Nokere Koerse live op tv en livestream

Nokere Koerse live op tv en livestream In Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks in het voorjaar Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is een wielerwedstrijd van de categorie 1.Pro in de UCI Europe Tour. De finish van deze Vlaamse koers ligt traditioneel op de Nokereberg. Deze wedstrijd is live te zien op tv. Ook kan men Nokere Koerse op het internet bekijken via een livestream.

Geschiedenis

Nokere Koerse werd voor het eerst verreden in 1944. Wereldkampioen Marcel Kint won die eerste editie. Andere grote kampioenen die deze wedstrijd wonnen zijn onder meer Briek Schotte, Herman Vanspringel, Walter Godefroot, Freddy Maertens, Gerrie Knetemann en Jeroen Blijlevens. Nokere Koerse is een wedstrijd die altijd erg veel publiek trekt. Door veel mensen uit Nokere en omgeving wordt deze wedstrijd beschouwd als een soort jaarlijkse feestdag. In vroeger tijden gaven veel eigenaren van fabrieken in Nokere en omgeving hun arbeiders een dag vrij als deze wedstrijd verreden werd.

Meeste overwinningen

Wie is de succesvolste coureur uit de historie van deze Oost-Vlaamse koers? Hoe ziet voorafgaand aan Nokere Koerse 2022 de erelijst van deze wedstrijd eruit? De Belg Hendrik van Dijck boekte de meeste overwinningen in Nokere Koerse. Hij won de wedstrijd drie keer: in 1996, 1997 en 2000. De enige andere renner die er meermaals in slaagde om deze wedstrijd te winnen is de Belg Arthur Decabooter. Hij won de wedstrijd in 1958 en 1965. In totaal werd deze wedstrijd 55 keer door een Belg gewonnen, 10 keer door een Nederlander, drie keer door een Fransman, twee keer door een Australiër, één keer door een Zwitser en ook één keer door een Italiaan. Recente winnaars van Nokere Koers zijn: Leon van Bon (2007), Wouter Weylandt (2008), Graeme Brown (2009), Jens Keukeleire (2010), Gert Steegmans (2011), Francesco Chicchi (2012), Kenny Dehaes (2014), Kris Boeckmans (2015), Timothy Dupont (2016), Nacer Bouhanni (2017), Fabio Jakobsen (2018) en Cees Bol (2019). In 2013 ging deze wedstrijd niet door wegens te slechte weersomstandigheden.

Parcours

Hoe ziet de route van Nokere Koerse eruit? De start is om 12u30 vanaf de markt van Deinze. De totale afstand van het parcours is 194,5 kilometer. Na 40 kilometer koers komen de renners op de eerste serieuze helling van de dag: het Vossenhol (de Tiegemberg). Eerst rijden ze een ronde van 104,9 in de regio, waarna ze in Nokere aankomen. Daar rijden ze vervolgens drie rondes van 14,2 kilometer, met daarin als hindernissen de Nokereberg en de kassiestrook op de Herlegemstraat. Tot slot rijden de renners rondom de finishplaats ook nog twee rondes van 32,6 km. In dat slotcircuit zijn de Nokereberg en acht kasseistroken opgenomen.

Nokereberg

De finishlijn is getrokken bovenop de Nokereberg, aan de Nokeredorpstraat in Nokere. Dit is een bekende helling die ook regelmatig wordt opgenomen in de parcoursen van andere profkoersen, waaronder Kuurne-Brussel-Kuurne, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen. De Nokereberg is geen erg zware hindernis vergeleken met andere bekende Vlaamse hellingen (de lengte van deze kasseienklim is circa 350 meter en het gemiddelde stijgingspercentage is 5,7). Toch zorgen die kasseien en het stijgingspercentage er wel voor dat er in Nokere Koerse vaak een zeer interessante, onconventionele eindsprint ontstaat. Een bijnaam van de Nokereberg is 'de Poggio van Nokere'.

Nokere

Het dorpje Nokere ligt op de helling van de Nokereberg. Het is een deelgemeente van Kruishoutem in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Nokere heeft anno 2022 circa 800 inwoners en ligt aan de rand van het heuvelgebied 'de Vlaamse Ardennen'. Een bezienswaardigheid in dit dorp is het 'Kasteel van Nokere', dat ook wel 'Kasteel Casier' wordt genoemd.

Nokere Koerse live op tv: welke zender?

