Paardrijden met een bodyprotector of airbagvest
Steeds meer mensen dragen bij het paardrijden een bodyprotector of airbagvest. Heel verstandig want hiermee worden de wervelkolom, ribbenkast en vele belangrijke organen beschermd bij een val van het paard. Het is niet zo dat de val geen pijn doet, en je zult van de val best flinke blauwe plekken over kunnen houden. Maar zo verminder je wel de kans op ernstige blessures, zoals gekneusde en gebroken ribben.
Veiligheid voor alles
Paardrijden is een gevaarlijke sport. Volgens een onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, belanden elk jaar tienduizend ruiters op de Spoedeisende Hulp na een ongeval met een paard. Op zich valt het aantal ongevallen in vergelijking met andere sporten nog wel mee, maar het letsel wat opgelopen wordt is vaak zwaarder dan bij andere sporten.
Uit het onderzoek blijkt dat het dragen van beschermende kleding bij paardrijden er voor zorgt dat er minder letsel wordt opgelopen. Het advies vanuit het onderzoek is dan ook om zoveel mogelijk beschermende kleding te dragen bij het paardrijden. De onderzoekers promoten niet alleen het dragen van een cap, maar ook het dragen van een bodyprotector. Terwijl de cap al vaak geaccepteerd is en veel (verplicht) wordt gedragen, worden bodyprotectors volgens de onderzoekers nog veel te weinig gedragen.
Wat is een bodyprotector?
Een bodyprotector ziet eruit als een strakke bodywarmer. Het is echter een veiligheidsvest. Door een bodyprotector te dragen bij het paardrijden kan je vervelende paardrij-blessures, die veroorzaakt worden door een val van het paard, voorkomen.
Een bodyprotector beschermt je romp als een soort harnas. Er zijn bodyprotectors die uit één stuk bestaan, één grote harde plaat. Groot nadeel van deze bodyprotectors is dat je je niet makkelijk kunt bewegen. Tegenwoordig bestaan de bodyprotectors echter steeds meer uit losse blokjes die zich naar je lichaam vormen. Hierdoor kan je je lichaam makkelijker bewegen dan met hele platen.
De inhoud van de bodyprotector is een speciaal soort schuim, het memoryfoam. De foam wordt door door de lichaamswarmte warmer, waardoor het soepeler wordt en meer naar het lichaam gaat staan. De duurdere bodyprotectors hebben vaak een betere kwaliteit foam.
Wat is een airbagvest?
Een airbagvest is net als een bodyprotector een veiligheidsvest. Alleen is dit vest gemaakt van zacht materiaal. Dit vest zit met een kabeltje vastgemaakt aan het zadel. Als je dan van het paard valt, wordt het kabeltje losgetrokken van het airbagvest. Via een CO2-patroon wordt het vest binnen een halve seconde opgeblazen. Hierdoor is je romp, van nek tot stuitje, goed beschermd. Na de val moet je het CO2 patroon vervangen en kan je het veiligheidsvest opnieuw gebruiken.
Waarom een bodyprotector?
Door een bodyprotector te dragen bescherm je je romp bij een val van je paard. Zo zijn de wervelkolom, ribben en je organen in je romp beschermd. Vooral bij een val van je paard waarbij je op een voorwerp terechtkomt zoals de bakrand of een hindernis is het prettig om een bodyprotector te dragen.
Wanneer een bodyprotector?
Bij het buitenrijden of voor jezelf in de bak rijden is het niet verplicht om een bodyprotector te dragen. Het is echter wel verstandig: paardrijden is nu eenmaal een gevaarlijke sport. Bij het vallen kan er vaak ernstig letsel ontstaan. Een paard blijft een dier en kan altijd schrikken, hoe braaf en goed opgevoed een paard ook is. Het is dan ook van belang om ervoor te zorgen dat als je valt, je zo min mogelijk letsel oploopt. Door het dragen van een cap verminder je het hoofdletsel, met het dragen van een bodyprotector verminder je letsel aan wervelkolom, ribbenkast en vele belangrijke organen .
In sommige takken van (paarden)sport is de bodyprotector of een airbagvest zelfs verplicht. Bij de andere onderdelen mag de bodyprotector gedragen worden.
Verplicht bij eventing
Een eventingwedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een crosscountry (de cross). Bij de cross van een eventingwedstrijd is het dragen van een bodyprotector of een airbagvest verplicht.
Verplicht bij mennen en mendurance
Sinds 1 april 2015 zijn tijdens de (mini)marathon alle deelnemers en ook de grooms verplicht om een rug- of bodyprotector (EN 13158 of EN 1621) te dragen.
Toegestaan bij dressuur- en springwedstrijden
Tijdens dressuur- en springwedstrijden is het geoorloofd om een bodyprotector of airbagvest te dragen. Deze veiligheidsvesten mogen onder of boven de kleding gedragen worden.
Verplicht bij het examen voor het ruiterbewijs bij jeugd tot zestien jaar
Per 1 januari 2014 is het dragen van een bodyprotector tijdens het examen voor het ruiterbewijs voor examenkandidaten tot 16 jaar verplicht. De SRR, de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter heeft dit verplicht gesteld.
Verplicht bij sommige maneges
Sommige maneges verplichten hun lesklanten om een bodyprotector te dragen tijdens de manegelessen.
De pasvorm
Het is belangrijk dat de bodyprotector goed past. Hij mag niet knellen, maar hij mag ook niet te groot zijn. De bodyprotector werkt het beste wanneer hij zo dicht mogelijk op de huid zit. Slechts een t-shirt eronder is het meest ideale. In de winter kunnen de truien en jassen er het beste overheen gedragen worden. Door de foam die in de bodyprotector zit neemt de protector de vorm van je lichaam aan.
Bij het passen van de bodyprotector mag hij niet te krap zitten. Je moet nog voldoende bewegingsvrijheid hebben. De bodyprotector mag echter ook niet te groot zijn. Hij mag ook niet te lang zijn. Neem bij het passen verschillende houdingen aan om te controleren of je de juiste maat hebt. Houdt de bodyprotector wel een tijdje aan, hij moet eerst warm worden, voordat hij lekker zit.
Ga bij het passen ook op een stoel zitten. Neem ook nu verschillende houdingen aan. Let op dat er ongeveer 12 cm ruimte tussen de onderkant van de bodyprotector en de stoel zit. Dit is nodig om er voor te zorgen dat de bodyprotector het zadel niet raakt bij het rijden.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- Magazine: Paard&Sport, juni 2015. Blz 28 ev: Bodyprotector: nog beter beschermd
- http://voorkomblessures.veiligheid.nl/paardrijden/bodyprotector-voor-paardrijden (bezocht op 8/6/2015)
- https://www.knhs.nl/media/1180/wedstrijdreglement-eventing-2014-versie-2014-met-wijzigingen-2014.pdf (bezocht op 8/6/2015)
- https://www.knhs.nl/disciplines/eventing/disciplinereglement-eventing/ (bezocht op 8/6/2015)
- https://www.knhs.nl/disciplines/mennen/disciplinereglement-mennen-en-mendurance/ (bezocht op 8/6/2015)
- https://www.knhs.nl/disciplines/dressuur/disciplinereglement-dressuur/ (bezocht op 8/6/2015)
- http://www.srr-nederland.nl/ (bezocht op 8/6/2015)
- http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=11&t=1848032 (bezocht op 13/6/2015)
- http://horseinfo.nl/waarom-paardrijden-met-een-bodyprotector/ (bezocht op 13/6/2015)