Sport: de psychische en mentale voordelen

Sport: de psychische en mentale voordelen De lichamelijke voordelen van het sporten zijn altijd bekend geweest. De laatste jaren heeft onderzoek uitgewezen dat deelnemen aan sport een positief effect kan hebben op je mentale gesteldheid. Er zijn veel voordelen, het loopt uiteen van voordelen voor jonge kinderen, de link tussen de mentale gesteldheid en het geluksgevoel en de endorfine die vrijkomt in je lichaam. Er zijn weinig redenen om geen sport te vinden die jou bevalt en om eraan deel te nemen, kies er eentje en ga bewegen. Wat zijn de psychische voordelen van sporten?

Sporten verbetert je humeur

Wil je geluk en blijdschap voelen? Ga bewegen, of je nu een teamsport doet, sport in een fitnesscentrum of een stevige wandeling maakt, lichamelijke activiteit triggert chemische stoffen in het brein die zorgen dat je je gelukkiger en meer relaxed voelt. Vooral teamsport biedt een kans om je gedachten volledig te verzetten en deel te nemen aan een uitdaging die voldoening geeft en ook nog je lichamelijke gesteldheid verbetert. Verder biedt teamsport sociale voordelen doordat je je verbonden voelt met je teamgenoten en vrienden in een recreatieve omgeving.

Sporten verbetert je concentratie

Regelmatig bewegen helpt je om de functie van je hersenen scherp te houden terwijl je ouder wordt. Het gaat onder andere om snel denken, leren en een goed beoordelingsvermogen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het doen van een combinatie van cardiotraining en krachttraining ideaal is. Als je dit drie tot vijf keer per week doet voor ten minste dertig minuten per keer dan komen deze mentale voordelen tot uiting.

Sport vermindert stress en depressie

Als je lichamelijk actief bent is je geest afgeleid van de dagelijkse stressfactoren. Dit kan helpen voorkomen dat je meegesleept wordt door je eigen negatieve gedachten. Bewegen vermindert het level van stresshormonen in het lichaam en tegelijkertijd stimuleert het de productie van endorfine. Dit zijn natuurlijke stoffen die je humeur verbeteren en die kunnen helpen stress en depressie te verminderen of te voorkomen. Endorfine werkt door na het sporten, het kan je na het sporten ook nog meer rust geven en minder stress laten ervaren.

Sport verbetert de slaap

Sporten en andere vormen van beweging helpen om de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Je valt sneller in slaap na het sporten en je slaap is dieper. Goed slapen kan de volgende dag je geestelijke gesteldheid verbeteren, maar wees voorzichtig en sport niet te laat in de avond. Sporten vlak voor je naar bed gaat kan ervoor zorgen dat je nog teveel energie in je lichaam hebt om te kunnen slapen.

Sporten helpt je om een gezond gewicht te houden

Individuele sporten zoals hardlopen, fietsen en gewichtheffen zijn heel effectief als het gaat om het verbranden van calorieën. Een gezond gewicht hebben vermindert de kans op het ontwikkelen van diabetes, een hoog cholesterolgehalte in het bloed en een hoge bloeddruk.

Sporten is goed voor je zelfvertrouwen

De regelmatige training kan helpen om je zelfvertrouwen te verhogen. Je kracht, je niveau in de sport en je uithoudingsvermogen verbeteren door het sporten en dit kan zorgen voor een beter zelfbeeld. Door het sporten kan je het gevoel hebben meer controle over je leven te hebben en dit zorgt ervoor dat je meer trots voelt over jezelf. Met de nieuwe energie en daadkracht die je hebt gekregen door het sporten kan het zijn dat je buiten de sport om meer succes hebt in de doelen die je voor jezelf hebt.