Deze Oost-Vlaamse koers wordt live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Hun live tv-uitzending vindt plaats op de zender VRT één. Daarnaast heeft ook Eurosport NL de live-uitzendrechten (live tv en livestream)

Livestream Nokere Koerse

Livestream Sporza

In België wordt deze koers live online uitgezonden via een livestream van Sporza (VRT). Met deze livestream kan men Nokere Koerse - Danith Classic op het internet bekijken, bijvoorbeeld op een computer of smartphone. Deze livestream van Sporza bij Nokere Koerse is gratis. De gratis livestream bevind zich op de wedstrijddag op de site van Sporza. De officiële livestream van Sporza op die site is echter wel geo-restricted, wat inhoudt dat deze stream niet bekeken mag worden door kijkers van buiten België. Men kan deze livestream van Nokere Koerse onder meer vinden via het menu 'Nu Live'. Daarnaast kan men de livestream van deze Vlaamse voorjaarskoers bij hen eveneens vinden via het menu 'wielrennen' op die website van de Vlaamse publieke omroep. Het is overigens ook mogelijk om de livestream van Nokere Koerse te vinden via de Sporza App. De livestream van Sporza begint bij Nokere Koerse net zo laat als de live tv-uitzending.

Livestream Eurosport

Men kan Nokere Koerse ook bekijken via een livestream van Eurosport. Deze livestream is op de wedstrijddag in maart te vinden op de Eurosport Player App. Deze livestream is echter alleen maar beschikbaar voor betalende abonnees van die app. De livestream van Eurosport is zowel in Nederland als België te bekijken. Deze livestream van deze Vlaamse voorjaarskoers begint tegelijk met de live tv-uitzending.

Livestream Go App (online live tv)

Een alternatief voor Nederlanders om per livestream naar Nokere Koerse te kijken is de Go App (online tv). Met deze applicatie kan men online tv kijken via een livestream op een smartphone, tablet, laptop of een ander type computer. Hij is bedoeld voor klanten van Ziggo. Wie over de Ziggo Go App beschikt kan dus per livestream de live tv-uitzendingen van Sporza en Eurosport van Nokere Koerse bekijken. Elke livestream op deze app (dus ook de livestream van Nokere Koerse) is anno 2022 te bekijken in de gehele EU.

Livestream NLziet?

Is het ook mogelijk om deze wielerwedstrijd in 2022 of 2023 via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Neen, het is niet mogelijk om op deze applicatie per livestream deze koers te volgen. Deze voorjaarswedstrijd wordt namelijk niet live uitgezonden door één van de zenders die men als abonnee via een livestream op die NLziet-app kan bekijken. Via die applicatie zijn alleen live online per livestream de zenders van de NPO, Talpa en RTL Nederland te bekijken.

Livestream Nokere Koerse via iTV-app

Klanten van digitale tv bij KPN kunnen Nokere Koerse live online bekijken via een livestream op hun iTV-app. Elke livestream op die applicatie kunnen de KPN-klanten in elk land van de EU bekijken. Om die livestream te kunnen bekijken dient u wel een abonnement op Interactieve Tv bij KPN te hebben.

Livestream Nokere Koerse bij GCN

Deze Oost-Vlaamse koers is in 2022 en 2023 in principe ook met een livestream te bekijken bij GCN. Om hun livestream van deze voorjaarwedstrijd te kunnen bekijken dient u wel een abonnement bij hen te hebben. De livestream bevindt zich op de wedstrijddag op de GCN-app.

Heren: Livestream Nokere Koerse 2022 en daaropvolgend edities bij Discovery+

Nokere Koerse is met ingang van 2022 ook per livestream te bekijken op de Nederlandse versie van Discovery+.

Livestream FloBikes?

Biedt FloBikes een livestream aan van deze Oost-Vlaamse voorjaarskoers? Zij bieden meestal niet een livestream aan. Indien ze wel een livestream aanbieden, dan is die alleen beschikbaar bij abonnees in Noord-Amerika.

Ook dames Nokere Koerse 2022 en daaropvolgende edities live op tv en livestream

Met ingang van 2022 is ook de dameswedstrijd live op tv en per livestream te zien.

Lees verder

© 2012 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Waregem Koerse: Hoogdag voor de paardenrennenWaregem Koerse staat in België bekend als een van de grootste paardenrennen van het land. Naast de paarden en bijhorende…
Cyclocross Gullegem live op tv en livestreamCyclocross Gullegem live op tv en livestreamIn West-Vlaanderen wordt jaarlijks de Hexia Cyclocross Gullegem verreden. ​​Het parcours van deze veldrit be…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…

Fitness: Veel gemaakte foutenFitness: Veel gemaakte foutenDe meeste mensen fitnessen om een beter conditie te krijgen, een strakker lichaam te krijgen en lekker in hun vel te zit…
Endomondo Sports TrackerEndomondo is een sportstracker voor op je smartphone. Met deze app kun je bijhouden welke routes je neemt, hoe hard je g…
Bronnen en referenties
  • http://www.procyclingstats.com/race.php?id=172832&c=3
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_van_Nokere
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nokere
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nokereberg
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nokere_Koerse
  • http://www.nokerekoerse.be/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.