio Sport van Luik-Bastenaken-Luik kijken; de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport zijn daarentegen niet via een stream op die app te bekijken.

Livestream FloBikes? Nee

De Noord-Amerikaanse streamingdienst FloBikes heeft geen livestream van Luik-Bastenaken-Luik. Zij bezitten niet de uitzendrechten om de klassiekers van de ASO (zoals ook de Waalse Pijl en Parijs-Roubaix) via een livestream online uit te zenden. Normaal gesproken beschikken zij dus bij Luik-Bastenaken-Luik niet over een livestream van deze oude Belgische wielerklassieker

Dameskoers ook live (tv en livestream)

In 2019 werd er voor het eerst ook een live tv-uitzending van de dameskoers geproduceerd door RTBF. Ook in 2022, 2023 en 2024 is er een live-uitzending bij hen. Daarnaast produceren zij ook een livestream van de dameswedstrijd. Een officiële stream van de dameskoers is in Nederland en Vlaanderen onder meer te bekijken via de Eurosport Player. Ook biedt Sporza een officiële stream uit. Die stream is gratis beschikbaar voor wielerfans in België.

Livestream Luik-Bastenaken-Luik bij Discovery+

Luik-Bastenaken-Luik is ook op de app Discovery+ te bekijken (Nederlandse editie).

Livestream Luik-Bastenaken-Luik bij GCN

Luik-Bastenaken-Luik is ook middels een livestream van GCN te bekijken. Bij hen is voor abonnees zowel de heren- als de dameskoers te zien in een groot aantal landen. Zij hebben een samenwerkingsverband met Eurosport voor de live-uitzendrechten, zodat zij deze livestream kunnen produceren. Luik-Bastenaken-Luik is daarom per livestream bij hen te zien.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BK wielrennen live op tv en livestreamBK wielrennen live op tv en livestreamDe Belgische Kampioenschappen wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames elite worden jaarlijks in de zom…
Waalse Pijl live op tv en livestreamWaalse Pijl live op tv en livestreamDe Belgische wielerklassieker de Waalse Pijl (La Flèche Wallonne) wordt jaarlijks in het voorjaar verreden. Deze koers w…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Ronde van Catalonië - live op tv en livestreamRonde van Catalonië - live op tv en livestreamDe Ronde van Catalonië wordt verreden in het voorjaar. De Volta Ciclista a Catalunya heeft een lange en rijke geschieden…

Veldrit: Nacht van WoerdenVeldrit: Nacht van WoerdenDe Kiremko Nacht van Woerden is een Nederlandse veldrit die jaarlijks wordt verreden. Het parcours van deze internationa…
Tirreno-Adriatico, live op tv en livestreamTirreno-Adriatico, live op tv en livestreamDe Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico is een onderdeel van de UCI World Tour. Tirreno-Adriatico wordt live op tv u…
Bronnen en referenties
  • http://www.cyclingarchives.com/coureurfiche.php?coureurid=9236
  • http://www.velowire.com/UCIwielerkalender/wedstrijd/2814/luik-bastenaken-luik--liege---bastogne---liege-.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Li%C3%A8ge%E2%80%93Bastogne%E2%80%93Li%C3%A8ge
  • http://www.velonews.com/2017/02/news/liege-bastogne-liege-reshuffles-route-invites-2017-wildcard-teams_431021
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 14-04-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.