Brabantse Pijl live op tv en livestream

Brabantse Pijl live op tv en livestream De Brabantse Pijl is een Belgische wielerkoers die jaarlijks wordt georganiseerd door Flanders Classics. De Brabantse Pijl is live op tv en online via een livestream te volgen. Welke coureurs hebben in de loop der jaren deze Belgische wielerwedstrijd gewonnen? Hoe is de geschiedenis van de Brabantse Pijl verlopen?

Geschiedenis van de Brabantse Pijl

Karakterisering van de Brabantse Pijl

De eerste editie van de Brabantse Pijl werd verreden in 1961. Deze Vlaamse wielerkoers heeft in de loop der jaren een prachtige erelijst opgebouwd. Het parcours van de Brabantse Pijl is diverse malen grondig gewijzigd, maar de aard van het parcours is meestal ongeveer hetzelfde gebleven: het is een koers met veel korte beklimmingen, waarop vaak zowel de specialisten van Vlaamse klassiekers als de specialisten van Waalse klassiekers konden uitblinken.

Op de erelijst staan dan ook grootheden uit de Ronde van Vlaanderen, zoals Edwig van Hooydonk en Johan Museeuw, maar ook specialisten in de Ardennenklassiekers, zoals Michael Boogerd. Op den duur is de Brabantse Pijl echter meer en meer een koers geworden die men gebruikt als voorbereiding op de Waalse klassiekers en is het minder een koers geworden voor specialisten in de Vlaamse koersen. De mooie parcoursen, die de organisatoren van de Brabantse Pijl in de loop der jaren hebben uitgestippeld, met de vele korte beklimmingen, hebben ervoor gezorgd dat deze koers vaak een zeer boeiend wedstrijdverhaal biedt. De Franstalige benaming van deze koers is 'La Flèche Brabançonne'.

Meeste zeges

Wie is de succesvolste coureur uit de historie van deze Belgische koers? Hoe ziet de erelijst eruit, voorafgaand aan de Brabantse Pijl 2022? Wie heeft deze koers het vaakst gewonnen? Edwig van Hooydonck heeft het vaakst de Brabantse Pijl gewonnen. Hij zegevierde vier keer in deze Vlaamse semi-klassieker: in 1987, 1991, 1993 en 1995. Op de gedeelde tweede plek van de ranglijst van renners met de meeste zeges in deze Brabantse wedstrijd staan drie coureurs: Johan Capiot, Johan Museeuw en Oscar Freire. Zij wonnen allen drie keer de Brabantse Pijl.

Nederlandse successen

De Brabantse Pijl is (voorafgaand aan de editie van 2022) in totaal 38 keer gewonnen door een Belg. Tweede in de landenranking staat Nederland, met zeven zeges. Jan Janssen was de eerste Nederlander die de Brabantse Pijl won. Hij zegevierde in 1966. In 1985 werd deze koers gewonnen door Adrie van der Poel. Johan van der Velde zegevierde in 1986. Frans Maassen won in 1990. Michael Boogerd won de Brabantse Pijl in 2001 en 2003. Mathieu van der Poel won in 2019.

Recente winnaars

Philippe Gilbert is typisch een coureur voor wie het parcours van de Brabantse Pijl, met zijn vele korte hellingen, ideaal is. Deze Waalse coureur won deze wedstrijd in 2011 en 2014. De Fransman Thomas Voeckler won deze koers in 2012. Peter Sagan won de Brabantse Pijl in 2013. De Belg Ben Hermans zegevierde in 2015. De Tsjech Petr Vakoc zegevierde in 2016. De Italiaan Sonny Colbrelli won deze wedstrijd in 2017. De Belg Tim Wellens pakte de zege in 2018. Mathieu van der Poel pakte de zege in 2019. Julian Alaphilippe won in 2020. Tom Pidcock won in 2021.

