Teamsport of individuele sport

Als je, eerst op straat, daarna op school, ontdekt hebt dat je het niet alleen leuk vindt om met een bal te spelen, of te hollen, of langs een regenpijp omhoog te klimmen, maar dat je in feite ook een diepe bevrediging vindt in het doodmoe zijn, en zelfs geneigd bent de klamme zweetgeur in de kleedkamer eerder aangenaam te vinden dan dat je er kokhalzend vandaan loopt... dan ben je dus een sportmeisje of sportjongen! Dan wordt het tijd dat je een keus maakt: een teamsport of een individuele sport.

Individuele sport

Als je een individuele sport kiest (zwemmen, tennis, atletiek, boksen, gymnastiek, paardrijden, schaatsen, schermen, skiën, tafeltennis, judo, worstelen) dan ben je uiteindelijk altijd op jezelf aangewezen. Je wint in je eentje, maar je verliest ook in je eentje. Je bent voortdurend met jezelf bezig, je wordt door geen medespeler uitgekafferd, maar ook niet getroost of om de hals gevallen. Er is niemand die jouw fout kan corrigeren, zoals er ook niemand is die goalgetter wordt dankzij jou voorbereidende werk. Daar moet je wel tegen opgewassen zijn. Als je daarover ook maar even twijfelt, kies dan een teamsport.

Teamsport

Het aantrekkelijke van een teamsport (voetbal, volleybal, korfbal, basketbal, hockey, handbal, honkbal) is juist die combinatie van een scheppende en dienende functie. De man die de feilloze set-up geeft waaruit de smasher het punt kan scoren, heeft evenveel voldoening van zijn werk als de gevierde smasher. Je ziet bij het voetbal ook steeds meer dat de 'assist' even serieus wordt genomen als het doelpunt zelf.

Straatvoetbal

Laat in je jeugd geen minuut onbenut om sport te beoefenen. Begin ermee op straat. De indrukken die je als jongetje of meisje van laten we zeggen tien, elf, twaalf jaar opdoet, worden nooit meer uitgewist door zogenaamd 'grotere' gebeurtenissen in latere jaren.
Het 'gevoel' van het koppen, het scoren, het uit de lucht plukken van de bal, dat mysterieuze, mystieke gevoel dat iets te maken heeft met triomf, overwinning en vriendschap, komt later nooit meer zo terug. Buit het uit. Profiteer ervan.

Kies zelf je sport

Je merkt op den duur zelf wel welke sport je leuk vindt en welke niet, maar je kunt je natuurlijk ook vergissen. Hoeveel mensen hebben niet het beroep van hun vader gekozen omdat zij dan in 'een opgemaakt bed' kwamen, terwijl ze veel beter een heel ander beroep hadden kunnen uitoefenen. Zo is het ook met de keuze van je sport.

Probeer elke sport een tijdje uit, ga na in welke sport je je het behaaglijkst voelt, en aarzel dan niet die sport uit te kiezen, wat je vader of moeder of beste vriendje ook zegt. Het is jouw leven, het is jouw sport!
© 2012 - 2024 Vakantieganger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…
Beïnvloedende factoren bij sportprestatiesBeïnvloedende factoren bij sportprestatiesSporten waarbij het doel is om tot prestaties te komen, vergen meer dan alleen maar het op niveau brengen van de lichame…
Sport: de psychische en mentale voordelenSport: de psychische en mentale voordelenDe lichamelijke voordelen van het sporten zijn altijd bekend geweest. De laatste jaren heeft onderzoek uitgewezen dat de…
Afvallen, welke sport is de beste keus?Afvallen, welke sport is de beste keus?De helft van de Nederlanders wil graag afvallen. Afvallen is een lange en moeilijke weg, waarbij motivatie en vechtlust…

Kaatsen in FrieslandKaatsen in FrieslandKaatsen is een populaire balsport in Friesland. Het kan samen met schaatsen en skûtsjesilen tot de Friese volkssporten w…
Squash, de sportSquashen, is dat niet dat tennissen tegen een muur aan waar geen conditie voor vereist is? Nou, een deel klopt wel van d…
Vakantieganger (11 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.