Waalse Pijl live op tv en livestream

Waalse Pijl live op tv en livestream De Belgische wielerklassieker de Waalse Pijl (La Flèche Wallonne) wordt jaarlijks in het voorjaar verreden. Deze koers wordt door verschillende omroepen live op tv uitgezonden. De Waalse Pijl is ook online via een livestream te bekijken. De finish van de Waalse Pijl ligt bovenop de Muur van Hoei (Mur de Huy). Deze Ardennenklassieker behoort tot de UCI World Tour. Hoe is de geschiedenis van ‘La Flèche Wallonne’ verlopen?

Geschiedenis van de Waalse Pijl

Organisatie

In 1936 werd de eerste editie van deze koers georganiseerd door de Brusselse sportkrant 'Les Sports'. De baas van deze krant, Albert Van Laethem, had ook de leiding over deze wielerwedstrijd. Er zou nog heel lang een intense band blijven bestaan tussen de Waalse Pijl en de sportkrant 'Les Sports'. Tot en met de editie van 1992 werd deze Waalse wielerkoers georganiseerd door een oud-hoofdredacteur van 'Les Sports', Theo van Griethuysen. Met ingang van 1993 werd de wedstrijd echter overgenomen door het Franse bedrijf ASO, dat onder meer ook de organisator is de Tour de France, Luik-Bastenaken-Luik en de Dakar Rally.

Winnaars

Hoe ziet voorafgaand aan de Waalse Pijl 2022 de erelijst van deze Ardennenklassieker eruit? De Spanjaard Alejandro Valverde is recordhouder met vijf zeges in de Waalse Pijl. Vijf renners slaagden erin om de Flèche Wallonne drie keer te winnen. Dat waren de Belgen Marcel Kint en Eddy Merckx, de Italianen Moreno Argentin en Davide Rebellin, en de Fransman Julian Alaphilippe. Slechts één keer werd de Waalse Pijl door een Nederlander gewonnen: Joop Zoetemelk won in 1976. Recente winnaars van de Waalse Pijl zijn de Australiër Cadel Evans (2010), de Belg Philippe Gilbert (2011), en de Spanjaarden Joaquim Rodriguez (2012), Daniel Moreno (2013), Alejandro Valverde (2006, 2014, 2015, 2016 en 2017), Julian Alaphilippe (2018, 2019) en Marc Hirschi (2020).

Historie van het parcours

De Waalse Pijl had in de begintijd een ander parcours dan men in de 21e eeuw gewend was. Oorspronkelijk was namelijk Luik de vaste finishplaats van deze wielerkoers. Bij de eerste edities was Tournai (Doornik) de startplaats. Later waren onder meer Mons, Charleroi, Verviers en Luik de startplaatsen. Ook wisselde men vaak van finishplaats. La Flèche Wallonne finishte onder meer in Charleroi, Marcinenelle, Verviers, Mons en Spa.

Pas in 1983 finishte de Waalse Pijl voor het eerst in Huy. Zowel in 1983 als in 1984 lag de finishlijn daar echter nog niet bovenop de gevreesde 'Muur van Huy', maar op een vlakke weg. Pas in 1985 finishte men voor het eerst boven de 'Muur van Huy'. Dit was een dusdanig groot succes dat men besloot om voortaan altijd bovenop die spectaculaire klim te finishen.

Claude Criquielion

Het verhaal gaat dat het eigenlijk aan Claude Criquielion te danken was, dat deze koers bovenop die zware klim ging finishen. Midden jaren tachtig was Criquielion de populairste Waalse wielrenner. In 1984 werd hij wereldkampioen. De organisatoren van de Waalse Pijl wilden dolgraag dat Criquielion de Waalse Pijl zou gaan winnen. Om hem in de kaart te spelen, zouden ze in 1985 besloten hebben om de finish bovenop de Muur van Huy te leggen. En ja hoor, hij zegevierde dat jaar inderdaad. In 1989 won hij deze wedstrijd wederom.

