Daags na de Tour: Ronde van Boxmeer via livestream

Daags na de Tour: Ronde van Boxmeer via livestream Op de eerste maandag na de Tour de France wordt er in de Brabantse plaats Boxmeer jaarlijks een profwielercriterium verreden. Deze profronde heet 'Daags na de Tour'. De wielerwedstrijd is live op het internet te volgen via een livestream. Hoe is de geschiedenis van dit befaamde Brabantse criterium verlopen?

Historie

De eerste editie van deze wielerkoers werd in 1970 verreden. Indertijd was deze wedstrijd echter nog niet zo'n befaamd criterium als het later werd. De succestijd van de Profronde van Boxmeer begon in 1979, toen deze wielerkoers voor het eerst op de eerste maandag na de finish van de Tour de France plaatsvond. Hierdoor kreeg de Ronde van Boxmeer ook de nieuwe naam 'Wielerspektakel Daags Na de Tour'. Dit criterium is sindsdien de eerste kans voor de Nederlandse wielerliefhebbers om na de Tour de Tourhelden in eigen land actief te zien.

Tourwinnaars winnen in Boxmeer

Hoogtepunten waren wat dat betreft de edities van 1980, 1984, 1997 en 1999. Bij deze vier edities stond namelijk de kersverse winnaar van de Tour de France aan de start in Boxmeer. Dit waren de Nederlander Joop Zoetemelk (1980), de Fransman Laurent Fignon (1984), de Duitser Jan Ullrich (1997) en de Amerikaan Lance Armstrong (1999). Twee maal was de renner die op zondag de Tour won, op de volgende dag ook de winnaar in Boxmeer. Dit waren Jan Ullrich (1997) en Lance Armstrong (1999).

Ronde van Boxmeer 1997

Met name rondom de Profronde van Boxmeer 1997 ontstond er een grote hype. Dankzij de successen van Jan Ullrich en zijn Team Telekom (waaronder ook Zabel), was het wielrennen in Duitsland binnen korte tijd extreem populair geworden. Omdat de Profronde van Boxmeer de eerste wedstrijd was die Ullrich na zijn Tourzege zou rijden en omdat Boxmeer dichtbij de Duitse grens ligt, trokken tienduizenden Duitsers naar dit Nederlandse criterium om hun Duitse wielerheld in levende lijve te zien en aan te moedigen. Het criterium van Boxmeer werd dat jaar zelfs deels live op tv uitgezonden door de Duitse publieke zender WDR.

Neergang? Wederopstanding!

Voor veel criteriums in Nederland waren de jaren tachtig de grote glorietijd. Daarna ging het duidelijk minder met veel van deze 'rondjes rond de kerk'. Velen verdwenen in de jaren negentig zelfs van de kalender. Het 'Wielerspektakel Daags na de Tour' in Boxmeer beleefde echter ook in de jaren negentig nog erg goede jaren.

Na een lange glorietijd leek het in de jaren na de eeuwwisseling qua financiën echter toch duidelijk minder goed te gaan met Daags Na De Tour. In 2013 dreigde de wedstrijd zelfs niet door te kunnen gaan. Een nieuw organisatiecomité en nieuwe sponsoren hebben er echter voor gezorgd dat de toekomst van deze koers toch verzekerd lijkt te zijn. Mede door de groei die de populariteit van het wielrennen in Nederland sindsdien heeft meegemaakt (onder meer door de successen in grote rondes van Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wout Poels en Steven Kruijswijk) is ook de populariteit van de profcriteriums in Nederland weer gestegen.

2020 en 2021: geen Ronde van Boxmeer, daarna wel weer /S]
In 2020 wordt er vanwege de coronacrisis geen Profronde van Boxmeer verreden. Deze wedstrijd was nochtans wel één van de weinige criteriums die bij de herziening van de kalender een nieuwe datum had gekregen (in september), maar de organisatie besloot om diverse redenen dat het wijs was om daar uiteindelijk toch geen gebruik van te maken. In 2021 stond de koers lange tijd nog wel op de kalender om weer verreden te worden, maar uiteindelijk ging hij wederom niet door. in 2022 werd hij wel weer verreden.

Erelijst Ronde van Boxmeer

Op de erelijst van de Ronde van Boxmeer staan veel grote namen uit de wielerhistorie, waaronder Joop Zoetemelk (1970), Walter Godefroot (1976), Eddy Merckx (1977), Gerrie Knetemann (1979 en 1980), Adrie van der Poel (1987 en 1990), Gianni Bugno (1991), Claudio Chiappucci (1992), Tony Rominger (1993), Jan Ullrich (1997), Lance Armstrong (1999) en Erik Zabel (2001 en 2003). De recordhouder qua aantal zeges in Boxmeer is Michael Boogerd. Hij won vijf keer het Wielerspektakel Daags Na De Tour (in 1998, 2002, 2005, 2006 en 2007). Recente winnaars van de Ronde van Boxmeer zijn Lars Boom (2010 en 2011), Vincenzo Nibali (2012), Bauke Mollema (2013 en 2016), Lars Boom (2014), Wout Poels (2015), Dylan Groenewegen (2017), Bram Tankink (2018) en Mike Teunissen (2019).

Programma Ronde van Boxmeer

Hoe ziet het programma eruit van dit evenement? Voorafgaand aan de wedstrijd van de profs (die doorgaans om circa 20u15 begint) staan er in de loop van de dag reeds allerlei andere wedstrijden op het programma, waaronder koersen voor dames, een bedrijvenbokaal, een juniorenwedstrijd en soms bijvoorbeeld ook een wedstrijd voor journalisten. Het publiek in Boxmeer wordt, behalve door de wielerkoers, ook vermaakt worden door allerlei entertainment. Bij diverse horecagelegenheden vinden muzikale live-optredens plaats.

