Tour de France live op tv en livestream

Tour de France live op tv en livestream In de zomer is er op tv altijd volop aandacht voor de Tour de France. De etappes worden in Nederland en Vlaanderen live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport, Sporza (VRT) en Eurosport. Daarnaast zijn de etappes van de Tour de France via een livestream op het internet te volgen. Tijdens de Tour de France zijn er elke avond diverse talkshows over de Tour op tv. De NOS zendt weer het programma 'De Avondetappe' uit. Bij de Vlaamse omroep VRT (Sporza) is de talkshow 'Vive le Velo' te zien. Op welke zenders vinden de tv-uitzendingen plaats? Waar vindt men een livestream van de Ronde van Frankrijk?

Tour de France en de media

Al sinds de oertijd van de wielersport bestaat er een sterke band tussen het wielrennen en de media. De Tour de France werd, zoals veel beroemde wielerkoersen, oorspronkelijk georganiseerd door een krant (L'Auto). Zware wielerwedstrijden leverden immers prachtige, heroïsche en smeuïge verhalen op voor de kranten. Toen het fenomeen radio opkwam, ging de Tour de France ook met dat medium een hecht verbond aan. Vele generaties Nederlanders hadden tijdens de zomervakanties hun oren vaak vlakbij de speakers van hun radio, waaruit het enthousiaste verslag van de Tour de France klonk van reporters zoals Jan Cottaar en Theo Koomen. Ook tussen het medium televisie en de Tour de France is er een sterke band ontstaan. Alle etappes van de Tour worden live op tv uitgezonden. Ook is er een aantal zeer populaire dagelijkse talkshows over de Tour de France ontstaan.

Tour integraal op tv bij Eurosport en TV France

In de loop der jaren is men steeds meer Touretappes integraal op tv gaan uitzenden (dus letterlijk van start tot finish). Sinds 2017 worden door de tv-productiemaatschappij van de Tour de France integrale live-beelden aangeboden van alle etappes van de Tour. De Franse publieke omroep heeft aangegeven dat zij alle etappes integraal zullen uitzenden, wisselend op hun zenders France 2 en France 3.

In Nederland en Vlaanderen heeft Eurosport ook een contract om alle etappes ook integraal live op tv uit te zenden. Zij zullen inderdaad de Tour de France 2021, 2022 en 2023. bijna helemaal op tv uitzenden. De Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen, NOS en Sporza, zenden niet alle etappes integraal live uit, maar wel de belangrijkste etappes.

NOS: Live-uitzendingen en de Avondetappe

Live-uitzendingen NOS

De live-uitzendingen van NOS Studio Sport vinden plaats op de zender NPO1. Commentatoren van de NOS zijn Joris van den Berg en Herbert Dijkstra. De co-commentatoren zijn Maarten Ducrot en Stef Clement. De doordeweekse uitzendingen van de NOS beginnen doorgaans rond 14u20, maar daar wordt bij de Tour van 2021 dikwijls van afgeweken. Heel wat etappes worden integraal (van start tot finish) live uitgezonden. Bij die integrale uitzendingen begint de live-uitzending doorgaans vroeger. (Een uitzondering daarop is de slotrit van de Tour, die ook integraal live wordt uitgezonden, maar waarvan de start en dus de uitzending juist later beginnen.)

De Avondetappe

In 2016 keerde, na een jaar afwezigheid, het programma De Avondetappe terug. Tot en met de Tour van 2014 werd dit succesvolle avondprogramma altijd door Mart Smeets gepresenteerd. In 2015 koos de NOS echter voor een ander type programma: NOS Studio Tour, dat veel vroeger op de avond werd uitgezonden. Sinds 2016 kiest de NOS toch weer voor een late night-talkshow die, net als vroeger, de naam De Avondetappe krijgt. Ook in 2021 en 2022 wordt weer De Avondetappe uitgezonden, met onder meer Dione de Graaff en Herman van der Zandt.

