GP Adrie van der Poel Hoogerheide, live op tv en livestream

GP Adrie van der Poel Hoogerheide, live op tv en livestream De Grote Prijs Adrie van der Poel is een veldrit die jaarlijks in Hoogerheide (Noord-Brabant) wordt verreden. Deze Nederlandse veldrit is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden. De cyclocross van Hoogerheide wordt live op tv uitgezonden. Ook is de GP Adrie van der Poel op het internet te bekijken via een livestream.

Historie: GP Adrie van der Poel Hoogerheide

In februari van het jaar 2000 nam Adrie van der Poel, na een lange en succesvolle carrière, afscheid van de wielersport. In Hoogerheide organiseerde men een afscheidswedstrijd voor hem: de Grote Prijs Adrie van der Poel. Het evenement werd een groot succes. Mede daarom bleef het niet bij een eenmalige wedstrijd. In de daaropvolgende jaren werd er ook iedere winter een GP Adrie van der Poel georganiseerd. De wedstrijd groeide binnen korte tijd uit tot één van de meest prestigieuze crossen in de veldritwereld.

Erelijst

Recordhouders qua aantal zeges in de GP Adrie van der Poel zijn Sven Nys en Mathieu van der Poel. Nys zegevierde drie keer in Hoogerheide: in 2003, 2005 en 2007. Mathieu van der Poel won in 2015, 2016, 2018 en 2019. Niels Albert en Richard Groenendaal wonnen de GP Adrie van der Poel twee keer. Recente winnaars van deze Brabantse cross zijn onder meer Kevin Pauwels (2012), Martin Bina (2013) en Lars van der Haar (2017). Op het parcours in Hoogerheide werd ook twee keer het WK cyclocross gehouden. De profwereldtitels werden toen gewonnen door Niels Albert (2009) en Zdenek Stybar (2014).

Adrie, David en Mathieu van der Poel

Adrie van der Poel behoort tot de grootste coureurs uit de Nederlandse wielerhistorie. Hij won als wegrenner klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Tours, de Amstel Gold Race, Parijs-Brussel, de Scheldeprijs, de Clasica San Sebastian en het Kampioenschap van Zürich. Ook als veldrijder was hij een absolute wereldtopper. Hij won vijf keer zilver op het WK cyclocross, één keer brons en één keer goud. Ook pakte hij zes keer de Nederlandse proftitel in het veld.

Van der Poel is getrouwd met Corrine Poulidor, een dochter van de legendarische Franse wielrenner Raymond Poulidor. Adrie en Corrine hebben twee zonen die zeer getalenteerde wielrenners zijn. David van der Poel (geboren op 15 juni 1992) werd Nederlands kampioen veldrijden in de categorieën junioren en beloften. Ook won hij de wereldbeker veldrijden voor junioren. Sinds 2014 is hij officieel veldritprof. Zijn jongere broer Mathieu van der Poel (geboren op 19 januari 1995) heeft zelfs nog veel meer talent. In de juniorencategorie werd hij onder meer twee keer wereldkampioen veldrijden en daarnaast ook één keer wereldkampioen op de weg. Reeds op 19-jarige leeftijd stapte hij over naar de profs. Kort na zijn twintigste verjaardag werd hij in Tabor (Tsjechië) wereldkampioen veldrijden bij de profs. Hij werd daarmee de jongste profwereldkampioen cyclocross aller tijden.

Wereldbeker Veldrijden

De Grote Prijs Adrie van der Poel is de slotwedstrijd van de Telenet UCI World Cup Cyclocross. In Hoogerheide wordt de eindwinnaar van dit klassement gehuldigd. De cross van Hoogerheide vindt doorgaans een week voor het WK veldrijden plaats. In 2022 wordt deze Nederlandse wereldbekercross bijvoorbeeld verreden op 23 januari. In 2023 wordt de veldrit niet verreden omdat dan het WK veldrijden op dat parcours in Hoogerheide plaatsvindt. In 2024 wordt de veldrit verreden op 28 januari 2024. Ook in 2025 vindt het plaats in januari. Telenet is hoofdsponsor van dit klassement en alle manches van de World Cup worden daarom ook live op tv en per livestream uitgezonden door Telenet Play Sports, maar de wedstrijden zijn ook bij diverse andere omroepen live te zien.

