Premier League Darts, live op tv en livestream

Premier League Darts, live op tv en livestream De Premier League Darts is een prestigieuze dartscompetitie van de Professional Darts Corporation (PDC). Tot de deelnemers behoren de beste darters ter wereld. Deze competitie wordt in het voorjaar gehouden. De Premier League Darts is live te volgen. De Nederlandse livestream wordt verzorgd door Viaplay.

Geschiedenis

In 2005 werd de eerste Premier League Darts gehouden. Bij die eerste editie pakte Phil Taylor de eindoverwinning. Hij zou deze competitie ook winnen in 2006, 2007, 2008, 2010 en 2012. In 2009 won James Wade de Premier League. In 2011 won de Schot Gary Anderson deze competitie. De eerste Nederlander die deelnam aan de Premier League was Roland Scholten. In 2005 eindigde hij als vierde. In 2006 haalde hij zelfs de finale. Daarin werd hij met 16-6 verslagen door Phil Taylor. De edities van 2013 en 2014 waren zeer succesvol voor Nederland. In 2013 pakte Michael van Gerwen de eindoverwinning, door in de finale Phil Taylor te verslaan met 10-9. In 2014 eindigden de playoffs van de Betway Premier League Darts met een volledig Nederlandse finale. Daarin won Raymond van Barneveld van Michael van Gerwen. In 2015 ging de finale tussen Gary Anderson en Michael van Gerwen. De Schot Anderson won met 11-7. In 2016 won Michael van Gerwen voor de tweede keer in zijn carrière de Premier League Darts. Hij versloeg in de finale Phil Taylor met 11-3. In 2017, 2018 en 2019 won Michael van Gerwen eveneens de Premier League Darts. In 2020 ging de zege naar Glen Durrant. Jonny Clayton won in 0221.

PDC

De Premier League Darts wordt georganiseerd door de Professional Darts Corporation (PDC). Deze bond werd begin jaren negentig opgericht door een aantal topdarters. De PDC ontstond uit protest tegen het beleid van de British Darts Organisation (BDO). De BDO organiseert het beroemde Lakeside WK Darts. De PDC ging als concurrent een eigen PDC WK Darts organiseren. Deze concurrentiestrijd is duidelijk gewonnen door de PDC. Het WK van de PDC is op den duur veruit het meest prestigieuze WK in de dartwereld geworden en bijna alle topdarters verkiezen de PDC boven de BDO.

Hoofdsponsor

In 2005 werd de eerste editie van de Premier League of Darts gesponsord door de website 888. In 2006 en 2007 was de brouwerij Holsten de hoofdsponsor. Van 2008 tot en met 2010 was Whyte & Mackay (een merk van onder meer whisky en wodka) de naamsponsor. In 2011 keerde 888 voor één jaar terug als hoofdsponsor. Van 2012 tot en met 2013 was het chipsmerk McCoy's de naamsponsor van deze competitie. Vanaf 2014 tot 2017 was Betway de hoofd- en naamsponsor van de Premier League of Darts. Sinds 2018 is Unibet de belangrijkste sponsor van de Premier League.

Prijzengeld Premier League Darts

In de loop der jaren hebben er reeds vaak significante verhogingen van het prijzengeld van deze competitie plaatsgevonden, hetgeen symbolisch is voor de steeds groter wordende prestige van de Premier League of Darts. Bij de eerste editie (in 2005) was het totale prijzengeld van de Premier League 150.000 pond. In 2015 was de prijzenpot al 700.000 pond. In tien jaar is dat prijzengeld dus bijna vijf keer zo hoog geworden.

Records Premier League Darts

Het zal niemand verbazen dat veel records in de Premier Leauge of Darts in handen zijn van de levende legende Phil Taylor. Hij pakte niet alleen het vaakst de eindoverwinning (zes keer), maar was bijvoorbeeld ook het langst ongeslagen: in de periode 2005-2008 heeft hij maar liefst 44 wedstrijden op een rij niet verloren. Het record van het hoogste gemiddelde in een partij is in handen van Michael van Gerwen: in 2016 gooide hij in een partij tegen Michael Smith een gemiddelde van 123.40.

Deelnemers Premier League Darts

In 2005 en 2006 had de Premier League maar zeven deelnemers. Van 2007 tot en met 2012 telde deze competitie acht deelnemers. Van 2013 tot en met 2018 deden er tien spelers mee aan de PDC Premier League of Darts. Sinds 2019 doen er, behalve de vaste deelnemers, bij elke ronde ook 'Contenders' mee. (In 2019 heetten die extra deelnemers 'Challengers'.) Dat zijn vaak bijvoorbeeld plaatselijke favorieten, of andere subtoppers, die zo de kans krijgen om één ronde mee te spelen.

