Paardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met maneges

Paardrijden: een bosrit. Inclusief overzicht met maneges Naast op het strand rijden is een bosrit al even populair onder de ruiters. Vooral ‘s morgens vroeg is het in het bos prachtig paardrijden. Dan is het nog rustig en heb je grote kans om wilde dieren te zien zoals bijvoorbeeld herten. Bosritten zijn er voor zowel beginners als gevorderden ruiters. In Nederland vind je een redelijk groot aantal bossen. Eigenlijk vind je in alle bossen wel ruiterpaden en dus maneges waar je mooie buitenritten kunt maken.

Natuurgebieden

In de Drunense Duinen vind je zo’n 100 kilometer aan ruiterpaden. Je kan hier makkelijk dagtochten rijden zonder dat je over hetzelfde pad komt en vergeet de zandvlakte niet. Lekker voor een stevige galop. Je moet er wel op letten dat het op zondag en in de vakanties erg druk kan zijn in het bos en ook bij de maneges. Ook de Veluwe staat bekend om zijn prachtige bossen goed voor uren rijplezier. Rondom de Veluwe zitten ook tal van maneges. Daarnaast is ook de Utrechtse Heuvelrug populair. En in Drenthe vind je ook talloze mogelijkheden om paard te rijden. Eigenlijk is er overal wel een manege te vinden waar je mooi kunt buitenrijden. Het is maar net waar je naar op zoek bent en wat je ervaring is.

Beginners en gevorderden

Buitenritten kun je rijden als beginnende ruiter of als gevorderde ruiter. Het is wel aan te raden als je in het bos gaat rijden dat je ervaring hebt. Als je meedoet aan een rit voor beginners moet je toch wel een paar lessen hebben gehad. Buitenrijden is immers heel anders als rijden in een bak. De paarden reageren ook heel anders buiten. Als je een gevorderde ruiter bent is het leuker om met een gevorderde groep mee te gaan. In deze groepen ligt het tempo wat hoger en wordt er soms ook een hindernis als een boomstam gesprongen.

Grote en kleine groepen

Bij elke manege is de grote van de groep verschillend. Bij sommige maneges rijdt je in grote groepen, meestal houden de maneges wel een maximum aan van 12 paarden. Want hoe groter de groep, hoe gevaarlijker de rit kan zijn. Er zijn ook genoeg maneges die je in de groep houden met wie je komt. Ga je met zijn tweeën, dan ben je ook vaak met zijn tweeën en met de begeleiding. Een kleine groep is sowieso fijner, je kan jou wensen aangeven en het tempo wordt aan je aangepast.

Zonder begeleiding

Er zijn verschillende maneges waar je paarden kunt huren zodat je zonder begeleiding kunt rijden. Dat is heel erg leuk en voelt als je eigen paard. Het nadeel is dat je op een voor jou onbekend paard rijd en dus niet weet hoe dat dier reageert in bepaalde situaties. Daarnaast moet je om zonder begeleiding buiten te mogen rijden wel voldoende rijervaring hebben. Dus je moet situaties kunnen inschatten, erop kunnen reageren en uiteraard alle gangen beheersen.

Dagtochten

Veel maneges bieden ook de mogelijkheid tot dagtochten. Je gaat ‘s morgens weg en komt eind van de middag terug. Je rijdt door een groot gebied en je pauzeert onderweg. Vaak zit er een picknick bij of stop je bij een restaurant waar je de paarden kunt stallen en rustig wat kunt eten en/of drinken.

Overzicht

Hieronder volgt een klein overzicht van een aantal bekende maneges. Er zijn heel veel maneges die ritten aanbieden. Meer adressen kun je vinden op Google of via het paardenforum Bokt.nl

Manege van Loon, Loon op Zand

Prijs: € 30,- per 2 uur, ook mogelijkheid tot dagtochten.
Manege van Loon is prachtig gelegen aan natuurgebied De Drunense Duinen. Ze hebben veel paarden en pony's en rijden vaak met 3 groepen. Het is een drukke manege dus op tijd reserveren is verstandig.

Adventure Stallen, Drunen

Prijs: € 17,50 per uur zonder begeleiding.
Deze manege is ook gelegen aan de Drunense Duinen

Manege Arnhem, Schaarsbergen

Prijs: € 17,50 per uur.
Deze manege is gelegen aan de prachtige Veluwe. Je kan hier urenlang rijden. Het grote voordeel is dat je hier rijd met de groep met wie je komt. Lekker klein dus.

Manege Belvedere, Nunspeet

Prijs: € 17,50 per uur.
Bij deze manege kun je zelfstandig buitenrijden op de Veluwe. Het is echter wel aan te raden dat er begeleiding meegaat, omdat het natuurgebied heel groot is.

Het Fjordenpaard, Een

Prijs: € 14,- per uur.
Dit is een bekende manege in Drenthe. Je kan hier ook zonder begeleiding naar buiten. Ze hebben heel veel paarden en pony's.
© 2012 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden: een strandrit. Inclusief overzicht met manegesDe meeste mensen die goed paard kunnen rijden hebben weleens op het strand gereden. Dat is een prachtige ervaring. Ook a…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Buitenrijden: De voorbereidingAls je paardrijd zal je dit vast wel eens doen: buiten rijden. Wat nou als je hier nog geen ervaring mee hebt? Of je het…
Paardrijden met een bodyprotector of airbagvestSteeds meer mensen dragen bij het paardrijden een bodyprotector of airbagvest. Heel verstandig want hiermee worden de we…

Voedingsadviezen voor wedstrijd ElfstedentochtrijdersVoedingsadviezen voor wedstrijd ElfstedentochtrijdersOm tijdens de Elfstedentocht het maximale uit je lichaam te halen is het belangrijk om voor,- tijdens en na de tocht vol…
Sneller lopen door krachttraining?Sneller lopen door krachttraining?Twee Amerikaanse atleten halen de klassieke trainingsmethodes voor hardlopers helemaal overhoop met hun nieuwe methode d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.