Welke sport past het best bij mij?
Bijna iedereen heeft wel een blauwe maandag een sport beoefend die eerst heel leuk leek, maar toen toch een beetje begon tegen te vallen. Het is dan ook niet altijd even gemakkelijk om de sport te vinden die het meest geschikt is voor jou en dit geldt al helemaal als je niet het meest sportieve type bent. Hoe vind je nu een sport die het beste bij jou past?
Welk type mens ben je?
Het klinkt misschien gek, maar niet elke persoon past even goed bij elke sport. Denk daarom goed na wat voor type speler jij bent in het dagelijks leven, op je werk of op school en pas dit toe op je keuze. Bijvoorbeeld:
Ben je een teamspeler of meer op jezelf gericht?
Sommige mensen hebben een voorkeur voor werken in teamverband en werken hierdoor ook beter en efficiënter, anderen werken echter liever zelfstandig aan projecten. Afhankelijk van tot welke categorie je behoort, kun je beter een groepssport kiezen als voetbal, hockey of waterpolo of een individuele sport als hardlopen, speerwerpen of atletiek.
Ben je een doorzetter of heb je mensen nodig die je motiveren?
Sommige mensen hebben van zichzelf meer doorzettingsvermogen en zijn vaak geschikter voor sporten die moeilijker, intensiever en uitdagender zijn dan anderen (denk bijvoorbeeld aan klimsporten, mountainbiken, maar ook sporten op een hoog niveau). Het hebben van doorzettingsvermogen is echter iets anders dan het hebben van conditie. Het hebben van conditie slaat op je fysieke vermogen om iets te doen, het hebben van doorzettingsvermogen slaat op je mentale vermogen om iets te doen. Beide kun je trainen, maar het doorzettingsvermogen slaat vooral op je innerlijke stem die je motiveert om iets te doen; het idee "Ik kan dit!". En naar mate je meer sport, wordt dit idee groter en sterker. Als je weet dat je een zwakke innerlijke stem hebt en daarmee meer motivatie van anderen nodig hebt, wees dan vooral niet bang om naar deze steun te vragen.
Ben je een natuurlijke atleet of heb je meer training nodig?
Sommige mensen hebben van nature meer aanleg voor sport dan anderen. Dit kan slaan op fysieke capaciteit (iemand is bijvoorbeeld een harde renner of een verre springer), maar ook op andere aspecten als spelinzicht. Mensen die van nature beter zijn in sporten, zullen dus ook makkelijker op een hoger niveau trainen dan anderen en minder moeite hebben met verschillende sporten. Het is voor deze mensen dan ook makkelijker om een geschikte sport te vinden dan voor mensen die meer oefening nodig hebben. Er is niks mis mee als je niet goed bent in een sport of op een laag niveau speelt. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt en dat je beweegt en daarmee werkt aan je gezondheid.
Ben je een denker of een doener?
Als je een denker bent, betekent dit niet dat je direct een denksport moet gaan beoefenen, want bewegen is goed voor iedereen. Maar dit kan wel betekenen dat je fysieke sporten met meer strategie of spelelement beter bij je passen dan sporten waarbij dit minder het geval is. Sporten als judo, rugby of tennis zijn daarmee uitdagender dan hardlopen of spinning.
Kijk aan de hand van deze punten welk type mens je bent en welk type sport hier het best bij past. Deze aspecten kun je natuurlijk ook combineren, ook al zijn de combinaties niet altijd even voor de hand liggend. Het klinkt immers misschien vreemd dat je voorkeur uitgaat naar een individuele sport, maar toch motivatie nodig hebt van je omgeving. Dit is echter goed mogelijk, je hoeft namelijk niet alleen motivatie te krijgen van de mensen met wie je sport, maar ook van je sociale omgeving. Sommige mensen hebben immers een steuntje in de rug nodig als het gaat om fysieke inspanning en wees er bewust van of jij diegene bent of dat diegene in jouw omgeving misschien jouw (mentale) steun kan gebruiken.
Andere combinaties zijn meer voor de hand liggend, zo zullen mensen die een natuurlijke aanleg hebben voor sport en een grote mate van doorzettingsvermogen hebben, vaak minder moeite hebben met het vinden van een sport dan mensen voor wie het tegenovergestelde geldt. Als je moeite hebt met jezelf inschatten, vraag dan aan vrienden, collega's en studiegenoten welke persoonlijke vaardigheden het beste bij jou passen. Misschien hebben ze zelfs leuke suggesties, omdat ze nu een bepaalde sport beoefenen die ze bij jou vinden passen. Misschien zijn ze zelf ooit gestopt met het beoefenen van een sport, maar vinden ze die sport wel geschikt voor jou.
Blijf doorzetten
Bijna geen enkel mens beoefent nog de sport die diegene ook op de basisschool beoefende. Dit is niet erg, aangezien het goed is om je op allerlei gebieden te ontwikkelen. Als je dus een sport beoefent die enigszins tegenvalt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:
Geef niet meteen op
Misschien lijkt de sport na de eerste week niet zo leuk, maar dit kan nog komen. Probeer daarom sowieso een aantal maanden de sport te blijven beoefenen en misschien begin je het dan toch leuk te vinden.
Zoek andere aspecten in de sport die je wel leuk vind
Zo kan het demotiverend zijn dat je niet zo goed bent in bijvoorbeeld korfbal, maar dat je het sociale aspect van de sport wel leuk vindt. Misschien maak je wel goede vrienden die het in eerste instantie ook niet zo'n leuke sport vonden, maar samen heb je toch de tijd van je leven.
