Veldrit: Cyclocross Zonhoven live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Zonhoven live op tv en livestream De Grote Prijs van Zonhoven is een veldrit die jaarlijks verreden wordt in de Belgische provincie Limburg. Dit is een veldrit die meetelt voor de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. De GP Zonhoven wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Grote Prijs Cyclocross van Zonhoven op het internet te bekijken via een livestream.

Zonhoven

Zonhoven ligt in de Belgische provincie Limburg. De gemeente Zonhoven grenst onder meer aan Heusden-Zolder en Genk. De plaats Zonhoven heeft anno 2022 ruim 11.000 inwoners en de gelijknamige gemeente telt ruim 21.000 inwoners. Zonhoven heette oorspronkelijk (in de Middeleeuwen) Sonuwe en werd waarschijnlijk vernoemd naar de rivier de Son (later heeft die rivier de naam 'Roosterbeek' gekregen).Tot de bekende personen die afkomstig waren uit Zonhoven behoren onder meer de schrijver Jos Vandeloo (1925-2015) en de schrijfster Margot Vanderstraeten (geboren in 1967).

Historie: veldrijden in Zonhoven

Deze veldrit van Zonhoven heeft een lange historie. Hoe ziet de erelijst van deze Limburgse cyclocross eruit, voorafgaand aan de editie van de 2022? Eind jaren vijftig werd er voor het eerst een topveldrit georganiseerd in Zonhoven. In 1958 was de befaamde Belgische crosser Firmin Van Kerrebroeck de winnaar van de eerste editie van deze cyclocross. In 1960 zou hij deze veldrit wederom winnen. Roger de Clercq won deze veldrit in 1959 en 1962. Zijn broer René de Clercq won deze cyclocross in 1966. Andere winnaars van deze cross waren in deze periode René de Rey (1961, 1963 en 1964) en Leon Scheirs (1965).

Comeback

Na de editie van 1966 verdween deze topcross voor vele jaren van de kalender. Bijna veertig jaar later besloot men echter om toch weer een nieuwe editie van de Grote Prijs Cyclocross Zonhoven te organiseren. In 2005 maakte de wedstrijd zijn comeback op de veldritkalender. Dat jaar was Sven Nys de winnaar van deze vernieuwde wedstrijd. Hij zegevierde ook in 2006, (februari) 2010, 2012 en 2013. De 'Kannibaal van Baal' is door deze vijf zeges de succesvolste coureur uit de geschiedenis van de Grote Prijs van Zonhoven. Andere winnaars van deze veldrit waren Bart Wellens (2007), Zdenek Stybar (oktober 2010), Niels Albert (2008 en 2011), Kevin Pauwels (2014), Wout van Aert (2015), Mathieu van der Poel (2016, 2017 en 2018) en Toon Aerts (2019).

Twee edities in kalenderjaar 2010

In het winterseizoen 2009-2010 werd de cyclocross (die toen voor het eerst een onderdeel was van de Superprestige) verreden in februari 2010. in het winterseizoen 2010-2011 werd deze cyclocross verreden in oktober 2010. Vandaar dat deze wedstrijd dus niet in het kalenderjaar 2009 werd verreden, maar wel twee keer in het kalenderjaar 2010: de editie van februari 2010 die door Nys werd gewonnen en die van oktober 2010, die door Stybar werd gehouden.

Naam: GP Zonhoven? GP Telenet? Of Superprestige Cyclocross Zonhoven?

De wedstrijd wordt doorgaans de Grote Prijs van Zonhoven genoemd (of afgekort: de GP Zonhoven). Dit was in het verleden de officiële naam van de cross en die naam is in de volksmond dus nog steeds volop in gebruik. De organisatie noemde de wedstrijd echter officieel jarenlang de Superprestige Cyclocross Zonhoven. Deze cross had enige jaren Telenet als hoofdsponsor. In die periode was de officiële naam van de cross de GP Telenet.

