10 redenen om alleen te sporten

Samen sporten is hartstikke gezellig, veilig en werkt voor sommigen ook motiverend. Samen sporten is ook een uitstekende manier om je sociale leven een boost te geven. Maar niet iedereen heeft een sportmaatje. Voor sommigen is dit zelfs de reden waarom ze niet sporten, maar eigenlijk is dit hartstikke zonde! Laat je daarom inspireren om alsnog alleen te gaan sporten! 10 redenen om in je eentje te sporten

1. Bepaal zelf wanneer je sport

Wanneer je samen met iemand anders sport, zal je ook rekening moeten houden met zijn of haar agenda en voorkeuren. Maar wanneer je alleen sport, hoef je geen rekening te houden met anderen en kan je op elk gewenst moment sporten. Misschien sport je wel graag vroeg in de ochtend, meteen na het werk of in het weekend. Het kan allemaal als je alleen sport!

2. Geen excuses en schuldgevoel meer

Als je fulltime studeert of werkt, zal je soms ongetwijfeld te maken krijgen met erg drukke periodes. Periodes waarin je tentamens of strakke deadlines hebt bijvoorbeeld. In dat geval kan je gemakkelijk besluiten om een week (of twee…) niet te sporten, maar je meer te richten op je studie of je baan. Het fijne is dat je op zulke momenten met niemand rekening hoeft te houden en niet hoeft af te bellen. Je gaat gewoon weer sporten wanneer je er meer tijd voor hebt.

3. Verander van sport wanneer je wilt

Als je alleen sport, kun je zo vaak van sport veranderen als je zelf wilt. Begin je een sport zat te worden? Probeer dan gewoon een aantal nieuwe sporten uit. Zo kun je bijna altijd wel een (gratis) proefles volgen om er achter te komen of een sport iets voor je is.

4. Geen externe motivatie nodig

Mensen die alleen sporten zijn over het algemeen vrij gemotiveerd om te gaan sporten. Wat je vaak ziet, is dat mensen die samen sporten niet meer in hun eentje willen sporten. Kan hun sportmaatje een keer niet sporten, dan slaan ze het zelf ook vaak over. Als je alleen sport, dan vind je meestal vanzelf manieren om jezelf te motiveren. De één doet het door zichzelf te belonen achteraf (door bijvoorbeeld een lekker uitgebreid bad te nemen) en de ander koopt bewust kleding in een maatje kleiner. Maar gelukkig zijn er ook mensen die geen extra stimulans nodig hebben. Zij sporten omdat ze weten dat het goed is voor hun gezondheid.

5. Ieder lichaam is anders

Sport moet je (zeker in het begin) aanpassen aan je lichaamsbouw, conditie en uithoudingsvermogen. Iemand met (veel) overgewicht zal bijvoorbeeld niet snel gaan hardlopen omdat dit veel te belastend is voor een zwaar lichaam, met name voor de knieën. Daarnaast zal iemand met een uitstekende conditie zich vaak niet graag willen aanpassen aan een sportmaat met een beroerde conditie die om de paar minuten wil pauzeren. Als je in je eentje sport, kun je de soort en hoeveelheid sport precies aanpassen aan je eigen lichaam en kan je op je eigen tempo vorderingen maken.

6. Minder afleiding

Wanneer je alleen sport, kan je in alle rust sporten omdat niemand je stoort of je aandacht afleidt van het sporten door met je te gaan praten. Bovendien sporten veel mensen graag op de maat van muziek. Neem daarom lekker die iPod mee en leef je uit.

7. Bereik je persoonlijke sportdoelen

Mensen kunnen verschillende redenen hebben om te gaan sporten. Je kunt sporten omdat je wilt afvallen, omdat je spiermassa wilt opbouwen, een strakker lichaam wilt of je kunt simpelweg sporten omdat je gezond wilt blijven en/of je figuur wilt behouden. Door alleen te sporten, kun je de sport heel goed afstemmen op jouw persoonlijke sportdoelen.

8. Stoppen met sporten, waarom zou je?

Door genoeg motivatie te verzamelen en je persoonlijke sportdoelen te formuleren, zal je niet snel geneigd zijn om te stoppen met sporten. Er zijn immers altijd nieuwe doelen die bereikt kunnen worden! Wanneer mensen samen sporten en de één besluit te stoppen met sporten, zal je zien dat de ander ook vaak afhaakt. De lol is er voor zijn of haar gevoel immers af. Hier zal je in ieder geval niet mee te maken krijgen.

9. Thuis sporten

Heb je geen zin om je in te schrijven bij een sportschool of om te sporten in de buitenlucht? Sport dan lekker thuis op ieder gewenst moment! Je hebt er zelfs geen sportapparaten voor nodig; tegenwoordig kun je online honderden oefeningen vinden die je thuis alleen kunt uitvoeren. Bovendien ben je niet afhankelijk van openingstijden of van het weer als je thuis sport!

10. Sport, een welverdiend moment voor jezelf

Dat samen sporten erg gezellig is, weten we inmiddels wel. Maar als het niet lukt om een sportmaatje te vinden, kan je het ook van een andere kant bekijken. Waarom zou je sport niet beschouwen als een speciaal moment voor jezelf? Kies een sport die je leuk vindt, zodat je het sporten als een aangename tijdsbesteding ziet. Sport op momenten dat je wel een oppepper kunt gebruiken en je zult zien dat je achteraf meer energie hebt.
© 2014 - 2024 Nataliya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…
Afvallen, welke sport is de beste keus?Afvallen, welke sport is de beste keus?De helft van de Nederlanders wil graag afvallen. Afvallen is een lange en moeilijke weg, waarbij motivatie en vechtlust…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Voordelen van SportenVeel voordelen van sporten zijn heel bekend: een betere gezondheid, hulp bij afvallen. Maar sporten levert je ook extra…

Hoe word ik een betere wielrenner?Hoe word je een betere wielrenner? Hoe verbeter je je klimcapaciteiten? Hoe word je profwielrenner? Misschien heb je je…
World Matchplay Darts live tv en livestreamWorld Matchplay Darts live tv en livestreamIn de zomer staat jaarlijks het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de dartsbond PDC. Dit evenement vi…
Nataliya (19 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.