Waalse Pijl voor dames

Sinds 1998 bestaat er ook een Waalse Pijl voor vrouwen. Deze wedstrijd finisht eveneens op de Muur van Huy. De eerste editie werd in 1998 gewonnen door de Italiaanse Fabiana Luperini. Zij zou deze koers wederom winnen in 2001 en 2002. Hoe ziet voorafgaand aan de Waalse Pijl 2022 de erelijst eruit? Wie zijn de succesvolste deelneemsters? Marianne Vos zegevierde al vijf keer in de 'Flèche Wallonne' voor dames: in 2007, 2008, 2009, 2011 en 2013 kwam zij bovenop de Muur van Huy zegevierend over de finish. De Nederlandse Anna van der Breggen won deze klimklassieker zeven keer: in 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021.

Parcours Waalse Pijl

De bekendste en belangrijkste beklimming in het parcours van de Waalse Pijl is de Muur van Hoei (Mur de Huy). Deze beklimming heeft officieel een lengte van 1300 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is 9,8 procent. De steilste stukken (in de bochten) hebben een stijgingspercentage van meer dan 20 procent. De Muur van Hoei moet tijdens de Waalse Pijl in totaal drie keer worden beklommen. De belangrijkste van die drie beklimmingen is vanzelfsprekend de laatste, want de finishlijn ligt op de top van de Mur de Huy.

Plek op de kalender

Doorgaans wordt deze wedstrijd verreden op de woensdag voor Luik-Bastenaken-Luik. Oorspronkelijk zou deze koers in 2020 verreden worden op woensdag 22 april 2020. Op 17 maart 2020 werd echter bekend dat deze klimklassieker, net als veel andere wedstrijden, vanwege het coronavirus niet plaatsvindt in het voorjaar. Voor deze klimkoers ging de organisatie (ASO) echter op zoek naar een nieuwe datum. Uiteindelijk werd die nieuwe datum 30 september. Het jaar daarop werd de wedstrijd weer in april verreden. De Waalse Pijl 2022 staat op 20 april 2022 op de kalender. Ook de Waalse Pijl 2023 en de editie van 2024 staan weer in april op de kalender.

Live op tv: Waalse Pijl, welke zender?

Door welke zenders wordt deze klimklassieker live op tv uitgezonden? Hieronder vindt u een overzicht van de live tv-uitzendingen van 'La Flèche Wallonne'.

Waalse Pijl live op tv bij Sporza

De Waalse Pijl wordt live op tv uitgezonden door onder meer de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Zij zenden de heren- en de dameswedstrijd live uit. 's Ochtends is de dameswedstrijd live te zien. De herenwedstrijd is 's middags te zien op de zender VRT één.

Live op tv bij de NPO?

Deze Belgische klimklassieker werd in de loop der jaren vaak live op tv uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep. Enige jaren stopte de NOS hier echter mee. In 2018 zond men toch weer de Waalse Pijl live op tv uit. Sindsdien is deze klimklassieker weer live bij hen op tv te zien.

Live tv-uitzending Waalse Pijl bij Eurosport

Deze Waalse wedstrijd wordt ook live op televisie uitgezonden door Eurosport.

Livestream Waalse Pijl

Livestream van Sporza bij de Waalse Pijl

De Waalse Pijl is op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Via deze Vlaamse livestream kan men de Waalse Pijl online live bekijken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. De livestream van Sporza bij de Waalse Pijl (La Flèche Wallonne) is gratis. Via hun livestream is de heren- en de dameswedstrijd live te zien. Zo'n gratis livestream van Sporza bij de Waalse Pijl is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat men officieel de livestream van Sporza van deze Ardennenklassieker alleen in België kan bekijken. Voor overige landen is deze livestream van de Waalse Pijl geblokkeerd (geo-blocked). Men kan deze gratis livestream van de Waalse Pijl kan men onder meer vinden in de rubriek 'Nu Live' op de website van Sporza. Ook kan men deze gratis livestream van de Waalse Pijl La Flèche Wallonne) vinden op de gratis Sporza App.