De Tour de France live bij Sporza (VRT)

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) besteedt ook weer uitgebreid aandacht aan de Tour de France 2021, 2022 en 2023. Behalve veel Belgen kijken ook veel Nederlandse dagelijks naar de Tour-uitzendingen van het wielerminnende Sporza. De hoofdcommentator bij de live tv-uitzendingen van de etappes in deze Tour is weer Michel Wuyts. De Touruitzendingen van Sporza gaan doorgaans van start op de Vlaamse zender één. Soms zal men tijdens de Tour-uitzending, bijvoorbeeld wanneer er op de zender één een journaal komt, tijdelijk uitwijken naar de zender Canvas.

Talkshow: Vive le vélo

De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt tijdens de Tour de France 2021 weer elke avond de talkshow 'Vive le Velo' uit. De presentator van dit programma is Karl Vannieuwkerke. De uitzendingen vinden plaats op de zender VRT één.

Eurosport: live Tour de France

Integraal de etappes van de Tour live op tv en livestream

Eurosport zendt al enige jaren bijna alle etappes van de Tour de France integraal (van start tot finish) live uitzenden op tv en per livestream. Niet bij alle edities is dat voor het grote publiek altijd te zien, omdat die live-uitzendingen in de eerste week van de Ronde van Frankrijk vaak alleen op de abonneezender Eurosport2 en online Eurosport Player (livestream) te zien waren. Dit kwam echter dikwijls doordat men op Eurosport1 de voorkeur gaf aan Wimbledon, dat doorgaans deels tegelijkertijd met de Ronde van Frankrijk wordt gehouden.

Uitzendschema van live-uitzendingen: hoe laat en welke zender?

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen van alle ritten in de Tour de France 2021 op tv en via de livestream? Bij de NOS en Sporza beginnen de live tv-uitzendingen van vlakke etappes vaak rond 14u30, de uitzendingen van de bergetappes beginnen meestal eerder. De uitzendschema's van hun live tv-uitzendingen zijn qua tijdstippen doorgaans gelijk aan hun schema's voor de livestream. Bij Eurosport worden alle etappes integraal per livestream uitgezonden en zijn de meeste ritten op tv ook helemaal vanaf de start tot en met de finish live te zien.

De uitzendingen van de NOS vinden plaats op NPO1 (Nederland 1). Bij Sporza vinden de meeste uitzendingen plaats op VRT één. Soms is de beginfase of slotfase van een etappe bij hen echter live te zien op de zender Canvas. Bij Eurosport worden doorgaans de tweede en derde week geheel live uitgezonden op hun hoofdnet (Eurosport 1). Hoeveel van de eerste week live op hun hoofdnet wordt uitgezonden en hoeveel op abonneezender Eurosport 2 is afhankelijk van de keuzes die de sportomroep in haar programmering maakt (vaak geven zij in die periode op veel dagen de voorkeur aan Wimbledon boven de Tour).

Ploegenvoorstelling Tour de France live op tv en livestream

Op de donderdag voor de openingsrit wordt de ploegenvoorstelling van de Tour de France gehouden. Door Eurosport wordt deze teampresentatie live op tv uitgezonden (en online via hun livestream op de Eurosport Player). In Nederland wordt deze teampresentatie online live uitgezonden door de NOS via een livestream. Dit is een gratis livestream, die echter wel geo-restricted is. Hun stream is te vinden op de site van de NOS en op hun app.

