Instructieopleidingen paardensport

Om instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke Nederlanse Hippische Sportfederatie) biedt daarin verschillende mogelijkheden. Dit op gebied van zowel dressuur, springen, mennen, voltige en allround. In dit artikel worden de allround en dressuur richtingen beschreven. Voordat je aan zo'n cursus begint, dien je uiteraard wel over rijervaring te beschikken. Ervaring in de wedstrijdsport is ook zeer gewenst en bij een aantal cursussen zelfs verplicht.

De opleidingen/cursussen

De opleidingen/curcussen die de KNHS biedt zijn:
 • Instructeursopleiding 2 zonder eigen rijden
 • Instructeursopleiding 2
 • Instructeursopleiding dressuur 3 of allround 3
 • Instructeursopleiding dressuur 4 of allround 4
 • Instructeur Mennen 2
 • Instructeur Mennen 3
 • Instructeur Mennen 4
 • Instructeur Voltige 2
 • Instructeur Paardrijden Gehandicapten

Instructeursopleiding 2

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die amazones en ruiters individueel of in kleine groepen les wilt geven. Het doel van deze opleiding is om uiteindelijk op B/L niveau les te kunnen geven. Enige ervaring met lesgeven is wel erg gewenst.

De opleiding duurt 20 weken. Iedere week zal er 1 lesavond gepland worden van 3 uur. Zo'n avond bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk. De theoretische onderwerpen zijn:
 • Kennis van het paard
 • Kennis van de ruiter/amazone
 • Didactiek en pedagogiek
 • Rijtechniek dressuur en springen
 • Longeren
 • Veiligheid

Bij deze cursus gaat het overigens om een opzichzelf staande cursus. Er hoeven dus geen vervolgcurcussen gevolgd te worden.

Instructeursopleiding 2

Deze cursus komt overeen met bovengenoemde cursus. Echter dient de cursist bij deze cursus zelf te rijden. Zij dienen regelmatig zelf een paard met minimaal L niveau mee te brengen voor zowel de lessen als het praktijkexamen. Er kan gekozen worden voor de richting dressuur of allround. Nadat deze curcus voltooid is, kan de cursist door naar niveau 3. Afhankelijk van het examenresultaat en voorkeur wordt daarbij een keuze gemaakt voor de richting 'dressuur' of 'allround'.

Instructeursopleiding dressuur 3 of allround 3

Deze opleiding duurt tevens 20 weken. Echter duren de lesdagen 6 uur in plaats van 3 uur. Wanneer de cursist de dressuurspecialisatie wilt volgen, is wedstrijdervaring een must. De cursist dient in de klasse M1-dressuur +1 opgenomen te zijn. Wanneer de cursist de allroundvariant wilt volgen, is het een vereiste dat de ruiter/amazone in de wedstrijdsport opgenomen is in de klasse L-springen + 1.

Instructeursopleiding dressuur 4 of allround 4

Deze cursus is het laatste onderdeel van de allround of dressuurrichting. Ook deze cursus bestaat uit 20 lesweken met 1 lesavond van 6 uur per week. De cursist dient in voor de specialisatie dressuur minimaal in het M2 opgenomen te zijn. Wanneer de cursist de allroundvariant wilt volgen, is het een vereiste dat de ruiter/amazone in de wedstrijdsport opgenomen is in de klasse M- springen + 1.
© 2011 - 2020 Onbekend, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
ORUN Opleiding: Instructeur Niveau 2ORUN Opleiding: Instructeur Niveau 2Voor wie zijn lesbevoegdheid wil halen in de paardensport, zelf beter wilt leren rijden, of een opleiding wilt volgen to…
KNHS; de bond voor iedere ruiterKNHS; de bond voor iedere ruiterDe Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) is één van de grootste sportbonden van Nederland. De bond ond…
Dressuur rijden in Nederland, de klasse-indeling van de KNHSIn het paardrijden zijn verschillende disciplines te onderscheiden. Zo is er de dressuur, het springen, het westernrijde…

Met de fiets naar het dak van Europa (Sierra Nevada)Sierra Nevada is voor wielrenners het ´dak van Europa´, omdat hier de hoogst gelegen geasfalteerde weg van Europa is ter…
Materiaal voor paard en ruiter: onderhoudWie aan ruitersport doet en een eigen paard heeft, zal al gemerkt hebben dat er heel wat materiaal nodig is om de sport…
Bronnen en referenties
 • www.knhs.nl

Reageer op het artikel "Instructieopleidingen paardensport"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Erik van Haren, 31-01-2015 17:10 #2
Hallo,

Ook ik zou graag willen weten wat de kosten zijn voor de instructeursopleiding 2 zonder eigen rijden, waar dit wordt gegeven en wat de kosten hier van zijn.
Ook zou ik willlen weten wat ik na het volgen van deze cursus hier mee kan doen, kan ik dan bij een manege als instructeur cursus geven of moet men daarvoor nog meer volgen?

M.v.g. Erik van Haren

Ria, 16-10-2014 21:57 #1
Wat zijn de kosten voor instructeursopleiding 2 zonder eigen rijden en waar kan ik die opleiding doen en vanaf wanneer?
bij voorbaat dank ria

Infoteur: Onbekend
Gepubliceerd: 13-04-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!