Wereldbeker Veldrijden

Jarenlang was deze cross een onderdeel van de Superprestige Cyclocross. Na het seizoen 2019-2020 kwam daar echter een einde aan. De cross zou in 2020 een onderdeel worden van de UCI World Cup Cyclocross. Die editie kon vanwege de coronacrisis echter niet doorgaan. Met ingang van 2021 is de cross echter wel een onderdeel van deze Telenet Wereldbeker Veldrijden. Ook in 2021-2022, 2022-2023 en 2023-2024 is de cross in principe een onderdeel van die wedstrijdserie.

Parcours veldrit Zonhoven

Het parcours van de Grote Prijs Zonhoven bevindt zich op het terrein 'Molenheide'. Het bekendste en belangrijkste onderdeel van het parcours van de veldrit in Zonhoven is de befaamde 'Kuil'. Dit is een zandafgraving nabij Zonhoven, die ieder jaar geprepareerd wordt voor deze veldrit. Deze zandkuil is een zware hindernis die ook voor prachtige tv-beelden zorgt.

Live op tv: Veldrit Zonhoven, welke zender?

Welke zenders in België? Telenet en Proximus

De GP van Zonhoven wordt in België live op tv uitgezonden door Telenet Playtime (kanaal 11), Telenet Play Sports en Proximus Tv. De zenders Telenet Playtime (digitaal kanaal 11) en Proximus Tv zijn te ontvangen door iedereen die in Vlaanderen een abonnement voor digitale tv heeft bij respectievelijk Telenet of Proximus. In België zendt men zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd live op tv uit. Bij Telenet Play Sports begint de uitzending van de Cyclocross Zonhoven bijvoorbeeld om 13u15. Deze tv-uitzending vindt plaats op de zender Play Sports 1. De start van de dameswedstrijd in Zonhoven is om 13u40, het startschot van de herenwedstrijd klinkt om 15u00.

Welke zender in Nederland? Eurosport (dames op tv, heren via livestream)

Ook Eurosport Nederland heeft de live-uitzendrechten van deze cross. Zij bieden ieder jaar een livestream aan op het internet van de veldrit van Zonhoven, waarmee die online live te bekijken is. Indien het in hun programmering uitkomt, zenden ze het ook uit op de Nederlandse versie van Eurosport 1. Dit is echter niet ieder jaar het geval. Soms zenden ze bijvoorbeeld wel de damescross live op tv uit, maar de herencross alleen via de stream, omdat het niet in hun tv-programmering past. (In tegenstelling tot de Nederlandse editie, heeft de Belgische versie van Eurosport niet de uitzendrechten). In Nederland heeft officieel ook de NPO (NOS Studio Sport) de uitzendrechten. Dit houdt niet in dat zij automatisch elke editie helemaal live op tv uitzenden. Zij zenden de cross doorgaans deels uit als onderdeel van hun zondagmiddagprogramma, waarin ook veel andere sporten aan bod komen. Hoeveel ze precies van de veldrit uitzenden, is bij hen altijd afhankelijk van de rest van de sportactualiteit op de wedstrijddag.

Veldrit Zonhoven live op Sporza (VRT)? Neen

De Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT) zond de GP Zonhoven in het verleden diverse malen wel live uit op tv (en online via een gratis livestream). Nu de koers een wereldbekerwedstrijd is, zendt Sporza hem niet meer jaarlijks uit. Wel is er ieder jaar een samenvatting bij hen te zien van deze cross.

Livestream Cyclocross Zonhoven

Livestream Telenet

In België wordt een officiële livestream van de Cyclocross Zonhoven door Telenet Play Sports beschikbaar gesteld. Via zo'n livestream kan men deze Vlaamse veldrit online volgen op bijvoorbeeld een smartphone, laptop of andere computer. De livestream van deze cyclocross is onder meer te vinden op de website van Play Sports. Hun livestream begint op die zondagmiddag tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dit houdt in dat hun livestream van deze Limburgse cross bij hen om circa 13u25 begint. De start van de herenwedstrijd van de World Cup Cyclocross Zonhoven is op die livestream om 15u00 te zien. Hun officiële livestream is echter alleen beschikbaar voor abonnees van Play Sports.