Sport en leiderschap

Teamsporten als voetbal, rugby en basketbal zijn goed om de eigenschappen die bij leiderschap horen te ontwikkelen of te verbeteren. Onderzoek wijst een verband uit tussen deelname aan teamsport en de kwaliteit van het leiderschap. Door de kans om samen met andere mensen te trainen, te proberen, te winnen of te verliezen hebben mensen die aan teamsport doen een beter natuurlijk vermogen om ook op de werkvloer en in sociale situaties goed met een team of groep uit de voeten te kunnen. De gedachte aan het team in plaats van alleen aan jezelf kan leiden tot een sterke en succesvolle eigenschappen op gebied van leiderschap.

Voordelen voor jongen kinderen

Sporten kan jonge kinderen dezelfde voordelen bieden als volwassenen. Het grootste verschil is dat kinderen die op jonge leeftijd gaan sporten vaker actief blijven op latere leeftijd. Onderzoek heeft uitgewezen dat deelname aan teamsport de concentratie en de leerprestaties verbetert, dit kan leiden tot een betere vervolgopleiding en een meer succesvol leven na de schoolperiode.

Blessures en ongemak

Sommige populaire teamsporten zoals voetbal en hockey resulteren vaak in blessures. Veelvoorkomende blessures zijn verstuikingen, kneuzingen en gebroken ledematen. De meeste sportblessures genezen geheel, al dan niet na medische behandeling, maar sommige blessures zoals een hersenschudding en hersenletsel kunnen levenslange schade veroorzaken. Hersenschuddingen komen de laatste jaren meer voor en het voorkomen ervan heeft meer aandacht gekregen. Er zijn strengere regels over het herstel na een hersenschudding, je moet langer rust houden dan vroeger voorgeschreven werd. Herhaaldelijke hersenschuddingen kunnen de voordelen van sporten helemaal wegnemen, het kan leiden tot depressie en het kan de cognitieve functies verminderen.

Inspanningsastma is een aandoening die redelijk veel voorkomt. Als je meerdere keren per week sport en symptomen van astma ontwikkelt moet je voorzichtig zijn. Vraag je arts of een specialist om ademhalingsoefeningen en methodes die je kunnen helpen om het ontwikkelen van chronische astma te voorkomen.

Ga langs een arts voor je met fanatiek sporten begint, zorg dat je zeker weet dat je hart gezond genoeg is voor zware oefeningen en hou rekening met het feit dat je een blessure kan krijgen. Sommige sporten kunnen wat gevaarlijk zijn, de ene sport is veiliger dan de andere. Als je je zorgen maakt om geblesseerd te raken kun je overwegen om geen contactsport te kiezen maar een sport als zwemmen.
© 2016 - 2024 Tennessee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beïnvloedende factoren bij sportprestatiesBeïnvloedende factoren bij sportprestatiesSporten waarbij het doel is om tot prestaties te komen, vergen meer dan alleen maar het op niveau brengen van de lichame…
Massage: voordelen voor de gezondheidMassage: voordelen voor de gezondheidRelaxen in het wellnesscentrum en genieten van een heerlijke massage: we willen het allemaal wel, maar de meesten onder…
Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Door gezonde stress presteert u beter. Zodra de stress verdwijnt, daalt de spanningen kunnen lichaam en geest zich herst…
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…

Asbest in sport en spelAsbest in sport en spelAsbest is een vezelachtig mineraal dat in een groot aantal producten is verwerkt. Er zijn wel meer dan 3.500 verschillen…
Sportfans: waarom maakt je favoriete team je gelukkig?Sportfans: waarom maakt je favoriete team je gelukkig?Een fan zijn gaat niet alleen om het winnen of verliezen. Het gaat over zelfvertrouwen, delen en onze innerlijke holbewo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Flooy, Pixabay
  • http://www.acsm.org/public-information/articles/2011/10/04/mental-health-benefits-of-exercise-for-adolescents (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://greatergood.berkeley.edu/article/research_digest/team_sports_boost_mental_health (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.news-medical.net/news/20100922/Study-shows-physical-and-mental-health-benefits-of-sports-participation-in-adolescents.aspx (geraadpleegd in juni 2016)
  • http://www.livestrong.com/article/426258-what-are-some-mental-effects-of-playing-sports/ (geraadpleegd in juni 2016)
Tennessee (40 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.