Tour de France: eerste etappe live tv en livestream

Tour de France: eerste etappe live tv en livestream De openingsrit van de Tour de France wordt integraal (van start tot finish) live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de gehele eerste etappe via een livestream online volgen. De openingsrit van de Tour de France 2021 wordt verreden op zaterdag 26 juni 2021. Op welke tv-zenders kan men deze eerste etappe van de Tour live bekijken? Waar vindt men een livestream van deze openingsrit van de Tour de France?

Openingsrit van de Tour de France

Periode 1967-2007: de proloog

Tot eind jaren zestig was de openingsrit van de Ronde van Frankrijk doorgaans een 'gewone etappe'. In de jaren zestig kwam de Tourorganisatie op het idee om de Tour te beginnen met een korte tijdrit, een proloog. De eerste Tourproloog werd verreden in 1967 en gewonnen door de Spanjaard José Maria Errandonea Urtizberea. Deze openingstijdrit werd een traditie.

In de daaropvolgende veertig jaar werd bijna iedere Tour de France begonnen met een proloog (behalve o.a. in 1971 en 2005). Al moet hierbij vermeld worden dat de proloog niet altijd een ‘gewone’ korte tijdrit was. Soms bestond de 'proloog' uit een ander, alternatief kort wedstrijdtype, zoals de proloog van 1988. Toen telde deze ‘prelude’ ook niet mee voor het algemeen klassement. De Tour begon dat jaar met een soort experimentele combinatie tussen een ploegentijdrit en een individuele tijdrit. Die proloog begon als een ploegentijdrit en aan het einde van de wedstrijd moest één renner van het team het ‘afmaken’.

Einde aan de traditie van de proloog?

Na 2007 heeft de organisatie van de Tour de France besloten om te breken met de vaste gewoonte om de Tour met een proloog te beginnen. Sindsdien werd alleen in 2010 en 2012 nog maar een proloog verreden in de Ronde van Frankrijk. Beide keren won overigens Fabian Cancellara. Andere proloogspecialisten uit de historie van de Tour de France waren onder meer Christopher Boardman, Bernard Hinault, Miguel Indurain, Eddy Merckx en Thierry Marie. In 2021 is de openingsrit van de Ronde van Frankrijk wederom niet een proloog. Die eerste etappe in 2021 is een heuvelrit. Ook in 2022 staat er in de planning in principe niet dat de eerste rit een proloog is. Toch is het niet uit te sluiten dat de Tourdirectie besluit om in 2022, of in 2023, of in een latere editie de proloog als openingsrit weer nieuw leven in te blazen.

Parcours openingsetappe Tour 2021

Hoe ziet bij de Tour de France 2021 de openingsetappe eruit? Dit is een rit over heuvelachtig terrein in Bretagne. De start is om 12u15 in Brest. De finish is in Landerneau en wordt verwacht om circa 17u15. De heuvels die de renners onderweg voorgeschoteld krijgen zijn niet heel hoog, maar ze zijn wel met velen. Het interessantste aan het parcours van deze rit is dat er ook in de slotfase een heuvel zit. Die slotklim bevindt zich in de laatste drie kilometer. Het gemiddelde stijgingspercentage in die slotkilometers is 5,7 procent. Er zit echter ook een steil stuk in van 14 procent. In de slotkilometer loopt de weg minder steil omhoog, maar is het nog steeds tamelijk lastig (vals plat).

Favorieten openingsrit 2021

Wie zijn de favorieten voor de de openingsetappe op zaterdag 26 juni 2021? Volgens veel wielerkenners zijn in theorie de drie belangrijkste kanshebbers voor deze ritzege (en dus ook voor de eerste gele trui in de Ronde van Frankrijk 2021) de Fransman Julian Alaphilippe, de Nederlander Mathieu van der Poel en de Belg Wout van Aert.

Live op tv: openingsrit Tour de France 2021

Let op: de dameswedstrijd La Course is reeds 's ochtends te zien op 26 juni 2021

Op de ochtend van zaterdag 26 juni (de dag van de openingsrit van de Tour de France voor de heren) wordt er ook een dameswedstrijd georganiseerd door de Tourorganisatie: La Course. Deze wedstrijd is 's ochtends vanaf 8u30 live te zien bij de NOS (op tv bij NPO1 en online via de livestream). Sporza zendt La Course live uit vanaf 9u00 (op VRT één en via hun stream). Bij Eurosport is de dameswedstrijd ditmaal alleen online via de stream te bekijken (zij zenden op tv dan live trainingen uit voor de TT van Assen). De live-uitzendingen van La Course duren op die ochtend tot circa 11u30.