Parcours: locatie cyclocross Hoogerheide

Het parcours van de Grote Prijs Adrie van der Poel bevindt zich nabij het centrum van Hoogerheide. De start en de finish zijn aan de Scheldeweg. De omloop heeft een lengte van 3100 meter. Het rennerskwartier bevindt zich aan de Putseweg. Toeschouwers die de wedstrijd per auto bezoeken, kunnen op de dag van de wedstrijd borden volgen die hen naar de beschikbare parkeerplekken leiden. De wedstrijd is ook per openbaar vervoer te bezoeken. Vanaf station Bergen op Zoom kan men de bus naar Hoogerheide nemen.

Coronavirus

In Hoogerheide zou op zondag 24 januari 2021 de Grote Prijs Adrie van der Poel gehouden worden. Dit zou de slotveldrit zijn van de Telenet UCI Wereldbeker Veldrijden. Deze Brabantse veldrit ging in 2021 echter niet door. Net als veel andere evenementen is deze cross afgelast vanwege de coronacrisis. Op 23 januari 2022 wordt deze veldrit in Hoogerheide wel weer verreden. In het seizoen 2022-2023 wordt de GP Adrie van der Poel niet verreden omdat dan het WK veldrijden op dit parcours plaatsvindt. In het seizoen 2023-2024 staat deze cross weer op de kalender.

Live op tv: Telenet, Proximus en Eurosport

GP Adrie van der Poel live op tv bij Telenet en Proximus

De uitzendrechten van de Grote Prijs Adrie van der Poel zijn voor België onder meer in handen van Telenet en Proximus. Bij Telenet zendt men de wedstrijd live uit op zowel hun open kanaal (Playtime), dat beschikbaar is voor alle klanten die digitale tv bij Telenet hebben, en ook op een zender van Play Sports (die is alleen beschikbaar voor Play Sports-abonnees). Op de zender van Play Sports begint de live tv-uitzending bijvoorbeeld om 13u15 met de dameswedstrijd in Hoogerheide. De start van de herenwedstrijd is bij de GP Adrie van der Poel om 15u00.

Live bij Eurosport NL (herenwedstrijd live op tv)

In de Benelux zijn de live uitzendrechten van de wereldbekerwedstrijden eveneens in handen van Eurosport (tv en livestream).

Op tv bij de NPO

De NOS heeft ook de uitzendrechten (tv en livestream) voor deze cross. Op die zondag hebben zij hun reguliere zondagmiddaguitzending op Nederland 1 (NPO1), waarin verschillende sportevenementen te zien zijn, waaronder ook de GP Adrie van der Poel. Hoeveel men exact van elke sport op zo'n zondagmiddag uitzendt, wordt vaak pas op de dag zelf (mede door de sportactualiteit) bepaald. Het ligt in hun planning om ook aandacht te besteden aan de GP Adrie van der Poel. Wie er echter zeker van wil zijn dat hij integraal de GP Adrie van der Poel kan zien, kan dus zekerheidshalve beter naar een livestream of naar een andere tv-omroep kijken, waar men de wedstrijd sowieso integraal uitzendt.

Veldrit Hoogerheide live bij Sporza?

Wordt de GP Adrie van der Poel live op tv en per livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT Sporza? Dat wisselt per jaar. Zij zenden een beperkt aantal wereldbekerveldritten per seizoen live op tv (en online via een gratis livestream) uit. Bij sommige edities behoort deze cross daar wel toe, bij sommige andere seizoenen kiezen ze echter andere wereldbekerveldritten om live uit te zenden.

Omroep Brabant live? Niet meer

In Nederland zond jarenlang ook de regionale zender Omroep Brabant weer deze wedstrijd live uit op tv (en via een gratis livestream). Dit was zeer lovenswaardig, vooral in de jaren toen deze cross niet live door de NOS, Eurosport of Sporza werd uitgezonden. Dankzij Omroep Brabant kon men in Nederland toch nog live deze cross bekijken op tv en via de livestream. Er is echter geen live-uitzending van de GP Adrie van der Poel meer gepland. Waarschijnlijk komt dit doordat er inmiddels alternatieven zijn voorzien voor Nederlanders om deze cross live op tv en online per livestream te bekijken.