Livestream Waalse Pijl bij Eurosport

Er wordt ook een livestream van de Waalse Pijl verzorgd door Eurosport. Ook bij hen is zowel de heen- als de dameswedstrijd op de livestream te zien. Hun officiële livestream voor deze Ardennenklassieker is te vinden op de Eurosport App. Deze livestream van deze Waalse koers is bedoeld voor kijkers in zowel Nederland als België. Om die livestream van hen te bekijken moet men wel een betaald abonnement op die app hebben.

Livestream Waalse Pijl bij NPO

De Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport) biedt eveneens een livestream aan van de Waalse Pijl. Hun livestream bevindt zich op de website van de NOS. Ook kan men die livestream van de Waalse Pijl vinden op de NOS-app. Hun livestream van deze Waalse klimklassieker is gratis. Deze gratis livestream is echter, vanwege uitzendrechtenkwesties, net als de stream van Sporza wel geo-restricted. In het geval van de NOS houdt dit in: men mag deze gratis livestream van de Waalse pijl alleen in Nederland bekijken.

Livestream Waalse Pijl via Go App (online live tv in de hele EU)

Het is ook mogelijk om de Waalse Pijl te bekijken via een livestream op de Go App (live online tv). Via deze app kan men stream naar de live tv-uitzendingen van deze koers kijken. Dit product van Ziggo is bedoeld als service voor klanten van digitale tv bij hen. Zij kunnen via deze dienst per livestream naar elke zender kijken die ze ook op tv kunnen ontvangen. Zo kan men dus ook per livestream naar de live tv-uitzendingen kijken van de NPO, Sporza en Eurosport.

Op die manier kan men als Nederlandse wielerfan dus geheel legaal toch per livestream naar Sporza kijken bij deze Waalse klassieker. Op de site van Sporza zelf kan dat immers niet, omdat de livestream van de Waalse Pijl op die site officieel geo-blocked is. Wat dat betreft is de Ziggo Go App dus een ideale oplossing voor Nederlandse wielerliefhebbers die graag online de live-uitzendingen van Sporza via een livestream willen bekijken en dat via een legale stream willen doen.

Zo'n livestream op deze app kunnen Nederlandse klanten van Ziggo in de gehele EU bekijken. Buiten de EU is elke livestream op die app van VodafoneZiggo daarentegen 'geo-blocked'. Via de app van Ziggo Go kan men niet alleen per livestream deze Ardennenklassieker bekijken; men kan de live-uitzendingen van deze klimkoers achteraf ook nog een week lang via een stream terugkijken.

Livestream Waalse Pijl via NLziet en NPO Start

Is het mogelijk om de Waalse Pijl te bekijken via een livestream op NLziet? Ja, dat is wel het geval. Via die dienst kan men per livestream de tv-uitzending van de NOS bekijken. Om die livestream op die specifieke app te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die dienst te hebben. (De live tv-uitzendingen van Eurosport en Sporza zijn niet per livestream op deze app te zien. Deze omroepen werken immers niet samen in dit mediaplatform, vandaar dat men hun zenders niet live op die app via een livestream kan bekijken. De NPO doet wel mee aan dit platform, vandaar dat men wel hun livestream op die app kan bekijken.) Ook is er een livestream van deze koers te vinden bij NPO Start. Die livestream is vanzelfsprekend hetzelfde als de live tv-uitzending van de NOS van deze Waalse Pijl.

Livestream Waalse Pijl via iTV-app

Het is ook mogelijk om deze Ardennenklassieker via een livestream op de iTV-app te bekijken. Men dient wel een abonnement op Interactieve Tv bij KPN te hebben, om via die app per livestream naar de televisie-uitzendingen van deze wielerwedstrijd te kunnen kijken. Via die app kan men op een smartphone (of tablet) via een livestream de live-uitzendingen van Sporza en Eurosport ontvangen. Klanten van KPN kunnen elke zender via een livestream op die app ontvangen, die ze ook thuis op tv kunnen ontvangen. Via die livestream kan men echter niet alleen thuis, of in Nederland, maar in de hele EU naar de live-uitzendingen kijken.

