Ruitermode: Diverse rijbroeken

Een van de meest essentiële delen van een ruiteroutfit is de rijbroek. De rijbroek voor ruiters is een speciaal ontwikkelde broek waarmee je comfortabel kan paardrijden. Er zijn tal van modellen, kleuren en uitvoeringen. 15 jaar geleden zag je in een ruitersportzaak vaak slechts één type rijbroek: in katoen, vaak in ribbeltjesstof, met smalle pijpen en één broekzakje met rits. Het aanbod aan kleuren was ook beperkt: meestal zag je rijbroeken in zwart, groen of beige. Voor wedstrijden waren er ook witte rijbroeken.

Tegenwoordig is het aanbod aan rijbroeken enorm uitgebreid. Elke ruitersportzaak heeft een grote voorraad aan modellen, kleuren en merken. Elk ruitersportmerk heeft tegenwoordig een uitgebreide broekenlijn met voor elk type ruiter een geschikte broek.

Rijbroek met zitvlak in kunstleder

Sinds enkele jaren bestaan rijbroeken ook met een zitvlak in kunstleder. Het zitvlak wordt ingenaaid met een stuk kunstleder, al dan niet in een contrasterende kleur. Rijbroeken met een zitvlak in kunstleer zouden meer comfort bieden aan de fanatiekere of profruiter, en zou voor een vastere zit in het zadel zorgen.

Thermorijbroek

Voor de koude winterdagen zijn er speciale thermobroeken ontwikkeld. Thermorijbroeken hebben hetzelfde model als de klassieke rijbroek, maar hebben een warme voering en zijn vaak ook water- en winddicht. Ze zijn uitermate geschikt voor wie vele uren bij de paarden doorbrengt of voor wie buitenrijdt in barre omstandigheden. Thermorijbroeken zijn, net als de klassieke rijbroeken, ook verkrijgbaar met een leder zitvlak voor ruiters die vele uren in het zadel doorbrengen of houden van de extra vaste zit.

Jodphurrijbroeken

De Jodhpurrijbroek werd oorspronkelijk gemaakt voor westernruiters. Deze broek heeft wijdere broekspijpen waardoor ze over de laarzen gedragen kan worden. Klassieke rijbroeken sluiten nauw aan aan de enkel en worden vaak dichtgemaakt met klittenband, jodphurrijbroeken hebben gewone rechte pijpen. Ze wordt vaak gedragen in combinatie met korte laarsjes, jodphurs genoemd.

Welke rijbroek kiezen?

Welke rijbroek moet je als ruiter kiezen? Dat hangt af van hoe vaak je rijdt, wat je aangenaam vindt en wat je budget is. Professionele ruiters of fanatieke hobbyruiters kiezen vaak voor een kwalitatief hoogstaande rijbroek, meestal met leder zitvlak. Dit zijn vaak dure rijbroeken: een modieuze broek van een A-merk, met leder zitvlak, kost snel tussen 120 en 200 euro. Recreatieruiters houden het wellicht beter bij een iets goedkopere broek. Als je niet dagelijks rijdt, gaat een broek van een goed B-merk ook best lang mee en hoef je maar zo'n 70 à 100 euro neer te tellen.

Voor kinderen of ruiters die zeer sporadisch rijden, zijn er de echte basismodellen die je al kan krijgen voor zo'n 30 à 50 euro. Meestal zijn dit enigszins verbeterde versies van de 'oorspronkelijke' rijbroek die in het begin van dit artikel beschreven werd. Deze zullen geen jaren meegaan, maar zijn ruim voldoende voor wie af en toe een buitenritje maakt, of voor kinderen in de groei.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden: De basisuitrusting voor ruitersWie gaat paardrijden, zal meestal over een basisuitrusting moeten beschikken om veilig en comfortabel te paard te gaan.…
Wedstrijdkleding voor de paardensport (dressuur)Wedstrijdkleding voor de paardensport (dressuur)Wanneer je met je paard wedstrijden wilt gaan rijden, hoort daar een wedstrijdoutfit bij. De wedstrijdkleding behoort aa…
Ruitersportmerk EquilineHeel wat ruitersportmerken hebben inmiddels opgemerkt dat mode en trends steeds belangrijker worden in deze sport. Steed…
Materiaal voor paard en ruiter: onderhoudWie aan ruitersport doet en een eigen paard heeft, zal al gemerkt hebben dat er heel wat materiaal nodig is om de sport…

Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Rust en rekken vaak enige remedie bij achillespeesblessureRust en rekken vaak enige remedie bij achillespeesblessureHardlopers hebben nogal eens last van blessures. Ieder lichaam kent zín specifieke zwakke schakel. Bij de een is dat de…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.