Veldrit: Nacht van Woerden

Veldrit: Nacht van Woerden De Kiremko Nacht van Woerden is een Nederlandse veldrit die jaarlijks wordt verreden. Het parcours van deze internationale veldrit bevindt zich in de binnenstad van Woerden. Hoe is de geschiedenis van deze Nederlandse cyclocross verlopen? Welke prominente coureurs hebben in de loop der jaren deze cross gewonnen?

Historie: Woerden Wielerstad

Woerden is een echte wielerstad. Er zijn in de loop der jaren heel wat prachtige wielerwedstrijden in Woerden georganiseerd. Ook was Woerden decennialang de plaats waar de wielerbond KNWU gehuisvest was. De grote wielerkampioenen Arie van Vliet en Jan Derksen worden in Woerden met een monument geëerd.

Arie van Vliet

Woerden was de geboorteplaats van Arie van Vliet (1916-2001). Deze legendarische baanwielrenner won tijdens de Olympische Spelen van 1936 goud op het onderdeel 1 kilometertijdrit en zilver op de sprint. Ook werd hij drie keer wereldkampioen sprint bij de profs en één keer bij de amateurs. Daarnaast pakte Van Vliet nog diverse andere medailles op baanwereldkampioenschappen.

Zijn laatste WK-medaille behaalde hij in 1957, op maar liefst 41-jarige leeftijd: zilver. In de finale van het WK sprint voor profs verloor hij van zijn grote vriend én concurrent Jan Derksen. Deze twee Nederlanders waren wereldtoppers in een periode toen het baanwielrennen en met name ook het onderdeel sprint nog buitengewoon populair was. Bij grote sprintwedstrijden stroomde het Olympisch Stadion in Amsterdam vol en stonden vele duizenden toeschouwers de helden Van Vliet en Derksen toe te juichen.

In Woerden staat aan de Oostsingel een monument ter ere van deze twee legendarische sprinters. Nabij dat monument staat de witte villa waarin Arie van Vliet bijna een halve eeuw lang woonde. Het huis is vernoemd naar de Zwitserse wielerbaan waar Van Vliet zijn laatste wereldtitel behaalde: Oerlikon.

Profronde van Woerden

Van 1974 tot en met 1999 bestond er een Profronde van Woerden. Deze koers heeft een indrukwekkende erelijst. In 1975 werd de wedstrijd gewonnen door de enige echte 'Kannibaal': Eddy Merckx. Andere grote namen op de erelijst zijn onder meer Jan Raas (1978, 1980 en 1983), Joop Zoetemelk (1982, 1984 en 1987), Gerrie Knetemann (1979 en 1985), Johan van der Velde (1986), Adrie van der Poel (1989) en Jeroen Blijlevens (1998). Na de editie van 1999, die door Tristan Hoffman gewonnen werd, ging het organisatiecomité van deze profronde zich voortaan helemaal richten op de organisatie van de veldrit 'de Nacht van Woerden'.

KNWU hoofdkantoor

Van 1979 tot en met 2006 was Woerden de administratieve wielerhoofdstad van Nederland: in die periode was het bondsbureau van de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) in Woerden gevestigd. In 2006 is dit hoofdkantoor van de wielerbond echter verhuisd naar het Huis van de Sport in Nieuwegein. Voordat het bondskantoor naar Woerden kwam, was de KNWU gevestigd in Den Haag.

Wielerfamilie Mackay

Woerden is ook de woonplaats van Ron Mackay. Begin jaren tachtig was hij een talentvolle renner, die onder meer de Ster van Zwolle en twee etappes in Olympia's Tour won. In 1985 werd hij prof. Na twee jaar dreigde zijn profcarrière echter te eindigen, omdat hij geen nieuwe profploeg kon vinden. Gelukkig wilde het bedrijfsleven uit de regio Woerden hem wel helpen. Met behulp van privésponsoren uit Woerden en omgeving, zou hij nog tot 1997 in het profpeloton actief blijven. Mede dankzij het grote netwerk in het bedrijfsleven, dat hij tijdens zijn actieve wielercarrière opdeed, kon hij na zijn carrière een succesvol bedrijf opbouwen, dat zich richt op promotionele projecten voor bedrijven: Mackay Promotion.

Zijn dochter is Floortje Mackaij. Zij werd geboren in Woerden op 18 oktober 1995. Floortje Mackaij behoort tot de grootste wielertalenten van Nederland. In 2013 werd ze Nederlands kampioene bij de junior-dames en dat jaar pakte ze ook zilver op het EK tijdrijden bij de junior-dames. Haar grote doorbraak bij de mondiale dames elite beleefde ze in 2015 met een zege in de klassieker Gent-Wevelgem.

Veldrijden in Woerden

In november 1996 werd er voor het eerst een topveldrit georganiseerd in Woerden. Adrie van der Poel zegevierde toen in zijn wereldkampioenstrui, voor Richard Groenendaal en Paul Herygers. In januari 1998 was Woerden de locatie van het NK veldrijden. Richard Groenendaal pakte de zege bij de heren elite (profs). In december 1999 won Maarten Nijland een veldrit in Woerden.

De Nacht van Woerden

In het jaar 2000 begon men met een nieuwe traditie in Woerden: de Nacht van Woerden. Voortaan werd de veldrit in Woerden niet meer overdag (zoals 'gewone' veldritten) verreden, maar 's avonds bij kunstlicht. Een andere reden waarom de veldrit in Woerden een speciale sfeer heeft, is omdat deze cross niet ergens op het platteland wordt verreden, in een bos of een weiland, maar middenin het sfeervolle centrum van de stad Woerden.

