De Golfregels; verleden en heden
Menigeen die vandaag de dag voor het eerst de 'Golfregels' onder ogen krijgt schrikt zich een hoedje. Hoe is het mogelijk dat een spel zoveel regels kent? Wie heeft die allemaal bij elkaar verzonnen? Hier zit 'm de kneep. Want al die regels zijn niet plotseling uit het niets bedacht, maar kennen hand in hand met de ontwikkeling van het golfspel een eeuwenlange ontstaansgeschiedenis.
Oorsprong van het golfspel
Het golfspel is niet in één dag ontstaan. Al oude geschriften van Egyptenaren, Romeinen, Perzen en Grieken maken melding van op golf lijkende spelvormen. De weg van het spel in zijn oervormen ging via landen en culturen gedurende tijden van nood en voorspoed, door bittere kou en hitte, langs arm en rijk. Altijd en overal paste het zich aan, aan de omstandigheden, aan de beoefenaren. Hier en daar maakte het een sprongetje en ontstond er iets anders dan golf, zoals croquet of polo, maar de evolutie van het golfspel zelf ging door. In de nieuwe geschiedenis strijden de Schotten en Nederlanders om de eer van het ontstaan van het golf. Zo werd de Nederlandse variant ‘colven’ onder meer gespeeld door de bemanning van Willem Barentsz op Nova Zembla, aan het eind van de zestiende eeuw.
De eerste spelregels
Hand in hand met het spel vormden zich de regels. Een spel bestaat nu eenmaal bij de gratie van regels, ook al is het er maar één. En het was in Schotland dat in 1744 de eerste golfregels aan het papier werden toevertrouwd; dertien in totaal. Blijkbaar voldeed dat aantal onder de omstandigheden van toen. Er werd iets gezegd over waarvandaan de eerste slag te spelen, wat te doen als de bal zoek was of wanneer deze in water of ‘waterige bagger’ kwam. En er werden beperkingen opgelegd over wat wij nu noemen het verbeteren van de ligging. Ze waren simpel, die spelregels, en kort.
Grote stappen
Grote stappen in de ontwikkeling van de Regels van het golfspel zijn genomen in de jaren 1744, 1897 en 1952. Zoals al gezegd, werden in 1744 voor het eerst dertien golfregels op papier gezet. Dit gebeurde door de Gentlemen Golfers of Leith. Anderhalve eeuw lang waren deze golfregels een leidraad voor golfclubs, die ze naar believen aanpasten aan hun banen, waar matchplay de algemene spelvorm was. In 1897 richtte de Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews de Rules Committee (R&A) op, en deze commissie introduceerde twee jaar later de, door de Amerikaanse regelorganisatie USGA geadopteerde, eerste algemeen geldende ‘Rules of Golf’. In deze eerste editie kwam ook een hoofdstuk voor strokeplay. Een halve eeuw na 1897, twee wereldoorlogen later, zette een grote revisie van de ‘Rules’ wereldwijd de golfneuzen opnieuw dezelfde kant op. Een revisie die in 1952, in samenwerking met de USGA, werd voltooid en uit 9 etiquetteregels, 34 definities en 41 spelregels bestond.
Heden
Vandaag de dag bestaan de 'Rules of Golf' uit 62 definities, 5 uitgebreide etiquetteregels en 34 spelregels; en daarnaast uit local rules (plaatselijke regels), decisions (beslissingen in ingewikkelde spelregelsituaties in de praktijk) en wedstrijdreglementen. Om bij de tijd te blijven is er iedere 2 jaar een gezamenlijk bezinningsmoment van de R&A en USGA, tijdens welke ervaringen uit de praktijk en nieuwe inzichten worden getoetst aan de ‘Rules’. Onmiddellijke aanpassingen worden vastgelegd in de elke twee jaar uit te brengen Decisions, en eens per vier jaar worden eventuele wijzigingen in de ‘Rules of Golf’ doorgevoerd en gepubliceerd.
Om de vier jaar een nieuw regelboekje
Door deze regelmatige aanpassingen is het ook voor de recreatieve golfer verstandig om de vier jaar een nieuw boekje met de ‘Rules of Golf’ of de Nederlandse ‘Golfregels’ in de golftas te steken; de eerstvolgende editie verschijnt in 2016. En vooral de wijzigingen te raadplegen, die in het boekje in een apart hoofdstuk keurig zijn samengebracht. Dit voorkomt het rood om de kaken, wanneer een medespeler of tegenstander de golfer wijst op een overtreding als gevolg van een recente regelwijziging. Voor wedstrijdspelers is het daarnaast waardevol – lees: verplicht! – zich om de twee jaar op de hoogte te stellen van nieuwe decisions. Vaak zal de eigen golfclub hier aandacht aan besteden door publicaties of bijeenkomsten, maar ook op de sites van de Nederlandse Golf Federatie en R&A kan de golfer hiervoor terecht.