Opzet Premier League Darts

Op welke dagen wordt deze competitie gespeeld? De wedstrijddagen zijn doorgaans een reeks donderdagen in het voorjaar. Het merendeel van de wedstrijddagen vindt plaats in Groot-Brittannië, maar er is ook jaarlijks minstens één wedstrijddag in Ahoy Rotterdam (Nederland). De competitie bestaat doorgaans uit drie delen. Het eerste deel van het programma bestaat uit een reguliere competitie. Na een aantal wedstrijddagen is er echter een Judgement Night, waarna de laagst geklasseerde darters afvallen. Daarna spelen de overige deelnemers weer hun competitie verder. Uiteindelijk komt er een eindstand van de reguliere competitie. De beste spelers uit die stand strijden vervolgens bij de playoffs om de eindzege.

Livestream Premier League Darts in Nederland: Viaplay

Historie: voorheen RTL Nederland (tv) en Videoland (livestream)

Vele jaren werd deze competitie in Nederland live uitgezonden door RTL. De live tv-uitzendingen waren te zien op RTL7 en RTL-Z. De livestream werd eerst jarenlang door RTL XL en RTL Darts verzorgd. Later verhuisde de livestream naar Videoland, dat ook een onderdeel is van RTL Nederland. Met ingang van 2022 is er echter geen livestream of live tv-uitzending van deze competitie te zien bij RTL Nederland.

Livestream Viaplay Nederland

Deze competitie is met een livestream van Viaplay in Nederland te bekijken in 2022, 2023 en 2024. Via zo'n livestream zijn de wedstrijden dus op een computer of smartphone te zien. Viaplay heeft de live-uitzendrechten (tv en livestream) overgenomen van RTL Nederland. Viaplay is een sportstreamingplatform waarop onder meer ook Formule 1 per livestream te zien is.

Overgangsjaar: gratis livestream 2022

Officieel begint het streamingplatform Viaplay in Nederland pas in maart 2022. De Premier League Darts 2022 is echter daarvoor al per livestream bij hen te zien. De speelrondes in februari 2022 worden niet op hun streamingplatform uitgezonden, maar via een gratis livestream op het YouTube-channel van Viaplay. Bij die livestream is Nederlands commentaar voorzien. Met ingang van maart 2022 moet men wel betalen voor het abonnement op de livestream van Viaplay. Ook in 2023 en 2024 dient men te betalen om deze livestream te kunnen gebruiken.

Verenigd Koninkrijk: livestream Sky Sports

In Groot-Brittannië wordt deze competitie live op tv en per livestream uitgezonden door Sky Sports.

PDC livestream (niet voor Nederland)

Op het internet komt men ook vaak de officiële livestream van de PDC tegen. Deze livestream is echter niet bedoeld voor kijkers in Nederland. Vanuit Nederland is deze stream officieel 'geo-blocked' (geblokeerd). Deze livestream is overigens in de landen waar hij wel te ontvangen is, niet gratis. Men dient een abonnement op die dienst van de PDC te nemen, om die livestream te kunnen bekijken.

DAZN livestream

Er wordt ook een livestream van deze dartscompetitie aangeboden op het internetsportflatorm DAZN. In Nederland is de livestream van DAZN in 2022 echter niet officieel beschikbaar en men kan vanuit Nederland dus ook niet hun livestream bekijken. In veel andere Europese landen kan men DAZN wel gebruiken. Het is overigens niet een gratis livestream. Om via DAZN naar een livestream van deze dartscompetitie te kunnen kijken, dient men een abonnement op die dienst te hebben.

Livestream Duitsland

In Duitsland wordt ook door Sport 1 een livestream van deze competitie verzorgd.

Livestream USA

In de Verenigde Staten verzorgt BBC America een livestream.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Premier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisPremier League Darts: winnaars, prijzengeld, geschiedenisDe Premier League Darts is één van de grootste en populairste dartevenementen. Bij deze competitie van de PDC spelen tie…
Premier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldPremier League Darts 2018: Speelschema en prijzengeldDe Premier Leauge Darts 2018 is de dertiende editie van het jaarlijkse dartstoernooi georganiseerd door de Professional…
PDC Darts bekijken via een livestreamPDC Darts bekijken via een livestreamDe PDC (Professional Darts Corporation) is de leidende organisatie in de wereld van het professionele darts. De toptoern…
Het WK darts bekijken via een livestreamHet WK darts bekijken via een livestreamHet PDC World Championship Darts is het grootste en belangrijkste toernooi in de dartswereld. Dit WK darts wordt jaarlij…

Veldrit Sint-Niklaas: Waaslandcross live op tv en livestreamVeldrit Sint-Niklaas: Waaslandcross live op tv en livestreamIn de Vlaamse plaats Sint-Niklaas wordt jaarlijks de ‘Cyclocross van het Waasland’ verreden. Het parcours van deze veldr…
Introductie van de GolfregelsIntroductie van de GolfregelsDe Golfregels bestaan uit 34 hoofdregels, die weer zijn onderverdeeld in subregels. Dat beginnende golfers bij een eerst…
Bronnen en referenties
  • http://www.pdc.tv/news/article/139kzn5t0aqjg1f0li45oher3x/title/betway-seal-new-three-year-deal
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Premier_League_Darts
  • http://www.rtl7darts.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 23-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.