Ronde van Drenthe live op tv en livestream

Ronde van Drenthe live op tv en livestream De stichting Ronde van Drenthe organiseert jaarlijks een reeks wielerevenementen organiseren. De twee grootste wedstrijden zijn de Profronde van Drenthe (voor heren) en de Women’s World Tour Ronde van Drenthe (voor dames). Deze beide wedstrijden worden live op tv uitgezonden. Ook kan men heren- en dameswedstrijd van de Ronde van Drenthe op het internet via een livestream bekijken.

Geschiedenis Ronde van Drenthe

De Ronde van Drenthe vond in 1960 voor het eerst plaats. Decennialang was dit evenement een amateurwielerkoers. Diverse coureurs, die later befaamde profs werden, wonnen in hun amateurjaren deze koers. Op de erelijst staan onder meer Jan van Katwijk (1968), Hennie Kuiper (1972), Gerrie van Gerwen (1973) en Karsten Kroon (1996).

In de tweede helft van de jaren negentig kregen de organisatoren van de Ronde van Drenthe grotere ambities. Aan de voormalige amateurklassieker gingen voortaan ook profwielrenners deelnemen. Daarnaast kwam er ook een Ronde van Drenthe voor dames. Later werd het aantal wedstrijden dat de stichting Ronde van Drenthe organiseerde verder uitgebreid, onder meer met twee extra wedstrijden voor de dames en één extra wedstrijd (Dwars door Drenthe) voor de heren. Ook kwam er een toerversie (voor wielertoeristen) van deze koers.

Erelijst Profronde Heren en World Tour Ladies

Hoe ziet anno 2022 de erelijst van deze Drentse wielerwedstrijd eruit? Bekende profrenners die de Ronde van Drenthe voor heren elite (profs) wonnen, zijn onder meer Jans Koerts (1999), Rudie Kemna (2002 en 2003), Erik Dekker (2004), Kenny van Hummel (2009 en 2011), Bert-Jan Lindeman (2012), Kenny Dehaes (2014), Edward Theuns (2015), Jan-Willem Schip (2017) en Pim Ligthart (2019). Op de erelijst van de Ronde van Drenthe voor dames staan onder meer Leontien van Moorsel (1999 en 2002), Mirjam Melchers (2003), Emma Johansson (2009), Marianne Vos (2011, 2012 en 2013), Elizabeth Armitstead (2014), Jolien D'Hoore (2015), Chantal Blaak (2016), Amalie Dideriksen (2017), Amy Pieters (2018) en Marta Bastianelli (2019).

Rittenkoersen

Overigens zijn zowel de Ronde van Drenthe voor heren als die voor dames in het verleden ooit rittenkoersen geweest (de Ronde van Drenthe voor heren was dat alleen in het jaar 2011, die voor dames was dat in de periode 2003-2006). Uiteindelijk was de organisatie blijkbaar niet tevreden over die experimenten en prefereerde men om jaarlijks meerdere eendagskoersen voor beide categorieën te organiseren, in plaats van één rittenkoers per categorie.

Kleiner programma

Met ingang van 2016 is het programma van dit wielerevenement overigens kleiner geworden. Om financiële en organisatorische redenen heeft men diverse wedstrijden van het programma moeten schrappen.

Programma Ronde van Drenthe

De stichting Ronde van Drenthe organiseert diverse wielerevenementen: twee wedstrijden voor de dames elite, één voor de heren elite (profs) en daarnaast nog een aantal toertochten.

Programma evenementen:

  • Drentse 8 van Westerveld, Dameswedstrijd (Dwingeloo)
  • Breedtesportevenementen in Hoogeveen
  • Profronde van Drenthe, Herenwedstrijd
  • Boels Rental Women World Tour Ronde van Drenthe, Dameswedstrijd

Parcours Ronde van Drenthe

Start op diverse locaties, finish in Hoogeveen

Er heeft een in 2018 opvallende wijziging plaatsgevonden in de route van deze wielerkoers. Jarenlang was zowel de start- als de finish van deze koers bij de heren en de dames in Hoogeveen. Sinds 2018 is de start echter ieder jaar weer in een andere Drentse plaats. De finish van beide koersen is echter nog wel in Hoogeveen.