Livestream Tour de France: Eurosport, Sporza en NOS

Livestream NPO

De Tour de France is ook live op het internet te volgen via bijvoorbeeld een livestream van NPO Start. Met zo'n livestream kan men dus online op bijvoorbeeld een smartphone of laptop of andere computer naar de etappes van de Tour de France kijken. De live tv-uitzendingen van de NOS zijn gratis te bekijken via de streamingdienst NPO Start. De uitzendingen van de NOS zijn bij deze Tour de France zijn eveneens via een livestream te volgen op de website van deze omroep, in de rubriek 'Sport'. Daarnaast kan men de livestream van de NOS de Tour de France 2021 ook bekijken via de NOS App. De livestream van NOS Studio Sport is bij deze Tour de France geheel gratis. Voor de livestream van de website van de NOS geldt echter wel dat hij 'geo-restricted' is, wat inhoudt dat deze stream van de Tour niet in andere landen dan Nederland te bekijken is. Dit heeft te maken met het feit dat NOS Studio Sport bij de Tour de France alleen de online uitzendrechten voor een livestream in Nederland heeft. Voor andere landen is de livestream van de etappes van de Tour de France 2021 'geo-blocked' (geblokkeerd). Doorgaans begint de livestream van de NOS in de Tour de France tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream Tour de France bij Sporza (VRT)

Tijdens de Tour de France kan men via een livestream van Sporza (VRT) eveneens alle etappes online volgen. De livestream van Sporza begint bij de Tour de France dagelijks tegelijk met de live tv-uitzending van de etappe. Ook bij Sporza geldt echter ook dat de livestream van de Tour de France geo-restricted is. Dit houdt in dat men in verband met de uitzendrechten deze Vlaamse livestream van de Tour 2021 officieel alleen in België mag bekijken. (Voor andere landen, zoals Nederland, is deze livestream van de Tour de France dus officieel 'geo-blocked'. Dat is natuurlijk jammerlijk voor veel Nederlandse wielerfans die het liefst ook in Nederland de livestream van Sporza zouden willen bekijken.) De livestream van de VRT voor de Tour de France 202 bevindt zich elke middag op de website van Sporza. Doorgaans wordt 's middags op de hoofdpagina van deze site tijdens elke rit duidelijk aangegeven hoe men bij die livestream van de Touretappe kan komen. Ook via de rubriek 'wielrennen' vindt men die livestream. Verder is de livestream van de Tour de France bij Sporza te vinden via de rubriek 'Nu Live'. Net als de stream van de NOS is ook de livestream van Sporza bij de Tour de France geheel gratis.

Livestream Eurosport bij de Tour de France

Via een livestream van Eurosport zijn alle etappes van de Tour de France live integraal (van start tot finish) te volgen. De stream van hun is te vinden op de Eurosport Player App. Om de livestream van deze sportzender te kunnen bekijken dient men echter wel een betaald abonnement op die app te hebben. Eurosport profileert zich duidelijk als 'The Home of Cycling'. Op de Eurosport Player App zijn namelijk heel vaak livestreams te vinden van wielerwedstrijden. Bij diverse wedstrijd (zoals de Giro d'Italia) is deze sportzender zelfs de enige omroep die een officiële livestream in Nederland en België mag verzorgen. Bij de Tour de France zijn er wel andere officiële livestreams in de lage landen beschikbaar (de hierboven genoemde streams van de NOS en Sporza). Toch heeft ook livestream van de Eurosport Player hier een voordeel op die andere twee omroepen. Het is namelijk de namelijk de enige officiële livestream in de lage landen waarop alle ritten integraal te zien zijn, van start tot en met finish. Behalve de 'gewone' livestream, waarop men de live tv-uitzending van deze sportzender ziet, hebben de abonnees van de Eurosport Player App ook allerlei andere opties voor 'bonus streams'. Zo kan men via die app bijvoorbeeld ook naar de Tour de France kijken via een livestream zonder reclame-onderbreking. Verder is het ook mogelijk om via de livestream beelden van andere camera's te kiezen, dan de camerabeelden die op dat moment live op tv worden uitgezonden. Met zo'n livestream van de Eurosport Player kan men dus als wielerfan z'n eigen regisseur spelen tijdens de live-uitzendingen van Touretappes.