Livestream Cyclocross Zonhoven bij Play Sports App (hele EU)

Het is ook mogelijk om deze veldrit via een livestream van de Play Sports App te bekijken. Deze app bestaat sinds 2018; hiermee kan men per livestream naar de live tv-uitzendingen van Play Sports kijken, waaronder dus deze veldrit. Via die app kan men elke livestream van deze sportomroep in de hele EU bekijken. Het is mogelijk om bij die app een puur online abonnement te nemen, waarbij het dus niet nodig is om ook een abonnement te hebben op televisie bij Telenet en men toch elke livestream van hen kan bekijken. (Voor 2018 waren die abonnementen standaard aan elkaar gekoppeld en konden dus officieel alleen tv-klanten van Telenet naar de livestream van Play Sports kijken.) Is het ook mogelijk om via PPV een livestream van een veldrit bij Play Sports te kopen? Neen, zij bieden de PPV-optie niet aan bij hun livestream-dienst. Wel is het mogelijk om een dagpas of weekendpas via die app te kopen. Daarmee kan men respectievelijk één dag of één weekend elke livestream bekijken op die app.

Livestream Zonhoven bij Eurosport

Er wordt een livestream door Eurosport aangeboden van de veldrit van Zonhoven. Daarop is vanaf 13u40 de damescross live te zien. De herencross te Zonhoven is live te volgen vanaf 15u00. Zo'n stream waarop deze veldrit live bekeken kan worden is alleen beschikbaar voor abonnees van de Eurosport App.

Livestream Go App

Is het ook mogelijk om deze cyclocross per livestream te bekijken op de Go App (online tv)? Via die app van VodafoneZiggo kan men een groot aantal tv-zenders per livestream bekijken: dezelfde zenders die men als klant van digitale tv bij Ziggo ook thuis op televisie kan bekijken. Zo is het dus ook mogelijk om via die app per livestream naar deze cyclocross te kijken, indien men de zender waarop de cross wordt uitgezonden ook thuis op tv kan ontvangen. Net als de app van Play Sports, biedt ook de Go App van Ziggo de mogelijkheid om in de hele EU per livestream naar televisiezenders te kijken. Ook in enkele landen buiten de Europese Unie heeft men de mogelijkheid om via een livestream op deze app naar televisiezenders te kijken. Tot die overige landen waar men zo'n livestream kan bekijken behoren IJsland, Martinique, Noorwegen en Liechtenstein.

Stream World Cup Cyclocross bij NPO?

Waarschijnlijk zendt de NPO deze cross live online uit via een stream. (Dit is echter niet meer een automatisme van hen. Ze zenden het wel via een stream live uit als ze het ook op tv live uitzenden.) Dat is dan een gratis stream die geo-restricted is, waardoor alleen in Nederland deze wedstrijd daarop live bekeken kan worden. Die stream is te vinden op de wedstrijddag op de site van de NOS. De dameswedstrijd is daarop live te zien vanaf 13u40. De herenwedstrijd is daarom live te zien vanaf 15u00.

Internationale livestream cyclocross van FloBikes

Er wordt ook een officiële internationale livestream geproduceerd voor de GP Zonhoven. Deze livestream wordt verzorgd door FloBikes. Dit is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat veel grote sportevenementen uitzendt via een livestream. Is dit een gratis livestream van de Cyclocross Zonhoven? Om de livestream van de Cyclocross Zonhoven bij FloBikes te kunnen bekijken, dient men een betaald abonnement te hebben bij FloBikes, dus neen, deze officiële stream is evenmin als de stream van Ziggo of Play Sports gratis. De livestream van FloBikes bij de veldrit van Zonhoven is geo-restricted. In dit geval houdt dit in dat deze livestream officieel geo-blocked (geblokkeerd) is voor kijkers in België. Voor overige landen is deze livestream van FloBikes wel beschikbaar. Bij veel andere veldritten is de livestream van FloBikes overigens vaak wel geo-blocked voor kijkers in meerdere landen. (Bij veel andere live-uitzendingen van veldritten via de stream van FloBikes is die livestream ook voor kijkers vanuit Nederland bijvoorbeeld geo-blocked.) Bij veel wegwielerwedstrijden zijn de geo-opties bij deze livestream zelfs nog beperkter. Vaak is de livestream van FloBikes bij wegwedstrijden officieel zelfs alleen maar in Canada te bekijken. Alles afwegend is FloBikes helaas in de praktijk voor veel wielerliefhebbers in Nederland en België dus beslist niet een ideale streamdienst, om hiermee via de livestream naar veldrijden of wegwielrennen te kijken.

