De Beste Manege!

De Beste Manege! Je houdt van paarden en je wilt misschien gaan paardrijden. Waar kun je dit dan het beste doen? Je zoekt naar de beste manage. Maar wat is een goede manage en waar moet je op letten? Het is belangrijk hier goed naar te kijken. Het gaat hier tenslotte niet over een ding, maar om een levend wezen, een paard.

Het belang van een goede manege

Een leerzame en gezellige manier om het paardrijden onder de knie te krijgen is op een manege. Zonder dat je een eigen paard hoeft aan te schaffen en onder een goede begeleiding van instructeur leer je de basis van het paardrijden. Meestal zijn de pony’s en paarden bijzonder braaf en je kunt hier ervaren hoe het is om op verschillende paarden te rijden, wat erg nuttig is. Maar waarom is het zo belangrijk aandacht te besteden aan het zoeken naar een goede manege? Manege zijn er in alle soorten en maten, veel en weinig paarden, betere maar zeker ook slechtere verzorging van de paarden en ga zo maar door. In de paardenwereld komt het vaak voor dat paarden naar buiten toe en in de buurt van anderen zeer goed behandeld worden, maar dat het er ‘achter de sck zijn dit sohermen’ heel anders aan toe gaat. Paarden worden verhongerd, worden mishandeld en respectloos behandeld, komen nauwelijks in de wei en hebben soms een zeer slechte gezondheid, die niet altijd van buitenaf te zien is. Vaaort zaken te wijten aan slechte kennis van de paarden of heeft het financiële redenen. Natuurlijk zou je het niet op je geweten willen hebben op zo’n manege te rijden wanneer blijkt dat het geen goede is. Hieronder volgen daarom wat tips die je in gedachte kunt houden bij het zoeken van de juiste manege.

Een goede manege is...

Een goede manege begint bij een vriendelijk en hartelijke kennismaking, waar je met veel plezier in het begin op weg geholpen wordt op de manege. Bij voorkeur is de manege aangesloten bij de FNRS (Federatie voor Nederlandse Ruitersportcentra) en de instructeurs- en trices zijn allemaal in het bezit van instructeursdiploma's. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je kwalitatief goede lessen zult krijgen en niet zomaar wat aangeleerd krijgt. Bij een goede manege hebben de groepslessen maximaal acht deelnemers, waardoor er genoeg mogelijkheden zijn om ook individuele aandacht te krijgen. Het moet tevens geen probleem voor de manege zijn om een proefles mee te doen wanneer je je aan het oriënteren bent op een manage. Pas op wanneer je meteen een 10-ritten aan moet schaffen op de manege. Je bent tenslotte pas voor de eerste keer op de manege en je nog niet thuis in de gang van zaken! Denk hier eerst goed over na alvorens deze aan te schaffen.

Accomodatie en Harnachement

Een goede manege is er één waar de accommodatie er verzorgd, schoon, netjes en onderhouden uitziet. De stallen zijn ruim (bij voorkeur minimaal 3x3 meter) en voorzien van een dik strobed. De stallen zien er schoon uit en dus niet vol mest. Verder is er een drinkbak aanwezig voor het paard en heeft het paard voldoende beschikking tot hooi in zijn stal om te eten. De zadelkamer is geordend met voor elk paard een eigen zadel en hoofdstel en alle zadels worden opgeborgen op zadelsteunen. Verder is het harnachement schoon en van degelijke kwaliteit. Gescheurd leer en dergelijke zijn tekens van laksheid bij de onderhoud van het harnachement.

