Kuurne-Brussel-Kuurne live op tv en livestream

Kuurne-Brussel-Kuurne live op tv en livestream Kuurne-Brussel-Kuurne is een wielerwedstrijd in het Vlaamse openingsweekend. Deze voorjaarskoers wordt live op tv uitgezonden. Ook is 'KBK' online via een livestream te volgen. Kuurne-Brussel-Kuurne is een wedstrijd n de UCI Europe Tour. Hoe zien het parcours van Kuurne-Brussel-Kuurne eruit? Hoe is de geschiedenis van Kuurne-Brussel-Kuurne verlopen?

Historie: Kuurne-Brussel-Kuurne

Deze Belgische wielerkoers wordt georganiseerd sinds 1945. De wedstrijd wordt meestal op de zondag na de Omloop het Nieuwsblad verreden. Daardoor is het doorgaans de tweede profkoers van het Belgische wielerseizoen. In het verleden is dit echter ook weleens anders geweest: in de jaren vijftig was enige tijd Kuurne-Brussel-Kuurne de openingswedstrijd van het Belgische wielerseizoen.

In de periode 1945-2021 is deze wedstrijd 73 keer gereden. Aangezien de koers gewoonlijk eind februari of begin maart wordt gehouden, zijn de weersomstandigheden vaak slecht. Drie keer kon de wedstrijd daardoor niet doorgaan: in 1986, 1993 en 2013. In 2010 waren de weersomstandigheden ook erg slecht, maar kon de wedstrijd toch nog net doorgaan. Dit zorgde voor een buitengewoon heroïsche editie van deze koers, die gewonnen werd door de Nederlander Bobbie Traksel.

Hoe ziet de erelijst eruit, voorafgaand aan Kuurne-Brussel-Kuurne 2022? Van de 73 verreden edities van Kuurne-Brussel-Kuurne werden er 53 door Belgen gewonnen. Nederland staat tweede in het landenklassement: 9 keer won een Nederlander deze Belgische voorjaarswedstrijd. Anno 2022 is de recordhouder qua aantal zeges in deze koers de Belg Tom Boonen. Hij won de wedstrijd drie keer: in 2007, 2009 en 2014. Vaak wordt de naam van deze wedstrijd afgekort als 'KBK', of soms ook als 'K-B-K'.

Kuurne

Kuurne is een plaats aan de rivier de Leie. Dit dorp telt ongeveer 13000 inwoners en grenst aan de stad Kortrijk. De inwoners van het dorp Kuurne werden in het verleden spottend 'ezels' genoemd door de inwoners van de stad Kortrijk. Op den duur is de bijnaam 'ezels' echter uitgegroeid tot een geuzennaam. Kuurne presenteert zichzelf naar de buitenwereld ook als de 'ezelsgemeente'. Een ezel genaamd 'Ambroos', die ontworpen is door de cartoonist Nesten (die uit Kuurne komt), is officieel de mascotte van de gemeente Kuurne. Ook zijn er in deze gemeente allerlei ezelsproducten te koop, zoals Ezelsbier en Ezelswijn. De winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne krijgt als aandenken een groot knuffelbeest dat een ezel voorstelt.

Parcours Kuurne-Brussel-Kuurne

De start van deze koers is bij doorgaans bij de renbaan van Kuurne. De totale afstand van het parcours is circa 200 kilometer. De finish is doorgaans bij de Brugse Steenweg in Kuurne. Jarenlang stond de wedstrijd bekend als een sprinterkoers. Met ingang van 2020 is het parcours vergeleken met de voorgaande edities wat zwaarder gemaakt, om de kans op een groepssprint wat te verkleinen. Beklimmingen die opgenomen worden in het parcours zijn onder meer de Tiegemberg, Berg Tenhouten, Kruisberg, Hotond, Cote de Trieu en de Kluisberg.

Datum: de zondag in het openingsweekend

Hoewel het dat in de begintijd nog niet was, is KBK op den duur een vast koppel geworden op de kalender samen met de Omloop het Nieuwsblad. Zij vormen samen het vaste 'openingsweekend van het Vlaamse profwielrennen'. Doorgaans wordt de Omloop op de laatste zaterdag van februari verreden en Kuurne-Brussel-Kuurne op de zondag daarna. Kuurne-Brussel-Kuurne 2022 wordt bijvoorbeeld op zondag 27 februari 2022 verreden. Ook in seizoen 2023 en seizoen 2024 is het de planning dat KBK eind februari op de kalender staat. Indien er echter grote gebeurtenissen zijn waardoor de wielerkalender gewijzigd moet worden, dan kunnen die data nog veranderen.