Livestream Tour de France via Go App (hele EU)

Het is eveneens mogelijk om de Tour de France via een livestream van de Go App (online tv) te volgen. Via die app kan men live tv-uitzendingen online (via een livestream) bekijken. Daaronder zijn dus ook de live tv-uitzendingen van de Tour de France bij onder meer Sporza en de NOS. Deze app waarmee men per livestream tv kan kijken is een product van VodafoneZiggo. Klanten van digitale tv van Ziggo kunnen alle zenders die zij thuis op televisie kunnen ontvangen, met deze app ook op hun tablet, smartphone, laptop of desktop computer via een livestream bekijken.

Met de app kan men in de hele Europese Unie per livestream tv kijken. (Ook in sommige landen buiten de EU, zoals IJsland en Noorwegen, is hun livestream te bekijken.) Dit is dus een handige optie voor mensen die op vakantie zijn in een EU-land en de live tv-uitzendingen van de Ronde van Frankrijk, bijvoorbeeld van de NOS of Sporza, per livestream op hun vakantieadres willen bekijken. Dit is echter natuurlijk ook een mooie optie voor mensen die in Nederland zijn, maar graag per livestream de live-uitzending van Sporza willen zien. Men mag officieel vanuit Nederland immers niet naar de livestream van de Touretappes op de site van Sporza kijken. Men mag daarentegen wel geheel legaal per livestream naar die live-uitzendingen van de Ronde van Frankrijk van Sporza op de Go App kijken. Ook kan men via die app per livestream de live tv-uitzendingen van Eurosport1 bekijken, zonder dat men een abonnement op de Eurosport Player nodig heeft. Om via een livestream op die app ook de live-uitzendingen van Eurosport2 te kunnen bekijken, dient men wel een aanvullend tv-abonnement te hebben, waarmee men zowel op tv als via deze app naar die zender kan kijken. Wie klant van digitale tv bij Ziggo is, hoeft niets bij te betalen om zo'n stream van bijvoorbeeld de Touretappes op deze app te mogen kijken. Met de Go App kan men niet allen per livestream naar de Touretappes kijken; deze dienst biedt ook een mogelijkheid om elke uitzending (en dus ook de Tourritten) een week lang terug te kijken.

Livestream Tour de France via NLZIET (hele EU)

De uitzendingen van de NOS bij de Tour de France zijn ook via een livestream van NLZIET te bekijken. Via die dienst zijn de tv-uitzendingen in de hele EU te bekijken. Wie via zo'n stream naar een live tv-uitzending van de Tour de France bij hen wil kijken, dient wel een abonnement op die dienst te hebben.

Livestream via InteractieveTv of iTV bij de Tour de France

Eveneens is het mogelijk om live tv-uitzendingen van de Tour de France via een livestream op de iTV-app te bekijken. Ook dit is een dienst waarmee men in de hele EU per livestream tv kan kijken. Dit is dus eveneens een goede optie voor Nederlanders die op vakantie in Europa per livestream de live tv-uitzendingen van de Tour de France 2021 per livestream willen bekijken. Zoals de Go App een product is van Ziggo, is dit een product van KPN. Vanwege de grote populariteit van de Go App, wilde KPN haar klanten ook een dienst aanbieden waarmee men per livestream tv kan kijken. Op deze app kan men dus ook alle zenders per stream bekijken, die men ook thuis op tv kan bekijken. Bij de KPN kan men op twee manieren per livestream naar tv kijken: via de app iTV en via de site van InteractieveTv. De app van iTV is bedoeld voor per livestream op een smartphone of tablet naar tv kijken. Daarnaast heeft men dus ook de website van InteractieveTv, waarmee men als klant van digitale tv bij KPN op een desktop computer of laptop live via een stream naar de tv-uitzendingen (van Sporza, Eurosport en de NOS) van de Ronde van Frankrijk kan kijken.

Ook La Course per livestream (dameswedstrijd)

Niet alleen de wedstrijd voor de heren kan men live online bekijken. Ook de dameswedstrijd La Course per livestream uitgezonden. Die eendagswedstrijd voor dames wordt georganiseerd door de Tourorganisatie (ASO). Deze wedstrijd wordt live op tv en via de livestream uitgezonden door Eurosport, de NOS en Sporza. De livestream van Sporza is gratis voor kijkers in België. De livestream van de NPO is gratis openbaar beschikbaar in Nederland. De livestream van de Eurosport Player is alleen te bekijken door abonnees van die dienst, maar is wel in de hele EU te bekijken.