Flanders Classics

Sinds 2010 wordt de Brabantse Pijl georganiseerd door Flanders Classics. Dit organisatiebureau van Wouter Vandenhaute organiseert onder meer ook de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Omloop het Nieuwsblad. Flanders Classics heeft ervoor gekozen om de Brabantse Pijl met ingang van 2010 een nieuwe datum op de wielerkalender te geven. Tot 2010 werd deze Vlaams-Brabantse semiklassieker verreden op de zondag voor de Ronde van Vlaanderen. Sinds 2010 wordt deze koers doorgaans verreden op de woensdag voor de Amstel Gold Race. Deze kalenderwijziging heeft ervoor gezorgd dat de Brabantse Pijl, nog meer dan voorheen, overduidelijk een voorbereidingswedstrijd werd voor de klimklassiekers (Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik).

Parcours Brabantse Pijl

Hieronder vindt u een overzicht van de beklimmingen die opgenomen zijn in het parcours zoals dat globaal wordt gebruikt sinds circa 2010. Achter elke naam van een helling staat vermeld, hoeveel kilometer de renners vanaf de top van die heuvel nog moesten rijden naar de finish. De top van de laatste heuvel (de Schavei) ligt op slechts 200 meter voor de finish. Let op: dit is een overzicht van het parcours dat doorgaans wordt gebruikt; per editie kan men echter om praktische redenen genoodzaakt zijn om hier kleine wijzigingen in aan te brengen (bijvoorbeeld omdat ergens wegwerkzaamheden zijn).

Parcours: hellingen Brabantse Pijl

 1. Smeysberg, op 181,9 km van de finish
 2. Chaussé d'Alsemberg, op 153,9 km
 3. Alsemberg, op 149,8 km
 4. Bruineput, op 143,5 km
 5. Menisberg, op 139,7 km
 6. Lotsetraat, op 135,1 km
 7. Bruine Put, op 127,6 km
 8. Menisberg, op 123,8 km
 9. Lotsestraat, op 119,2 km
 10. Eigenbrakelsesteenweg, op 110,8 km
 11. Rue Pierre Flamand, op 106,1 km
 12. Rue Francois Dubois, op 92,8
 13. Hertstraat, op 87 km
 14. Holstheide, op 80,4 km
 15. IJskelderlaan, op 74,4 km
 16. Schavei, op 70,3 km
 17. Hagaard, op 67,4 km
 18. Hertstraat, op 63,3 km
 19. Holstheide, op 57 km
 20. IJskelderlaan, op 51 km
 21. Schavei, op 47 km
 22. Hagaard, op 44 km
 23. Hertstraat, op 40,3 km
 24. Holstheide, op 33,6 km
 25. IJskelderlaan, 27,6 km
 26. Schavei, op 23,6 km
 27. Hagaard, op 20,7 km
 28. Hertstraat, op 16,9 km
 29. Holstheide, op 10,3 km
 30. IJskelderlaan, op 4,3 km
 31. Schavei, op 0,2 km van de finish

Datum: in het voorjaar

Vanwege het coronavirus kon deze Belgische wedstrijd in het voorjaar van 2020 niet doorgaan. Op de herziene kalender van dat jaar werd de wielerkoers verplaatst naar het najaar. De Brabantse Pijl 2021 vond echter weer in het voorjaar plaats. Ook op de geplande kalenders van 2022, 2023 en 2024 staat deze wedstrijd in het voorjaar, op de woensdag voor de Amstel Gold Race.

Live op tv: Brabantse Pijl, welk zender en hoe laat?

Sporza: VRT één

De Brabantse Pijl 2021 wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). Hun live-uitzending vindt plaats op de zender VRT één. Hun live tv-uitzending begint om circa 15u15.

Eurosport 1

Eurosport heeft ook de uitzendrechten van deze voorjaarkoers. Zij zenden de Belgische wedstrijd niet ieder jaar op hun hoofdnet uit, soms is hij bij hen alleen op Eurosport 2 te zien. Bij sommige edities is de Brabantse Pijl wel op het hoofdnet (Eurosport 1) te zien, maar dan begint de uitzending dikwijls wat later dan bij Sporza. Sowieso is deze koers echter wel elk jaar, zo lang het tv-contract duurt (dus ook in 2022, 2023 en 2024), online te zien via een livestream van hen.