Livestream GP Adrie van der Poel (Hoogerheide)

Livestream GP Adrie van der Poel (Hoogerheide) bij Telenet

De Grote Prijs Adrie van der Poel is ook live op het internet via een livestream van Telenet Play Sports. Met deze livestream kan men bijvoorbeeld op een computer of smartphone naar de cyclocross van Hoogerheide kijken. De livestream begint om 13u15 (tegelijk met hun live tv-uitzending). Hun livestream van de GP Adrie van der Poel bevindt zich op hun website. Ook kan men die Belgische livestream van de GP Adrie van der Poel vinden op de Play Sports Go App. Deze livestream van de cyclocross van Hoogerheide is door abonnees van Play Sports te bekijken. Wie geen vast abonnement op Play Sports heeft, kan deze livestream verkrijgen door een dagpas of weekendpas te kopen.

Livestream Cyclocross Hoogerheide bij Eurosport

Verder is er nog een livestream van deze cross beschikbaar van Eurosport. De stream van de dameswedstrijd begint bij Eurosport om 13u30. De livestream van de herenwedstrijd van deze cyclocross in Hoogerheide begint om 15u00. Hun officiële livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Voor die livestream geldt echter ook dat men een vast abonnement dient te hebben om deze te kunnen bekijken. Eurosport is 'The Home of Cycling'. Ook veel andere wielerwedstrijden zijn per livestream bij hen te zien. Zo kan men bij hen op die avond ook per livestream naar de wegwielerwedstrijd Tour de San Juan kijken. Eveneens kan men per livestream in deze periode diverse baanwielerwedstrijden bekijken.

Livestream NPO

Ook is deze cross online te volgen via een livestream op de website van de NOS. De livestream van NOS Studio Sport bevindt zich op de wedstrijddag in de rubriek 'Sport'. Het is een gratis livestream. Via deze livestream zijn de dameswedstrijd en de herenwedstrijd live te zien. De gratis livestream van de dameswedstrijd van Hoogerheide begint bij de NOS om 13u30. De gratis livestream van de herencross in Hoogerheide begint om 15u00. Behalve op de website van de NOS, kan men deze livestream van de GP van Hoogerheide ook via de NOS-app bekijken. Deze gratis livestream van de GP Hoogerheide is echter wel 'geo-restricted', wat inhoudt dat men officieel deze stream niet buiten Nederland mag bekijken. Voor kijkers uit andere landen is die gratis livestream 'geo-blocked'.

Go App Livestream

Als legaal alternatief voor de reguliere livestream-diensten bestaat er ook de Go App (tv online). Hiermee kan men per livestream naar tv kijken. Daarmee kan men per livestream bijvoorbeeld naar de live-uitzending van Eurosport kijken van de GP Adrie van der Poel. Elke livestream van Ziggo Go (dus ook deze stream bij de veldrit van Hoogerheide) mag men via deze applicatie in de gehele EU bekijken. Deze dienst is bedoeld voor klanten van Ziggo.

FloBikes livestream

Ook het Canadese bedrijf FloBikes biedt een livestream aan van de GP Adrie van der Poel. Hun livestream is echter alleen beschikbaar voor abonnees van deze dienst. Daarnaast is deze livestream officieel ook nog eens geo-restricted, wat inhoudt dat men deze stream officieel alleen in Canada mag bekijken. Voor andere landen is deze livestream van FloBikes bij deze Nederlandse veldrit 'geo-blocked'.

Livestream UCI

Er is een officiële (Engelstalige) livestream beschikbaar via het YouTube-channel van de internationale wielerbond UCI, maar die is wel geo-restricted (wat wil zegen dat die niet in elk land beschikbaar is). Dat houdt in dit geval in dat men deze livestream alleen in landen mag bekijken waar geen omroep de uitzendrechten (live tv en livestream) heeft van deze Nederlandse cross. In de praktijk houdt dit dus in dat men deze gratis livestream officieel onder meer in Nederland en België niet mag bekijken.

Livestream Cyclocross Hoogerheide via iTV-app

Klanten van Interactieve Tv bij KPN kunnen de GP Adrie van der Poel te Hoogerheide per livestream bekijken op de iTV-app. Via die app kan men per livestream naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder NPO1 en Eurosport1, waarop de GP Cyclocross van Hoogerheide deels te zien is. Zo'n livestream op die app kan men in de hele EU bekijken. Zo'n app is vooral bedoeld voor mensen die een livestream willen gebruiken op een smartphone (of een tablet). Wie als klant van KPN deze veldrit op 24 januari wil bekijken via een livestream op een desktop computer, kan hiervoor beter de site van Interactieve Tv van KPN gebruiken. Op die site kan men ook inloggen als men via een livestream naar tv wil kijken op een laptop.

