Omloop het Nieuwsblad live op tv en livestream

Omloop het Nieuwsblad live op tv en livestream De Omloop het Nieuwsblad is de openingswedstrijd van het Belgische profwielerseizoen. Deze koers wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Omloop het Nieuwsblad via een livestream volgen. Deze Vlaamse klassieker is een onderdeel van de UCI World Tour. Hoe ziet het parcours van de Omloop het Nieuwsblad eruit? Waar vindt men een livestream? Hoe is de geschiedenis van deze Vlaamse openingskoers verlopen?

Geschiedenis van de Omloop

Deze koers is in 1945 ontst aan. De Omloop werd bedacht, georganiseerd en gesponsord door de krant 'Het Volk'. Dit was het dagblad van de Vlaamse katholieke arbeidersbeweging. De wedstrijd heette oorspronkelijk de 'Omloop van Vlaanderen'. De wedstrijd was bedoeld als een alternatief voor de Ronde van Vlaanderen. In die periode, rondom het einde van de Tweede Wereldoorlog, waren er allerlei verdenkingen richting de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen, over collaboratie met de Duitsers. Men dacht dat mogelijk daardoor de Ronde van Vlaanderen in de toekomst niet meer georganiseerd zou worden.

De organisatoren van de Omloop hadden dus eigenlijk het plan om de nieuwe grote voorjaarswielerwedstrijd van Vlaanderen worden, wanneer de Ronde wegens het vermeende besmette oorlogsverleden van de kalender zou verdwijnen. De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen werden echter gerehabiliteerd. Karel van Wijnendaele, de grote man in de organisatie van de Ronde van Vlaanderen, bleek tijdens de oorlog bijvoorbeeld diverse Engelse piloten en verzetsstrijders in zijn huis onderdak te hebben gegeven. De Ronde van Vlaanderen bleef dus bestaan.

Nieuwe naam: Omloop het Volk

Toen duidelijk werd dat de Ronde niet zou verdwijnen, bleef men toch ook doorgaan met de organisatie van de Omloop. De naam van deze wedstrijd werd echter wel veranderd: sinds 1947 heette deze koers officieel niet meer de Omloop van Vlaanderen, maar de Omloop het Volk (dus vernoemd naar de hoofdsponsor). De Ronde van Vlaanderen werd gesponsord en georganiseerd door een andere krant, namelijk Het Nieuwsblad. Er woedde een heftige concurrentiestrijd tussen de twee koersen en de twee organiserende kranten. De oudste wedstrijd van de twee, de Ronde van Vlaanderen, won deze concurrentiestrijd met grote overmacht en bleef veruit de belangrijkste Vlaamse voorjaarsklassieker.

Het Nieuwsblad

Bij Het Nieuwsblad heeft men zelfs decennialang geweigerd om de concurrerende wedstrijd de 'Omloop het Volk' te noemen, omdat men geen reclame wenste te maken voor de concurrerende krant. Men noemde deze koers daarom vaak 'Gent-Gent', aangezien Gent in die periode de start- en finishplaats van deze koers was. Ironisch genoeg werden zowel het dagblad Het Volk en de wedstrijd Omloop het Volk in de 21e eeuw overgenomen door Het Nieuwsblad. Sinds 2009 draagt deze wielerwedstrijd daarom als naam 'de Omloop het Nieuwsblad'. In de volksmond wordt deze koers echter nog steeds door sommigen de 'Omloop het Volk' genoemd.

Erelijst

Wie zijn de succesvolste renners uit de historie van deze openingskoers? Hoe ziet voorafgaand aan de Omloop het Nieuwsblad 2021 de erelijst eruit? Drie renners staan gezamenlijk op de eerste plek van de lijst van renners die de Omloop het vaakst hebben gewonnen. Dit zijn drie Belgen: Ernest Sterckx, Joseph Bruyère en Peter Van Petegem. Zij zegevierden drie keer in deze openingswedstrijd van het Vlaamse wielerseizoen.

