Veiligheid bij het paardrijden

Paardrijden is een heerlijke sport, maar het kan ook een gevaarlijke sport zijn. Je hebt te maken met vluchtdieren van al gauw meer dan 500 kilo die plotseling kunnen schrikken en een eigen wil hebben. Toch kun je veel doen om het rijden veiliger te maken.

Cap

Een heel belangrijk onderdeel van de ruiteruitrusting is de cap. Een cap uiteraard goed passen en voldoen aan de veiligeheidseis EN1384. De cap hoort recht op het hoofd van de ruiter te zitten, waarbij twee vingers passen tussen de wenkbrouw en de onderkant van het klepje van de cap. Het bandje van de cap moet altijd gesloten zijn tijdens het rijden, en zo strak zitten dat je lichte druk onder de kin voelt als je je mond open doet. Aan een cap die in de kast blijft liggen heb je uiteraard niks, draag je cap dus altijd als je op je paard zit. Ook met even een rondje uitstappen kun je van je paard vallen.

Schoeisel

Met paardrijden draag je paardrijlaarzen op schoenen met chaps. De schoenen zijn erg belangrijk. Ze moeten niet te breed zijn, zodat je bij een val makkelijk uit de beugel kunt komen. Daarnaast moeten de schoenen een gladde, doorlopende zool hebben met een hakje. Het hakje aan de schoen voorkomt dat je bij een onverwachte beweging door de beugel heen schiet en komt vast te zitten. Dit is ook de reden dat gympen niet geschikt zijn om mee te rijden. Mocht je toch willen rijden met schoenen zonder hakje, dan zijn er speciale korfjes verkrijgbaar die je aan de beugels kan maken. Ook hiermee voorkom je dat je door de beugel kan schieten.

Bodyprotector

Een bodyprotector is een veiligeheidsvest dat je ribben en organen beschermd bij een val. Een bodyprotector hoort strak aangesloten aan het lichaam te worden gedragen, en mag niet te lang zijn, dan kom je ermee tegen het zadel tijdens het rijden. Er zijn drie soorten veiligheidskeurmerken voor bodyprotectors waarvan het paarse BETA 2000 kenmerk het veiligste is. De bodyprotectors met andere labels beschermen je te weinig bij een val.

Veel ruiters dragen geen bodyprotectors omdat ze bang zijn in hun beweging te worden beperkt. Dit is met de moderne bodyprotectors niet meer het geval. Waar een protector vroeger bestond uit één stug paneel voor je buik, en een voor je rug, bestaan ze nu uit een heleboel kleine blokjes, die maken dat je je makkelijker beweegt. Je kunt het vergelijken met een strak zitten de bodywarmer, je merkt dat je hem aan hebt, maar je wordt niet beperkt.

Veiligheidsbeugels

Er bestaan diverse soorten veiligheidsbeugels. Bijvoorbeeld beugels met een elastiek aan zijkant, beugels die kunnen open klappen etc. Deze beugels zorgen er voor dat je bij een val nooit vast kan blijven hangen in je beugels.

Veiligeheid naast het paard

Ongelukken gebeuren niet alleen tijdens het rijden, maar ook naast het paard. Denk aan paarden die op je tenen gaan staan, bijten, slaan etc. Ken je een paard niet, loop er dan nooit zomaar achter langs. Ga er niet van uit dat elk paard lief en goed opgevoed is, maar realiseer je dat een ongelukje zo gebeurd.

Overige tips

  • Onderhoud je tuig goed. Een brekende beugelriem of singelstoot kan zorgen voor onveilige situaties.
  • Pas op met sieraden, met die mooie zilveren ketting kan je ergens aan vast blijven haken, datzelfde geld voor bijvoorbeeld oorbellen.
  • Zorg voor een opgeruimde omgeving, zodat je niet ergens op of tegenaan kunt vallen.
  • Voed je paard op, hij moet jou ruimte respecteren en mag niet door onoplettendheid op je tenen gaan staan, je een duw geven, bijten of slaan.
  • Ga je rijden bij een manege, kies dan een manege met een FNRS veiligheidscertificaat. Zo weet je zeker dat de manege is goedgekeurd en elke 2,5 jaar wordt herkeurd op het gebied van veiligheid.
  • Realiseer je dat ongelukken niet hoeven te komen door ongehoorzaamheid van het paard. Ook het allerliefste paard kan zelf een keer vallen, of schrikken, dus denk ook aan de veiligheid als je op het paard stapt dat 'nooit wat doet'.
© 2011 - 2024 Blijheid, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stichting veilige paardensport (SRR)Er zijn in Nederland heel veel paardenbedrijven. De een heeft alles netjes voor elkaar terwijl de ander er een zootje va…

Olympische Spelen Londen, 2012: logo en mascotte London 2012Olympische Spelen Londen, 2012: logo en mascotte London 2012Vanaf 27 juli 2012 worden in Londen de 27ste Olympische Zomerspelen gehouden, voor de derde keer is de Britse hoofdstad…
Paardrijles geven aan kinderenPaardrijles geven aan kinderenPaardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardri…
Bronnen en referenties
  • http://www.bokt.nl/wiki/Veiligheid#bodyprotector
  • http://www.bokt.nl/wiki/Veiligheidsbeugel
  • http://www.fnrs.nl/ondernemers.php?id=13600
  • http://www.veiligpaardrijden.nl/
Blijheid (8 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.