Materiaal voor paard en ruiter: onderhoud

Wie aan ruitersport doet en een eigen paard heeft, zal al gemerkt hebben dat er heel wat materiaal nodig is om de sport te kunnen beoefenen. De meeste spullen die men voor ruiter of paard koopt zijn niet goedkoop en vragen dan ook gepast onderhoud voor een lange levensduur. Elke ruiter met paarden weet hoeveel materiaal men nodig heeft om de sport comfortabel te kunnen beoefenen. Zowel ruiter als paard moeten voldoende uitgerust zijn met degelijke materialen om optimaal te kunnen presteren, of dit nu op recreatief, competitief of professioneel niveau is. Het onderhoud van deze materialen en uitrusting is belangrijk om de spullen zo lang mogelijk in goede staat te kunnen gebruiken. Het verwaarlozen van ruitersportmateriaal kan op de lange termijn een dure aangelegenheid worden! Regelmatig poetsen is dus de boodschap.

Lederwaren: Zadel en hoofdstel

Een passend zadel is een van de eerste, maar ook een van de duurste spullen die men aankoopt nadat men een eigen paard heeft gekocht. Een degelijk zadel in kwaliteitsleder kost makkelijk tussen 1500 en 2000 euro. Ook kunststof zadels zoals bijvoorbeeld van het merk Wintec kosten wat: varierend tussen enkele honderden euro's tot 1000 euro voor de gespecialiseerdere modellen.

Een zadel in leder kan gerust jaren mee, mits goed onderhoud. Regelmatig moet het zadel gepoetst worden met lederzeep en zal het leer gevoed moeten worden met ledercrème, ledervet of lederbalsem. Dit voorkomt dat het leer stug wordt en gaat scheuren. Opgepast als je op een net ingevet zadel gaat zitten: sommige crèmes of balsems geven kleur af en kunnen je rijbroek onherstelbaar bevlekken!

Ook het hoofdstel van uw paard zal regelmatig gepoetst en ingevet moeten worden. Wie een beetje handig is kan de verschillende onderdelen van het hoofdstel eenvoudig uit elkaar halen om ze elk afzonderlijk te poetsen. Zo worden alle stukjes leer goed verzorgd en verklein je het risico dat een van de vele riempjes scheurt. Na het poetsen en het invetten kan het hoofdstel terug in elkaar gezet worden en kan het weer een tijdje gebruikt worden, alvorens een nieuwe poetsbeurt gewenst is.

Dekjes en dekens

Dekjes die onder het zadel gelegd worden, en dekens die het paard opheeft in de wei of op stal, worden al snel erg vuil. De buitenkant wordt gekweld door zand en modder en de binnenkant van een dekje of deken verandert al snel in een grote haarbol. De meeste dekjes en dekens mogen gewoon in de wasmachine om ze weer modder- en haarvrij te maken, maar toch is het niet aan te raden deze thuis te wassen. Een wasmachine voor huishoudelijk gebruik is niet bestand tegen een dergelijke hoeveelheid vuil en haar, en het zal dan ook niet lang duren vooraleer de wasmachine verstopt geraakt en kapotgaat. Ook de grote hoeveelheid paardehaar die in de wastrommel blijft hangen is geen aanrader: je wil toch niet dat je nette, pas gewassen kleren straks vol paardenhaar hangen?

Daarom is het aangewezen je dekens en dekjes te laten wassen in speciale industriele wastrommels. De meeste ruitersportzaken bieden een wasservice aan, waarbij je je deken door een professioneel bedrijf kan laten reinigen en nadien terug schoon kan ophalen. In sommige wassalons staat een speciale wasmachine voor paardendekens, en kan je zelf de was doen. Let op, dit kan niet overal! Sommige wassalons verbieden uitdrukkelijk het wassen van paardenmateriaal in hun machines en jij zal dan ook voor de kosten moeten opdraaien als een van de wasmachines blokkeert door jouw deken!

Dekjes die niet erg vuil zijn kan je eventueel wel thuis wassen. Probeer dan eerst het haar aan de binnenkant af te borstelen om het risico op harige wastrommels en blokkerende machines te beperken.

Borstels

Om je paard schimmel- en schilfervrij te houden kan het interessant zijn je borstels regelmatig uit te wassen. Je borstels eens in de 2 à 3 maand laten weken in een sopje met ontsmettingsmiddel zorgt ervoor dat je telkens met schone borstels aan de slag kan en hou je de vacht van je paard netjes. Als je paard last gehad heeft van schilfertjes, beestjes of een of andere schimmel is het raadzaam de borstels goed te ontsmetten, zodat je het paard niet telkens opnieuw besmet!
Als je je borstelset voor meerdere paarden gebruikt, is regelmatiger uitspoelen geen overbodige luxe!

Rijbroeken

Rijbroeken kunnen natuurlijk gewoon in de wasmachine. Let wel op met rijbroeken met een zitvlak in kunstleder: die kan je beter zonder wasverzachter wassen! Wasverzachter tast namelijk het kunstleer aan en zorgt ervoor dat het gaat 'pluizen'. Om schade aan je rijbroek te voorkomen zorg je er ook beter voor dat de klittenbandsluiting onderaan de broekspijpen dichtgeplakt zijn voor je de broek in de wasmachine doet. Zo kan de stof van je broek niet in de klittenbandjes vasthangen en blijft het klittenband ook langer bruikbaar!
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mode in de ruitersport: HV PoloDe ruitersport wordt steeds sterker beïnvloed door de modetrends. Ruiters en amazones hechten alsmaar meer belang aan hu…
Paardensport: een zadel beoordelen door zadeldrukmetingPaardensport: een zadel beoordelen door zadeldrukmetingRuiters en paardenhouders zijn er steeds meer van overtuigd dat goed passend materiaal kan bijdragen tot een gezond en g…
Het belang van een goed passend zadelEr zijn veel mensen die dol zijn op paardrijden. Helaas weten lang niet al deze mensen hoe belangrijk het is om met een…
Paardrij tips voor beginnersPaardrij tips voor beginnersJe hebt besloten de ruitersport te gaan beoefenen. Nu heb je het wel een beetje onder de knie, maar je wilt er meer over…

Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
Fitness en voeding, spieren kwekenFitness en voeding, spieren kwekenFitness, vandaag de dag een meer en meer beoefende sport in de Nederlandse sportschool. Vooral voor de zomervakantie wil…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.