Parcours Omloop het Nieuwsblad

Hoe ziet et parcours van de Omloop het Nieuwsblad eruit? De start van de Omloop het Nieuwsblad is doorgaans in Gent. De lengte van het parcours is 200 kilometer. De scherprechters in de finale zijn vaak twee legendarische beklimmingen: de Muur van Geraardsbergen en daarna de Bosberg. De beroemdste beklimming, de Kapelmuur, ligt op 16,6 kilometer van de eindstreep van deze koers. Daarna volgt nog de Bosberg (op 12,8 kilometer van de eindstreep). De finale is grotendeels een kopie van de vroegere finale van de Ronde van Vlaanderen, maar de finish ligt niet exact op dezelfde locatie als voorheen de eindstreep van de Ronde van Vlaanderen lag. De finishlijn van de Omloop het Nieuwsblad ligt in het centrum van Ninove.

Openingsweekend van het Vlaamse wielerseizoen

De Omloop het Nieuwsblad is traditioneel de openingswedstrijd van het Vlaamse wielerseizoen. De koers is daarom met name bij veel Belgische en Nederlandse wielerfans zeer populair. Hoewel er in de weken daarvoor al allerlei profkoersen worden gereden in Australië, Spanje, Frankrijk, Italië en het Midden-Oosten, blijven met name veel wielerliefhebbers in de lage landen de Omloop het Nieuwsblad beschouwen als de 'eerste serieuze koers van het jaar'. De datum van de Omloop het Nieuwsblad is doorgaans de laatste zaterdag van de maand februari. Op de kalender van 2021 is het bijvoorbeeld 27 februari 2021. Ook in 2022 en in het jaar 2023 staat deze koers in principe weer gepland op de laatste zaterdag van februari. Soms kan men om kalendertechnische redenen daar van afwijken en de koers een week eerder of later organiseren. Zo werd de wedstrijd in 2019 in het eerste weekend van maart georganiseerd. De Omloop het Nieuwsblad vormt traditioneel het 'Vlaamse openingsweekend' samen met Kuurne-Brussel-Kuurne. De Omloop het Nieuwsblad vindt altijd op zaterdag plaats en vervolgens wordt dan op de zondag Kuurne-Brussel-Kuurne verreden.

Deelnemers

Welke ploegen doen allemaal mee aan deze Vlaamse openingsklassieker? Alle ploegen met een UCI World Tour-licentie doen mee aan de Vlaamse openingsklassieker en daarnaast heeft de organisatie van deze klassieker zes wildcards uitgedeeld aan ProContintentale Teams. In de Omloop het Nieuwsblad 2021 doet bijvoorbeeld het ProContinentale team van Mathieu van der Poel via zo'n wildcard mee aan deze koers. Hij zou in 2020 deze openingskoers ook al rijden, maar moest toen wegens ziekte afzeggen.

Live op tv - Sporza en Eurosport

Live bij Sporza (VRT)

De Omloop het Nieuwsblad wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De uitzending begint om circa 13u30 op de Vlaamse zender één (na afloop van het één uur journaal). Hun commentatoren bij de live tv-uitzending van deze Vlaamse openingsklassieker zijn doorgaans Michel Wuyts en José de Cauwer. Op de zondag na de Omloop is bij Sporza ook Kuurne-Brussel-Kuurne live te zien.

Live bij Eurosport

Ook bij Eurosport is deze Vlaamse openingsklassieker live op tv te zien. Hun live tv-uitzending begint doorgaans wat later dan de uitzending van Sporza.

Live bij de NOS?

Helaas zendt NOS Studio Sport de Omloop het Nieuwsblad niet meer ieder jaar live op tv uit. Zij hebben sedert enkele jaren niet meer automatisch de live-uitzendrechten (niet voor tv doch ook niet voor de livestream). Dat zij niet meer een langjarig contract hebben met de Omloop het Nieuwsblad, komt deels door de schaatstoernooien die in deze periode doorgaans plaatsvinden, waardoor de uitzendrechten van deze wielerkoers voor de Nederlandse publieke omroep minder prioriteit hebben (en ze er ook minder geld voor overhebben) dan bijvoorbeeld het Vlaamse Sporza.

