Bodybuilden: van hobby tot sport

Bodybuilden: van hobby tot sport Bodybuilden is niet altijd zo populair geweest: in feite was er een man die bodybuilden in de aandacht bracht. Waarom beginnen mensen aan bodybuilden en wat is het precies?

Eugen Sandow

De grondlegger voor de hedendaagse bodybuilding is toch wel Eugen Sandow. Deze man had erg veel interesse voor de Romeinse beelden, waarop mannen stonden afgebeeld als gespierde mannen. In de tijd dat Eugen leefde, van 1867 tot 1925, had men vaker shows met strongmen. Dit waren sterke mannen die anderen uitdaagden om hun krachten met hen te meten. Eugen ging ook in training en volgde een ander dieet dan de strongmen. Het gevolg was, dat Eugen veel minder vetweefsel had dan de strongmen. Bij Eugen zag je dus de spieren goed zitten. Hij kon zijn inkomen verdienen door alleen maar zijn lichaam te laten zien. In 1901 startte Eugen de eerste bodybuilders-wedstrijd.

Hoe werkt bodybuilden

Bodybuilden is een sport, waarbij men de spieren wil ontwikkelen en versterken. Dit wordt gedaan door krachttraining. Door telkens de training te verzwaren, groeien de spieren. Maar de spieren groeien niet zomaar: ze hebben hiervoor voeding nodig. Eiwitten zorgen voor de opbouw en versteviging van spieren. Door krachttraining te doen, scheuren de spieren lichtjes. Met behulp van eiwitten worden deze weer hersteld en verstevigd. Bodybuilders die al ver gevorderd zijn, hebben naar verhouding minder eiwitten nodig dan startende bodybuilders. Dit komt omdat het lichaam leert goed met de proteïnen om te gaan (deze komen uit eiwitten).

Mensen beginnen vaak met bodybuilden om er beter uit te zien, of echt als sport. Soms groeit het bodybuilden uit tot een internationale sport. De meeste mensen echter doen het om wat spieren te kweken of omdat ze het gewoon een leuke bezigheid vinden.

Stoppen met bodybuilden

Spieren zijn net als een lekke fietsband: je moet blijven pompen, anders lopen ze leeg. Wie stopt met krachttraining, zal dan ook snel zien dat de spieren weer naar hun oorspronkelijke staat gaan. Met bodybuilden ben je dus nooit uit getraind. Wel kan je op een gegeven moment je spieren alleen nog maar onderhouden in plaats van laten groeien. De training wordt dan net genoeg om de spieren op hetzelfde niveau te houden.

Het is niet zo dat door het eten van alleen eiwitten, je spieren krijgt. Spieren krijg je door de combinatie van voeding en training. Alleen trainen zonder goede eiwitten zorgt ervoor dat spieren niet opgebouwd kunnen worden.

Mannen of vrouwen

Bodybuilden trekt vooral mannen aan: hun krachten laten zien aan andere mannen is toch iets wat in de natuur zit. Vrouwen die bodybuilden zijn er minder, maar er zijn wel degelijk goede vrouwelijke bodybuilders.

Kinderen in de groei moeten niet aan krachttraining doen. Hun botten zijn nog in de groei. Jongens zijn op ongeveer 16 tot 18-jarige leeftijd uitgegroeid, meisje op 14 tot 16-jarige leeftijd. Tot die tijd is het lichaam van een kind nog heel blessuregevoelig, en heeft het lichaam energie nodig voor de aanmaak en groei van botten en weefsels. Het is dan ook niet verstandig om jonge kinderen al te laten bodybuilden. Willen ze dit toch graag doen omdat een van de ouders het ook doet, geef ze dan namaak halters van plastic, zodat ze ermee kunnen spelen.

Aantrekkelijk of niet?

De meeste vrouwen houden wel van een man met spieren en een stevige borstkas, maar wanneer dit te ver gaat, haken ze eerder af. Mannen die als gevolg van het bodybuilden breed gaan lopen, zijn voor een vrouw ook minder aantrekkelijk. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen, de ene vrouw valt er wel voor en de ander niet, maar het gaat hier om het grootste gedeelte aan vrouwen. Andersom vinden mannen bodybuildende vrouwen ook minder aantrekkelijk: een man verwacht toch de zachtheid en rondingen bij een vrouw.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EI-genlijk het belangrijkste om te BodybuildenEI-genlijk het belangrijkste om te BodybuildenHoeveel van jullie bodybuilders genieten van hun eitje dagelijks? Maar hoeveel van jullie spierbonken wijzen de eitjes a…
Hoe raak je effectief het vet om je middel kwijt?Hoe raak je effectief het vet om je middel kwijt?Bierbuikje, zwembandje, liefdes handvaten. Hoe het ook genoemd wordt, het vet wat rond hobbelt om je middel is niet pret…
Het eiwitarme dieetEen mens dient per dag 1 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit te verbruiken. Ontstaat er een opeenstapeling van a…
Eiwit dieet: Hoe werkt het eiwitrijk of proteïne dieet?Het eiwit dieet is op dit moment waanzinnig populair. Het verbrandt gericht vet en geen spiermassa. Je kunt het eenvoudi…

Paardrijles geven aan kinderenPaardrijles geven aan kinderenPaardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardri…
Hoogtekamers als alternatief voor grote hoogtenZo goed als alles wat zich in het lichaam afspeelt werkt onder invloed van zuurstof. De zuurstof wordt in de longen opge…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.