Stichting veilige paardensport (SRR)

Er zijn in Nederland heel veel paardenbedrijven. De een heeft alles netjes voor elkaar terwijl de ander er een zootje van maakt. Vooral in de paarden is het erg belangrijk dat een bedrijf veilig te werk gaat. Dit omdat je met een levend en onberekenbaar dier werkt, wat je soms in de meest gevaarlijke situaties kan brengen. Het is hierbij dan dus ook erg belangrijk dat het bedrijf veilig is. Maar wanneer is een bedrijf nu veilig? En aan welke eisen moet het voldoen? Dat lees je in dit artikel.

Stichting veilige paardensport

Paardrijden is een populaire sport en veel kinderen willen al jong op paardrijden. Paarden zijn levende dieren en soms erg onvoorspelbaar waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Al deze factoren samen maken paardrijden tot een risicovolle sport en daarom is het erg belangrijk om alles zo veilig mogelijk voor elkaar te krijgen.

Vroeger ging alles heel anders dan tegenwoordig. Toen waren er gewoon maneges en kon je gaan pony rijden. Nu moet een paardenbedrijf aan veel eisen voldoen. Wanneer het veilig is krijgt het een veiligheidscertificaat. In 2001 is door de KNHS, FNRS en de SRR de stichting veilige paardensport opgericht. In 2002 zijn ze veiligheidscertificaten uit gaan geven aan maneges die aan de veiligheidseisen voldeden. Inmiddels wordt het veiligheidscertificaat uit gegeven aan maneges, verenigingen, menaccommodaties en stagebedrijven. Ongeveer 850 bedrijven zijn op dit moment in het bezit van een veiligheidscertificaat.

Veiligheidseisen

Voordat het bedrijf goedgekeurd wordt en het veiligheidscertificaat ontvangt moet het aan een aantal eisen voldoen.
  • De organisatie moet een ongevallenregistratie systeem bijhouden
  • Het terrein moet afsluitbaar zijn
  • De doorgang van de stallen moet minimaal 1 meter zijn
  • De instructie moet gediplomeerd zijn
  • De rijbaan moet minimaal 3,5 meter hoog zijn, dit gemeten vanaf de hoefslag
  • Het springmateriaal mag niet binnen de rijbaan opgeslagen zijn
  • Indien er tijdens de les niet gesprongen wordt moet het springmateriaal opgeborgen zijn
  • Indien er een oxer of triple bar gesprongen wordt moeten de laatste balken op veiligheidslepels liggen.
  • Lessen mogen niet meer dan 12 combinaties bevatten

Wanneer je denk dat je bedrijf aan deze eisen voldoet kun je een regiobegeleider langs laten komen op het bedrijf. Deze begeleider kan alvast beoordelen of jouw bedrijf aan de eisen voldoet, wat nog beter moet, en waar je op moet letten. Hij helpt je als het ware met het keuringsklaar maken van het bedrijf. Vervolgens kun je een keuring voor het bedrijf aanvragen. Er komt dan een inspecteur langs die is aangesloten bij de stichting veilig paardrijden. Wanneer het bedrijf aan de eisen voldoet zal je een veiligheidscertificaat ontvangen.

De consument

Wanneer je een veiligheidscertificaat voor het bedrijf wilt hebben zul je eerst in het bedrijf moeten investeren. Het moet immers aan een boel eisen voldoen, anders zul je het certificaat niet krijgen. In de eerste plaats doe je dit natuurlijk allemaal zodat het bedrijf veilig is en je zo min mogelijk ongelukken krijgt. Maar hoogst waarschijnlijk zul je ook een stijging van het aantal klanten krijgen. De meeste mensen die hun kind op paardrijden zetten weten dat dit een risicovolle sport is, en willen hun kind op een zo’n veilig mogelijk bedrijf laten paardrijden. Ze zullen dan eerder kiezen voor een bedrijf met een veiligheidscertificaat dan een bedrijf zonder een certificaat.
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
FNRS Wedstrijden rijden; F-proeven & Va-ProevenFNRS wedstrijden worden speciaal voor manegeruiters georganiseerd, bij de KNHS ligt de focus meer op het paard en ruiter…
De Beste Manege!De Beste Manege!Je houdt van paarden en je wilt misschien gaan paardrijden. Waar kun je dit dan het beste doen? Je zoekt naar de beste m…

Paardensport: SkijöringSkijöring wordt steeds populairder en bekender, de sport combineert snelheid, teamwerk, spanning, sneeuw en plezier. En…
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.