Livestream Omloop het Nieuwsblad

Livestream Sporza

De Omloop het Nieuwsblad wordt online via een livestream van Sporza (VRT) uitgezonden. Met zo'n livestream kan men via een computer of smartphone live naar de Omloop het Nieuwsblad kijken. De livestream van de Omloop is bij Sporza gratis. Deze gratis livestream van de openingsklassieker is echter officieel wel 'geo-restricted'. Dit houdt in dat men deze gratis livestream van de Omloop officieel alleen in België mag bekijken. De livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending omstreeks 13u30. De livestream bevindt zich op die middag op de site van Sporza. Daar vindt men deze livestream in het menu 'Nu live'. Men kan deze livestream ook vinden via de rubriek 'wielrennen'. Op de zondag na de Omloop van het Nieuwsblad heeft Sporza ook een livestream van Kuurne-Brussel-Kuurne. Ook die livestream is gratis doch geo-restricted.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport heeft een livestream van de Omloop het Nieuwsblad. Deze livestream van de openingskoers is te vinden op de Eurosport Player App. Om deze officiële livestream van Eurosport bij de Omloop het Nieuwsblad te kunnen bekijken, dient men een abonnement te hebben op die app. Via die app kan men ook per livestream naar heel veel andere wielerevenementen kijken. Eurosport heeft in het Vlaamse openingsweekend overigens ook een livestream online (op zondag) van Kuurne-Brussel-Kuurne. Via de Eurosport Player kan men in de loop van het wielerseizoen heel veel wielerkoersen live online bekijken, waaronder bijna alle wedstrijden van de UCI World Tour. Eurosport heeft bijvoorbeeld op die app ook de exclusieve livestream voor Nederland en Vlaanderen van de Giro d'Italia. Op de Eurosport Player is het niet alleen mogelijk om per livestream naar wedstrijden te kijken, men heeft eveneens de optie om een stream van een wedstrijd achteraf terug te kijken. Op die Player zijn overigens niet alleen per livestream de wedstrijden te zien die ook live op tv door Eurosport worden uitgezonden. Ook veel andere wedstrijden zijn via een livestream bij hen te zien.

Go App livestream (live online tv in de hele EU)

Het is mogelijk om de Omloop het Nieuwsblad per livestream te bekijken via de Go App (online tv). Met die app kan men per livestream op een smartphone of computer naar tv kijken. Op die app zijn alle zenders uit het standaardpakket van digitale tv beschikbaar. De app is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Via deze app kan men op zaterdag 27 februari 2021 bijvoorbeeld dus ook per livestream kijken naar de live-uitzending van de Omloop het Nieuwsblad op Sporza (VRT één). Ook kan men via een livestream kijken naar de uitzending van deze koers op Eurosport via een livestream op deze app bekijken. Men kan op die app niet alleen op twee manieren per livestream naar de Omloop het Nieuwsblad kijken, men kan achteraf via deze app ook zo'n stream van een uitzending van deze Vlaamse openingskoers terugkijken. Elke stream van elke uitzending is bij hen een week lang terug te kijken.

Livestream NOS?

Er is doorgaans geen livestream van de Omloop het Nieuwsblad meer beschikbaar bij de NOS op hun website of hun app. Zij beschikken namelijk niet meer automatisch over de rechten om de Omloop het Nieuwsblad live op tv of online per livestream uit te zenden. Dat is erg spijtig voor Nederlandse wielerfans. Bij veel voorgaande edities had de NOS een gratis livestream voor deze koers. Hoewel er dus niet bij de NOS op hun site een livestream van de Omloop beschikbaar is, hebben zij wel een 'live-blog' op hun site waarmee men het koersverloop kan volgen. De NOS zendt sinds de 'grote dopingcrisis' die ontstond rondom de bekentenissen van Lance Armstrong sowieso wat minder wielerwedstrijden live op tv of per livestream uit, dan wielerliefhebbers in het verleden gewend waren. Ook Kuurne-Brussel-Kuurne wordt bijvoorbeeld anno 2021 niet live op tv of per livestream uitgezonden door de NOS.