VAM-berg

De belangrijkste hindernis in het parcours van zowel de herenwedstrijd en de dameswedstrijd is de VAM-berg . Daarnaast zijn er ook diverse niet-asfaltwegen (waaronder kasseistroken) opgenomen in het parcours. De VAM-berg (Col du VAM) heeft in 2019 een grote renovatie ondergaan; men hoopt dat deze kunstmatige heuvel ervoor kan zorgen dat deze regio het 'Fietswalhalla van Nederland' wordt. Op de heuvel zijn verschillende parcoursen aangelegd, zodat zowel wegwielrenners, als mountainbikers, als fietstoeristen, als BMX'ers zich uit kunnen leven op die heuvel. De VAM-berg heeft een groeiende populariteit als hindernis bij wielerwereld. Zo was de VAM-berg een belangrijke hindernis in het parcours van diverse edities van het NK wegwielrennen. Ook is deze heuvel opgenomen in het parcours van diverse andere topkoersen, zoals Olympia's Tour.

Live op tv: RTV Drenthe

Dameswedstrijd live, welke zender?

De Women's World Tour Ronde van Drenthe wordt live op tv uitgezonden door de zender RTV Drenthe. Ook diverse andere omroepen hebben in theorie de live-uitzendrechten. Daaronder zijn Eurosport, Sporza en de NOS. Vanwege het drukke programma op de sportkalender in deze periode van het seizoen zullen zij niet elk jaar deze koers live op tv uitzenden. Vaak bieden die zenders wel een livestream aan.

Herenwedstrijd ook live op tv

De Profronde van Drenthe voor heren is ook live op tv te zien bij RTV Drenthe. Net als bij de dameskoers geldt ook bij de herenwedstrijd dat diverse andere omroepen ook de live-uitzendrechten hebben (waaronder Eurosport en Sporza), maar dikwijls hebben zij geen plek in de programmering voor een live tv-uitzending. Wel wordt er door zulke andere omroepen vaak online een stream aangeboden.

Livestream Ronde van Drenthe

Livestream RTV Drenthe

De Ronde van Drenthe is ook online via een livestream te bekijken. Met zo'n livestream is de Ronde van Drenthe dus op een computer of smartphone te volgen. Er zijn jaarlijks diverse aanbieders van de livestream van zowel de World Tour-wedstrijd van de dames als de Profronde van de heren. Op de website van RTV Drenthe kan men bijvoorbeeld online per livestream alle tv-uitzendingen van deze omroep bekijken. Zo kan men dus ook per livestream de uitzendingen van de heren- en dameswedstrijd bekijken. Dit is een gratis livestream.

Livestream Eurosport

De dameswedstrijd en de herenwedstrijd zijn ook via een livestream van Eurosport te bekijken. Deze livestream van deze Drentse koers is te vinden op de Eurosport Player. Om die livestream van deze Nederlandse wielerkoers te kunnen ontvangen, dient men een abonnement op die app te hebben.

Livestream GCN

Ook GCN biedt een livestream aan van zowel de Women's World Tour Ronde van Drenthe (dames) als van de Profronde van Drenthe (heren). Om hun livestream van dit Nederlandse wielerevenement te bekijken, dient u wel een abonnement op die dienst te hebben.

Livestream Ronde van Drenthe via Go App

Het is ook mogelijk om de koers via een livestream te bekijken op de Go Ap. Dit is een dienst van Ziggo waarmee men online per livestream naar televisiezenders kan kijken. RTV Drenthe behoort namelijk tot het zenderpakket van Ziggo dat men per livestream op die app kan bekijken. Ook Eurosport 1 kan men met die app via de livestream bekijken. Elke livestream op die Go App kan men per livestream in de hele EU bekijken. Ook in diverse landen buiten de EU is het mogelijk om per livestream naar tv te kijken via deze app en zo dus ook de Drentse koersen te bekijken. Tot die overige landen waar zo'n livestream op de Go App te ontvangen is, behoren Noorwegen, Groot-Brittannië, Liechtenstein en Martinique.

Livestream iTV-app?

Is het ook mogelijk om de dameswedstrijd en de herenwedstrijd van dit Drentse wielerevenement per livestream te bekijken op de iTV-app? De iTV-app is een dienst van KPN, waarmee klanten van Interactieve Tv bij hen per livestream tv kunnen kijken. Zij kunnen via die app de livestream van elke zender ontvangen, die zij met hun tv-pakket ook thuis kunnen bekijken. Eurosport 1 zit in het standaaardpakket en hun live-uitzending kan men dus automatisch per livestream via die app bekijken. Indien een klant van Interactieve Tv bij KPN een zenderpakket heeft waarin de provinciale zender RTV Drenthe zit, die deze koers ook live op tv uitzendt, dan kunnen ze ook op per livestream op deze app naar deze wielerkoers kijken. Let op: anders dan bij Ziggo heeft bij KPN niet elke abonnee automatisch de beschikking over alle provinciale zenders. Niet alle KPN-klanten kunnen dus per livestream op de app naar de uitzending van RTV Drenthe kijken. (De uitzending van Eurosport 1, die wat later begint, kunnen zij wel allen per livestream bekijken op die app.) Elke livestream (en dus ook de stream van een uitzending van deze Drentse koers) kan men in de hele EU bekijken.

