Omloop het Nieuwsblad live op tv en livestream

Omloop het Nieuwsblad live op tv en livestream De Omloop het Nieuwsblad is de openingswedstrijd van het Belgische profwielerseizoen. Deze koers wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Omloop het Nieuwsblad via een livestream volgen. Deze Vlaamse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour. Hoe ziet het parcours van de Omloop het Nieuwsblad eruit? Waar vindt men een livestream? Hoe is de geschiedenis van deze Vlaamse openingskoers verlopen?

Geschiedenis van de Omloop

Deze koers is in 1945 ontstaan. De Omloop werd bedacht, georganiseerd en gesponsord door de krant 'Het Volk'. Dit was het dagblad van de Vlaamse katholieke arbeidersbeweging. De wedstrijd heette oorspronkelijk de 'Omloop van Vlaanderen'. De wedstrijd was bedoeld als een alternatief voor de Ronde van Vlaanderen. In die periode, rondom het einde van de Tweede Wereldoorlog, waren er allerlei verdenkingen richting de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen over collaboratie met de Duitsers. Men dacht dat mogelijk daardoor de Ronde van Vlaanderen in de toekomst niet meer georganiseerd zou worden.

De organisatoren van de Omloop hadden dus eigenlijk het plan om de nieuwe grote voorjaarswielerwedstrijd van Vlaanderen worden, wanneer de Ronde wegens het vermeende besmette oorlogsverleden van de kalender zou verdwijnen. De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen werden echter gerehabiliteerd. Karel van Wijnendaele, de grote man in de organisatie van de Ronde van Vlaanderen, bleek tijdens de oorlog bijvoorbeeld diverse Engelse piloten en verzetsstrijders in zijn huis onderdak te hebben gegeven. De Ronde van Vlaanderen bleef dus bestaan.

Nieuwe naam: Omloop het Volk

Toen duidelijk werd dat de Ronde niet zou verdwijnen, bleef men toch ook doorgaan met de organisatie van de Omloop. De naam van deze wedstrijd werd echter wel veranderd: sinds 1947 heette deze koers officieel niet meer de Omloop van Vlaanderen, maar de Omloop het Volk (dus vernoemd naar de hoofdsponsor). De Ronde van Vlaanderen werd gesponsord en georganiseerd door een andere krant, namelijk Het Nieuwsblad. Er woedde een heftige concurrentiestrijd tussen de twee koersen en de twee organiserende kranten. De oudste wedstrijd van de twee, de Ronde van Vlaanderen, won deze concurrentiestrijd met grote overmacht en bleef veruit de belangrijkste Vlaamse voorjaarsklassieker.

Het Nieuwsblad

Bij Het Nieuwsblad heeft men zelfs decennialang geweigerd om de concurrerende wedstrijd de 'Omloop het Volk' te noemen, omdat men geen reclame wenste te maken voor de concurrerende krant. Men noemde deze koers daarom vaak 'Gent-Gent', aangezien Gent in die periode doorgaans de start- en finishplaats van deze koers was. Ironisch genoeg werden zowel het dagblad Het Volk en de wedstrijd Omloop het Volk in de 21e eeuw overgenomen door Het Nieuwsblad. Sinds 2009 draagt deze wielerwedstrijd daarom als naam 'de Omloop het Nieuwsblad'. In de volksmond wordt deze koers echter nog steeds door sommigen de 'Omloop het Volk' genoemd.

Erelijst

Wie zijn de succesvolste renners uit de historie van deze openingskoers? Hoe ziet voorafgaand aan de Omloop het Nieuwsblad 2022 de erelijst eruit? Drie renners staan gezamenlijk op de eerste plek van de lijst van renners die de Omloop het vaakst hebben gewonnen. Dit zijn drie Belgen: Ernest Sterckx, Joseph Bruyère en Peter Van Petegem. Zij zegevierden drie keer in deze openingswedstrijd van het Vlaamse wielerseizoen.

Parcours Omloop het Nieuwsblad

Hoe ziet het parcours van de Omloop het Nieuwsblad eruit? De start van de Omloop het Nieuwsblad is doorgaans in Gent. De lengte van het parcours is 200 kilometer. De scherprechters in de finale zijn vaak twee legendarische beklimmingen: de Muur van Geraardsbergen en daarna de Bosberg. De beroemdste beklimming, de Kapelmuur, ligt op 16,6 kilometer van de eindstreep van deze koers. Daarna volgt nog de Bosberg (op 12,8 kilometer van de eindstreep). De finale is grotendeels een kopie van de vroegere finale van de Ronde van Vlaanderen, maar de finish ligt niet exact op dezelfde locatie als voorheen de eindstreep van de Ronde van Vlaanderen lag. De finishlijn van de Omloop het Nieuwsblad ligt in het centrum van Ninove.