Erelijst Nacht van Woerden

Erwin Vervecken won de eerste Nacht van Woerden in 2000. Deze Belgische coureur zou deze cyclocross in 2007 voor de tweede keer winnen. De Belg Bart Wellens won in 2001 en 2003. De Nederlander Richard Groenendaal zegevierde in 2002 en 2004. De Belg Sven Nys won in 2004 en 2009. In 2008 werd deze cross gewonnen door de Belg Klaas Vantornout. Een andere Belgische topper die in Woerden zegevierde was Tom Meeusen, hij won de Nacht van Woerden in 2010. Zijn landgenoot Bart Aernouts zegevierde in 2011 en 2012. De Duitser Marcel Meisen pakte de zege in 2013. In 2014 werd de Nacht van Woerden gewonnen door de Nederlander Thijs van Amerongen. In 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 pakte Lars van der Haar de overwinning in Woerden.

Programma Nacht van Woerden

 • 18u00 Junioren
 • 18u02 Nieuwelingen
 • 19u15 Koppelcross, Jeugd met Professionals (Op uitnodiging)
 • 19u40 Dames en junior-vrouwen
 • 19u41 Nieuwelingen-meisjes
 • 20u40 Heren elite (profs) en beloften
 • 22u10 Amateurs en Sportklasse

Toegang = gratis

In tegenstelling tot wat men gewend is bij heel veel andere profveldritten, hoeft men bij de veldrit van Woerden geen toegangskaarten te kopen. De toegang bij de Kiremko Nacht van Woerden is geheel gratis.

Locatie: parcours

Het parcours van de cyclocross 'Kiremko Nacht van Woerden' bevindt zich in het oostelijke deel van de oude binnenstad van Woerden. De renners rijden bijvoorbeeld in de buurt van de Oostsingel, de Oostlaan en het Excercitieveld. Op de dag van de wedstrijd is er bewegwijzering in Woerden, om zowel de toeschouwers als de deelnemers naar de juiste locaties te sturen.

Live? Tv? Livestream?

Veldrijden is een buitengewoon populaire tv-sport in de lage landen. Tijdens het seizoen zijn er wekelijks meerdere profveldritten live op tv en online via een livestream te volgen. Wordt ook de Nacht van Woerden live op tv uitgezonden? Is er een livestream van deze Nederlandse veldrit beschikbaar? In tegenstelling tot met name de meeste Vlaamse profveldritten, wordt deze veldrit doorgaans niet live op tv uitgezonden. Ook is er doorgaans geen livestream van deze cross beschikbaar.

Meestal wordt een livestream geproduceerd door een tv-omroep die de wedstrijd ook live op televisie uitzendt. Er zijn echter ook diverse crossen, die niet live op tv te zien zijn, maar wel op een livestream. Zo is de veldrit in het Nederlandse Rucphen diverse jaren via een gratis livestream te zien geweest, terwijl die cross niet live op tv te zien was. Die livestream werd geproduceerd door de organisatie en haar zo'n sponsoren. Via zo'n constructie is in Nederland bijvoorbeeld ook het wegcriterium van Boxmeer via een livestream te zien, terwijl er geen live tv-uitzending is. Het zou mooi zijn als Woerden ook nog constructie voor en livestream zou hebben, maar helaas is dat niet het geval. Het is echter wel een begrijpelijke kwestie, want het onafhankelijk produceren van een goede livestream kost heel wat geld. Dat sommige andere wielerwedstrijden daar wel toe in staat zijn, heeft vaak ook met het type sponsoren van zo'n wedstrijd te maken; als er een mediaproductiebedrijf tot de grote sponsoren behoort, dan wordt het voor zo'n organisatie natuurlijk ineens heel wat makkelijker om zelfstandig zo'n livestream te produceren.

UCI-categorie

De Kiremko Nacht van Woerden is een internationale cross van de tweede categorie. Dit houdt in dat de eerste tien renners in de uitslag van de veldrit van Woerden punten krijgen voor de UCI wereldranglijst veldrijden. De winnaar van de Nacht van Woerden krijgt 40 UCI-punten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…

Veldrit: Cyclocross Zonhoven live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Zonhoven live op tv en livestreamDe Grote Prijs van Zonhoven is een veldrit die jaarlijks verreden wordt in de Belgische provincie Limburg. Dit is een ve…
Waalse Pijl live op tv en livestreamWaalse Pijl live op tv en livestreamDe Belgische wielerklassieker de Waalse Pijl (La Flèche Wallonne) wordt jaarlijks in het voorjaar verreden. Deze koers w…
Bronnen en referenties
 • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/wcd.php?landid=126&cid=2051256
 • http://www.knwu.nl/wp-content/uploads/2014/02/Historie-KNWU2.pdf
 • http://www.nachtvanwoerden.nl/info_renners.html
 • http://wielersport.slogblog.nl/post/1/4929
 • http://wielersport.slogblog.nl/post/1/3556
 • http://www.floortjemackaij.nl/biografie/
 • http://www.knwu.nl/veldrijden/wedstrijdkalender/evenement/109871
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/29388/thijs-van-amerongen-verrast-lars-van-der-haar-in-woerden.html
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-10-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.