Livestream veldrit Zonhoven bij GCN

Ook GCN biedt een stream aan waarmee deze veldrit live bekeken kan worden. Die stream van deze Limburgse cyclocross is echter alleen live te bekijken door abonnees van die dienst. GCN heeft hetzelfde moederbedrijf als Eurosport, dat deze cross eveneens per livestream uitzendt. Zij delen veel livestream-uitzendrechten. Bovendien zijn veel uitzendingen ook per livestream te bekijken voor abonnees van Discovery+, dat eveneens een onderdeel is van hetzelfde moederbedrijf.

Livestream World Cup Cyclocross via iTV?

Voor klanten van KPN bestaat er de iTV-app, een alternatief dat grotendeels vergelijkbaar is met de Go App van Ziggo. Ook op die iTV-app kan men per livestream naar veel tv-zenders kijken. Is het echter ook mogelijk om op de wedstrijddag op die app naar een livestream van deze cyclocross te kijken? Voor de doorsnee abonnee van KPN is het mogelijk om deze veldrit per livestream op die app te bekijken bij Eurosport en (waarschijnlijk) Sporza.

Livestream Cyclocross Zonhoven bij Discovery+

In Nederland is deze Vlaamse veldrit ook live te bekijken via een livestream voor abonnees van de Discovery+ App.

Livestream veldrit Zonhoven bij Proximus Pickx

Ook de Belgische tv-provider Proximus biedt een livestream van de Cyclocross Zonhoven aan.

Livestream Sporza/ neen

Het Vlaamse Sporza (VRT) zond deze cross jarenlang uit via een livestream. Dit was een gratis livestream voor kijkers in België. Nu de cross een onderdeel is van de wereldbeker, is hij niet meer automatisch ieder jaar via zo'n gratis stream bij hen te bekijken.

Livestream van deze cyclocross via NLziet?

Bestaat er de mogelijkheid om op per livestream naar deze veldrit te kijken op de NLziet-app? Waarschijnlijk is er bij deze populaire tv-app is niet een livestream beschikbaar van deze cyclocross. De meeste zenders die deze Vlaamse veldrit live op tv uitzenden, zijn niet via een livestream op die app te ontvangen. Indien de NOS alsnog besluit om deze cross live uit te zenden, dan zou er alsnog wel een stream op die applicatie beschikbaar zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…

De voorbereiding op een marathon: tipsDe voorbereiding op een marathon: tipsEen marathon (loopwedstrijd van 42,195 kilometer) lopen is een helse opgave en kan je niet zonder een goede voorbereidin…
Veldrit: Nacht van WoerdenVeldrit: Nacht van WoerdenDe Kiremko Nacht van Woerden is een Nederlandse veldrit die jaarlijks wordt verreden. Het parcours van deze internationa…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/cyclocrosszonhoven/2015/nl/
  • http://superprestigecyclocross.be/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonhoven
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Zonhoven
  • http://veldritkrant.be/nieuws/2015-09-29/hansgrohe-superprestige-stelde-in-diegem-zijn-34ste-editie-voor
  • http://www.sportuitslagen.org/veldrijden-superprestige-zonhoven-uitslagen-2014-2015-epr53194.html
Reactie

Richard, 27-11-2019
Goede middag.
Ik zou graag naar de veldrit in Zonhoven komen kijken maar ik heb op de veldrit kalender gekeken en daar staat de veldrit plaats vind op 8/12/19 en op internet staat de 16/12/19 mijn vraag is wat is nu de juiste datum?
NB. waar kan ik een ticket kopen of bestellen via internet.

Mvg. Richard uit Kuringen. Reactie infoteur, 27-11-2019
Geachte Richard,
Deze veldrit wordt verreden op zondag 8 december 2019.
Informatie over het kopen van tickets voor deze cross vindt u op de volgende site:
https://www.sport.be/cyclocrosszonhoven/nl/tickets/

Met vriendelijke groet,
Fjodor

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 07-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.