Toegang = gratis

In tegenstelling tot vroeger tijden en in tegenstelling tot veel andere topcriteriums, hoeft men bij de wielerwedstrijd Daags Na De Tour in Boxmeer geen toegangskaarten te kopen. De toegang is sinds 2013 gratis.

Deelnemers: startlijst heren elite (profs)

Welke prominente coureurs staan op de startlijst van de Profronde van Boxmeer? Men heeft jaarlijks als doel om een groot aantal Nederlandse deelnemers aan de Tour de France in Boxmeer op de deelnemerslijst te hebben.

Livestream Profronde van Boxmeer

De Ronde van Boxmeer is online via een livestream te volgen. Met zo'n livestream is dit evenement op het internet te bekijken. In 2019 werd er voor het eerst een professionele livestream van dit evenement geproduceerd. Dit is een gratis livestream. Met die livestream kon men het evenement 'Daags na de Tour' de hele middag en avond online volgen. De uitzending van de livestream duurde maar liefst circa 10 uur. De livestream van de Ronde van Boxmeer bevond zich op de wedstrijddag op de site van dit criterium. Met zo'n livestream kon men dit criterium dus live volgen op bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of desktop computer. Daarnaast werden de beelden van de livestream ook gebruikt op locatie, bij het evenement. Er werden bij het parcours namelijk vier megaschermen geplaatst, waarop live de beelden van de livestream worden getoond. Dankzij die livestream konden toeschouwers dus niet alleen de renners zien wanneer ze tijdens de wedstrijd langs flitsten, maar kon men de hele tijd de koers live volgen. De livestream werd geproduceerd door Cybox, Ecce Productions, Foolen Audio en Light, Hof Broadcast Service en Stichting Daags na de Tour.

[S]Primeur: professionele livestream Was het een primeur voor Daags na de Tour, dat er in een livestream bij dit evenement beschikbaar was? Deels was dit wel het geval: dat jaar werd die livestream namelijk voor het eerst heel professioneel aangepakt. In het verleden kon men daarentegen wel met een livestream van een webcam naar het evenement kijken. Die livestream was echter puur bedoeld voor live sfeerbeelden. In 2019 had men via de livestream daarentegen professionele beelden van de wedstrijden. Ook werden er op de livestream interviews getoond met deelnemers. De livestream was dus te vergelijken met een grote, professionele live tv-uitzending.

Live op tv? Neen, alleen een livestream

Wordt de Ronde van Boxmeer ook live op tv uitgezonden? Neen, men kan deze wedstrijd niet live op bekijken, maar alleen online per livestream volgen. Een criterium dat wel live op tv wordt uitgezonden is de Profronde van Surhuisterveen. Bij dat Friese criterium zal ook een livestream beschikbaar zijn. Zowel de live tv-uitzending als de livestream van die Friese wielerwedstrijd worden geproduceerd door Podium Tv. Een ander criterium dat men live op tv en via een livestream kan volgen is de Gouden Pijl van Emmen. De live tv-uitzending en livestream van die Drentse koers worden geproduceerd door RTV Drenthe. Ook het Overijsselse criterium Het Spektakel van Steenwijk s live op tv en online via een livestream te zien. Hun live-uitzending wordt (net als het geval is bij de stream en live tv-uitzending van de Profronde van Surhuisterveen) geproduceerd door Podium Tv.

Coronavirus: niet in 2020, 2021, wel in 2022, 2023 en 2024

Net als veel andere criteriums kon ook deze profronden in 2020 en 2021 niet doorgaan vanwege het coronavirus. Er staat wel weer een Profronde van Boxmeer 2022 op de kalender. Ook in de jaren 2023, 2024 en 2025 staat dit fameuze criterium weer gepland.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Ronde van Drenthe live op tv en livestreamRonde van Drenthe live op tv en livestreamDe stichting Ronde van Drenthe organiseert jaarlijks een reeks wielerevenementen organiseren. De twee grootste wedstrijd…
Ronde van het Baskenland - live op tv en livestreamRonde van het Baskenland - live op tv en livestreamDe Ronde van het Baskenland is een onderdeel van de UCI World Tour. De 'Vuelta Ciclista al Pais Vasco' wordt verreden in…
Openingsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamOpeningsrit Giro d'Italia live op tv en livestreamDe eerste etappe van de Giro d'Italia is live op tv te bekijken. Ook kan men deze openingsrit op het internet via een li…

Acht van Chaam: het beroemdste criterium van NederlandAcht van Chaam: het beroemdste criterium van NederlandDe Acht van Chaam is het bekendste wielercriterium van Nederland. Traditioneel wordt dit Noord-Brabantse criterium jaarl…
Hardloopschema: 5 kilometerHardlopen is een van de meest populaire sporten ter wereld. Beginnen met hardlopen kan echter lastig zijn, het is dus ra…
Bronnen en referenties
  • http://daagsnadetour.nl
  • https://www.trouw.nl/home/met-dank-aan-der-jan-heeft-boxmeer-weer-een-echte-ronde~a62e7a96/
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.bndestem.nl
Reactie

Jan Jansen, 26-07-2018
Waar kunnen we parkeren? wij komen vanuit Venray. Reactie infoteur, 27-07-2018
Geachte Jan Jansen, over deze vraag kunt u het best contact opnemen met de organisatie: info@daagsnadetour.nl

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 06-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.