Met de fiets naar het dak van Europa (Sierra Nevada)

Sierra Nevada is voor wielrenners het ´dak van Europa´, omdat hier de hoogst gelegen geasfalteerde weg van Europa is terug te vinden naar de Pico Veleta (3.367m). Een ´must´ voor iedere wielrenner!

Sierra Nevada

De Sierra Nevada (letterlijk betekent dat ´besneeuwde berg´) is gelegen in het zuidelijkste deel van Spanje (Andalusië), ten zuid westen van de stad Granada. Het gebergte strekt zich uit over een gebeid van 80 km en vormt een natuurlijke barrière voor de invloeden van de Middellandse Zee. Betekent dat Granada een landklimaat kent en dus in de zomer heet is en in de winter koud! Hou daar dus rekening mee!

De hoogste top van de Sierra Nevada is de Mulhacén met 3.482m. Tevens het hoogste punt van het Iberisch schiereiland. Het hoogste punt van Spanje vinden op de Canarische Eilanden (de vulkaan El Teide met 3.718m). De Mulhacén is vrij eenvoudig te beklimmen met een paar stevige wandelschoenen en een kompas. Dat kan vanuit Granada of vanuit het zuidelijke deel van de Sierra Nevada, de zogenaamde Alpujarras. Mensen die de klim niet in een keer willen doen, kunnen overnachten in de bemande berghut op 2.500m.

De beklimming per fiets is weliswaar 45 km lang, maar kan prima in een dag worden gedaan. Hou er rekening mee dat een beklimming alleen kan worden gedaan in de maanden mei - september. Terwijl het in Granada 30 graden is, kan het boven rond het vriespunt zijn. Neem dus altijd een windjack en handschoenen mee naar boven!

We starten op een hoogte van 810 meter, waarmee de beklimming een hoogteverschil kent van 2.557 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,77%.

De route

We starten onze route in Pinos Genil, even buiten Granada. Zonder al te hoge stijgingspercentages (max. 5%) bereiken we na een kilometer of 12 twee tunnels. Na deze tunnels krijgen we 2 stevige kilomters voor de boeg met gemiddelde stijgingspercentages van 11,2% en 9,5%. Daarmee hebben we dan haast de zwaarste stukken achter de rug. De klim naar Pico Veleta is niet steil, maar vooral erg lang en dat gaat in de benen zitten. Het bergmassief is zó groot, dat er geen steile afgronden zijn en de uitzichten beperkt, maar de grote hoogte maakt veel goed. Na de twee zware kilometers volgen er een aantal kilometers met een gelijk stijgingspercentage van rond de 7% tot aan de Collado de las Sabinas (km 26). We bevinden ons dan al op een hoogte van ruim 2.100m! Vanaf hier krijgen we mooie uitzichten over het ski-stadje Pradellano en de echte hoogvlaktes (met sterrekijkers). Na 4 kilometer bereiken we de afslag naar Pradellano, nog steeds gestaag en niets stijl steigend.

Bij kilometer 34 bereiken we de slagboom, gelegen bij het kleine kapelletje La Señora de las Nieves. Hier is een laatste gelegenheid tot het nuttigen van een drankje of een hapje. We bevinden ons hier op een hoogte van 2.600m en vanaf hier fietsen we echt in het hooggebergte en het ruige landschap zonder enige begroeiing. De wind heeft hier vrijspel en in combinatie met zuurstofgebrek, zijn deze laatste 10 kilometers het zwaarst. De top is al zichtbaar en lijkt binnen handbereik, maar helaas, het zal ons nog bijna een uur kosten om boven te komen. De weg zigzagt langzaam naar boven, tussen de verlaten skiliften en vanaf kilometer 40 zakt het stijgingspercentage niet meer onder 8% en dat is goed te merken. Na een laatste kilometer van bijna 9% bereiken we het einde van het asfalt. Voor de echte klimmers onder ons wacht er dan nog een stukje onverharde weg van enkele honderden meters naar de Pico Veleta. Het uitzicht is natuurlijk geweldig op deze eenzame hoogte!

Profiel klim
© 2011 - 2024 Carlosdolores, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skien met uitzicht op zee in de Spaanse Sierra Nevada!Skien met uitzicht op zee in de Spaanse Sierra Nevada!´s Morgens skiën en 's middags naar het strand! Dat kan in de Sierra Nevada - Skigebied in Zuid-Spanje. Het zuidelijkste…
Las Alpujarras: Pampaneira, Bubión en CapileiraIn de Alpujarras liggen de dorpen Pampaneira, Bubión en Capileira. De pittoreske witte dorpjes zijn trapsgewijs tegen de…
Las Alpujarras, TrevélezTrevélez is het hoogst gelegen dorp van Spanje. Het ligt aan de voet van de Mulhacén, de hoogste top van de Sierra Nevad…
Autotocht door de Sierra de Cazorla is genieten van natuurAutotocht door de Sierra de Cazorla is genieten van natuurDe Sierra de Cazorla is gelegen in de Provincie Jaén in Andalusië. Sedert 1989 is het gebied verklaard tot beschermd Nat…

Virtual Spinning, op een leuke manier calorieën verbrandenVirtual Spinning, op een leuke manier calorieën verbrandenVirtual spinning is een nieuwe en unieke sensatie op sportgebied. Door te kijken naar een groot videoscherm, waant u zic…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
Bronnen en referenties
  • www.altimetrias.net
Carlosdolores (4 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.