Fitness: Veel gemaakte fouten

Fitness: Veel gemaakte fouten De meeste mensen fitnessen om een beter conditie te krijgen, een strakker lichaam te krijgen en lekker in hun vel te zitten. Toch blijkt voor veel mensen dat zij deze doelen niet behalen. Het buikje blijft, ze vallen niet af of eindigen met een fikse blessure. Allemaal dingen die we niet willen. Vaak liggen hier fouten aan ten grondslag die makkelijker voorkomen kunnen worden. Wat zijn deze fouten en hoe moet het wel?

Geen warming-up

Een goede warming-up is noodzakelijk omdat de doorbloeding van uw gehele lichaam dan goed op gang komt. Doet u dit niet, dan is de kans bijzonder groot dat u vandaag of morgen eindigt met een blessure. 5 of 10 minuten op een fiets of crosstrainer zijn prima als warming-up.

Te veel gewicht of weerstand gebruiken

Oefeningen horen langzaam en beheerst uitgevoerd te worden. Wanneer u te veel weerstand of te veel gewicht heeft, is dit niet mogelijk. Het effect van de oefening gaat zo verloren. U mag een licht branderig gevoel in uw spieren krijgen, maar de beheersing van de oefening mag nooit verloren gaan. Neem iets minder gewicht, voer de oefening goed en beheerst uit en span uw spieren goed aan. Zo haalt u een beter resultaat met minder gewicht.

Oefeningen te snel uitvoeren

Net zoals te zwaar is ook te snel niet goed. Het gaat om controle tijdens een oefening. Wanneer u te snel gaat, heeft de oefening geen effect. Voer elke oefening langzaam en gecontroleerd uit. Dan krijgt u goed resultaat.

Geïsoleerde oefeningen doen

Oefeningen om één bepaalde spiergroep te trainen, werken niet. Van sit-ups krijgt u bijvoorbeeld geen six-packs. Deze oefeningen stimuleren uw spieren en spiervezels niet genoeg om uw spieren te ontwikkelen. Ook neemt uw calorieverbruik er niet door toe en het levert dus geen bijdrage aan afslanken..

Als u vet wilt verbranden en meer spiermassa wilt krijgen, dan moet u oefeningen doen waarbij u zoveel mogelijk spierenen zoveel mogelijk energie in één keer gebruikt. Hiermee schieten uw resultaten omhoog.

Steeds dezelfde workout routine herhalen

Wanneer u steeds dezelfde oefeningen op dezelfde manier herhaalt, zult u geen vooruitgang maken. Als u wilt dat uw lichaam verandert, is het belangrijk dat u regelmatig oefeningen verandert. Uw lichaam kan zich hier snel op aanpassen. Wanneer u het niveau steeds net een stapje hoger legt, zult u flinke vooruitgang zien.

Te lang trainen per sessie

Een lange workout zal geen betere of snellere resultaten geven. De kwaliteit van de oefeningen is belangrijker dan de kwantiteit. Een trainingsessie mag maximaal een uur duren. U traint optimaal als de training kort en krachtig is. Dat geeft het beste resultaat. Wanneer u te lang traint, breekt u spiermassa af en dat is het tegenovergestelde van wat u wilt.

Fitnessen met machines

Mooie fitnessmachines zien er interessant uit en lijken geweldige mogelijkheden te hebben. Machines veranderen echter uw natuurlijke manier van bewegen en ze beperken uw bewegingsbereik. Dat beperkt u ernstig in de mogelijkheid om al uw spieren te activeren. Dat betekent dat u minder spierkracht ontwikkelt en minder vet verbrandt. Bovendien zorgt het werken met fitnessmachines voor overmatige spanning op uw gewrichten. Dat leidt op den duur tot vervelende blessures.

Gebruik daarom gewichten of elastische banden zodat u uw lichaam volledig en op een natuurlijke manier kunt gebruiken.

Alleen cardio training doen

Wanneer u enkel cardiotraining doet, kunt u niet verwachten een strak lichaam te krijgen. Hiervoor zult u echt ook krachttrainingen moeten doen. Het is de combinatie van krachttraining en cardiotraining die uw stofwisseling harder laat werken.

Interval cardiotrainingen zijn het allerbest. Deze moeten bestaan uit korte, maar intensive oefeningen. Dat zorgen er voor dat uw anaerobe stofwisseling extra goed op gang komt. Dat heeft tot gevolg dat u veel vet verbrandt, maar tegelijkertijd blijven uw spieren behouden.

Stretchen overslaan

Door te stretchen worden uw spieren, pezen en gewrichten soepeler en de doorbloeding van uw spieren wordt beter. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Dat zorgt voor een sneller herstel van de training en het voorkomt blessures.

Onvoldoende drinken

Tijdens het sporten verliest u al snel een liter vocht. Wanneer u dit niet aanvult, worden uw prestaties minder en u kunt duizelig of misselijk worden.

Wanneer u rekening houdt met bovenstaande veel voorkomende fouten, kunt u veel problemen voorkomen. Zo haalt u veel meer resultaat uit uw trainingen haalt en worden uw workouts plezierig en leuk!

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Tijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingTijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingEr zijn verschillende tijdschriften over krachttraining, fitness en bodybuilding. Wie aan deze sport doet, kan zijn pres…
Surfset FitnessSurfset Fitness is een fitness concept waarbij je op een intensieve, speelse manier naar het lichaam toe werkt van een s…
Start to Fitness: Begin met fitnessenStart to Fitness: Begin met fitnessenFitnessen is een populaire sport. Je kan er een mooi afgetraind lichaam door krijgen en je kan het in alle weersomstandi…

Sneller lopen door krachttraining?Sneller lopen door krachttraining?Twee Amerikaanse atleten halen de klassieke trainingsmethodes voor hardlopers helemaal overhoop met hun nieuwe methode d…
Nokere Koerse live op tv en livestreamNokere Koerse live op tv en livestreamIn Oost-Vlaanderen wordt jaarlijks in het voorjaar Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is een wielerwedstrijd…
Bronnen en referenties
  • www.maxworkouts.com
  • Fitness.blog.nl
Bubo (94 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.