Tour de France live op tv en livestream

Tour de France live op tv en livestream In de zomer is er op tv altijd volop aandacht voor de Tour de France. De etappes worden in Nederland en Vlaanderen live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, Sporza (VRT) en Eurosport. Daarnaast zijn de etappes van de Tour de France via een livestream op het internet te volgen. Tijdens de Tour de France zijn er elke avond diverse talkshows over de Tour op tv. De NOS zendt weer het programma 'De Avondetappe' uit. Bij de Vlaamse omroep VRT (Sporza) is ook een dagelijkse sporttalkshow tijdens de Tour te zien. Op welke zenders vinden de live tv-uitzendingen van de etappes plaats? Hoe laat beginnen de live-uitzendingen? Waar vindt men een livestream van de Ronde van Frankrijk?

Tour de France en de media

Al sinds de oertijd van de wielersport bestaat er een sterke band tussen het wielrennen en de media. De Tour de France werd, zoals veel beroemde wielerkoersen, oorspronkelijk georganiseerd door een krant (L'Auto). Zware wielerwedstrijden leverden immers prachtige, heroïsche en smeuïge verhalen op voor de kranten. Toen het fenomeen radio opkwam, ging de Tour de France ook met dat medium een hecht verbond aan. Vele generaties Nederlanders hadden tijdens de zomervakanties hun oren vaak vlakbij de speakers van hun radio, waaruit het enthousiaste verslag van de Tour de France klonk van reporters zoals Jan Cottaar en Theo Koomen. Ook tussen het medium televisie en de Tour de France is er een sterke band ontstaan. Alle etappes van de Tour worden live op tv uitgezonden. Ook is er een aantal zeer populaire dagelijkse talkshows over de Tour de France ontstaan.

Tour integraal op tv bij Eurosport en TV France

In de loop der jaren is men steeds meer Touretappes integraal op tv gaan uitzenden (dus letterlijk van start tot finish). Sinds 2017 worden door de tv-productiemaatschappij van de Tour de France integrale live-beelden aangeboden van alle etappes van de Tour. De Franse publieke omroep heeft aangegeven dat zij alle etappes integraal zullen uitzenden, wisselend op hun zenders France 2 en France 3.

In Nederland en Vlaanderen heeft Eurosport een contract om alle etappes van de Tour de France integraal live op hun tv-zenders (en via stream) uit mogen te zenden. Zij zullen inderdaad de Tour de France bijna helemaal op tv (en online live via de stream) uitzenden. (De integrale tv-uitzendingen van hen zijn in de slotweek merendeels te zien op hun hoofdnet Eurosport 1. In de eerste weken zijn ze soms alleen op hun abonneezender Eurosport 2 te zien.) De Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen, NOS en Sporza, zenden ook alle etappes live uit (tv en stream), maar bij hen is slechts een beperkt aantal ritten echt integraal (van start tot finish) op televisie en via de livestream te zien.

NOS: Live-uitzendingen en de Avondetappe

Live-uitzendingen NOS

De live-uitzendingen van NOS Studio Sport vinden bij de Tour de France plaats op de zender NPO1. Commentator van de NOS is Joris van den Berg. De co-commentatoren zijn Maarten Ducrot en Stef Clement. De doordeweekse uitzendingen van de NOS beginnen doorgaans rond 14u20. Speciale etappes (zoals sommige grote bergritten) worden integraal (van start tot finish) live uitgezonden.

De Avondetappe

In 2016 keerde, na een jaar afwezigheid, het programma De Avondetappe terug. Tot en met de Tour van 2014 werd dit succesvolle avondprogramma altijd door Mart Smeets gepresenteerd. In 2015 koos de NOS echter voor een ander type programma: NOS Studio Tour, dat veel vroeger op de avond werd uitgezonden. Sinds 2016 kiest de NOS toch weer voor een late night-talkshow die, net als vroeger, de naam De Avondetappe krijgt. Ook in 2022 en 2023 wordt weer De Avondetappe uitgezonden, met onder meer Dione de Graaff en Herman van der Zandt.