De Paarden

Een goede manege heeft fitte, gezonde en brave paarden om in te zetten in de manegelessen. De paarden horen een glanzende vacht te hebben, helder uit hun ogen te kijken en er verzorgd uit te zien. De paarden zijn niet te mager (dus ribben hoor je niet te kunnen tellen) en krijgen voldoende kracht- en ruwvoer. Het voedingsschema hoort afgestemd te zijn per paard. Verder moeten de paarden goed verzorgde en professioneel bekapte hoeven te hebben, want ze lopen er tenslotte toch de hele dag op. Tenslotte is een belangrijk aandachtspunt dat de manegepaarden minimaal één dag per week vrij hebben en dus met rust gelaten worden. Ook is het fijn als de paarden de beschikking hebben over weidegang en dus ook dagelijks buiten komen. De paarden op een manege moeten er gewoon gezond en gelukkig uitzien, dat is ontzettend belangrijk.

Een goede manege is er bovenal één waar je je thuis en welkom voelt!

Wat kost paardrijden?

Paardrijden is geen goedkope sport. Wanneer je gaat paardrijden zijn niet alleen de paardrijlessen die je moet gaan betalen, maar je zult ook dingen als kleding en bescherming moeten aanschaffen om veilig te kunnen paardrijden.

Kosten van paardrijlessen

Bij veel manege is het gebruikelijk wanneer je begint met paardrijden te beginnen met een aantal privélessen om de beginselen van het paardrijden te leren en onder de knie te krijgen. Wanneer je hier vaardig in bent, kun je makkelijker instromen in de groepslessen. De prijzen van groepslessen liggen gebruikelijk tussen de 9 en 17 euro per uur. Dit is dus een groot verschil. Bekijk daarom ook goed wat je er voor terug krijgt. Privélessen zijn uiteraard duurder, aangezien alle aandacht op jou gevestigd is. De kosten hiervan liggen tussen de 25 en 50 euro per uur doorgaans, maar dit deze zijn per manege verschillend en kunnen dus afwijken hiervan.

Kosten aanschaf paardrijkleding- en bescherming

Wanneer je gaat paardrijden zul je ook een aantal dingen moeten aanschaffen. Zo is het bij alle manege verplicht een cap te dragen vanaf de eerste les. Vaak kun je deze bij je eerste lessen wel van iemand lenen of huren op de manege, zodat je deze kosten niet meteen hoeft te maken. Wanneer je besloten hebt te gaan paardrijden zul je ook een paardrijbroek, paardrijlaarzen, poetsspullen en een zweep moeten aanschaffen. De prijzen hiervan liggen ontzettend uiteen. Voor ieder budget zijn deze spullen te krijgen. Een cap kan bijvoorbeeld varieren van 25 euro tot honderden euro's. Het is dus raadzaam gewoon eens bij de plaatselijke ruitersport hierover te informeren en te kijken wat ze allemaal hebben en in welke prijsklasse. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar tweedehands spullen op marktplaats of een briefje ophangen in de supermarkt.

Dus let goed op!

Bij een manege zie je niet altijd op het eerste oog hoe de paarden worden behandeld en verzorgd. Kijk met een kritisch oog en wees niet bang mensen vragen te stellen over de gang van zaken. Paardrijden is bedoeld als een leuke ontspannen vorm van recreëren, zowel voor ons als voor de paarden!
© 2010 - 2024 Jour-d-espoir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden: een strandrit. Inclusief overzicht met manegesDe meeste mensen die goed paard kunnen rijden hebben weleens op het strand gereden. Dat is een prachtige ervaring. Ook a…
Manege de Zilfia's Hoeve te HoutenDe manege Zilfia's Hoeve is een manege/hengstenhouderij/pension te Houten. De manege is begonnen op 14 mei 1971. Inmidde…
Paardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met manegesPaardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met manegesNaast op het strand rijden is een bosrit al even populair onder de ruiters. Vooral ‘s morgens vroeg is het in het bos pr…

Hardloopevenementen Nederland top 10Hardloopevenementen Nederland top 10Hardloopevenementen en hardloopwedstrijden genoeg in Nederland. Hardlopen is populairder dan ooit en elk weekend zijn er…
Marco Pantani; grote successen, grote tegenslagenMarco Pantani was een Italiaans wielrenner die door zijn gedrongen bouw, kaalgeschoren hoofd en zijn grote oren de bijna…
Jour-d-espoir (7 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.