Ster van Zwolle live op tv en livestream

Ster van Zwolle live op tv en livestream De Ster van Zwolle wordt meestal in het voorjaar verreden. Doorgaans is het de openingsklassieker van het Nederlandse wegwielerseizoen. Deze wielerkoers bestaat sinds 1961. De Ster van Zwolle wordt live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de Ster van Zwolle met een livestream op het internet bekijken.

Geschiedenis

De Ster van Zwolle wordt georganiseerd sinds 1961. Jan Rol was de winnaar van de eerste editie van deze koers. Hoe ziet de erelijst van deze koers er anno 2022 uit? Bekende namen op de erelijst van deze wedstrijd zijn onder meer: Harrie Steevens (1965), Harrie Jansen (1967), Cees Priem (1973), Frits Pirard (1975) en Piet Hoekstra (1976). De Ster van Zwolle was oorspronkelijk een amateurwedstrijd.

In 1993 mochten er voor het eerst ook profwielrenners meedoen aan deze klassieker. De prof Michel Cornelisse won dat jaar. Andere bekende profs die deze wedstrijd wonnen waren Marc Wauters (1994), Paul van Schalen (2000) en Rudie Kemna (2001). Met ingang van 2002 besloot de organisatie echter, om terug naar de roots te gaan en voortaan geen profteams (PCT's) uit te nodigen. Het moest weer meer een wedstrijd worden voor jonge talenten, dan voor ervaren profs. Prominente namen die de wedstrijd sindsdien hebben gewonnen zijn onder meer: Barry Markus (2011), Dylan van Baarle (2013), Bert-Jan Lindeman (2010 en 2014), Elmar Reinders (2015), Fabio Jakobsen (2017), Maarten van Trijp (2018), Coen Vermeltfoort (2019 en 2021) en David Dekker (2020).

Naam: waarom heet deze wedstrijd 'de Ster'?

Wat is de oorsprong van de naam 'Ster van Zwolle'? Oorspronkelijk was dit een verwijzing naar de vorm van de historische binnenstad van Zwolle, die op een ster lijkt. Vervolgens werd de naam 'Ster van Zwolle' ook een verwijzing naar de vorm van het parcours: vaak werd er met opzet, om de naam van de koers eer aan te doen, in de vorm van een ster rondom Zwolle gereden. De hoofdsponsor van dit evenement is Craft, vandaar dat men deze koers officieel de 'Craft Ster van Zwolle' noemt.

Ben Zomerdijk

De freelance wielerjournalist Ben Zomerdijk was van 1961 tot 2001 de organisator van de Ster van Zwolle. Hij kreeg dan ook de bijnaam 'Mister Ster van Zwolle'. Als eerbetoon aan Zomerdijk krijgt sinds 2001 de winnaar van deze koers elk jaar de zogenaamde 'Ereprijs Ben Zomerdijk'.

Programma en parcours Ster van Zwolle

Hoe ziet het programma van dit evenement eruit? Om circa 11u15 vindt de teampresentatie plaats op het Grote Kerkplein te Zwolle. De start van deze wielerkoers is om 12u00 op dat plein. De finish wordt rond 16u00 verwacht. De eindstreep ligt op de Ceintuurbaan te Zwolle, ongeveer ter hoogte van de Isala Klinieken. Het parcours heeft een lengte van circa 180 kilometer. De renners rijden onderweg onder meer door Windesheim, Luttenberg, Ommen, Genemuiden en Kampen. Bij deze wielerkoers zijn zowel punten te verdienen voor de Nederlandse topcompetitie, als voor de UCI Europe Tour.

Live op tv, welke zender?

Welke zenders?

Sinds 2018 wordt deze wedstrijd jaarlijks live op tv uitgezonden. De wedstrijd is sindsdien op tv te zien bij de zenders RTV Oost en RTV Drenthe. Bovendien biedt Eurosport online een stream aan en een uitgebreide samenvatting op tv.

Livestream Ster van Zwolle

Livestream

De Ster van Zwolle is ook live op het internet te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men deze Nederlandse wielerkoers bijvoorbeeld bekijken op een laptop, tablet of smartphone.