Livestream via o.a. Red Bull

De GP Adrie van der Poel te Hoogerheide wordt op het internet ook live via een officiële stream uitgezonden door diverse andere partijen. Zo biedt men deze cyclocross onder meer een livestream aan bij Redbull TV. Voor dergelijke livestreams geldt echter wel dat ze 'geo-resricted' zijn en men ze niet in elk land kan bekijken.

Omroep Brabant livestream? Neen

Bij veel voorgaande edities van de GP Adrie van der Poel was er ook een gratis livestream (geo-restricted, alleen voor kijkers in Nederland) beschikbaar bij Omroep Brabant van deze Brabantse veldrit. Er is bij deze regionale omroep echter geen live tv-uitzending meer gepland van deze Brabantse cyclocross en logischerwijs ook geen livestream.

Livestream Cyclocross Hoogerheide (GP Adrie van der Poel) bij Sporza?

Biedt ook Sporza een livestream aan van de veldrit in Hoogerheide (GP Adrie van der Poel)? Alleen bij de edities van de veldrit van Hoogerheide die zij ook live op tv uitzenden bieden zij ook een livestream aan. Die stream is dan gratis. Bij de overige edities is de cross niet per stream live bij hen te zien.

Livestream GP Adrie van de Poel (veldrit Hoogerheide) bij GCN

De veldrit van Hoogerheide wordt ook via een livestream uitgezonden voor abonnees van GCN.

Livestream GP Adrie van der Poel bij Discovery+

In Nederland is de veldrit van Hoogerheide ook jaarlijks per livestream te zien op de Discovery+ App. Deze stream van de cyclocross van Hoogerheide is echter alleen door abonnees te bekijken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit Lille: Krawatencross, live op tv en livestreamVeldrit Lille: Krawatencross, live op tv en livestreamIn de Vlaamse gemeente Lille wordt jaarlijks de Krawatencross verreden. Deze cyclocross is een onderdeel van de X2O Trof…
Veldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamVeldrit Koksijde: Duinencross live op tv en livestreamIn de kustplaats Koksijde (België) wordt in het najaar de Vlaamse Duinencross georganiseerd. Deze West-Vlaamse cyclocros…
Veldrit: Azencross Loenhout, live op tv en livestreamVeldrit: Azencross Loenhout, live op tv en livestreamDe Azencross is één van de bekendste veldritten van België. Deze cyclocross wordt jaarlijks verreden in het dorp Loenhou…
Veldrit: Cyclocross Gieten live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Gieten live op tv en livestreamDe Cyclocross Gieten is een onderdeel van de Superprestige Veldrijden. Deze cyclocross in het Nederlandse dorp Gieten is…

Kuurne-Brussel-Kuurne live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne live op tv en livestreamKuurne-Brussel-Kuurne is een wielerwedstrijd in het Vlaamse openingsweekend. Deze voorjaarskoers wordt live op tv uitgez…
Volta ao Algarve & Ruta del Sol live tv en livestreamVolta ao Algarve & Ruta del Sol live tv en livestreamIn het voorjaar wordt de Portugese wielerkoers 'Volta ao Algarve' (Ronde van de Algarve) verreden. In diezelfde periode…
Bronnen en referenties
  • http://gpadrievanderpoel.nl/praktische-informatie/programma/
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Adrie_van_der_Poel
  • http://www.veldritkrant.be/nieuws/2015-10-21/wat-brengen-telenet-en-sporza-van-het-veldrijden-op-de-buis
Reactie

Rudy van Genechten, 25-08-2020
Hallo ik zou graag willen weten of het veldrijden in Hogerheide 2021 doorgaat?
Wij komen al 11 jaar kijken en huren een huisje van 8 personen maar nu weten wij niet wat te doen.
Kunnen jullie ons halpen? Reactie infoteur, 07-10-2020
Helaas werd vandaag definitief bekend dat de cross in Hoogerheide in 2021 niet doorgaat.

Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 25-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.