Live op tv, welke zender? Sporza en Eurosport

Live tv-uitzending Sporza 1

Kuurne-Brussel-Kuurne wordt live op tv uitgezonden door Sporza (de Vlaamse publieke omroep). Het is een onderdeel van de uitzending van 'Sporza op Zondag' die op de Vlaamse zender één plaatsvindt. Behalve Kuurne-Brussel-Kuurne worden er in dit programma ook diverse andere sportevenementen uitgezonden. Kuurne-Brussel-Kuurne is echter wel het hoofdingrediënt van deze zondagmiddaguitzending. 'Het begintijdstip van Sporza op Zondag' is half twee (na afloop van het één uur journaal). In het eerste deel van de uitzending geeft men dan vaak echter ook aandacht voor diverse sportevenementen. De live-reportage met wedstrijdbeelden van de wegwielerkoers Kuurne-Brussel-Kuurne begint vervolgens doorgaans om circa half drie (na afloop van de live-uitzending van het BK veldlopen).

Live tv-uitzending Eurosport

Eurosport zendt deze Vlaamse koers ook live op tv uit. Hun live tv-uitzending van KBK begint op die zondag doorgaans wat later dan de live-uitzending van Sporza. Hun live-uitzending begint om circa 14u45.

Niet live bij NOS Studio Sport

NOS Studio Sport zond in het verleden ook vaak deze wedstrijd live op tv uit (en stelde daarbij dan doorgaans ook een gratis livestream beschikbaar voor de kijkers in Nederland). In 2022 en 2023 is dat helaas niet het geval.

Livestream Kuurne-Brussel-Kuurne

Livestream Sporza

KBK is live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). De stream van Sporza is de officiële Vlaamse livestream. Met deze livestream kan men in België live op een smartphone of computer naar Kuurne-Brussel-Kuurne kijken. Deze livestream van K-B-K begint op de zondag doorgaans om circa 14u30. Het is een gratis livestream van Kuurne-Burssel-Kuurne. De gratis livestream van Sporza is helaas wel geo-restricted. Dit houdt in dat men deze livestream van K-B-K alleen in België kan bekijken. Voor andere landen is deze gratis livestream van Sporza (VRT) bij Kuurne-Brussel-Kuurne 'geo-blocked'.

Livestream Eurosport

Er is ook een stream van KBK te vinden bij Eurosport. De livestream waarmee men bij deze sportzender naar Kuurne-Brussel-Kuurne van kijken bevindt zich op de Eurosport Player App. Een livestream van Kuurne-Brussel-Kuurne begint op die applicatie om circa 14u30. (De livestream begint ongeveer tegelijkertijd met het moment waarop producent VRT de live-beelden beschikbaar stelt.) Om bij hun een livestream voor Kuurne-Brussel-Kuurne te bekijken, dient men echter wel een betaald abonnement op die app te hebben.

Livestream Go App (live online tv)

Het is ook mogelijk om met via de Go App (live tv per livestream) naar de Vlaamse wielerklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne te kijken. Dit is een livestream-dienst van Ziggo. Hiermee kan men per livestream kijken naar de zenders van het digitale tv-pakket van Ziggo. Wie dus een abonnement heeft op een standaard tv-pakket kan bijvoorbeeld er livestream kijken naar de live tv-uitzending van VRT één. Ook kan men via die applicatie kijken naar de livestream van Eurosport bij KBK.

Livestream iTV-app

Is het ook mogelijk om via een livestream op de iTV-app naar deze Vlaamse voorjaarswedsrtrijd te kijken? Ja, op die app kan me ook per livestream naar deze wielerwedstrijd kijken. Om zo'n livestream op die app te kunnen bekijken, dient men wel een abonnement te hebben op interactieve tv bij KPN. Met zo'n abonnement mag men op die app dezelfde zenders per livestream bekijken, als men thuis op tv kan ontvangen. In het basispakket van de zenders die men als abonnee van KPN dus via die app per livestream kan bekijken, behoren onder meer VRT één en Eurosport1. Die beide uitzendingen kan men dus per livestream op die applicatie bekijken. Zo'n livestream van KBK kan men via die applicatie als abonnee van KPN niet alleen in Nederland, maar in de hele EU bekijken. De iTV-app is vooral bedoeld voor KPN-klanten die op hun smartphone per livestream naar tv willen kijken. Daarnaast is hij ook geoptimaliseerd voor mensen die een livestream op een tablet willen bekijken.

