Veldrit: Nacht van Woerden
De Kiremko Nacht van Woerden is een Nederlandse veldrit die jaarlijks wordt verreden. Het parcours van deze internationale veldrit bevindt zich in de binnenstad van Woerden. Deze wedstrijd is online via een livestream te volgen. Hoe is de geschiedenis van deze Nederlandse cyclocross verlopen? Welke prominente coureurs hebben in de loop der jaren deze cross gewonnen?
Historie: Woerden Wielerstad
Woerden is een echte wielerstad. Er zijn in de loop der jaren heel wat prachtige wielerwedstrijden in Woerden georganiseerd. Ook was Woerden decennialang de plaats waar de wielerbond KNWU gehuisvest was. De grote wielerkampioenen Arie van Vliet en Jan Derksen worden in Woerden met een monument geëerd.
Arie van Vliet
Woerden was de geboorteplaats van Arie van Vliet (1916-2001). Deze legendarische baanwielrenner won tijdens de Olympische Spelen van 1936 goud op het onderdeel 1 kilometertijdrit en zilver op de sprint. Ook werd hij drie keer wereldkampioen sprint bij de profs en één keer bij de amateurs. Daarnaast pakte Van Vliet nog diverse andere medailles op baanwereldkampioenschappen.
Zijn laatste WK-medaille behaalde hij in 1957, op maar liefst 41-jarige leeftijd: zilver. In de finale van het WK sprint voor profs verloor hij van zijn grote vriend én concurrent Jan Derksen. Deze twee Nederlanders waren wereldtoppers in een periode toen het baanwielrennen en met name ook het onderdeel sprint nog buitengewoon populair was. Bij grote sprintwedstrijden stroomde het Olympisch Stadion in Amsterdam vol en stonden vele duizenden toeschouwers de helden Van Vliet en Derksen toe te juichen.
In Woerden staat aan de Oostsingel een monument ter ere van deze twee legendarische sprinters. Nabij dat monument staat de witte villa waarin Arie van Vliet bijna een halve eeuw lang woonde. Het huis is vernoemd naar de Zwitserse wielerbaan waar Van Vliet zijn laatste wereldtitel behaalde: Oerlikon.
Profronde van Woerden
Van 1974 tot en met 1999 bestond er een Profronde van Woerden. Deze koers heeft een indrukwekkende erelijst. In 1975 werd de wedstrijd gewonnen door de enige echte 'Kannibaal': Eddy Merckx. Andere grote namen op de erelijst zijn onder meer Jan Raas (1978, 1980 en 1983), Joop Zoetemelk (1982, 1984 en 1987), Gerrie Knetemann (1979 en 1985), Johan van der Velde (1986), Adrie van der Poel (1989) en Jeroen Blijlevens (1998). Na de editie van 1999, die door Tristan Hoffman gewonnen werd, ging het organisatiecomité van deze profronde zich voortaan helemaal richten op de organisatie van de veldrit 'de Nacht van Woerden'.
KNWU hoofdkantoor
Van 1979 tot en met 2006 was Woerden de administratieve wielerhoofdstad van Nederland: in die periode was het bondsbureau van de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) in Woerden gevestigd. In 2006 is dit hoofdkantoor van de wielerbond echter verhuisd naar het Huis van de Sport in Nieuwegein. Voordat het bondskantoor naar Woerden kwam, was de KNWU gevestigd in Den Haag.
Wielerfamilie Mackay
Woerden is ook de woonplaats van Ron Mackay. Begin jaren tachtig was hij een talentvolle renner, die onder meer de Ster van Zwolle en twee etappes in Olympia's Tour won. In 1985 werd hij prof. Na twee jaar dreigde zijn profcarrière echter te eindigen, omdat hij geen nieuwe profploeg kon vinden. Gelukkig wilde het bedrijfsleven uit de regio Woerden hem wel helpen. Met behulp van privésponsoren uit Woerden en omgeving, zou hij nog tot 1997 in het profpeloton actief blijven. Mede dankzij het grote netwerk in het bedrijfsleven, dat hij tijdens zijn actieve wielercarrière opdeed, kon hij na zijn carrière een succesvol bedrijf opbouwen, dat zich richt op promotionele projecten voor bedrijven: Mackay Promotion.
Zijn dochter is Floortje Mackaij. Zij werd geboren in Woerden op 18 oktober 1995. Floortje Mackaij behoort tot de grootste wielertalenten van Nederland. In 2013 werd ze Nederlands kampioene bij de junior-dames en dat jaar pakte ze ook zilver op het EK tijdrijden bij de junior-dames. Haar grote doorbraak bij de mondiale dames elite beleefde ze in 2015 met een zege in de klassieker Gent-Wevelgem.
Veldrijden in Woerden
In november 1996 werd er voor het eerst een topveldrit georganiseerd in Woerden. Adrie van der Poel zegevierde toen in zijn wereldkampioenstrui, voor Richard Groenendaal en Paul Herygers. In januari 1998 was Woerden de locatie van het NK veldrijden. Richard Groenendaal pakte de zege bij de heren elite (profs). In december 1999 won Maarten Nijland een veldrit in Woerden. Jarenlang was deze cross alleen live te volgen bij het parcours. Er was geen live tv-uitzending of livestream. Daar is verandering in gekomen. Er wordt een livestream geproduceerd waarmee de cross live online te volgen is.