Eerste etappe Tour de France live op tv bij de NOS

Alle etappes van de Tour de France 2021 worden weer live op tv uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep NOS. Een aantal etappes, waaronder deze openingsrit, worden zelfs integraal live uitgezonden (van start tot en met finish) door NOS Studio Sport. Hun live tv-uitzending van de openingsrit vindt plaats op de zender NPO1 (Nederland 1). Hoe laat begint hun live-uitzending op zaterdag 26 juni 2021? Die begint om circa 12u00.

Openingsrit Tour de France 2021 live op tv bij Sporza (VRT)

De Tour de France 2021 wordt ook weer live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). Hun live tv-uitzending van de eerste etappe van de Tour de France vindt plaats op de zender VRT één. Hoe laat begint die? Deze live tv-uitzending begint op zaterdag 26 juni 2021 om 12u00.

Openingsrit Tour de France live op tv bij Eurosport

De Tour de France 2021 wordt ook live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun live tv-uitzending van de openingsrit van de Tour de France vindt plaats op de zender Eurosport 1. Deze live tv-uitzending begint op zaterdag 26 juni 2021 echter pas om 16u00, aangezien men daarvoor op die zender de kwalificatie voor de MotoGP uitzendt.

Livestream eerste etappe Tour de France 2021

Livestream Tour de France 2021: eerste etappe bij Sporza (VRT)

Er wordt een livestream aangeboden door de Vlaamse omroep Sporza (VRT) van haar live-uitzending van deze openingsrit van de Tour de France op zaterdag 26 juni 2021. Met zo'n livestream kan men bijvoorbeeld op een smartphone of computer de live-uitzending van deze Touretappe volgen. De livestream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat deze livestream begint om circa 11u45. De livestream van deze eerste etappe is op die zaterdag te vinden op hun site. Daar bevindt zich dan een link van die eerste etappe in het menu 'nu live'. Ook kan men op die zaterdagmiddag de livestream van die Touretappe vinden in de rubriek 'Wielrennen' op de website van Sporza. Eveneens vindt men de livestream van deze openingsrit op de Sporza App. De livestream van Sporza is een gratis stream (op zowel de site als de app). Helaas is deze gratis livestream van Sporza is wel geo-restricted. Dat houdt in dat men officieel de livestream van Sporza bij deze Tour alleen in België mag bekijken. Voor andere landen (waaronder dus ook Nederland) is de officiële livestream van Sporza bij de Tour 2021 op hun website geo-blocked (geblokkeerd). Toch zijn er wel opties voor Nederlandse wielerliefhebbers om geheel legaal een livestream van een live tv-uitzending van Sporza te bekijken. Men kan deze openingsrit van de Ronde van Frankrijk bijvoorbeeld middels een livestream op de Go App (online tv) bekijken.

Livestream Tour de France: openingsrit bij NOS Studio Sport

Ook met een livestream van de NOS kan men de openingsrit van de Tour de France bekijken op 26 juni 2021. Deze livestream van de eerste rit van deze Ronde van Frankrijk begint tegelijk met de live tv-uitzending. Dat houdt in dat deze livestream op zaterdag 26 juni 2021 om circa 12u00 begint. Men kan deze livestream van de openingsrit van de Tour vinden op de website van de NOS. Ook op de NOS-App kan men de eerste etappe van Tour de France per livestream vinden. De livestream van de NOS is bij deze Tour de France helemaal gratis, maar deze stream is wel 'geo-restricted'. Dat houdt in dat alleen in Nederland deze gratis livestream van de Tour-uitzending van de NOS mag worden bekeken.

Livestream eerste etappe Tour de France via Eurosport 2021

Ook Eurosport biedt een livestream aan van de openingsetappe van de Tour de France 2021. Deze stream begint vroeger dan hun tv-uitzending. Bij Eurosport wordt middels de livestream elke etappe van de Tour 2021 integraal uitgezonden, van de start tot en met de finish. De stream begint om circa 11u45. Hun livestream bevindt zich op de Eurosport Player. In tegenstelling tot de Sporza en de NOS is de livestream van Eurosport echter niet gratis. Men dient een abonnement op de Eurosport Player App te hebben om deze livestream te kunnen bekijken. Eurosport maakt reclame met de leus 'The Home of Cycling'. Die leus maken ze op tv, maar ook online zeker waar: heel veel grote wielerkoersen zijn bij hen live op tv en online op een livestream te bekijken. Bij de Giro hebben ze zelfs de enige officiële livestream in de lage landen. In de Tour is Eurosport de enige aanbieder in Nederland en Vlaanderen, die elke etappe integraal uitzendt (van start tot finish) uitzendt middels de livestream. Sporza en de NOS zenden wel heel veel uren van de Tour live via hun stream uit, maar in tegenstelling tot Eurosport zenden zij niet elke rit integraal online live uit op de livestream.

