Acht van Chaam: het beroemdste criterium van Nederland
De Acht van Chaam is het bekendste wielercriterium van Nederland. Traditioneel wordt dit Noord-Brabantse criterium jaarlijks verreden op de eerste woensdag na de Tour de France. Welke prominente coureurs hebben in het verleden de Profronde van Chaam gewonnen? Hoe is de geschiedenis van dit profcriterium verlopen?
Historie
De Acht van Chaam is de oudste nog bestaande internationale profwedstrijd van Nederland. De eerste editie van dit criterium vond plaats in 1933 en werd gewonnen door de Nederlander Matthijs van Oers (die dat jaar ook Nederlands kampioen werd).
De Belgische sprinter Karel Kaers was in de jaren dertig zeer succesvol in Chaam. Hij won de Acht van Chaam drie keer: in 1935, 1936 en 1938. Kaers was indertijd een zeer befaamde coureur, hij won onder meer ook het wereldkampioenschap van 1934 en zou in 1939 de Ronde van Vlaanderen winnen. Met zijn drie zeges in Chaam is Kaers anno 2017 nog altijd één van de recordhouders qua aantal overwinningen in deze koers. Hij deelt dit record met twee andere befaamde wielrenners: Rik van Steenbergen en Jo de Roo.
Rik van Steenbergen
Van Steenbergen won de Acht van Chaam in 1956, 1958 en 1960. Deze Belg behoort tot de allergrootste coureurs uit de wielerhistorie. Hij won drie keer het WK en daarnaast nog een groot aantal klassiekers. Dat hij ook kon klimmen bewees hij in 1951, toen hij tweede werd in de Giro d'Italia. De veelzijdigheid van Van Steenbergen wordt nog eens beklemtoond door het feit dat hij niet alleen tot de beste wegrenners, maar ook tot de beste baanwielrenners aller tijden behoort. Hij won bijvoorbeeld veertig zesdaagsen en pakte een hele reeks Europese titels op de baan.
Jo de Roo
De Zeeuw Jo de Roo won de Acht van Chaam in 1963, 1964 en 1967. Hij behoort tot de allerbeste klassiekerrenners uit de Nederlandse wielerhistorie. Hij won onder meer twee keer de Ronde van Lombardije, twee keer Parijs-Tours, één keer de Ronde van Vlaanderen, maar hij zegevierde bijvoorbeeld ook in de indertijd nog zeer hoog aangeschreven marathonklassieker, die een lengte had van bijna 600 kilometer.
Cultureel Erfgoed
In het voorjaar van 2014 werd bekend dat de Acht van Chaam geplaatst op de lijst van de Nationale Inventaris Cultureel Erfgoed van het Koninkrijk der Nederlanden. De wielerronde van Chaam is daarmee de allereerste wielerkoers die opgenomen is op deze lijst. De lijst is een inventaris van 'waardevolle Nederlandse tradities'.
Parcours Acht van Chaam
Oorsprong wedstrijdnaam Acht van Chaam
Hoe komt deze wielerwedstrijd aan die opvallende naam 'de Acht van Chaam'? Die naam is in de jaren dertig ontstaan, toen men het parcours voor deze koers had uitgetekend. Het viel op dat deze route op de kaart qua vorm veel op het cijfer acht leek. Bij het ontwerpen van deze route, had men ervoor gezorgd men langs zo veel mogelijk cafés in Chaam zou gaan. De reden hiervoor was, dat deze cafés meebetaalden aan de organisatie van de wielerronde van Chaam, aangezien zij dankzij dit evenement op de dag van de wedstrijd hogere omzetten draaiden.
Parcours Acht van Chaam
De start en de finish van de Acht van Chaam is in de Dorpsstraat. Vervolgens rijden de renners rechtsaf naar de Ulicotenseweg, linksaf naar de Legstraat, wederom links naar de Baarleseweg, vervolgens rechtsaf over de Wouwerdries (het Marktplein), dan rijden ze linksaf naar de Wolfsdonk, vervolgens rijden ze over de Withagen en de Beekstraat, en uiteindelijk rijden ze weer op de Dorpsstraat, waar de finish ligt. Het parcours heeft een lengte van 4580 meter.
Bereikbaarheid van het parcours
Het parcours van de profronde is voor toeschouwers bereikbaar middels het openbaar vervoer, via de Veolia lijndiensten die vanaf Breda CS en Tilburg CS komen. De lijndienst van Veolia stopt bijvoorbeeld aan de Bredaseweg te Chaam, nabij het parcours. Voor toeschouwers die per auto komen, zijn er op diverse plekken parkings te vinden, onder meer bij het Sportpark aan de noordkant van Chaam, bij de Nieuweweg aan de oostkant van Chaam en bij de Bredaseweg aan de westkant van het dorp.
Gratis
Jarenlang diende men een toegangskaartje te kopen om dit evenement te kunnen bezoeken. De opzet van het evenement is echter veranderd. Het organisatiecomité heeft besloten dat de toegang gratis is.
Deelnemers: startlijst Acht van Chaam
Welke deelnemers staan aan op de startlijst van de Acht van Chaam? De organisatie van de Acht van Chaam focust zich er jaarlijks op, om veel Nederlandse deelnemers aan de Tour de Fance in Chaam op de startlijst te hebben. Daarnaast hoopt men minstens één grote buitenlandse topper te contracteren. In 2019 hadden ze bijvoorbeeld Tourwinnaar Bernal aan de start.
Live? Tv? Livestream?
Kan men de Acht van Chaam ook online live via een livestream volgen? Of is deze wedstrijd live op tv te volgen? Doorgaans is er bij dit befaamde Brabantse criterium helaas geen livestream beschikbaar. Evenmin is deze wedstrijd live op tv te zien. Steeds meer profcriteriums zijn wel live op tv en per livestream te bekijken. Het is daarom niet uit te sluiten dat de Acht van Chaam in de verdere toekomst wel live op tv en via een livestream worden uitgezonden.
Lees verder