Livestream Tour de France 2021 bij GCN

Er is ook een livestream van de Tour de France 2021 beschikbaar bij het Global Cycling Network (GCN). Via hun bondgenootschap met Eurosport beschikken zij ook over de uitzendrechten om elke etappe van de Tour 2021 (en principe ook de edities van 2022 en 2023) via een livestream integraal uit te zenden.

Livestream Tour 2021 bij FloBikes? Neen

Is er ook een livestream van de Ronde van Frankrijk 2021 beschikbaar bij FloBikes (FloSports)? Neen, zij beschikken anno 2021 niet over de uitzendrechten voor een livestream bij wedstrijd van de A.S.O., zoals de Tour de France.

Coronavirus: Tourstart 2020 pas in augustus, Tour 2021 in juni

De Tour de France 2020 zou oorspronkelijk op 27 juni van start gaan. In het voorjaar van 2020 werd echter duidelijk dat deze ronde
vanwege het coronavirus zou moeten worden uitgesteld. Als gevolg van de coronacrisis mochten er namelijk tot medio juli geen grote evenementen in Frankrijk plaatsvinden, zo maakte de Franse president Macron op 13 april bekend. De Tourorganisatie ging daarom op zoek naar een nieuwe datum. Uiteindelijk heeft men gekozen voor zaterdag 29 augustus als nieuwe startdatum voor deze editie van de Ronde van Frankrijk. In 2021 gaat de Tour wel in juni van start. De openingsrit is op 26 juni 2021. De slotrit is 18 juli 2021. Vanwege de Olympische Spelen begint de Ronde van Frankrijk in 2021 iets vroeger dan doorgaans het geval is. In 2022 en 2023 begint de Franse ronde normaal gesproken in het eerste weekend van juli.

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tour de France: eerste etappe live tv en livestreamTour de France: eerste etappe live tv en livestreamDe openingsrit van de Tour de France wordt integraal (van start tot finish) live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de…
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…
Ronde van Zwitserland live op tv en livestreamRonde van Zwitserland live op tv en livestreamDe Ronde van Zwitserland wordt jaarlijks in juni verreden. Deze Zwitserse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World…
BK wielrennen live op tv en livestreamBK wielrennen live op tv en livestreamDe Belgische Kampioenschappen wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames elite worden jaarlijks in de zom…

Voorbereiding op een halve marathonVoorbereiding op een halve marathonHardlopen is een sport die veel mensen beoefenen. Dat is niet zo verwonderlijk want je hebt er niet veel voor nodig en j…
Paardrijden met een bodyprotector of airbagvestSteeds meer mensen dragen bij het paardrijden een bodyprotector of airbagvest. Heel verstandig want hiermee worden de we…
Bronnen en referenties
  • http://over.nos.nl/voor-de-pers/persdossiers/81/alles-over-de-tour-de-france-bij-de-nos
  • http://www.rtl.nl/rtl-7-tour-du-jour/#!/342918/nieuws/
  • http://www.een.be/programmas/vive-le-velo
  • http://tv.eurosport.nl/
  • http://nos.nl/artikel/2074455-nos-brengt-avondprogramma-tour-2016-vanuit-frankrijk.html
Reactie

Herman Sol, 07-07-2018
Beste redactie. Wij gaan volgende week de tour een weekje volgen in Frankrijk. Is er een overzicht van de locaties van de avondetappe? Reactie infoteur, 09-07-2018
Helaas beschikken wij niet over zo'n overzicht. Mogelijk kunt u meer info hierover verkrijgen bij de NOS, bijvoorbeeld via een e-mail naar hun communicatie-afdeling: reacties@nos.nl

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 27-11-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!