Vlaamse wielerklassiekers

Vlaamse wielerklassiekers In het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wielerwedstrijden. De term wielerklassieker werd niet door de UCI, de internationale wielerbond, gegeven, maar door de supporters. Een klassieker is een belangrijke eendaagse wedstrijd. Vlaanderen kent vooral een aantal bekende voorjaarsklassiekers, die de start zijn van het nieuwe wielerseizoen.

Omloop het Nieuwsblad

De Omloop het Nieuwsblad opent in het algemeen het wielerseizoen in België en Noord-Europa, en heeft daarom een vrij groot aanzien in de wielerwereld. Vroeger heette de wedstrijd “Omloop het Volk” maar de naam werd in 2009 veranderd. De wedstrijd werd voor het eerst gereden in 1945, en sinds 1950 zijn enkele hellingen uit de Vlaamse Ardennen aan het parcours toegevoegd. In 2010 moesten onder meer de Valkenberg, de Taaienberg en de Molenberg overwonnen worden.

Kuurne – Brussel – Kuurne

De zondag na Omloop het Nieuwblad wordt traditioneel Kuurne – Brussel – Kuurne gereden. Vaak wordt deze wedstrijd gezien als een herkansing voor wie daags voordien een mindere prestatie heeft neergezet.

Dwars door Vlaanderen

Dwars Door Vlaanderen vormt gewoonlijk de start van wat men de “Vlaamse Wielerweek” noemt. De wedstrijd wordt altijd op een woensdag gereden, anderhalve week voor de Ronde van Vlaanderen. Dwars door Vlaanderen kent ook enkele hellingen waaronder de Kattenberg, de Berendries en de Oude Kwaremont. De aankomst ligt altijd in het West-Vlaamse Waregem.

De E3 prijs

Een week voor de Ronde van Vlaanderen vindt op zaterdag de E3 prijs plaats. De wedstrijd is zo’n 200km lang. Aankomst en vertrek zijn in Harelbeke, waar de wedstrijd sinds 1958 georganiseerd wordt. De E3 prijs werd reeds 4 keer gewonnen door Tom Boonen, die daarmee samen met Rik Van Looy recordhouder is.

Gent-Wevelgem

Ondanks de naam, gaat Gent-Wevelgem sinds 2004 van start in Deinze en niet meer in Gent. De renners rijden eerst richting Belgische kust en krijgen daarna een aantal beklimmingen voorgeschoteld zoals de Kemmelberg, een kuitenbijter op kasseien die 2 keer overwonnen moet worden. Vanaf 2011 behoort Gent-Wevelgem tot de UCI World Tour.

De Ronde van Vlaanderen

De Ronde van Vlaanderen is een van de belangrijkste eendaagse wielerwedstrijden. De ronde wordt altijd op de 14de zondag van het jaar gereden. Het zwaartepunt van de wedstrijd ligt in de Vlaamse Ardennen met een aantal hellingen, onder meer de Oude Kwaremont en de Koppenberg.

De Brabantse Pijl

De Brabantse Pijl is een semi-klassieker in Vlaams Brabant met start in Zaventem. De voornaamste beklimmingen zijn de Alsemberg en de Bruine Put. Vroeger werd de Brabantse Pijl gereden op de zondag voor de Ronde van Vlaanderen, maar in 2010 werd de wedstrijd verschoven naar de woensdag voor de Amstel Gold Race.

In Wallonië

Tijdens het voorjaar kent ook het Franstalige landsgedeelte nog 2 wielerklassiekers: De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…

Aandachtscirkels van EberspächerWelke gedachten spelen een rol om sporters een optimale prestatie mogelijk te maken en welke gedachten saboteren juist d…
Ruitermode: Diverse rijbroekenEen van de meest essentiële delen van een ruiteroutfit is de rijbroek. De rijbroek voor ruiters is een speciaal ontwikke…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.