Darts: UK Open live op tv en livestream

Darts: UK Open live op tv en livestream De bijnaam van het PDC Ladbrokes UK Open is de 'FA Cup of Darts'. Het UK Open wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast is dit evenement van de PDC ook online via een livestream te bekijken. Hoe is de geschiedenis van dit Britse dartstoernooi verlopen? Waar vindt men een livestream van het UK Open darts?

Geschiedenis PDC UK Open

Opzet UK Open

Het PDC UK Open bestaat sinds 2003. Zeer interessant aan dit toernooi is, dat er een uitgebreide reeks kwalificatietoernooien aan vooraf gaat. In die kwalificatietoernooien, die op allerlei plekken in Groot Brittannië worden gehouden, krijgen amateurs de kans om zich uiteindelijk voor het UK Open te kwalificeren.

Het is in het verleden weleens gebeurd, dat een speler die doorgaans alleen in z'n plaatselijke pub speelde, voor de lol meedeed aan zo'n kwalificatietoernooi dat toevallig in zijn woonplaats werd gehouden, en dat hij daarin zo succesvol was, dat hij uiteindelijk mee mocht doen aan het hoofdtoernooi van het UK Open, en dat dit het begin bleek te zijn van een lange profcarrière als darter. Van 2003 tot en met 2013 werd het UK Open darts jaarlijks in juni gehouden. Sinds 2014 vindt het toernooi echter plaats in maart.

Erelijst UK Open (darts)

Hoe ziet de erelijst eruit, voorafgaand aan het UK Open 2022? De levende dartlegende Phil Taylor won in 2003 de eerste editie van dit toernooi. Zoals bij veel toptoernooien van de dartsbond PDC is Taylor ook dit toernooi de recordhouder qua aantal eindzeges. Hij won vijf keer: in 2003, 2005, 2009, 2010 en 2013. Andere darters die erin slaagden om dit toernooi meermaals te winnen zijn James Wade, Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. Wade en Van Gerwen wonnen drie keer. Wade zegevierde in 2008, 2011 en 2021. Van Gerwen won in 2015, 2016 en 2020. Van Barneveld won de finale in 2006 en 2007. Bij die tweede zege won Raymond van Barneveld overigens een geheel Nederlandse finale: hij versloeg Vincent van der Voort met 16-8. Behalve Van Barneveld en Van Gerwen slaagde er nog een Nederlander in om dit prestigieuze toernooi te winnen: Roland Scholten zegevierde in 2004. In de finale versloeg hij dat jaar de Canadees John Part met 11-6.

Prijzengeld UK Open

Hoe groot is het prijzengeld bij dit toernooi? De winnaar krijgt 100.000 pond. De verliezende finalist ontvangt 40.000 pond. De verliezende halve finalisten krijgen 20.000 pond. Spelers die in de kwartfinale worden uitgeschakeld krijgen 12.500 pond. Wie in de achtste finales verliest krijgt 7500 pond prijzengeld. Spelers die bij de laatste 32 komen en dan worden uitgeschakeld, krijgen 4000 pond, de verliezers uit de ronde van de laatste 64 krijgen 2000 pond en de verliezers uit de ronde van de laatste 96 krijgen nog 1000 pond prijzengeld.

Locatie UK Open Darts

Van 2003 tot en met 2013 werd het PDC UK Open Darts Championship ieder jaar in het Reebok Stadium te Bolton gespeeld. In 2014 kreeg het toernooi echter een nieuwe locatie, waar het UK Open sindsdien doorgaans plaatsvindt: het Butlins Resort in Minehead. Er is een contract om hier in principe de edities van 2022, 2023, 2024 en 2025 ook nog te houden. Het is een vakantie- en evenementencomplex in het oosten van Groot-Brittannië. Hier vinden ook vaak grote muziekevenementen plaats zoals de All Tomorrow's Parties en het Bloc Weekend.

Deelnemers UK Open

Aan dit toernooi nemen in totaal 160 darters deel. Daaronder zijn de 128 PDC-profdarters die zich via de Order of Merit (wereldranglijst van de PDC) hebben geplaatst. Daarnaast doen er 16 Challenge Tour qualifiers mee en 16 Rileys Amateur qualifier.

Programma en speelschema

Hoe ziet het programma van eruit? De eerste drie ronden worden op de vrijdag gespeeld. Daarna zijn er nog 32 spelers over van de 128 spelers die aan het toernooi begonnen. Op de zaterdag spelen zij de vierde en vijfde ronde. Op zondagmiddag vinden de kwartfinales plaats. Op zondagavond worden de halve finales de finale gespeeld.

