Paardrij tips voor beginners

Paardrij tips voor beginners Je hebt besloten de ruitersport te gaan beoefenen. Nu heb je het wel een beetje onder de knie, maar je wilt er meer over leren. Er zijn tips om je rijles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Hakken uitdrukken

Tijdens het paardrijden moet je altijd je hakken blijven uitdrukken. Als je dat niet doet en je valt eraf kunnen je voeten in de beugels blijven hangen. Verder moet je aandrijven met je kuiten, en dat gaat niet echt als je je hakken niet uitdrukt. Dan drijf je aan met je hakken en dat moet eigenlijk met je kuiten. Dit is een veel voorkomend probleem bij beginners.

Beugels opsteken

Als je klaar bent met rijden en je paard gaat op stal, steek je je beugels op. Dit om te voorkomen dat je beugels aan van alles gaan hangen en het paard schrikt als de beugels mochten klapperen.
Je beugels opsteken doe je zo:
1. Je schuift je beugel naar boven
2. Je doet de beugelriem in de beugel

Plof niet in het zadel neer

Als je opstapt moet je rustig in het zadel komen en je been over het paard tillen. Als je ineens in het zadel ploft kan je paard schrikken en het is niet zo comfortabel voor zijn rug.

Staan in de beugels als het paard plast

Je pony kan wel lopend mesten maar hij kan niet plassend lopen. Voor het plassen moet hij in een bepaalde houding aan staan en je moet wel een beetje meewerken. Als je merkt dat hij moet plassen ga je staan in de beugels. Dit is voor het paard fijner.

Zweepje wisselen

Sommigen vinden het maar onzin, en anderen doen het automatisch. Als je van hand verandert, is het prettiger als je je zweepje in je binnenhand vasthoudt. Dit in verband met het hek. Als je je zweepje in je buitenhand vasthoudt kun je het paard niet gemakkelijk een tik geven.

Belonen ook tijdens het rijden

Belonen hoort erbij. De meeste mensen geven het paard wat lekkers als ze klaar zijn met rijden. Maar als het paard bijvoorbeeld zijn best gedaan heeft en jij bent nog niet klaar met rijden, kun je hem op zijn hals kloppen. Dit kan als motivatie werken voor het paard.

Chaps over je jodpurs

Het is beter om chaps over je jodphurs te doen. Je broek slijt minder en je hebt meer stevigheid.

Altijd cap op

Laatste en belangrijkste tip, rijd nooit paard zonder cap! Dit kan levensgevaarlijk zijn! Op de meeste maneges is het gelukkig verplicht. Wees verstandig en ga niet te paard zonder cap!
© 2011 - 2024 Dilara, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijles geven aan kinderenPaardrijles geven aan kinderenPaardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardri…
Paardrijden, welke kleding en spullen heb je nodig?Paardrijden, welke kleding en spullen heb je nodig?Paardrijden is een populaire sport. Veel jonge meiden willen op paardrijden of zouden wel een eigen paard of pony willen…
De Beste Manege!De Beste Manege!Je houdt van paarden en je wilt misschien gaan paardrijden. Waar kun je dit dan het beste doen? Je zoekt naar de beste m…

Dressuur rijden in Belgie: De oefeningen uit de E proevenDe dressuursport kent in Belgie andere proeven dan in Nederland. In Belgie gebruikt men de letters E,A L en M voor het a…
Ronde van Lombardije: erelijst 1905-2020Ronde van Lombardije: erelijst 1905-2020De Ronde van Lombardije is de laatste van de vijf grote wielerklassieker op de jaarkalender. Philippe Gilbert was de laa…
Dilara (1 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.