Livestream openingsrit Tour 2021 via Go App

Het is ook mogelijk om deze etappe via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Deze app is een middel om op het internet tv te kunnen kijken. Hiermee kunt u dus ook per livestream naar zenders kijken die deze openingsrit live op tv uitzenden. Deze applicatie is bedoeld voor klanten van digitale televisie bij Ziggo. Op die applicatie kunnen Ziggo-klanten in de hele EU live via een stream naar tv kijken. Dus deze dienst is ook zeer handig voor Nederlanders die in het buitenland (maar in de EU) op vakantie zijn en toch de openingsrit (eerste etappe) van de Tour de France live willen bekijken.

Livestream eerste etappe in 2021 op NPO Start

Het is ook mogelijk om de openingsetappe van de Ronde van Frankrijk te kijken via een livestream van NPO Start. Op die site is immers anno 2021 per livestream naar NPO1 (Nederland 1) te kijken, waarop deze openingsrit live wordt uitgezonden. Dit is een gratis livestream van deze openingsrit. Die livestream van de openingsrit van de Tour de France op de site van NPO Start is wel 'geo-restricted'. Alleen vanuit Nederland kan op die site via een gratis livestream naar de openingsrit van de Tour op NPO1 kijken. Vanuit andere landen is deze livestream van NPO1 'geo-blocked'.

Livestream openingsrit Tour 2021 via NLziet

Men kan deze openingsetappe van de Tour de France ook bekijken via een livestream van NLZIET. Om met een livestream van die dienst naar de tv-uitzending van de openingsrit op 26 juni 2021 te kunnen kijken, dient u wel een abonnement te hebben. Indien u dat niet heeft, kunt u binnen Nederland echter dezelfde livestream van de openingsrit geheel gratis bekijken via de bovengenoemde NPO Start-app.

Livestream openingsrit Tour de France via InteractieveTv of op de iTV-app

Voor klanten van de KPN is het ook mogelijk om de eerste etappe van de Tour de France 2021 online via een livestream te bekijken op de site van Interactieve Tv. Via die site kunnen klanten van KPN anno 2021 immers per livestream naar tv-zenders kijken. Tot de zenders di hierop per livestream kan bekeken kunnen worden behoort de zender Nederland 1 (NPO1), waarop de openingsrit wordt uitgezonden. Zo kan een KPN-klant dus, indien hij of zij inlogt op die site, per livestream naar de uitzending van deze eerste etappe kijken. Net als de Ziggo Go App kan men de dienst van de KPN ook in de hele EU gebruiken, om bijvoorbeeld op een vakantielocatie live naar de eerste etappe van de Tour de France te kijken. Bij KPN kunnen klanten ook per livestream tv kijken via een app genaamd iTV. Hierop kan de KPN-klant diezelfde livestream van Nederland 1 (NPO1) bekijken als op de site van InteractieveTv. Wat is dan het verschil tussen het kijken van een livestream op de site of op de app? De livestream op deze applicatie is geoptimaliseerd voor kijkers op smartphones en tablets. De livestream op de site is daarentegen bedoeld voor kijkers die live tv willen kijken op een reguliere 'desktop' computer of een laptop.

Livestream openingsrit Tour de France 2021 via GCN

De openingsrit van de Tour de France is in 2021 ook middels een stream live te bekijken bij GCN. Om zo'n stream van de eerste etappe op 26 juni 2021 te kunnen bekijken, dient u een abonnement te hebben bij GCN. De stream van de openingsrit van de Tour de France 2021 is te vinden op de GCN-app. Ook de overige etappes van de Tour de France 2021 zijn middels zo'n stream op die applicatie te bekijken. Dankzij een samenwerkingsverband met Eurosport hebben zij ook de uitzendrechten voor de Tour de France 2022 en de Tour de France 2023.

Lees verder

© 2014 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…
Tour de France: tijdrit live op tv en livestreamTour de France: tijdrit live op tv en livestreamHet tijdrijden is voor de klassementsrenners een belangrijk onderdeel van de Tour de France. In de Tour de France 2021 z…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Ronde van Zwitserland live op tv en livestreamRonde van Zwitserland live op tv en livestreamDe Ronde van Zwitserland wordt jaarlijks in juni verreden. Deze Zwitserse rittenkoers is een onderdeel van de UCI World…

Welke sport past het best bij mij?Welke sport past het best bij mij?Bijna iedereen heeft wel een blauwe maandag een sport beoefend die eerst heel leuk leek, maar toen toch een beetje begon…
Hoe word ik een betere wielrenner?Hoe word je een betere wielrenner? Hoe verbeter je je klimcapaciteiten? Hoe word je profwielrenner? Misschien heb je je…
Bronnen en referenties
  • http://www.coureurlocale.nl/Tour/Tijdritten/TijdrittenProloog2.aspx
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.letour.fr
  • Wieler Revue Tourspecial 2018
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 26-06-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.