Livestream NPO

De Ronde van Drenthe voor vrouwen wordt doorgaans ook door de Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) online via een gratis livestream uitgezonden. De gratis stream is te vinden op de site van de NOS en op de NOS-app.

Livestream Ronde van Drenthe bij Discovery+

Voor Nederlandse abonnees is er ook een livestream van de Ronde van Drenthe te vinden bij Discovery+.

Livestream Sporza

Zowel de heren- als de dameswedstrijd worden soms ook via een livestream door het Vlaamse Sporza uitgezonden. (Zij hebben niet elk jaar een stream.) Dit is een gratis livestream, maar deze stream is wel geo-restricted. Officieel is deze livestream van deze Drentse koersen alleen voor de kijkers in België bedoeld.

Livestream DvhN?

In het verleden werkte de Ronde van Drenthe vaak intensief samen met de Hoogeveensche Courant. Dat was één van de hoofdsponsors en de belangrijkste mediapartner. Die krant is echter van eigenaar en beleid veranderd, vandaar dat de Ronde van Drenthe op zoek is gegaan naar nieuwe mediapartners. Met ingang van 2017 werd het Dagblad van het Noorden daarom een belangrijke mediapartner. In de toekomst zenden zij deze koers waarschijnlijk ook weer online per livestream op hun website uit. Zowel de dameswedstrijd als de herenwedstrijd zijn dan via de livestream van het Dagblad van het Noorden (DvhN) te bekijken.

Livestream NLziet? Neen

De app NLziet heeft een groeiende populariteit. Met die app kan men per livestream naar een groot aantal Nederlandse televisiezenders kijken. Is het ook mogelijk om via een livestream op die app naar deze Drentse wielerwedstrijd te kijken? Neen, via deze app kan men niet per livestream naar de zenders kijken waarop deze Drentse koers wordt uitgezonden.

Livestream Ronde van Drenthe bij RTV Oost

RTV Drenthe werkt bij diverse sportwedstrijden samen met de Overijsselse omroep RTV Oost voor het realiseren van een live tv-uitzending en livestream. Zo bieden ze allebei een live tv-uitzending en een gratis livestream aan van de Overijsselse koers Ster van Zwolle. Biedt RTV Oost ook een live tv-uitzending en livestream aan van de Ronde van Drenthe? Ja, zij bieden bij deze Drentse koers ook een gratis livestream en een live tv-uitzending aan.

Livestream FloBikes? Neen

Heel wat Europese wielerwedstrijden worden ook via een livestream uitgezonden door het Noord-Amerikaanse FloBikes. Is er ook een livestream van de Drentse koers te vinden bij hun? Neen, zij zenden deze Nederlandse wedstrijd niet via een livestream uit.

Datum Ronde van Drenthe?

Doorgaans wordt deze wedstrijd in maart verreden. In 2020 kon de wedstrijd vanwege het coronavirus niet doorgaan. Voor de editie van 2021 heeft men gevraagd om een datum in de tweede helft van het seizoen, in de hoop dat de coronacrisis dan onder controle is. De koers werd dat jaar dus niet in maart verreden, maar in oktober. Daarna is de Ronde van Drenthe weer teruggekeerd naar zijn oude plek op de kalender in het voorjaar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Ster van Zwolle live op tv en livestreamSter van Zwolle live op tv en livestreamDe Ster van Zwolle wordt meestal in het voorjaar verreden. Doorgaans is het de openingsklassieker van het Nederlandse we…

Voorkom en verhelp overtraining of burn-out bij hardlopenVoorkom en verhelp overtraining of burn-out bij hardlopenWanneer je een tijd aan hardlopen doet en er plezier aan beleeft, heb je het idee dat je de hele wereld aankunt. Je voel…
Bootcamp training heeft behalve voordelen ook nadelenBootcamp training heeft behalve voordelen ook nadelenBootcamp is een fitness training die zich al jarenlang in een grote populariteit mag verheugen. Het is inmiddels een ver…
Bronnen en referenties
  • http://www.rondevandrenthe.nl/programma/
  • http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/uitgeverij-boom-houdt-ronde-van-drenthe-leven
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Drenthe
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 08-03-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.