Introductie van de Golfregels
De Golfregels bestaan uit 34 hoofdregels, die weer zijn onderverdeeld in subregels. Dat beginnende golfers bij een eerste speurtocht door het regelboekje door de bomen het bos niet zien is dus niet verwonderlijk. Toch willen de meeste beginnende golfers op een gegeven moment een golfhandicap bij hun naam, en daarvoor is het afleggen van het golfregelexamen een voorwaarde. Het uit het hoofd leren van de examenoefenvragen, via internet of uit een boek, is dan een veel gebruikte methode en meestal lukt het de kandidaat op deze manier te slagen voor dit examen. Maar uit het hoofd leren is iets anders dan deze regels in praktijk brengen. Zeker zodra op de baan de bal iets anders doet dan de speler wil en kopje-onder gaat in water of kniehoog gewas. Tijd om eens serieus met die regels aan de slag te gaan.
Het nut van de Golfregels
Is het erg de Golfregels niet goed toe te passen? Niet wanneer je een rondje met de buurman speelt. Of met je vriendin. Er ligt niemand wakker van, ook al bedenk je een heel nieuw regelboek. Zolang je maar niemand voor de voeten loopt en je in ieder geval aan de
etiquette houdt. Maar zodra je een strokeplaywedstrijd speelt, met veel andere mensen in dezelfde wedstrijd, en waarbij het bij de uitslag vaak om één slag verschil gaat, is het natuurlijk wel de bedoeling dat Pietje hetzelfde doet als Jantje. In een voetbalwedstrijd is de buitenspelregel ook voor beide partijen gelijk, anders is het geen eerlijke wedstrijd.
Voor matchplay, de golfspelvorm waarbij je 'man tegen man' speelt - bij man mag je ook vrouw invullen, of tweetal - hebben eventuele spelregelovertredingen in eerste instantie alleen gevolgen voor de deelnemers aan de bewuste match. In een toernooi zullen er voor de golfers in de andere matches geen directe consequenties zijn. Maar ook bij matchplay zijn de Golfregels de norm, zoals bij een voetbaltoernooi voor alle afzonderlijke wedstrijden dezelfde voetbalspelregels de norm zijn.
Matchplay
Matchplay is lang de prominente spelvorm geweest. Pas in
1899 kwam er in de Golfregels een hoofdstuk over strokeplay. Het belangrijkste verschil met strokeplay, waar de slagen van een rondje golf worden opgeteld voor de score, is dat er bij matchplay rechtstreeks tegen de tegenstander wordt gespeeld. Per hole kan door de speler winst, verlies of gelijkspel worden geschoord, bepaald door het benodigde aantal slagen om uit te holen ten opzichte van het aantal van de tegenstander.
Als gevolg daarvan is in de Golfregels voor matchplay bepaald dat:
- Bij het oplopen van een straf van 2 slagen de speler de hole verliest
- Er bij twijfel of verschil van mening over een spelregel een claim kan worden ingediend, opdat de referee of wedstrijdleiding naderhand een beslissing kan nemen over de uitslag van de desbetreffende hole
- Enkele Golfregels afwijken t.o.v. strokeplay, inherent aan de spelvorm matchplay
De hoofdregels uit 'Golfregels'
Om in de brei van de regels wat orde te krijgen geeft het volgende rijtje een eerste houvast:
- Wat spelen we: Regels 1-3
- Waarmee spelen we: Regels 4-5
- Wie speelt, met welke rechten en verplichtingen?: Regels 6-9
- Speelvolgorde: Regel 10
- Waar te beginnen met spelen: Regel 11
- Hoe spelen we de bal? Regels 12-15
- Waar spelen we naartoe? Regels 16-17
- Wat doen we als de bal beweegt door iets anders dan een slag: Regels 18-19
- Wat doen we bij een belemmering? Regels 20-28
- Overige spel- en wedstrijdvormen: Regels 29-32
- Geschillen en bestuur: Regels 33-34
De meeste golfers die al enkele rondes hebben gespeeld zullen hun hart pas wat sneller voelen slaan vanaf R. 18. Ze weten inmiddels dat je op de tee begint te spelen, dat de bal geslagen moet worden, wie het eerst mag slaan en dat de bal uiteindelijk in de hole moet. Tot R. 18: so far, so good. En vanaf R. 29: leuk om wat meer te lezen over spelvormen, maar aan geschillen en bestuur hebben de meeste beginnende golfers weinig boodschap. Resteren de Regels 18 t/m 28, die de meeste antwoorden bevatten in geval er ongewenste dingen met de golfbal gebeuren. En zijn er op de baan waar je speelt bijzondere omstandigheden, dan wordt dit vermeld in een zogenaamde 'Plaatselijke Regel' of 'Local Rule', waarbij wordt verwezen naar de Appendix, achterin 'Golfregels'. Zinvol e.e.a. te lezen, als zo'n omstandigheid zich voordoet.
Praktijkervaring
Voor golfers die de volledige R. 18 t/m 28 nog te veel zijn biedt 'Golfregels' een beknopte gids voorin het boekje. Maar of beknopt hier, juist voor een onervaren speler, altijd even duidelijk is, is zeer de vraag. Ervaren, lezen in de Regels, uitvoeren, nog eens lezen, leergeld betalen … Het is de beste leerschool.