De Tour de France live bij Sporza (VRT)

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) besteedt ook weer uitgebreid aandacht aan de Tour de France. Behalve veel Belgen kijken ook veel Nederlandse dagelijks naar de Tour-uitzendingen van het wielerminnende Sporza. De Touruitzendingen van Sporza gaan doorgaans van start op de Vlaamse zender één. Soms zal men tijdens de Tour-uitzending van Sporza, bijvoorbeeld wanneer er op de zender VRT één een journaal komt, tijdelijk uitwijken naar de zender Canvas.

Talkshows van Sporza: Vive le vélo

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt tijdens de Tour de France elke avond een sporttalkshow uit: Vive le Vélo. De presentator van dit programma is Karl Vannieuwkerke. De uitzendingen vinden plaats op de zender VRT één.

Eurosport: live Tour de France

Integraal de etappes van de Tour live op tv en livestream

Eurosport zendt al enige jaren bijna alle etappes van de Tour de France integraal (van start tot finish) live uit op tv en per livestream. Niet bij alle edities is dat voor het grote publiek in België en Nederland te zien, omdat die live-uitzendingen in de eerste week (of soms de eerste twee weken) van de Ronde van Frankrijk vaak alleen op de abonneezender Eurosport2 en online Eurosport Player (livestream) te zien zijn. Dit komt dikwijls doordat men op Eurosport1 de voorkeur geeft aan Wimbledon, dat doorgaans deels tegelijkertijd met de Ronde van Frankrijk wordt gehouden.

Uitzendschema van live-uitzendingen: welke zender?

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen van ritten in de Tour de France op tv en via de livestream? Bij de NOS (Nederland) en Sporza (België) beginnen de live tv-uitzendingen van vlakke etappes vaak rond 14u20, de uitzendingen van de bergetappes beginnen meestal eerder. De uitzendschema's van hun live tv-uitzendingen zijn qua tijdstippen doorgaans gelijk aan hun schema's voor de livestream. Bij Eurosport worden alle etappes integraal per livestream uitgezonden en zijn de meeste ritten op tv ook helemaal vanaf de start tot en met de finish live te zien.

De uitzendingen van de NOS vinden plaats op NPO1 (Nederland 1). Bij Sporza vinden de meeste uitzendingen plaats op VRT één. Soms is de beginfase of slotfase van een etappe bij hen echter live te zien op de zender Canvas. Bij Eurosport wort doorgaans de derde week geheel live uitgezonden op hun hoofdnet (Eurosport 1). Hoeveel van de eerste (en tweede) week live op hun hoofdnet wordt uitgezonden en hoeveel op abonneezender Eurosport 2 is afhankelijk van de keuzes die de sportomroep in haar programmering maakt (vaak geven zij in die periode op veel dagen de voorkeur aan Wimbledon boven de Tour de France).

Ploegenvoorstelling Tour de France live op tv en livestream

Op de donderdag voor de openingsrit wordt de ploegenvoorstelling van de Tour de France gehouden. Door Eurosport wordt deze teampresentatie van de Tour de France live op tv uitgezonden (en online via hun livestream op de Eurosport Player). In Nederland wordt deze teampresentatie ook online live uitgezonden door de NOS via een livestream. Dit is een gratis livestream, die echter wel geo-restricted is. De livestream is alleen bedoeld voor Nederlandse kijkers. Hun stream is te vinden op de site van de NOS en op hun app. (Via de site is de livestream alleen in Nederland te bekijken. Via de app kunnen kijkers uit Nederland in de hele EU de livestream bekijken.) Ook bij Sporza is het online via een stream live te volgen. Deze livestream is alleen bedoeld voor de kijkers in België.

Livestream Tour de France: Eurosport, Sporza en NOS

Livestream NPO bij de Tour de France

De Tour de France is ook live op het internet te volgen via bijvoorbeeld een livestream van NPO Start. Met zo'n stream kan men dus live online op bijvoorbeeld een smartphone of laptop of andere computer naar de etappes van de Tour de France kijken. De live tv-uitzendingen van de NOS zijn gratis te bekijken via de streamingdienst NPO Start. De uitzendingen van de NOS zijn bij deze Tour de France zijn eveneens via een livestream te volgen op de website van deze omroep, in de rubriek 'Sport'. Daarnaast kan men de stream van de NOS de Tour de France ook live bekijken via de NOS App. De livestream van NOS Studio Sport is bij deze Tour de France geheel gratis. Voor de livestream van de website van de NOS geldt echter wel dat hij 'geo-restricted' is, wat inhoudt dat deze stream van de Tour niet in andere landen dan Nederland te bekijken is. Dit heeft te maken met het feit dat NOS Studio Sport bij de Tour de France alleen de online uitzendrechten voor een livestream in Nederland heeft. Voor andere landen is de livestream van de etappes van de Tour de France 'geo-blocked' (geblokkeerd). Doorgaans begint de livestream van de NOS in de Tour de France tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream Tour de France bij Sporza (VRT)