Livestream Interactieve Tv

Naast de iTV-app hebben klanten van KPN nog een andere optie waarmee ze per livestream naar televisie kunnen kijken: de website van Interactieve Tv (KPN). Ook daarmee kunnen ze dus op de wedstrijddag per livestream naar deze Vlaamse koers kijken. Deze site is geschikt voor mensen die een livestream op een desktop computer willen bekijken. Ook is hij geschikt voor mensen die een livestream op een laptop willen bekijken. In principe is het ook mogelijk om via die site een livestream op een smartphone (of tablet) te bekijken, maar daarvoor is de site niet helemaal geoptimaliseerd. De hierboven genoemde iTV-app is daarentegen juist wel specifiek bedoeld voor het bekijken van tv via een livestream op een smartphone. De site van Interactie Tv kan men overigens ook in de hele EU gebruiken om per livestream live naar deze koers te kijken.

Livestream NPO (NOS)? Neen

Is er een livestream van deze koers te vinden op de site van de NOS? Neen, bij veel voorgaande edities hadden zij wel de uitzendrechten (televisie en livestream) van KBK. Vaak was bij hen de uitzending van deze koers, van de 'ezelsgemeente' naar Brussel en weer naar de 'ezelsgemeente', een decor dat men gebruikte om (doorgaans met als presentator Mart Smeets) uitgebreid voor te beschouwen op het nieuwe wielerseizoen. Mede door de pensionering van Smeets bij de NOS is daar een einde aan gekomen. Zij hebben niet meer de live-uitzendrechten van KBK (televisie noch livestream).

Livestream FloBikes? Neen

Is het ook mogelijk om KBK per livestream te bekijken bij FloBikes? Neen, zij bieden niet een livestream aan van KBK. Wel bieden zij op die dag een livestream aan van divers andere wielerwedstrijden. Om zo'n livestream van een wielerevenement te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Zo'n livestream is dan vaak echter ook nog geo-restricted.

Livestream Kuurne-Brussel-Kuurne bij GCN

Het Global Cycling Network (GCN) biedt wel een livestream van Kuurne-Brussel-Kuurne aan. Dit komt mede door een samenwerkingsverband met Eurosport, waardoor zij de livestream-uitzendrechten hebben. Om hun livestream van KBK te kunnen bekijken, dient u echter wel een abonnement bij hen hebben.

Livestream op NLziet? Neen

Is het ook mogelijk om de Vlaamse semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne te bekijken op een livestream van de NLziet-app? Helaas is dit niet het geval; geen van de zenders die op deze app per livestream kan worden bekeken, zendt deze wedstrijd live uit. Op die app kan men per livestream kijken naar zenders van de NPO, RTL Nederland en Talpa. Bij veel voorgaande edities zond de NPO KBK live uit op tv en in dergelijke gevallen had men dus ook per livestream naar deze koers kunnen kijken via die app. Helaas zendt de NPO in 2022 deze koers niet live uit op tv en is KBK dus ook niet per livestream op de NLZiet-app te zien.

Livestream Kuurne-Brussel-Kuurne bij Discovery+

Via een samenwerkingsverband met Eurosport heeft ook de app Discovery+ de mogelijkheid (in Nederland) om Kuurne-Brussel-Kuurne online via een livestream uit te zenden.

Livestream NPO Start? Neen

Is het mogelijk om naar KBK te kijken op de app van NPO Start? Of is er een livestream te vinden op de NPO Start-app? Neen, NPO Start biedt niet een livestream aan van deze koers. De Nederlandse publieke omroep (NPO/NOS Studio Sport) heeft niet de uitzendrechten (tv en livestream) van KBK. Vandaar dat zij dus ook niet deze koers per livestream kunnen aanbieden op hun website of app.

Lees verder

© 2016 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omloop het Nieuwsblad live op tv en livestreamOmloop het Nieuwsblad live op tv en livestreamDe Omloop het Nieuwsblad is de openingswedstrijd van het Belgische profwielerseizoen. Deze koers wordt live op tv uitgez…
Nokere Koerse live op tv en livestreamNokere Koerse live op tv en livestreamIn Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks in het voorjaar Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is een wielerwedstrijd…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…

Skeeleren of inline-skating?Skeeleren of inline-skating?Wat is het, skeeleren of inline-skating? Deze namen voor dezelfde sport worden veelal door elkaar gebruikt en voor veel…
GP Adrie van der Poel Hoogerheide, live op tv en livestreamGP Adrie van der Poel Hoogerheide, live op tv en livestreamDe Grote Prijs Adrie van der Poel is een veldrit die jaarlijks in Hoogerheide (Noord-Brabant) wordt verreden. Deze Neder…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ambroos
  • http://www.kuurne-brussel-kuurne.be/elite/index.php/tools/parcours
  • http://www.procyclingstats.com/race/Kuurne_Bruxelles_Kuurne_2015
  • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjcwNzc=
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 19-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.