Paardrijden, welke kleding en spullen heb je nodig?

Paardrijden, welke kleding en spullen heb je nodig? Paardrijden is een populaire sport. Veel jonge meiden willen op paardrijden of zouden wel een eigen paard of pony willen hebben. De ruitersport wordt vaker beoefend door meisjes dan door jongens maar ook veel jongens houden ervan om op een paard te leren rijden. Ook paarden verzorgen is een geliefde bezigheid voor jong en oud. Je kunt met een paard immers een sterke band opbouwen. Wat heb je allemaal nodig aan kleding en spullen als je gaat paardrijden en als je paarden wilt verzorgen? Om paard te rijden heb je ten eerste kleding nodig die speciaal voor paardrijden gemaakt is. Wat je sowieso nodig hebt is bijvoorbeeld:
 • Cap in de goede maat en goedgekeurd door verzekeringen.
 • Paardrijlaarzen van leer of rubber, speciale paardrijschoenen of Jodphurs (lage paardrijlaars) met chaps (beenflappen).
 • Paardrijbroek (de broek is op bepaalde plaatsen extra sterk tegen schuren langs het paard), of anders een sterke legging.
 • Zweepje (niet te slap) om het paard instructies te kunnen geven.
 • Zadel met stijgbeugels.
 • Teugels.

Als je bij een manege paardrijles neemt, worden het zadel en de teugels met stijgbeugels eigenlijk standaard door de manage verzorgd. Als je een eigen paard hebt, zal je dat moeten kopen in een winkel waar ze ruitersportartikelen verkopen. Als je pas op paardrijles zit, kun je een veiligheidshelm of cap ook vaak nog lenen bij de manege. De ruiterbroek of paardrijbroek kun je eerst tijdelijk vervangen voor een strakke legging. Je kunt dan later besluiten om pas een echte rijbroek te kopen als je vastbesloten bent om meer paardrijlessen te gaan volgen.

Paard verzorgen, wat heb je nodig?

Paarden en pony’s hebben verzorging nodig. Ze moeten geborsteld worden, hun manen moeten gekamd worden; de hoeven moeten regelmatig gekrabd of gevijld worden, enzovoorts. Op een manege leer je al snel hoe je dat moet aanpakken. Om de vacht en de manen te verzorgen heb je nodig:
 • Roskam van ijzer, plastic of rubber.
 • Een zachte borstel.
 • Een harde borstel.
 • Een wrijflapje (van badstof of wol).
 • Een spons.
 • Een manenkam.

Roskammen paard

Je begint met de roskam links bovenaan de hals van het paard. Borstel zoveel mogelijk losse haren en stof en vuil uit de vacht en manen. Maak cirkeltjes tijdens het roskammen en werk zo steeds verder naar achteren toe. Klop de roskam regelmatig even uit want die wordt snel vies. Kam op dezelfde manier, in cirkels, de anderen kant van de vacht van het paard schoon. Paarden vinden het over het algemeen genomen lekker om verzorgd te worden dus het paard of de pony zal zich waarschijnlijk gewillig laten verzorgen. Ga echter nooit achter een paard staan, dan kan het van schrik met zijn benen naar achteren trappen. Verzorg het paard goed maar let op dat je het niet bezeerd. Neem na het roskammen de harde borstel om de kleinere vuiltjes en dergelijke, te verwijderen.

Vacht laten glanzen

Om de vacht te laten glanzen kun je naborstelen met de zachte borstel of de vacht opwrijven met het doekje.

Ogen schoonmaken

Met de spons kun je stof uit ooghoeken en neusgaten van het paard verwijderen. De staart van het paard kun je beter niet te veel kammen, want dan gaan veel haren verloren.

Staart kammen

Is de staart erg vuil dan kan hij gewassen worden met een speciale paardenshampoo of met groene zeep. Gebruik dan lauw water. Overleg met de leiding van de manege of het mag.

Hoeven verzorgen

Om de hoeven te verzorgen heb je nodig:
 • Een hoevenkrabber.
 • Harde borstel.
 • Kwast.

De hoeven worden in elk geval gereinigd als het nodig is, bijvoorbeeld na een buitenrit. Voor en na het rijden is het verstandig om de hoeven schoon te maken, zodat het paard nergens last van heeft tijdens het rijden, staan of lopen. Steentjes zijn berucht, die kunnen een paard veel pijn bezorgen. Met de hoevenkrabber wordt de hoefzool uitgekrabd. Volg de instructies van het personeel van de manege op als je hoeven mag krabben. Paarden voelen feilloos aan als je het eng vindt dus als je het niet ziet zitten kun je het beter nog een poosje aan een ander overlaten. Een paard moet immers ook het been optillen om de hoeven te laten reinigen. Gereinigd worden de straalgroeven, maar ook de rand tussen het hoefijzer moeten goed schoongemaakt worden.

Stal uitmesten

De stal van een paard moet regelmatig uitgemest worden. Op de grond ligt stro of houtkrullen. Als dit nat wordt (wat snel gebeurt) en als het paard er vervolgens te lang in staat, kan het paard lastige aandoeningen aan de hoeven krijgen. De stal wordt daarom minimaal een a tweemaal per week uitgemest en weer van lekkere droge vloerbedekking (stro of houtkrullen) voorzien. De stal moet droog en schoon zijn en het mag er niet tochten.

Eten, drinken, liksteen

Een paard moet in de stal kunnen drinken als het dorst heeft. Een liksteen is om te zorgen dat het paard voldoende zout binnenkrijgt, waardoor het ook weer regelmatig zal willen drinken. De ruif, waaruit het hooi kan eten, zit op de hoogte van de borst van het paard. Het paard eet niet alleen hooi of gras, maar ook brokken. De waterbak wordt steeds vaker automatisch gevuld, maar als dat niet zo is moet er altijd water voor het paard zijn. Als een paard op een speciaal dieet is, is het belangrijk dat je daarvan op de hoogte bent. Als er gebruik wordt gemaakt van een hooinet is het belangrijk dat je dat nooit op de grond laat slingeren, het paard kan daarin verstrikt raken en zich bezeren of een been breken. Bevestig het hooinet altijd zoals het je geleerd wordt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe borstel ik mijn paard?Het borstelen hoort bij de dagelijkse behoeftes van een paard of pony. Borstelen zorgt ervoor dat de huid van het paard…
Beginnen met paardrijden: Voor kinderen en volwassenenBeginnen met paardrijden: Voor kinderen en volwassenenEen meisje dat wil paardrijden is niet zo bijzonder, maar er zijn ook genoeg volwassenen die pas op latere leeftijd paar…
Paardrijles geven aan kinderenPaardrijles geven aan kinderenPaardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardri…
Hoe poets ik een paard?Hoe poets ik een paard?Een schoon, glimmend en prachtig verzorgd paard. Wie wil dat nou niet? Het is even hard werken, maar het resultaat is ve…

FiveFingers shoe of vijf vingers schoenen, een hype!FiveFingers shoe of vijf vingers schoenen, een hype!FiveFingers shoe of de vijf-vingers schoenen zijn schoenen waar vijf voorgevormde tenen aan de schoen zitten. De schoen…
Surfen: De dodelijkste golven ter wereldSurfen: De dodelijkste golven ter wereldSurfen is razend populair. Steeds meer mensen ontdekken deze sport. Maar surf is voor veel mensen niet alleen een sport,…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 04-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.