Livestream Waalse Pijl bij FloBikes? Nee

Is er ook een livestream van deze Waalse klimkoers te vinden bij FloBikes? Neen, deze Noord-Amerikaanse streamingdienst (een onderdeel van FloSports) biedt geen livestream aan van deze Belgische wedstrijd. FloBikes is in Europa vooral bekend omdat zij veel veldritten online via een livestream uitzenden. Ze zenden ook heel wat wegwedstrijden via een livestream uit, doch die stream is bij hen vaak wel zeer geo-restricted. (Vaak mag men een livestream van een grote Europese wegwedstrijd bij hen alleen in Canada en/of de Verenigde Staten bekijken, aangezien zij niet de live uitzendrechten voor de stream hebben in Europese landen.) Bij de wegwedstrijden die door de ASO worden georganiseerd, hebben zij anno 2022, 2023 en 2024 echter dikwijls helemaal geen uitzendrechten voor de livestream. Van die wedstrijden is dus helemaal geen livestream op deze streamingdienst te vinden (ook geen stream voor Noord-Amerikaanse landen). Dat geldt niet alleen voor 'La Fleche Wallonne', maar ook bijvoorbeeld bij Parijs-Roubaix hadden zij geen livestream op hun streamingdienst. Bij Luik-Bastenaken-Luik heeft FloBikes evenmin een livestream op hun site.

Livestream Waalse Pijl bij Discovery+

Bij Discovery+ is deze voorjaarsklassieker ook per livestream te bekijken. Zo'n livestream is in een beperkt aantal landen beschikbaar, waaronder Nederland. Op de stream is de live-uitzending van Eurosport live te zien. Om zo'n livestream van de Waalse Pijl 2022, 2023 of 2024 bij hen te zien, dient u een abonnement op die streamingdienst van Discovery te hebben.

Dameswedstrijd Waalse Pijl live op tv en livestream

In 2020 werden er voor het eerst ook een live tv-uitzending en een livestream geproduceerd voor de dameskoers. De productie daarvan was in handen van de Waalse RTBF, die ook de beelden van de herenwedstrijd maakt. Ook in 2021, 2022 en 2023 nemen zij die productie van de livestream op zich. Anno 2022 is die koers ook live op tv en per stream te zien bij Sporza en Eurosport.

Livestream Waalse Pijl via GCN

Er wordt ook een livestream van deze Ardennenkoers verzorgd door GCN. Deze livestream van het Global Cycling Network bevindt zich op die middag op de GCN-app. Om die livestream te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement op die streamingdienst te hebben. Zo'n livestream is door abonnees in de hele EU te gebruiken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Brabantse Pijl live op tv en livestreamBrabantse Pijl live op tv en livestreamDe Brabantse Pijl is een Belgische wielerkoers die jaarlijks wordt georganiseerd door Flanders Classics. De Brabantse Pi…

Veldrit: Nacht van WoerdenVeldrit: Nacht van WoerdenDe Kiremko Nacht van Woerden is een Nederlandse veldrit die jaarlijks wordt verreden. Het parcours van deze internationa…
Tirreno-Adriatico, live op tv en livestreamTirreno-Adriatico, live op tv en livestreamDe Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico is een onderdeel van de UCI World Tour. Tirreno-Adriatico wordt live op tv u…
Bronnen en referenties
  • http://www.wielergeschiedenis.be/wedstrijd/waalse-pijl
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Fl%C3%A8che_wallonne
  • https://www.facebook.com/FlecheWallonne
  • http://www.letour.fr/la-fleche-wallonne/
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=171017&c=2
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 15-04-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.