Live op tv bij NOS? Neen

Is deze wielerwedstrijd live op tv te zien bij de NOS? Neen, de Brabantse Pijl is niet meer live op tv of per livestream uitgezonden door NOS Studio Sport. In het verleden (tot 2010) toen de Brabantse Pijl nog op een zondag werd verreden, zond de NOS deze wedstrijd wel live op tv en online per livestream uit. Sinds de koers echter naar de woensdag is verhuisd, zenden zij de wielerwedstrijd niet meer live uit op tv (noch per livestream). De verwachting is daarom ook niet dat zij in 2022, 2023 of 2024 deze koers wel weer live op tv gaan uitzenden. De NOS heeft vaak veel minder interesse in sportwedstrijden indien ze doordeweeks zijn, dan in het weekend. Bij de Vuelta en Parijs-Nice zenden zij doorgaans bijvoorbeeld ook alleen de etappes in de weekends live uit.

Livestream Brabantse Pijl

Sporza: livestream voor België

De Brabantse Pijl is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza. Met deze livestream van de Brabantse Pijl kunnen kijkers in België deze koers live online bekijken op een computer (of op een smartphone). Dit is een gratis livestream die beschikbaar is op de website van Sporza. Voor kijkers van buiten België is die officiële livestream echter geo-blocked (in verband met de online live-uitzendrechten die Sporza van deze koers alleen in België heeft). De livestream van de Brabantse Pijl begint bij Sporza tegelijk met de live tv-uitzending. De gratis stream van de live tv-uitzending is ook te bekijken via de Sporza app.

Livestream Brabantse Pijl bij Eurosport

Er is ook een officiële livestream van de Brabantse Pijl voor België en Nederland beschikbaar bij Eurosport. Die livestream is op de middag van deze koers te vinden op de Eurosport Player. Om de Brabantse Pijl live via die stream van Eurosport te bekijken, dient men een betaald abonnement op die app te hebben. Deze livestream van de Brabantse Pijl (herenwedstrijd) begint op de Eurosport Player om circa 15u30. (Die livestream begint bij deze sportomroep dus ongeveer tegelijk met hun live tv-uitzending.) Via de livestream van de Eurosport Player zijn tijdens het wegwielerseizoen heel veel wedstrijden per livestream te bekijken. Eurosport heeft als reclameslogan daarom ook 'Europort - The Home of Cycling'. Eurosport heeft anno 2022 bijvoorbeeld ook weer de exclusieve officiële livestream voor Nederland en Vlaanderen van de Giro d'Italia. Ook heeft deze sportzender de enige livestream in de lage landen waarop in 2022 en 2023 elke etappe van de Tour de France integraal (van start tot en met finish) wordt uitgezonden.

Go App: livestream alternatief

Ook via een livestream op de Go App is het mogelijk om de Brabantse Pijl te bekijken. Met deze dienst kan men online live tv kijken via een livestream. Zo kan men dus naar de live-uitzending van bijvoorbeeld Sporza kijken op een stream van de Ziggo Go App. Ook kan men op die app per livestream kijken naar de live tv-uitzending van Eurosport. Deze app is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. De livestream is in de hele EU te bekijken. Als klant van Ziggo kan men deze livestream dus niet alleen in Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Duitsland en België bekijken. In de meeste landen buien de Europese Unie is daarentegen elke livestream die men op deze app kan vinden 'geo-blocked'.

Het mooie aan die app is, dat men hiermee in Nederland dus ook gewoon geheel legaal via een livestream naar de Sporza-uitzending kan kijken. Dat kan men vanuit Nederland immers niet op de Sporza-website of de Sporza-app, aangezien daarop de livestream voor bezoekers vanuit andere landen dan België geblokkeerd is.

Livestream dameswedstrijd Brabantse Pijl

Er wordt een livestream door Eurosport aangeboden van de dameswedstrijd. Die is op de ochtend van dezelfde dag als de herenwedstrijd. Deze stream van de dameswedstrijd is alleen te bekijken door abonnees van de Eurosport Player. In België wordt er ook een livestream van de dameswedstrijd aangeboden voor abonnees van Proximus.

Livestream Brabantse Pijl bij FloBikes: alleen Verenigde Staten en Canada

Het Noord-Amerikaanse FloBikes produceert ook een livestream van deze Belgische wielerwedstrijd. Net als veel andere Europese wegkoersen mag men deze Vlaams-Brabantse echter vanuit Europa niet via de livestream van FloBikes bekijken. Hun livestream van 'La Fleche Brabançonne' is alleen bedoeld voor hun abonnees in Canada en de Verenigde Staten. Veel veldritten en andere evenementen zijn bij FloBikes wel vanuit diverse Europese landen per livestream te bekijken. Bij veel wegkoersen hebben zij echter alleen de uitzendrechten om de koers per livestream in Noord-Amerika uit te zenden.