Als je de sport na een tijd toch niet leuk blijkt te vinden en je stopt ermee, dan is dit geen schande
Weten dat je iets niet ligt of niet leuk vindt, is ook kennis en gebruikt deze kennis bij het zoeken naar een nieuw alternatief. Op het moment dat blijkt dat je bijvoorbeeld bergbeklimmen toch te heftig vindt (maar je vindt het bijvoorbeeld wel prettig om buiten te zijn), probeer dan een rustiger alternatief als bergwandelen of hardlopen.
Zoek een alternatief
Door een bepaalde sport kun je erachter komen dat je misschien toch niet zo'n grote teamspeler bent als je eerst had verwacht. Dat is niet erg, maar pas deze kennis toe op een nieuwe keuze en zet deze keuze door! Denk dus niet: "Ik kijk volgend seizoen wel weer welke sport ik ga doen", maar ga actief op zoek naar vervanging. Het is immers belangrijk om te blijven bewegen en een gezond sportritme is hierbij behulpzaam.
Vraag mensen om je te motiveren
Als je merkt dat je moeite hebt met een keuze maken of überhaupt met elke week naar de training toe te gaan, dan kun je mensen in je omgeving vragen om je te motiveren. Zo is de drempel om naar de fitnessschool te gaan een stuk lager op het moment dat je met vrienden afspreekt dan wanneer je in je eentje gaat (uitstelgedrag ligt al snel op de loer).
Lijst met sporten
Hieronder volgt ter inspiratie een lijst met type sporten die je kunt beoefenen, inclusief een aantal voorbeelden en welk type mens het beste bij deze sporten past:
- Atletiek: sporten als hardlopen, kogelstoten en speerwerpen zijn veelal voor mensen die meer op zichzelf gericht zijn en minder graag in teamverband sporten.
- Balsport: sporten als basketbal, softbal en voetbal zijn geschikt voor teamspelers die hun motivatie en kracht halen uit de mensen in het team en mensen met spel- en strategisch inzicht.
- Behendigheidssport: boogschieten, darts en snooker zijn geschikt voor mensen die graag zelfstandig keuzes maken en veel strategisch inzicht hebben. Het zijn meer sporten voor denkers dan voor doeners.
- Extreme sport: freerunning, bungeejumping en klimmen zijn voor de individuele sporters met een meer natuurlijke aanleg. Ook zijn ze zeer geschikt voor doeners en minder uitdagend voor denkers. Wel is er veel doorzettingsvermogen vereist.
- Krachtsport: bodybuilding, touwtrekken en gewichtheffen zijn - net zoals de extreme sporten - voor individuele sporters en doeners. Een natuurlijke aanleg helpt bij deze sporten, maar vergeet niet dat er altijd een geschikte klasse voor jou tussen zit.
- Luchtsport: parachutespringen, deltavliegen en parapente zijn voor individuele denkers die hun hoofd bij de les houden. Voor deze sporten is niet per se conditie vereist, maar wel doorzettingsvermogen, concentratie en inzicht.
- Motorsport: motorcross, karten en formule 1 zijn geschikt voor mensen die individueel keuzes maken en doeners zijn. Ook kunnen zij zichzelf goed motiveren, houden ze van enig risico en hebben ze een goed concentratievermogen.
- Paardensport: polo, dressuur en springconcoursen zijn voor mensen die sociaal ingesteld zijn (je moet immers met een paard werken) en denkers zijn. Ze zijn liefhebber van de minder extreme en rustigere sporten.
- Schietsport: paintball, boogschieten en kleiduivenschieten zijn voor mensen die denkers zijn en graag geconcentreerd te werk gaan.
- Vechtsport: judo, worstelen en boksen zijn voor mensen die individuele sporters en doeners zijn en veel doorzettingsvermogen hebben.
- Vrijetijdssport: jogging, spinning en fitness zijn sporten voor mensen die veel doorzettingsvermogen hebben, met name omdat de meeste van deze sporten niet tijdens een vaste training, maar in de vrije tijd wordt beoefent en dit vereist discipline. Ook zijn ze vaak op het individu en niet op het team gericht en is het voor echte doeners (er is weinig strategisch inzicht vereist).
- Wandelsport: snelwandelen, nordic walking en bergwandelen vindt vaak plaats in groepsverband, maar kan ook prima individueel. Verder is het voor de echter doeners die niet op zoek zijn naar een spelelement, maar gewoon willen bewegen op hun eigen tempo en van het buitenleven houden.
- Watersport: schoonspringen en waterskiën zijn vooral individuele sporten, maar kajakken en waterpolo zijn weer meer geschikt voor de teamspelers. Het betreft veelal fysiek intensieve sporten en ze passen vooral bij de doeners die ofwel over doorzettingsvermogen beschikken ofwel gemotiveerd raken door hun omgeving. Ook is enige affiniteit met water natuurlijk een pré.
- Wielersport: BMX'en, mountainbiken en wielrennen zijn veelal individuele sporten, maar er wordt wel vaak in groepsverband getraind. Ze zijn geschikt voor de echte doeners met een flinke dosis doorzettingsvermogen en enige aanleg voor sport.
- Wintersport: schaatsen en snowboarden zijn vooral voor de individuele spelers, maar ijshockey en curling is voor de teamspelers. Deze sporten zijn dan ook zeer geschikt voor mensen die gemotiveerd raken door hun omgeving en afhankelijk van de sport voor zowel denkers als doeners met spelinzicht.
Natuurlijk zijn er sporten die niet exact binnen deze categorieën passen. Denk daarom altijd na over welk type mens je bent en welke type sport het is. Past jouw profiel bij deze sport? Zo nee, dan kun je misschien beter verder zoeken naar een andere sport die beter bij je past. Zo ja, dan heb je eindelijk de sport gevonden die bij jou past!