De Nacht van Woerden
In het jaar 2000 begon men met een nieuwe traditie in Woerden: de Nacht van Woerden. Voortaan werd de veldrit in Woerden niet meer overdag (zoals 'gewone' veldritten) verreden, maar 's avonds bij kunstlicht. Een andere reden waarom de veldrit in Woerden een speciale sfeer heeft, is omdat deze cross niet ergens op het platteland wordt verreden, in een bos of een weiland, maar middenin het sfeervolle centrum van de stad Woerden.
Erelijst Nacht van Woerden
Erwin Vervecken won de eerste Nacht van Woerden in 2000. Deze Belgische coureur zou deze cyclocross in 2007 voor de tweede keer winnen. De Belg Bart Wellens won in 2001 en 2003. De Nederlander Richard Groenendaal zegevierde in 2002 en 2004. De Belg Sven Nys won in 2004 en 2009. In 2008 werd deze cross gewonnen door de Belg Klaas Vantornout. Een andere Belgische topper die in Woerden zegevierde was Tom Meeusen, hij won de Nacht van Woerden in 2010. Zijn landgenoot Bart Aernouts zegevierde in 2011 en 2012. De Duitser Marcel Meisen pakte de zege in 2013. In 2014 werd de Nacht van Woerden gewonnen door de Nederlander Thijs van Amerongen. In 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 pakte Lars van der Haar de overwinning in Woerden.
Programma Nacht van Woerden
- 18u00 Junioren
- 18u02 Nieuwelingen
- 19u15 Koppelcross, Jeugd met Professionals (Op uitnodiging)
- 19u40 Dames en junior-vrouwen
- 20u40 Heren elite (profs) en beloften (U23)
- 22u10 Amateurs en Sportklasse
Toegang = gratis
In tegenstelling tot wat men gewend is bij heel veel andere profveldritten, hoeft men bij de veldrit van Woerden geen toegangskaarten te kopen. De toegang bij de Kiremko Nacht van Woerden is geheel gratis.
Locatie: parcours
Het parcours van de cyclocross 'Kiremko Nacht van Woerden' bevindt zich in het oostelijke deel van de oude binnenstad van Woerden. De renners rijden bijvoorbeeld in de buurt van de Oostsingel, de Oostlaan en het Excercitieveld. Op de dag van de wedstrijd is er bewegwijzering in Woerden, om zowel de toeschouwers als de deelnemers naar de juiste locaties te sturen.
Livestream Nacht van Woerden
Deze wedstrijd wordt via een
livestream uitgezonden. Met zo'n livestream kun je deze Nederlandse cross bekijken op een computer of een smartphone. Dat deze veldrit via zo'n livestream te bekijken is, is natuurlijk erg goed nieuws voor de veldritliefhebbers. Is dit een betaalde livestream? Nee, het is gelukkig een gratis livestream. Wie produceert de livestream? De livestream van deze cyclocross wordt onder meer geproduceerd door Wielerflits. Waar is de livestream te vinden? De officiële livestream is onder meer op die wielerwebsite te bekijken. Is deze livestream geo-restricted? In principe is deze gratis livestream overal te bekijken. Hoe laat begint de livestream? De gratis livestream begint in principe om circa 19u30.
Niet live op tv, maar dus wel een livestream van de veldrit van Woerden
Veldrijden is een buitengewoon populaire tv-sport in de lage landen. Tijdens het seizoen zijn er wekelijks meerdere profveldritten live op tv en online via een livestream te volgen. Wordt ook de Nacht van Woerden live op tv uitgezonden? Is er een livestream van deze Nederlandse veldrit beschikbaar? In tegenstelling tot met name de meeste Vlaamse profveldritten, wordt deze veldrit niet live op tv uitgezonden. Ook was er jarenlang geen livestream van deze cross beschikbaar. Meestal wordt een livestream geproduceerd door een tv-omroep die de wedstrijd ook live op televisie uitzendt. Er zijn echter ook diverse crossen, die niet live op tv te zien zijn, maar wel op een livestream. Zo is de veldrit in het Nederlandse Rucphen diverse jaren via een gratis livestream te zien geweest, terwijl die cross niet live op tv te zien was. Die livestream werd geproduceerd door de organisatie en haar zo'n sponsoren. Via zo'n constructie is in Nederland bijvoorbeeld ook het wegcriterium van Boxmeer via een livestream te zien, terwijl er geen live tv-uitzending is. Heel wat jaren dachten veldritfans: het zou mooi zijn als Woerden ook zo'n constructie voor een livestream zou hebben. Helaas was er echter heel lang niet zo'n livestream. Dat was echter wel een begrijpelijke kwestie, want het onafhankelijk produceren van een goede livestream kost heel wat geld. Dat sommige kleine wielerwedstrijden er wel toe in staat zijn om een livestream te produceren, heeft vaak ook met het type sponsoren van zo'n wedstrijd te maken. Als er een mediaproductiebedrijf tot de grote sponsoren behoort, dan wordt het voor zo'n organisatie natuurlijk ineens heel wat makkelijker om zelfstandig zo'n livestream te produceren. Na heel wat jaren zonder livestream, is gelukkig ook deze Nederlandse veldrit erin geslaagd om een eigen stream te krijgen.
UCI-categorie
De Kiremko Nacht van Woerden is een internationale cross van de tweede categorie. Dit houdt in dat de eerste tien renners in de uitslag van de veldrit van Woerden punten krijgen voor de UCI wereldranglijst veldrijden. De winnaar van de Nacht van Woerden krijgt 40 UCI-punten.
Lees verder