FloBikes livestream Omloop het Nieuwsblad 2021? Alleen Canada

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes zendt deze koers van 'Het Nieuwsblad' ook per livestream uit. Deze livestream is officieel echter alleen beschikbaar in Canada. In andere landen is deze livestream van de Omloop het Nieuwsblad geo-blocked. Men dient overigens ook nog een abonnement op FloBikes te hebben om deze livestream van de Omloop het Nieuwsblad 2021 te mogen bekijken. FloBikes is dus op z'n zachtst gezegd niet echt een ideale optie voor de wielerfans in de lage landen die de Omloop het Nieuwsblad via een livestream willen bekijken. FloBikes is in Europa nog relatief populair als optie om online veldritten live mee te bekijken op een livestream. Het is echter zeker geen goede optie voor Europese fans om per livestream naar grote wegwedstrijden te kijken. Voor heel veel livestreams van wegwedstrijden geldt immers bij hen dat ze zeer sterk 'geo-restricted' zijn.

Livestream GCN

De Omloop het Nieuwsblad is online te bekijken via een livestream van GCN. Om hun livestream te kunnen bekijken dient u echter wel een abonnement op die app te hebben.

Livestream Omloop het Nieuwsblad via iTV (KPN)

Op zaterdag 27 februari 2021 kunnen klanten van Interactieve Tv bij KPN deze Vlaamse openingskoers ook live online per livestream bekijken op de iTV-app. Eveneens hebben zij de mogelijkheid om de wedstrijd van 'Het Nieuwsblad' via een livestream te bekijken op de site van Interactieve Tv van KPN. Zowel op die app als op die site kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder twee zenders (VRT één en Eurosport1) waarop deze koers live wordt uitgezonden. Elke livestream is voor de klanten van KPN in de hele EU te bekijken.

Livestream NLziet? Neen

Met de app 'NLziet' kan men als abonnee een groot aantal Nederlandse zenders per livestream bekijken. Kan men hiermee ook via een livestream naar de live tv-uitzendingen van de Omloop het Nieuwsblad kijken? Neen, dit is niet het geval, op dat platform kan men niet naar een livestream van deze Vlaamse koers te kijken, aangezien de Omloop het Nieuwsblad niet live op tv wordt uitgezonden door een zender dit meewerkt aan deze streamingdienst. De zenders VRT één (Sporza) en Eurosport 1 zijn dus niet op deze app per livestream te bekijken. De zenders die men wel per stream op deze app kan bekijken zijn zenders van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep), RTL Nederland en Talpa (SBS Broadcasting). Bij veel voorgaand edities was deze Vlaamse openingskoers wel live te zien op tv en per livestream bij de NPO (NOS Studio Sport), maar dat is in 2020 niet het geval.

Lees verder

© 2016 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel.
Gerelateerde artikelen
Ster van Zwolle live op tv en livestreamSter van Zwolle live op tv en livestreamIn het voorjaar wordt de Ster van Zwolle verreden. Deze koers bestaat sinds 1961. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is t…
Veldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt in het najaar de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cyclocros…
New York Marathon - live op tv en livestreamNew York Marathon - live op tv en livestreamIn november wordt de jaarlijks de TCS New York City Marathon georganiseerd. Deze marathon behoort tot de grootste hardlo…
Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)Vrouwenwierennen: Giro Rosa (Ronde van Italië voor vrouwen)De Giro Rosa is de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit wordt beschouwd als de belangrijkste rittenkoers in het dameswielr…

Skeeleren of inline-skating?Skeeleren of inline-skating?Wat is het, skeeleren of inline-skating? Deze namen voor dezelfde sport worden veelal door elkaar gebruikt en voor veel…
GP Adrie van der Poel Hoogerheide, live op tv en livestreamGP Adrie van der Poel Hoogerheide, live op tv en livestreamDe Grote Prijs Adrie van der Poel is een veldrit die jaarlijks in Hoogerheide (Noord-Brabant) wordt verreden. Deze Neder…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Omloop_Het_Nieuwsblad
  • http://omloop.nieuwsblad.be/nl/elite-men/news/2015-11/190/parcoursvoorstelling-omloop-het-nieuwsblad-2016
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=164269&c=2
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 09-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief en worden artikelen grotendeels niet meer geactualiseerd, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel. De mogelijkheid om te reageren is tevens uitgeschakeld.
Schrijf mee!