Livestream via iTV-app

Klanten van KPN kunnen deze wielerkoers via een livestream bekijken op de iTV-app. Via die app kan men via de livestream kijken naar twee zenders die deze koers live uitzenden: Eurosport1 en VRT één. Men dient wel een abonnement op interactieve tv bij KPN te hebben, om via die app per livestream online live naar tv te kunnen kijken. Met die app is de stream van zo'n live tv-uitzending in de hele EU te bekijken.

Livestream Brabantse Pijl bij GCN

De Brabantse Pijl is ook via een stream live te bekijken bij GCN. Die stream van de Brabantse Pijl is alleen door abonnees van hen te bekijken. GCN heeft een samenwerkingsverband met Eurosport, waardoor men ook in toekomstige jaren bijvoorbeeld de Brabantse Pijl 2022 en de editie van 2023 samen online via een stream live hoopt aan te bieden. Ook nagenoeg alle andere wedstrijden die Eurosport in 2022, 2023 en 2024 uitzendt live op tv of live per stream uitzendt, zijn ook per livestream bij GCN te bekijken.

Livestream Brabantse Pijl bij Discovery+

In Nederland is de Brabantse Pijl per livestream bij Discovery+ te zien.

Livestream NOS? Neen

Toen deze koers nog op woensdag werd verreden, was deze wedstrijd via een gratis livestream bij de NOS te bekijken. Sinds de koers niet meer op zondag wordt verreden is dat echter niet meer het geval. De NOS heeft niet meer de live-uitzendrechten (tv en livestream). De NOS focust zich qua koersen die zij uitzenden vooral op de weekends. Zij hebben bijvoorbeeld wel een gratis livestream van de Ronde van Vlaanderen. Ook bij Parijs-Roubaix bieden zij een gratis livestream aan. Ook de Amstel Gold Race is jaarlijks via een gratis livestream bij hen te zien.

NPO Start? Neen

Is de Brabantse Pijl ook via een livestream te volgen op de NPO Start-app? Neen, er is op die app voor online tv geen livestream te vinden van deze Belgische wedstrijd. Aangezien de NOS de live-uitzendrechten niet heeft, is er geen livestream van deze koers te vinden op de NPO Start-app.

Livestream NLziet? Neen

Is er een livestream van deze Belgische koers te vinden op de tv-app NLziet? Neen, er is anno 2022 en 2023 ook geen livestream beschikbaar op de NLziet-app. Eurosport en Sporza doen niet mee met het mediaplatforum NLziet en hun live-uitzendingen zijn dus ook niet online live per livestream op die app te bekijken. Op NLziet kan men alleen per livestream kijken naar uitzendingen van Kijk (Talpa/SBS Broadcasting), RTL XL (RTL Nederland) en de NPO. Deze zenders zenden deze Belgische wielerwedstrijd niet live op tv uit en logischerwijs is er dus ook geen livestream van die koers te zien op deze app.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gouden Pijl Emmen - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen - live op tv en livestreamDe Gouden Pijl van Emmen is een criterium dat jaarlijks verreden wordt in de periode na de Tour de France. Het parcours…
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…

Krachttraining: Drie redenen waarom je teleurgesteld bentKrachttraining: Drie redenen waarom je teleurgesteld bentKrachttraining is een bijzonder leuke sport die je niet enkel gezond maakt, maar die ook je uitstraling en bijhorende ze…
Darts: UK Open live op tv en livestreamDarts: UK Open live op tv en livestreamDe bijnaam van het PDC Ladbrokes UK Open is de 'FA Cup of Darts'. Het UK Open wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is…
Bronnen en referenties
 • http://bp.pro.p.assets.flandersclassics.be/files/1029/original/overview.pdf?1422882015
 • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=150193&c=3
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brabantse_Pijl
 • http://www.cyclingnews.com
 • http://www.cyclingfever.com
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 09-04-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.