World Matchplay Darts live tv en livestream

World Matchplay Darts live tv en livestream In de zomer staat jaarlijks het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de dartsbond PDC. Dit evenement vindt plaats in de Engelse plaats Blackpool. Het World Matchplay is live op tv en online per livestream te volgen. In Nederland verzorgt Viaplay de officiële livestream. De winnaar van dit toernooi krijgt de Phil Taylor Trophy.

Historie WK matchplay

Het WK Matchplay moet niet verward worden met het 'gewone' WK Darts. Matchplay is een specifieke spelvorm binnen de dartwereld (voor de regels van deze spelvorm: zie verderop in dit artikel). Het WK Matchplay Darts werd vroeger (van 1984 tot en met 1988) georganiseerd door de British Darts Organisation (BDO). Na 1988 verdween het WK enige jaren van de dartkalender, tot in 1994 de grote concurrent van de BDO, de dartbond PDC, besloot om het WK Matchplay weer nieuw leven in te blazen. De PDC (Professional Darts Corporation) is de dartbond die begin jaren negentig door een groep topdarters in het leven was geroepen uit onvrede met het beleid van de BDO.

Anno 2022 spelen bijna alle topprofs uit de dartwereld (zoals ook de Nederlander Van Gerwen) voor de PDC. Het World Matchplay Championship werd sinds 1994 jaarlijks door de PDC georganiseerd. Van die 23 edities wist de dartlegende Phil Taylor maar liefst zestien keer het toernooi te winnen. In 2015 werd het toernooi voor het eerst door een Nederlander gewonnen: Michael van Gerwen versloeg in de finale James Wade met 18-12. In 2016 won hij dit evenement wederom.

Regels matchplay

Bij het spelsysteem 'Matchplay' is een dartwedstrijd niet in sets ingedeeld, maar alleen in een bepaald aantal legs. Vroeger was het bij matchplay de gewoonte, dat een speler pas gewonnen had wanneer hij minimaal een voorsprong van twee legs had op zijn tegenstander. Hierdoor ontstonden er op zulke toernooien soms enorme marathonpartijen, die bijvoorbeeld eindigden in 38-36. Dat is tegenwoordig op het World Matchplay niet meer mogelijk. Er wordt per match een maximum van vijf legs toegevoegd en indien nodig wordt er vervolgens een tie break gespeeld.

Locatie

Doorgaans wordt dit toernooi gehouden in het Winter Gardens-complex in Blackpool. Het BetVictor World Matchplay Championship 2020 werd echter gehouden in Milton Keynes. Er was gekozen voor die locatie, omdat daar vanwege eerdere snooker- en dartstoernooien reeds allerlei praktische anti-coronamaatregelen waren genomen. De organisatie wil in 2022, 2023 en 2024 het toernooi weer in Blackpool te houden.

Prijzengeld World Matchplay

Hoeveel prijzengeld is er te verdienen? Het prijzenschema bedraagt 700.000 Britse ponden. De winnaar van het toernooi ontvangt 150.000 pond. Daarnaast krijgt de winnaar ook de Phil Taylor Trophy. De verliezend finalist krijgt 70.000 pond. Wie in de halve finale verliest, ontvangt 50.000 pond. De verliezers van de kwartfinales krijgen 25.000 pond. Wie in de tweede ronde verliest krijgt nog 15.000 pond en de verliezers van de eerste ronde krijgen 10.000 pond.

Deelnemers World Matchplay

Aan dit evenement doen 32 spelers mee. Het deelnemersveld bestaat uit de zestien beste spelers van de wereldranglijst van de PDC (de PDC Order of Merit) en daarnaast nog de zestien best geplaatste spelers van de ProTour Order of Merit (een ranglijst op basis van kleinere PDC-toernooien).

Speelschema en programma World Matchplay

Opzet speelschema

Hoe zien het programma en het speelschema eruit? En hoeveel legs moet een speler per ronde winnen om een partij te winnen? Het speelschema is qua opzet een knock-out systeem met 32 spelers, waarvan er 16 een geplaatste status hebben (dat zijn de spelers die zich via de Order of Merit hebben geplaatst). Die geplaatste spelers spelen in de eerste ronde allen tegen een ongeplaatste speler.

Opzet programma

Hoe ziet het programma eruit? De eerste ronde staat op zaterdag, zondag en maandag op het programma. Daarbij spelen de deelnemers om 'the best of 19 legs'. Op dinsdag en woensdag staat de tweede ronde (best of 25 legs) op het programma. Op donderdag en vrijdag staan de kwartfinales op het programma, die gaan om 'the best of 31 legs'. De halve finales staan op zaterdag op programma en worden gespeeld om 'the best of 33 legs'. Op zondag staat de finale op het programma. Die wordt gespeeld om 'the best of 35 legs'.