Tijdens de Tour de France kan men via een livestream van Sporza (VRT) eveneens alle etappes online volgen. De livestream van Sporza begint bij de Tour de France dagelijks tegelijk met de live tv-uitzending van de etappe. Ook bij Sporza geldt echter ook dat de stream waarop de Tour de France live kan worden bekeken, geo-restricted is. Dit houdt in dat men in verband met de uitzendrechten deze Vlaamse livestream van de Tour officieel alleen in België mag bekijken. (Voor andere landen, zoals Nederland, is deze Belgische livestream van de Tour de France bij Sporza dus officieel 'geo-blocked'. Dat is natuurlijk jammerlijk voor veel Nederlandse wielerfans die het liefst ook in Nederland de livestream van Sporza zouden willen bekijken.) De livestream van de VRT voor de Tour de France bevindt zich elke middag op de website van Sporza. Doorgaans wordt 's middags op de hoofdpagina van de site van Sporza tijdens elke rit duidelijk aangegeven hoe men bij die livestream van de Touretappe kan komen. Ook via de rubriek 'wielrennen' van de site van Sporza vindt men die livestream. Verder is de livestream van de Tour de France bij Sporza te vinden via de rubriek 'Nu Live'. Net als de stream van de NOS is ook de Belgische livestream van Sporza bij de Tour de France geheel gratis. Kunnen Belgische kijkers op vakantie wel deze livestream van Sporza bekijken? Of hebben ze bij de livestream dan last van geo-restrictions? Ze kunnen de gratis livestream van de Ronde van Frankrijk wel in ander EU-landen bekijken op de Sporza App. Om die livestream daar te kunnen bekijken, dienen ze die app dan echter wel thuis in België al op hun smartphone te hebben gedownload.

Livestream Eurosport bij de Tour de France

Via een livestream van Eurosport zijn alle etappes van de Tour de France live integraal (van start tot finish) te volgen. De stream van hun is te vinden op de Eurosport Player App. Om de livestream van deze sportzender te kunnen bekijken dient men echter wel een betaald abonnement op die app te hebben. Eurosport profileert zich duidelijk als 'The Home of Cycling'. Op de Eurosport Player App zijn namelijk heel vaak livestreams te vinden van wielerwedstrijden. Bij diverse wedstrijd (zoals de Giro d'Italia) is deze sportzender zelfs de enige omroep die een officiële livestream in Nederland en België mag verzorgen. Bij de Tour de France zijn er wel andere officiële livestreams in de lage landen beschikbaar (de hierboven genoemde streams van de NOS en Sporza). Toch heeft ook livestream van de Eurosport Player hier een voordeel op die andere twee omroepen. Het is namelijk de namelijk de enige officiële livestream in de lage landen waarop alle ritten integraal te zien zijn, van start tot en met finish. Behalve de 'gewone' livestream, waarop men de live tv-uitzending van deze sportzender ziet, hebben de abonnees van de Eurosport Player App ook allerlei andere opties voor 'bonus streams'. Zo kan men via die app bijvoorbeeld ook naar de Tour de France kijken via een livestream zonder reclame-onderbreking. Verder is het ook mogelijk om via hun app beelden van andere camera's te kiezen, dan de camerabeelden die op dat moment live op tv worden uitgezonden. Met zo'n livestream van de Eurosport Player kan men dus als wielerfan z'n eigen regisseur spelen tijdens de live-uitzendingen van Touretappes.

Livestream Tour de France via Go App (hele EU)

Het is eveneens mogelijk om de Tour de France via een livestream van de Go App (online tv) te volgen. Via die app kan men live tv-uitzendingen online (via een livestream) bekijken. Daaronder zijn dus ook de live tv-uitzendingen van de Tour de France bij onder meer Sporza en de NOS. Deze app waarmee men per stream live naar tv kan kijken is een product van VodafoneZiggo. Klanten van digitale tv van Ziggo kunnen alle zenders die zij thuis op televisie kunnen ontvangen, met deze app ook op hun tablet, smartphone, laptop of desktop computer live via een stream bekijken.

