Gouden Pijl Emmen - live op tv en livestream

Gouden Pijl Emmen - live op tv en livestream De Gouden Pijl van Emmen is een criterium dat jaarlijks verreden wordt in de periode na de Tour de France. Het parcours van deze wielerkoers bevindt zich in het centrum van de Drentse plaats Emmen. Deze profronde wordt live op televisie uitgezonden. Ook kan men de Gouden Pijl van Emmen online via een livestream volgen.

Historie: Gouden Pijl Emmen

De Gouden Pijl van Emmen is een profcriterium dat bestaat sinds 1976. De initiatiefnemer was Peter van Putten, die in deze periode de chef-sport was van de Emmer Courant. Die eerste editie werd in 1976 gewonnen door Gerben Karstens. In de loop der tijd heeft deze profronde van Emmen een grandioze erelijst opgebouwd. Daarop staan veel Nederlandse wereldtoppers, zoals Joop Zoetemelk (1980), Jan Raas (1981), Hennie Kuiper (1979), Peter Winnen (1983), Gerrie Knetemann (1978), Gert-Jan Theunisse (1991), Erik Dekker (2000), Michael Boogerd (2002), Bauke Mollema (2017), Tom Dumoulin (2018) en Dylan Groenewegen (2019).

Buitenlandse toppers op de erelijst

Ook veel buitenlandse wereldtoppers zijn in de loop der jaren naar Emmen gekomen en hebben dit wielercriterium ook gewonnen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld Sean Kelly (1985), Laurent Fignon (1987), Greg Lemond (1989), Claudio Chiappucci (1992), Jan Ullrich (1997), Ivan Basso (2005) en Oscar Freire (2008). In 2011 won Alberto Contador deze profronde; later moest hij deze zege echter inleveren vanwege zijn schorsing (clenbuterol).

Criteriumcrisis midden jaren negentig: geen Gouden Pijl in 1994 en 1995

In de glorietijd van de Nederlandse criteriums, de jaren tachtig, hadden veel van deze wielerkoersen ongelofelijk hoge toeschouwersaantallen en hadden de organisatiecomités enorme budgetten, waarmee veel wereldtoppers werden aangetrokken. In de loop van de jaren negentig ging het duidelijk minder goed met de Nederlandse criteriums. Deels kwam dit doordat er minder Nederlandse successen waren in grote wielerwedstrijden, met als gevolg dat het wielrennen in Nederland minder populair werd. Ook de Gouden Pijl van Emmen had in die periode met organisatorische en financiële problemen te maken. Hierdoor werd er in 1994 en 1995 geen Gouden Pijl van Emmen georganiseerd. Er werd toen gevreesd dat er definitief een einde aan deze koers zou komen.

In 1996 keerde dit Drentse wielercriterium echter weer terug op de kalender; de Gouden Pijl herrees toen als een fenix uit zijn as. Daarna is dit criterium weer aan een nieuwe glorietijd begonnen en is er elk jaar een Gouden Pijl georganiseerd.

Nieuwe datum Gouden Pijl: op zondag met ingang van 2018

De Gouden Pijl van Emmen heeft met ingang van 2018 een nieuwe plaats op de wielerkalender. Bij voorgaande edities werd deze
profronde doorgaans op een dinsdag in augustus verreden. Met ingang van 2018 wordt de Gouden Pijl van Emmen verreden op een zondag verreden (de eerste zondag na afloop van de Tour de France, dus precies een week na afloop van de slotrit van de Tour).

Parcours Gouden Pijl Emmen

De start van dit criterium is aan de hoofdstraat van Emmen, nabij het voormalige dierenpark (dat het 'Rensenpark' heet). Vanaf de start rijden de renners in de noordelijke richting. Het parcours gaat onder meer over het Marktplein, over de Hondsrugweg, door de Hondsrugtunnel, over de Van Schaiklaan en de Wilhelminastraat.

Live op tv

De Gouden Pijl van Emmen wordt live op televisie uitgezonden. Deze tv-uitzending wordt verzorgd door de provinciale omroep RTV Drenthe. Hoe laat begint deze live tv-uitzending? Deze uitzending begint waarschijnlijk om circa 19u30.