Openingsweekend van het Vlaamse wielerseizoen

De Omloop het Nieuwsblad is traditioneel de openingswedstrijd van het Vlaamse wielerseizoen. De koers is daarom met name bij veel Belgische en Nederlandse wielerfans zeer populair. Hoewel er in de weken daarvoor al allerlei profkoersen worden gereden in Australië, Spanje, Frankrijk, Italië en het Midden-Oosten, blijven met name veel wielerliefhebbers in de lage landen de Omloop het Nieuwsblad beschouwen als de 'eerste serieuze koers van het jaar'. De datum van de Omloop het Nieuwsblad is doorgaans de laatste zaterdag van de maand februari. Op de kalender van 2022 is het bijvoorbeeld 26 februari. Ook in 2023 en in het jaar 2024 staat deze koers weer gepland op de laatste zaterdag van februari. Soms kan men om kalendertechnische redenen daar van afwijken en de koers een week eerder of later organiseren. Zo werd de wedstrijd in 2019 in het eerste weekend van maart georganiseerd. De Omloop het Nieuwsblad vormt traditioneel het 'Vlaamse openingsweekend' samen met Kuurne-Brussel-Kuurne. De Omloop het Nieuwsblad vindt altijd op zaterdag plaats en vervolgens wordt dan op de zondag Kuurne-Brussel-Kuurne verreden.

Deelnemers

Welke ploegen doen allemaal mee aan deze Vlaamse openingsklassieker? Alle ploegen met een UCI World Tour-licentie doen mee aan de Vlaamse openingsklassieker en daarnaast heeft de organisatie van deze klassieker zes wildcards uitgedeeld aan ProTeams.

Omloop het Nieuwsblad live op tv: welke zender?

Live bij Sporza (VRT)

De Omloop het Nieuwsblad wordt jaarlijks live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De uitzending begint om circa 13u30 op de Vlaamse zender één (na afloop van het één uur journaal). Op de zondag na de Omloop is bij Sporza ook Kuurne-Brussel-Kuurne live te zien.

Live bij Eurosport

Door Eurosport wordt deze Vlaamse openingsklassieker ook vaak live op tv uitgezonden. Anders dan bij Sporza (VRT) het geval is, zendt Eurosport niet gegarandeerd elk jaar deze koers live uit op hun hoofdnet. Meestal is dit echter wel het geval.

Live bij de NOS

Zendt de Nederlandse publieke omroep NOS (Studio Sport) de Omloop het Nieuwsblad in live op tv uit? Ja, deze Vlaamse openingskoers is live bij hen te bekijken. Dat was niet altijd zo. In diverse jaren hadden zij niet de live-uitzendrechten (niet voor tv doch ook niet voor de livestream). Dat zij niet meer een vast, langjarig contract hebben met de Omloop het Nieuwsblad, maar het per jaar bekijken, komt deels door de schaatstoernooien die in deze periode doorgaans plaatsvinden, waardoor de live-uitzendrechten van deze wielerkoers voor de Nederlandse publieke omroep minder prioriteit hebben dan bijvoorbeeld het Vlaamse Sporza.

Livestream Omloop het Nieuwsblad

Livestream Omloop het Nieuwsblad bij Sporza

De Omloop het Nieuwsblad wordt online via een livestream van Sporza (VRT) uitgezonden. Met zo'n livestream kan men via een computer of smartphone live naar de Omloop het Nieuwsblad kijken. De livestream van de Omloop is bij Sporza gratis. Deze gratis livestream van de openingsklassieker is echter officieel wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men deze gratis livestream van de Omloop officieel alleen in België mag bekijken. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending omstreeks 13u30. De livestream bevindt zich op die middag op de site van Sporza. Daar vindt men deze livestream in het menu 'Nu live'. Men kan deze livestream ook vinden via de rubriek 'wielrennen'. Op de zondag na de Omloop van het Nieuwsblad heeft Sporza ook een livestream van Kuurne-Brussel-Kuurne. Ook die livestream is gratis doch geo-restricted.

Livestream Eurosport

Bij Eurosport heeft men doorgaans ook een livestream van de Omloop het Nieuwsblad. Zo'n livestream van de openingskoers is dan te vinden op de Eurosport Player App. Om een officiële livestream van Eurosport te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben op die app. Via die app kan men ook per livestream naar heel veel andere wielerevenementen kijken. Eurosport heeft in het Vlaamse openingsweekend ook een livestream online (op zondag) van Kuurne-Brussel-Kuurne. Via de Eurosport Player kan men in de loop van het wielerseizoen heel veel wielerkoersen live online bekijken, waaronder bijna alle wedstrijden van de UCI World Tour. Eurosport heeft bijvoorbeeld op die app ook de exclusieve livestream voor Nederland en Vlaanderen van de Giro d'Italia. Op de Eurosport Player is het niet alleen mogelijk om per livestream naar wedstrijden te kijken, men heeft eveneens de optie om een stream van een wedstrijd achteraf terug te kijken. Op die Player zijn overigens niet alleen per livestream de wedstrijden te zien die ook live op tv door Eurosport worden uitgezonden. Ook veel andere wedstrijden zijn via een livestream bij hen te zien.