Livestream Nederland: livestream Viaplay

Livestream Viaplay Darts

Met een livestream van Viaplay is dit evenement in Nederland online te bekijken. Via zo'n livestream kan men de wedstrijden van dit zomerse PDC-toernooi dus op een smartphone of computer zien. Viaplay heeft de live-uitzendrechten van PDC Darts in Nederland voor de seizoenen 2022, 2023 en 2024. Voor heel wat dartsfans is dat jammer; voorheen waren de uitzendrechten bij RTL Nederland (RTL7 voor de tv-uitzendingen en Videoland voor de livestream). In die tijd kon men de meeste partijen dus nog gratis live bekijken. Met ingang van 2022 is het echter alleen nog maar door abonnees van Viaplay per livestream online te zien.

Viaplay sport via livestream

Het online platform Viaplay biedt veel topsport per livestream aan. Bij hen is onder meer ook de Formule 1 met een livestream te bekijken. Ook veel buitenlands topvoetbal is via een livestream van Viaplay te zien. Een abonnement op de livestream van Viaplay is rechtstreeks bij dat bedrijf te koop, maar is ook te aan te schaffen via een tv-provider. Bij de dartsuitzendingen op de livestream is Jacques Nieuwlaat de belangrijkste commentator. Voor 2022 was Nieuwlaat ook één van de toonaangevende medewerkers van de live-uitzendingen bij RTL7 en Videoland.

Livestream Internationaal

Livestream DAZN bij het World Matchplay Darts

In diverse landen is dit toernooi ook live te zien bij de streamingdienst DAZN. Dit is een ambitieuze internationale streamingdienst die veel grote evenementen via een livestream uitzendt. De bijnaam die DAZN zichzelf aanmeet is 'Het Netlix van de sport'. Hun livestream van dit dartstoernooi is sowieso beschikbaar in onder meer Duitsland, Italië, Spanje en Oostenrijk. In Nederlands is deze livestream van het World Matchplay darts niet beschikbaar. In Nederland heeft namelijk Viaplay de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream) voor de grote toernooien die de PDC organiseert in de dartswereld.

World Matchplay Darts in België bij VTM2

De Belgische commerciële zender VTM2 zendt het World Matchplay Darts live op tv uit. Zij bieden voor de kijkers in België ook een gratis livestream aan van het World Matchplay. Zo'n livestream is toegankelijk met een gratis Medialaan-account. De livestream is wel geo-restricted en niet buiten België te gebruiken.

Darts World Matchplay live op tv bij Eleven Sports? Neen

Er was oorspronkelijk enige verwachting dat het toernooi anno 2022 en 2023 mogelijk weer live op tv en per livestream uitgezonden zou worden door Eleven Sports (onder meer in België). Een voorgaande editie zonden zij namelijk ook live op televisie en via de livestream uit. Uiteindelijk zenden zij deze edities van dit evenement echter niet live op tv, noch via een livestream.

Groot-Brittannië: World Matchplay Darts live bij Sky (tv en livestream

In Groot-Brittannië wordt het Darts World Matchplay live uitgezonden door Sky Sports op tv en via hun stream. Die stream is echter niet in Nederland te ontvangen.

Livestream PDC

De organiserende bond PDC produceert zelfs ook een livestream van dit World Matchplay Darts. Die livestream is echter alleen beschikbaar in landen waar geen live-uitzending is van een zendgemachtigde. Er is ook een livestream bij Matchroom te vinden. Die livestream is echter ook niet officieel beschikbaar in landen zoals Nederland.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
World Grand Prix Darts live op tv en livestreamWorld Grand Prix Darts live op tv en livestreamDe World Grand Prix Darts wordt jaarlijks door de PDC (Professional Darts Corporation) georganiseerd in het najaar. De W…
PDC Darts bekijken via een livestreamPDC Darts bekijken via een livestreamDe PDC (Professional Darts Corporation) is de leidende organisatie in de wereld van het professionele darts. De toptoern…
Darts: World Series Finals live op tv en livestreamDarts: World Series Finals live op tv en livestreamDe dartsbond PDC organiseert jaarlijks in het najaar de World Series of Darts Finals. Dit is het slottoernooi van de PDC…
World Cup of Darts live op tv en livestreamWorld Cup of Darts live op tv en livestreamJaarlijks wordt de World Cup of Darts georganiseerd. Dit is een kampioenschap voor landenteams. Het wordt georganiseerd…

10 redenen om alleen te sportenSamen sporten is hartstikke gezellig, veilig en werkt voor sommigen ook motiverend. Samen sporten is ook een uitstekende…
Gouden Pijl Emmen - live op tv en livestreamGouden Pijl Emmen - live op tv en livestreamDe Gouden Pijl van Emmen is een criterium dat jaarlijks verreden wordt in de periode na de Tour de France. Het parcours…
Bronnen en referenties
  • http://www.pdc.tv
  • http://en.wikipedia.org
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.rtl7darts.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 16-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.