Met de fiets naar het dak van Europa (Sierra Nevada)

Sierra Nevada is voor wielrenners het ´dak van Europa´, omdat hier de hoogst gelegen geasfalteerde weg van Europa is terug te vinden naar de Pico Veleta (3.367m). Een ´must´ voor iedere wielrenner!

Sierra Nevada

De Sierra Nevada (letterlijk betekent dat ´besneeuwde berg´) is gelegen in het zuidelijkste deel van Spanje (Andalusië), ten zuid westen van de stad Granada. Het gebergte strekt zich uit over een gebeid van 80 km en vormt een natuurlijke barrière voor de invloeden van de Middellandse Zee. Betekent dat Granada een landklimaat kent en dus in de zomer heet is en in de winter koud! Hou daar dus rekening mee!

De hoogste top van de Sierra Nevada is de Mulhacén met 3.482m. Tevens het hoogste punt van het Iberisch schiereiland. Het hoogste punt van Spanje vinden op de Canarische Eilanden (de vulkaan El Teide met 3.718m). De Mulhacén is vrij eenvoudig te beklimmen met een paar stevige wandelschoenen en een kompas. Dat kan vanuit Granada of vanuit het zuidelijke deel van de Sierra Nevada, de zogenaamde Alpujarras. Mensen die de klim niet in een keer willen doen, kunnen overnachten in de bemande berghut op 2.500m.

De beklimming per fiets is weliswaar 45 km lang, maar kan prima in een dag worden gedaan. Hou er rekening mee dat een beklimming alleen kan worden gedaan in de maanden mei - september. Terwijl het in Granada 30 graden is, kan het boven rond het vriespunt zijn. Neem dus altijd een windjack en handschoenen mee naar boven!

We starten op een hoogte van 810 meter, waarmee de beklimming een hoogteverschil kent van 2.557 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,77%.

De route

We starten onze route in Pinos Genil, even buiten Granada. Zonder al te hoge stijgingspercentages (max. 5%) bereiken we na een kilometer of 12 twee tunnels. Na deze tunnels krijgen we 2 stevige kilomters voor de boeg met gemiddelde stijgingspercentages van 11,2% en 9,5%. Daarmee hebben we dan haast de zwaarste stukken achter de rug. De klim naar Pico Veleta is niet steil, maar vooral erg lang en dat gaat in de benen zitten. Het bergmassief is zó groot, dat er geen steile afgronden zijn en de uitzichten beperkt, maar de grote hoogte maakt veel goed. Na de twee zware kilometers volgen er een aantal kilometers met een gelijk stijgingspercentage van rond de 7% tot aan de Collado de las Sabinas (km 26). We bevinden ons dan al op een hoogte van ruim 2.100m! Vanaf hier krijgen we mooie uitzichten over het ski-stadje Pradellano en de echte hoogvlaktes (met sterrekijkers). Na 4 kilometer bereiken we de afslag naar Pradellano, nog steeds gestaag en niets stijl steigend.

Bij kilometer 34 bereiken we de slagboom, gelegen bij het kleine kapelletje La Señora de las Nieves. Hier is een laatste gelegenheid tot het nuttigen van een drankje of een hapje. We bevinden ons hier op een hoogte van 2.600m en vanaf hier fietsen we echt in het hooggebergte en het ruige landschap zonder enige begroeiing. De wind heeft hier vrijspel en in combinatie met zuurstofgebrek, zijn deze laatste 10 kilometers het zwaarst. De top is al zichtbaar en lijkt binnen handbereik, maar helaas, het zal ons nog bijna een uur kosten om boven te komen. De weg zigzagt langzaam naar boven, tussen de verlaten skiliften en vanaf kilometer 40 zakt het stijgingspercentage niet meer onder 8% en dat is goed te merken. Na een laatste kilometer van bijna 9% bereiken we het einde van het asfalt. Voor de echte klimmers onder ons wacht er dan nog een stukje onverharde weg van enkele honderden meters naar de Pico Veleta. Het uitzicht is natuurlijk geweldig op deze eenzame hoogte!

Profiel klim
© 2011 - 2020 Carlosdolores, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bergklassement in Tour de France: hoe werkt dat?In de Tour de France zijn altijd meerdere etappes ingedeeld die het peloton door de Franse Alpen en de Pyreneeën brengen…
Triatlon - welke afstanden bestaan er?Triatlon - welke afstanden bestaan er?Triatlon vond pas echt de weg naar het brede publiek eind jaren 70. Het is dus een jonge sport die de laatste decennia h…
De drie Grote Ronden in het wielrennen: winnaars & historiekDe drie Grote Ronden in het wielrennen: winnaars & historiekIn het wielrennen nemen de zogenaamde “Grote Ronden” een bijzondere plaats in. Een Grote Ronde is een rittenwedstrijd di…
Jaap Eden, schaatser en (baan)wielrennerJaap Eden, schaatser en (baan)wielrennerJaap Eden is wellicht de meest veelzijdige sporter uit de Nederlandse geschiedenis. Wereldkampioen in twee verschillende…

Virtual Spinning, op een leuke manier calorieën verbrandenVirtual Spinning, op een leuke manier calorieën verbrandenVirtual spinning is een nieuwe en unieke sensatie op sportgebied. Door te kijken naar een groot videoscherm, waant u zic…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
Bronnen en referenties
  • www.altimetrias.net

Reageer op het artikel "Met de fiets naar het dak van Europa (Sierra Nevada)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Carlosdolores
Gepubliceerd: April 2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!