Livestream RTV Oost en livestream RTV Drenthe

Er is een livestream te vinden van RTV Oost. Dit is een openbare, gratis stream. Op de website van die omroep kan men immers live naar de uitzendingen van RTV Oost kijken. Deze gratis livestream begint om 14u15. Ook bij RTV Drenthe kan men via een gratis livestream naar de Ster van Zwolle kijken. Hun livestream begint om 15u00. Dit is eveneens een gratis livestream. Om die livestream te bekijken, kan men op de site van die Drentse omroep in het menu naar de rubriek 'tv' gaan en dan om 'kijk live' drukken.

Livestream Eurosport

Er is ook een officiële livestream van Eurosport beschikbaar. Deze livestream van de Ster van Zwolle begint om 14u15. Die stream is te vinden op de Eurosport App. Deze livestream is alleen te bekijken door abonnees van deze app.

Livestream Ster van Zwolle via Go App

Men kan de Ster van Zwolle ook online bekijken via een livestream op de Ziggo Go App. Deze app is bedoeld voor klanten van Ziggo. Hiermee kan men per livestream naar tv-zenders uit het standaardpakket van Ziggo kijken, waaronder dus ook zenders die deze wedstrijd live uitzenden, zoals Eurosport. Op die app kan men niet alleen per livestream naar deze uitzendingen kijken, maar kan men ook via een stream deze uitzendingen na afloop terugkijken. Elke livestream op die app kan men overigens in de hele EU bekijken.

Livestream iTV-app?

Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen per livestream naar tv kijken via de iTV-app. Via die app kunnen zij per livestream dezelfde tv-zenders ontvangen als thuis op televisie. Indien men dus een tv-abonnement heeft bij KPN met daarin de zender Eurosport 1, dan kan men via die app dus eveneens per livestream naar deze Nederlandse openingsklassieker kijken. Net als bij de Go App, kan men ook via de iTV-ap niet alleen thuis, of op locatie in Nederland, maar in elk land van de EU naar zo'n livestream kijken.

Livestream Ster van Zwolle via GCN

De Ster van Zwolle is ook via een livestream van GCN te volgen. Deze livestream is echter alleen voor abonnees te ontvangen.

Livestream Ster van Zwolle bij Discovery+

Abonnees van Discovery+ kunnen de Ster van Zwolle ook via een livestream bekijken.

Livestream voorgaande edities

Bij voorgaande edities waren er ook al experimenten om de Ster van Zwolle online via een livestream uit te zenden. Zo kon men ooit deze koers live volgen via een stream van een webcam op een wagen die de koers volgde. Dit waren op zich sympathieke experimenten. In 2018 werd de wedstrijd echter voor het eerst door een professioneel camerateam live in beeld gebracht. Bij toekomstige edities van de Ster van Zwolle is dat wederom het geval.

Plek op de kalender

In 2020 was de wedstrijd één van de laatste koersen in de lage landen die nog door kon gaan voor de uitbraak van de coronacrisis. In 2021 werd de koers vanwege de pandemie pas in het najaar verreden. De Ster van Zwolle 2022 wordt echter weer in het voorjaar gehouden. Ook in 2023, 2024 en 2025 staat de koers gepland in het voorjaar.

Lees verder

© 2012 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Motivatie voor de sportschoolMotivatie voor de sportschoolWe willen er allemaal mooi uitzien. Een bezoek aan de sportschool kan daar heel veel bij helpen. Veel mensen hebben echt…
Starten met krachttraining - Rekrutering/uithoudingsvermogenStarten met krachttraining - Rekrutering/uithoudingsvermogenKrachtrekrutering is een trainingsvorm die voornamelijk gehanteerd worden bij snelle en explosieve sporters. Krachtuitho…
Bronnen en referenties
  • http://www.cyclingservice.eu/index.php?lan=nl&niv=2&pag=7&eventid=1264
  • http://www.stervanzwolle.nl
  • http://www.wielerland.nl
  • http://nl.wikipedia.org
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 02-03-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.