Paardrijles geven aan kinderen

Paardrijles geven aan kinderen Paardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardrijden. Paardrijles geven aan kinderen vereist een andere manier van lesgeven dan aan volwassenen. Kinderen hebben bijvoorbeeld een veel kortere spanningsboog en hebben vaak nog niet zo'n goede motorriek. Onder paardrijles geven gaan we in dit artikel uit van de beginselen van het paardrijden bijbrengen aan kinderen.

Paardrijles algemeen

De meeste mensen die paardrijden zijn hier in hun jeugd mee begonnen of in aanraking gekomen. De eerste beginselen van het paardrijden zijn belangrijk, dit neem je je verdere leven mee. Onder de beginselen van het paardrijden verstaan we de omgang met het paard of de pony, het stappen, draven, galopperen en het rijden van eenvoudige figuren in de rijbak. Met het paardrijden heb je te maken met een dier, en dieren kunnen onverwachte dingen doen. Het is dus verstandig dit altijd in je achterhoofd te houden. Volwassenen kunnen dit vaak beter begrijpen dan kinderen, hier lijkt het inlevingsvermogen nog niet volledig ontwikkeld zijn.

Kinderen

Kinderen die voor paardrijden kiezen zijn voornamelijk meisjes. De beginselen van het paardrijden worden vaak op een manege geleerd. Hier beschikt men meestal over brave pony's en paarden die gewend zijn aan de beginnersfouten die gemaakt worden. Een paard dat dit niet gewend is kan in paniek raken en zo voor onveilige situaties zorgen. Het is belangrijk om bij lessen voor kinderen niet teveel "paardentermen" te gebruiken. Hou het eenvoudig met duidelijke korte aanwijzingen.

Tips en trucs

-Hou de paardrijlessen afwisselend. Doe veel verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld spelletjes of theorielessen
-Vertel waarom iets zo is. Van rennen en schreeuwen in de buurt van een paard kan het paard schrikken bijvoorbeeld.
-Zorg voor duidelijke regels. Om de veiligheid te waarborgen is het van belang dat de kinderen ten alle tijden weten wat wel en niet mag.
-Maak gebruik van evenwichtsoefeningen tijdens het rijden. Voorbeelden hiervan zijn het zwaaien met de armen, het aanraken van de oren en staart van het paard, het aanraken van de eigen tenen of een rondje draaien op het paard.

Voorbeelden van spelletjes met kinderen en pony's

Er zijn verschillende spelletjes te bedenken voor kinderen met paarden, het is belangrijk dat het veiligheid in het oog gehouden wordt, in de spanning van het spel kunnen kinderen soms overmoedig worden.

-Stoelendans

De kinderen rijden op hun paarden in de bak,wanneer de muziek stopt moet er zo snel mogelijk naar een lege stoel gereden worden en van de pony afgestapt worden. Wanneer er geen vrije stoel meer is ben je af.

-Estafette

In verschillende variaties uit te voeren, bijvoorbeeld slalommen, met een bekertje water in de hand weer terugrijden.

-Annemaria koekoek

Een kind staat met paard aan de ene kant van de bak, met de rug naar de rest van de groep. Dit kind roept "annemaria koekoek" en in de tussentijd proberen de andere kinderen op hun pony steeds dichterbij te komen.
© 2011 - 2020 Esmeej, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met paardrijden: Voor kinderen en volwassenenBeginnen met paardrijden: Voor kinderen en volwassenenEen meisje dat wil paardrijden is niet zo bijzonder, maar er zijn ook genoeg volwassenen die pas op latere leeftijd paar…
Therapie met paarden: diagnostiek en hulpverleningTherapie met paarden: diagnostiek en hulpverleningDat paardrijden en het omgaan met paarden gehandicapte kinderen en jongeren veel plezier geeft is redelijk bekend. Maar…
Paardrijden, welke kleding en spullen heb je nodig?Paardrijden, welke kleding en spullen heb je nodig?Paardrijden is een populaire sport. Veel jonge meiden willen op paardrijden of zouden wel een eigen paard of pony willen…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…

Veiligheid bij het paardrijdenPaardrijden is een heerlijke sport, maar het kan ook een gevaarlijke sport zijn. Je hebt te maken met vluchtdieren van a…
Bodybuilden: van hobby tot sportBodybuilden: van hobby tot sportBodybuilden is niet altijd zo populair geweest: in feite was er een man die bodybuilden in de aandacht bracht. Waarom be…

Reageer op het artikel "Paardrijles geven aan kinderen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Trudy, 30-06-2018 14:06 #1
Goedenmiddag,

Ik geef nu al bijna 25 jaar paardrijles aan kleine kinderen. Ik heb hier totaal geen papieren voor. Alleen een hoop ervaring.
Dit doe ik hobbymatig met 7 eigen pony´s tot 1.30 cm. voor kinderen vanaf 5 jaar. Om ze te laten kennismaken met de paardensport en als ze verder willen dat ook kunnen.
Bestaat er ergens een mogelijkheid om iets van een certificaat of diploma te halen hiervoor zonder dat ik zelf op een paard moet? Dit kan ik nu niet meer. Heb vroeger veel gereden en ben L1 dressuur met 5 winstpunten (paard) en B springen met 1 winstpunt (pony)

Met vriendelijke groeten,

trudy versloot uit veenhuizen, dr.

Infoteur: Esmeej
Laatste update: 20-05-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Reacties: 1
Schrijf mee!