Go App livestream (live online tv in de hele EU)

Het is mogelijk om de Omloop het Nieuwsblad per livestream te bekijken via de Go App (online tv). Met die app kan men per livestream op een smartphone of computer naar tv kijken. Op die app zijn alle zenders uit het standaardpakket van digitale tv beschikbaar. De app is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Via deze app kan men dus ook per livestream kijken naar de live-uitzending van de Omloop het Nieuwsblad op Sporza (VRT één) of NPO1. Men kan op die app niet alleen per livestream naar de Omloop het Nieuwsblad kijken, men kan achteraf via deze app ook zo'n stream van een uitzending van deze Vlaamse openingskoers terugkijken. Elke stream van elke uitzending is bij hen een week lang terug te kijken.

Livestream NOS

Is er een livestream bij de NOS beschikbaar? Doorgaans hebben zij wel een stream van deze openingskoers. Het is echter niet ieder jaar het geval; het wisselt per editie. Zij beschikken namelijk niet meer automatisch over de rechten om de Omloop het Nieuwsblad live op tv of online per livestream uit te zenden. Dat is erg spijtig voor Nederlandse wielerfans. De NOS zendt sinds de 'grote dopingcrisis' die ontstond rondom de bekentenissen van Lance Armstrong sowieso wat minder wielerwedstrijden live op tv of per livestream uit, dan wielerliefhebbers in het verleden gewend waren. Ook Kuurne-Brussel-Kuurne wordt bijvoorbeeld niet meer live op tv of per livestream uitgezonden door de NOS.

FloBikes livestream Omloop het Nieuwsblad? Alleen Canada

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes zendt deze koers van 'Het Nieuwsblad' ook per livestream uit. Deze livestream is officieel echter alleen beschikbaar in Canada. In andere landen is deze livestream van de Omloop het Nieuwsblad geo-blocked. Men dient overigens ook nog een abonnement op FloBikes te hebben om deze livestream van de Omloop het Nieuwsblad te mogen bekijken. FloBikes is dus op z'n zachtst gezegd niet echt een ideale optie voor de wielerfans in de lage landen die de Omloop het Nieuwsblad via een livestream willen bekijken. FloBikes is in Europa nog relatief populair als optie om online veldritten live mee te bekijken op een livestream. Het is echter zeker geen goede optie voor Europese fans om per livestream naar grote wegwedstrijden te kijken. Voor heel veel livestreams van wegwedstrijden geldt immers bij hen dat ze zeer sterk 'geo-restricted' zijn.

Livestream GCN

De Omloop het Nieuwsblad is online te bekijken via een livestream van GCN. Eveneens is er bij hen op die dag een livestream te bekijken van een andere topwedstrijd: de UAE Tour. Ook Kuurne-Brussel-Kuurne is via een stream bij hen te bekijken. Om hun livestream te kunnen bekijken dient u echter wel een abonnement op die app te hebben.

Livestream Omloop het Nieuwsblad via iTV (KPN)

Klanten van Interactieve Tv bij KPN deze Vlaamse openingskoers kunnen ook live online per livestream bekijken op de iTV-app. Eveneens hebben zij de mogelijkheid om de wedstrijd van 'Het Nieuwsblad' via een livestream te bekijken op de site van Interactieve Tv van KPN. Zowel op die app als op die site kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder de zenders VRT één en Eurosport waarop deze koers live wordt uitgezonden. Elke livestream is voor de klanten van KPN in de hele EU te bekijken.

Livestream NLziet?

Met de app 'NLziet' kan men als abonnee een groot aantal Nederlandse zenders per livestream bekijken. Kan men hiermee ook via een livestream naar de live tv-uitzendingen van de Omloop het Nieuwsblad kijken? Dat is doorgaans niet het geval aangezien de Omloop het Nieuwsblad vaak niet live op tv werd uitgezonden door een zender dit meewerkt aan deze streamingdienst. De zender VRT één (Sporza) is dus niet op deze app per livestream te bekijken. De zenders die men wel per stream op deze app kan bekijken zijn zenders van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep), RTL Nederland en Talpa (SBS Broadcasting). Bij sommige edities is deze Vlaamse openingskoers wel live te zien op tv en per livestream bij de NPO (NOS Studio Sport) en dus ook via een stream op de NLziet-app.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Veldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt in het najaar de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cyclocros…

Skeeleren of inline-skating?Skeeleren of inline-skating?Wat is het, skeeleren of inline-skating? Deze namen voor dezelfde sport worden veelal door elkaar gebruikt en voor veel…
GP Adrie van der Poel Hoogerheide, live op tv en livestreamGP Adrie van der Poel Hoogerheide, live op tv en livestreamDe Grote Prijs Adrie van der Poel is een veldrit die jaarlijks in Hoogerheide (Noord-Brabant) wordt verreden. Deze Neder…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Omloop_Het_Nieuwsblad
  • http://omloop.nieuwsblad.be/nl/elite-men/news/2015-11/190/parcoursvoorstelling-omloop-het-nieuwsblad-2016
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164269&c=2
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.