RTV Drenthe is een omroep die vaker live aandacht besteedt aan mooie wielerevenementen. Zo zenden zij ook jaarlijks de Superprestige Cyclocross van Gieten live op televisie en online via een livestream uit. Ook de Profronde van Drenthe (Hoogeveen) voor heren elite wordt jaarlijks in het voorjaar live uit op tv en per livestream. De Women World Tour Ronde van Drenthe voor dames elite is eveneens bij hen elk jaar in het voorjaar live op televisie en via de livestream te volgen.

Livestream Gouden Pijl Emmen

Gratis livestream

De Gouden Pijl Emmen wordt ook op het internet uitgezonden via een livestream. Dit houdt in dat men dit Drentse wielercriterium dus online via een computer of smartphone kan bekijken. Deze livestream wordt mogelijk gemaakt door RTV Drenthe. Men kan deze livestream bekijken via de website van RTV Drenthe. Die livestream is geheel gratis. De gratis livestream van deze wielerkoers begint tegelijk met de live tv-uitzending van de Gouden Pijl Emmen. Dat houdt in dat deze livestream, net als de live tv-uitzending, waarschijnlijk om circa 19u30 begint.

Livestream via Go App

Het is ook mogelijk om de livestream te bekijken via bijvoorbeeld de Go App (online tv). Dit is een dienst waarmee men als klant van Ziggo per livestream naar tv-uitzendingen kan kijken. Via die app kan men per livestream dezelfde zenders live bekijken als men thuis op tv kan bekijken. Indien men dus thuis via digitale tv van Ziggo de zender RTV Drenthe kan bekijken, dan kan men dus ook per livestream (op een computer of smartphone) naar deze zender kijken via deze app. Ook voor een deel van de klanten van KPN is het mogelijk om via zo'n app per livestream naar de live tv-uitzending van dit criterium te kijken. Alle klanten die digitale tv bij KPN hebben, kunnen namelijk per livestream diezelfde zenders online bekijken via de iTV-app. Indien men als klant van KPN dus thuis op tv in het zenderpakket de zender RTV Drenthe heeft en men een tv-pakket heeft waartoe de functie Interactieve Tv behoort, dan kan men dus automatisch ook per livestream naar deze zender (en dit criterium) kijken op de iTV-app.

De Gouden Pijl van Emmen is één van de weinige criteriums in Nederland die live op tv en online per livestream bekeken kunnen worden. Ook de Profronde van Surhuisterveen is live op televisie en per livestream te bekijken. Die live-uitzendingen zijn handen van Podium Tv. Het Spektakel van Steenwijk is ook live op televisie en via de livestream te zien bij Podium Tv. De Profronde van Boxmeer is ook online via een livestream te bekijken. Dat is echter een livestream die de organisatie zelf verzorgt; die wedstrijd is dus alleen live op het internet te zien en niet live op televisie.

In 2020 en 2021 geen editie (coronavirus), wel weer Gouden Pijl 2022

Net als de meeste overige profcriteriums wordt de Gouden Pijl in 2020 en 2021 niet verreden vanwege de coronacrisis. Dit criterium keert echter in 2022 terug op de kalender. En ook in 2023, 2024 en 2025 wil men zeker nog dit prachtcriterium in Drenthe organiseren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…

World Matchplay Darts live tv en livestreamWorld Matchplay Darts live tv en livestreamIn de zomer staat jaarlijks het World Matchplay Darts Championship op de kalender van de dartsbond PDC. Dit evenement vi…
Acht van Chaam: het beroemdste criterium van NederlandAcht van Chaam: het beroemdste criterium van NederlandDe Acht van Chaam is het bekendste wielercriterium van Nederland. Traditioneel wordt dit Noord-Brabantse criterium jaarl…
Bronnen en referenties
  • http://www.knwu.nl
  • http://www.belgiancycling.be
  • http://nl.wikipedia.org
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 10-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.