UK Open live op tv

Van 2003 tot en met 2013 werd dit toernooi in Engeland uitgezonden door Sky Sports. Sinds 2014 wordt in Engeland echter live op tv en per livestream uitgezonden door ITV4. In Nederland werd het jarenlang live uitgezonden door RTL Nederland (bij RTL7 op tv en online via een livestream van Videoland). Met ingang van 2022 heeft RTL echter niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream).

Livestream UK Open (darts) in Nederland

In Nederland is dit toernooi via een livestream van Viaplay te bekijken. Met zo'n livestream van Viaplay zijn alle wedstrijden online op een computer, smartphone of smart-tv te zien. Viaplay heeft de livestream-uitzendrechten van PDC Darts voor de seizoenen 2022, 2023 en 2024.

Livestream UK Open Darts internationaal

Livestream PDC

Op het internet worden ook een livestream aangeboden van de PDC (Professional Darts Corporation). Zij organiseren dit toernooi. Deze livestream van het darts is niet gratis en daarnaast sowieso officieel niet toegankelijk voor kijkers uit Nederland. De livestream is vooral bedoeld voor landen waar het niet live op tv of per livestream wordt uitgezonden. In Nederland heeft daarentegen Viaplay de exclusieve live-uitzendrechten voor de jaren 2022, 2023 en 2024.

Livestream darts bij DAZN

Er is ook een livestream van op het multimediaplatform DAZN (dat sinds eind 2019 vaak darts uitzendt). Hun livestream is in diverse landen verkrijgbaar, waaronder Duitsland en Spanje. In Nederland is deze livestream niet officieel beschikbaar. Dat komt doordat Viaplay in Nederland officieel de exclusiviteitsrechten heeft voor de livestream bij de grote toernooien van PDC Darts in de seizoenen 2022, 2023 en 2024.

Livestream UK Open bij VTM2

In België wordt dit toernooi via een livestream uitgezonden door VTM2. Dit is een gratis livestream. De stream is op de wedstrijddagen anno 2022 te vinden via de programmagids van VTM. Om de gratis livestream te kunnen bekijken, dient u in te loggen met een account van Medialaan of een Facebook-account. Deze gratis livestream is alleen voor kijkers uit België bedoeld.

Livestream Eleven Sports? Livestream Play Sports? Neen

In 2019 werd dit toernooi in België nog live op tv en per livestream uitgezonden door Eleven Sports. Ook abonnees van Play Sports konden dit evenement live op tv en via de livestream volgen. Helaas hebben zij in 2022 en 2023 niet de uitzendrechten (live tv en livestream) van dit evenement. Ook bij veel andere grote evenementen in de wereld van het darts hebben zij anno 2022 niet meer de uitzendrechten (tv en livestream). VTM2 richt zich met anno 2022, 2023 en 2024 daarentegen wel meer op het darts. Zij zenden diverse grote toernooien, waaronder het UK Open live op tv en per livestream uit in België.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
EK darts: European Championship, live tv en livestreamEK darts: European Championship, live tv en livestreamHet PDC European Championship Darts wordt jaarlijks in het najaar gehouden. Dit EK darts is live op tv te volgen. Evenee…
PDC Darts bekijken via een livestreamPDC Darts bekijken via een livestreamDe PDC (Professional Darts Corporation) is de leidende organisatie in de wereld van het professionele darts. De toptoern…
World Matchplay Darts live tv en livestreamWorld Matchplay Darts live tv en livestreamIn de zomer staat jaarlijks het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de dartsbond PDC. Dit evenement vi…

Brabantse Pijl live op tv en livestreamBrabantse Pijl live op tv en livestreamDe Brabantse Pijl is een Belgische wielerkoers die jaarlijks wordt georganiseerd door Flanders Classics. De Brabantse Pi…
Hardlopen: trainen met hartslagzonesHardlopen: trainen met hartslagzonesJe hart vertelt je veel over de inspanning die je levert tijdens het hardlopen. Het meten van je hartslag is dan ook een…
Bronnen en referenties
  • http://www.pdc.tv/news/article/h7vyd73f3ret1m6uk6w2hyyue/title/three-more-prize-funds-increased
  • http://www.pdc.tv/uk-open
  • http://en.wikipedia.org/wiki/UK_Open
  • http://www.rtl7darts.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.