Met de app kan men in de hele Europese Unie per livestream tv kijken. (Ook in sommige landen buiten de EU, zoals IJsland en Noorwegen, is hun stream live te bekijken.) Dit is dus een handige optie voor mensen die op vakantie zijn in een EU-land en de live tv-uitzendingen van de Ronde van Frankrijk, bijvoorbeeld van de NOS of Sporza, per stream live op hun vakantieadres willen bekijken. Dit is echter natuurlijk ook een mooie optie voor mensen die in Nederland zijn, maar graag per livestream de live-uitzending van Sporza willen zien. Men mag officieel vanuit Nederland immers niet naar de livestream van de Touretappes op de site van Sporza kijken. Men mag daarentegen wel geheel legaal per livestream naar die live-uitzendingen van de Ronde van Frankrijk van Sporza op de Go App kijken. Ook kan men via die app per livestream de live tv-uitzendingen van Eurosport1 bekijken, zonder dat men een abonnement op de Eurosport Player nodig heeft. Om via een livestream op die app ook de live-uitzendingen van Eurosport2 te kunnen bekijken, dient men wel een aanvullend tv-abonnement te hebben, waarmee men zowel op tv als via deze app naar die zender kan kijken. Wie klant van digitale tv bij Ziggo is, hoeft niets bij te betalen om zo'n stream van bijvoorbeeld de Touretappes op deze app te mogen kijken. Met de Go App kan men niet allen per livestream naar de Touretappes kijken; deze dienst biedt ook een mogelijkheid om elke uitzending (en dus ook de Tourritten) een week lang terug te kijken.

Livestream Tour de France via NLZIET (hele EU)

De uitzendingen van de NOS bij de Tour de France zijn ook via een livestream van NLZIET te bekijken. Via die dienst zijn de tv-uitzendingen in de hele EU te bekijken. Wie via zo'n stream naar een live tv-uitzending van de Tour de France bij hen wil kijken, dient wel een abonnement op die dienst te hebben. Bij hen is overigens dus alleen de live-uitzending van de NOS te zien; zij bieden niet een stream aan van buitenlandse omroepen zoals Sporza en Eurosport.

Livestream via InteractieveTv of iTV bij de Ronde van Frankrijk

Eveneens is het mogelijk om live tv-uitzendingen van de Tour de France via een livestream op de iTV-app te bekijken. Ook dit is een dienst waarmee men in de hele EU per livestream tv kan kijken. Dit is dus eveneens een goede optie voor Nederlanders die op vakantie in Europa per stream de live tv-uitzendingen van de Tour de France willen bekijken. Zoals de Go App een product is van Ziggo, is dit een product van KPN. Vanwege de grote populariteit van de Go App, wilde KPN haar klanten ook een dienst aanbieden waarmee men per livestream tv kan kijken. Op deze app kan men dus ook alle zenders per stream bekijken, die men ook thuis op tv kan bekijken. Bij de KPN kan men op twee manieren per livestream naar tv kijken: via de app iTV en via de site van InteractieveTv. De app van iTV is bedoeld voor per stream live op een smartphone of tablet naar tv kijken. Daarnaast heeft men dus ook de website van InteractieveTv, waarmee men als klant van digitale tv bij KPN op een desktop computer of laptop live via een stream naar de tv-uitzendingen (van Sporza, Eurosport en de NOS) van de Ronde van Frankrijk kan kijken.

Ook de Tour de France Femmes per livestream (dameswedstrijd)

Niet alleen de wedstrijd voor de heren kan men live online bekijken. Ook de dameswedstrijd wordt per livestream uitgezonden. Deze wedstrijd is via de livestream te zien bij Eurosport, Discovery+, de NOS en Sporza. De livestream van Sporza is gratis voor kijkers in België. De livestream van de NPO is gratis openbaar beschikbaar in Nederland. Die livestream is alleen voor Nederlandse kijkers. De livestream van de Eurosport Player is alleen te bekijken door abonnees van die dienst, maar is wel in de hele EU te bekijken.

Livestream Tour de France: Discovery+

Deze Franse wielerkoers is ok per livestream te bekijken op Discovery+. Die populaire app is eigendom van hetzelfde moederbedrijf als Eurosport, dat de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van deze koers heeft. Door hun samenwerkingsverband is het mogelijk de Eurosport-uitzendingen per livestream op de Discovery+ app te bekijken. Die livestream is overigens niet in alle landen beschikbaar, maar wel in Nederland. De livestream van deze koers is niet alleen in 2022, maar ook bij de Tour de France 2023, en de edities van 2024 en 2025 beschikbaar.

Livestream Tour de France bij GCN

Er is ook een livestream van de Tour de France beschikbaar bij het Global Cycling Network (GCN). Via hun bondgenootschap met Eurosport beschikt ook GCN over de live-uitzendrechten om elke etappe van de Tour 2022 (en principe ook de edities van 2023 en 2024) via een livestream uit te zenden. Hoe laat begint de stream van GCN (Global Cycling Network)? De livestream van GCN begint dagelijks tegelijkertijd met die van Eurosport. Dat houdt in dat op hun livestream de etappes dus integraal (van start tot finish) live te zien zijn.

Livestream Tour de France bij FloBikes? Neen

Is er ook een livestream van de Ronde van Frankrijk beschikbaar bij FloBikes (FloSports)? Neen, zij beschikken anno 2022 en 2023 niet over de uitzendrechten voor een livestream bij wedstrijden van de A.S.O. Zij kunnen dus ook geen livestream aanbieden van de Tour de France.

Plek op de kalender

De Tour de France vindt doorgaans in juli plaats. In 2020 begon de wedstrijd vanwege het coronavirus pas eind augustus. In 2021 begon de koers vanwege de Olympische Spelen juist iets vroeger dan doorgaans het geval is. In 2022 en 2023 begint de Franse ronde normaal gesproken weer in het eerste weekend van juli. De openingsrit vindt doorgaans op een zaterdag plaats. Bij sommige edities is dat niet het geval. In 2022 gaat de wedstrijd bijvoorbeeld in Kopenhagen van start. De openingsrit is dan op vrijdag 1 juli 2022. Dat komt doordat de organisatie (ASO) een extra reisdag heeft geschapen op maandag 4 juli 2022, om het peloton naar Frankrijk te vervoeren. De Tour 2023 en die van 2024 beginnen normaal gesproken weer op een zaterdag.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tour de France: eerste etappe live tv en livestreamTour de France: eerste etappe live tv en livestreamDe openingsrit van de Tour de France wordt integraal (van start tot finish) live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de…
Tour de France: tijdrit live op tv en livestreamTour de France: tijdrit live op tv en livestreamHet tijdrijden is voor de klassementsrenners een belangrijk onderdeel van de Tour de France. Hoe is de geschiedenis van…
Slotrit Tour de France, live op tv en livestreamSlotrit Tour de France, live op tv en livestreamSinds 1975 is het traditie dat de laatste etappe van de Tour de France finisht op de Champs-Élysées in Parijs. De eerste…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…

Voorbereiding op een halve marathonVoorbereiding op een halve marathonHardlopen is een sport die veel mensen beoefenen. Dat is niet zo verwonderlijk want je hebt er niet veel voor nodig en j…
Paardrijden met een bodyprotector of airbagvestSteeds meer mensen dragen bij het paardrijden een bodyprotector of airbagvest. Heel verstandig want hiermee worden de we…
Bronnen en referenties
  • http://over.nos.nl/voor-de-pers/persdossiers/81/alles-over-de-tour-de-france-bij-de-nos
  • http://www.rtl.nl/rtl-7-tour-du-jour/#!/342918/nieuws/
  • http://www.een.be/programmas/vive-le-velo
  • http://tv.eurosport.nl/
  • http://nos.nl/artikel/2074455-nos-brengt-avondprogramma-tour-2016-vanuit-frankrijk.html
Reactie

Herman Sol, 07-07-2018
Beste redactie. Wij gaan volgende week de tour een weekje volgen in Frankrijk. Is er een overzicht van de locaties van de avondetappe? Reactie infoteur, 09-07-2018
Helaas beschikken wij niet over zo'n overzicht. Mogelijk kunt u meer info hierover verkrijgen bij de NOS, bijvoorbeeld via een e-mail naar hun communicatie-afdeling: reacties@nos.nl

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 02-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.