De Bodyband: thuis fitness voor een gezond lichaam!

De Bodyband: thuis fitness voor een gezond lichaam! De Bodyband, ook wel fitnessband, rekband of Dynaband genoemd, is een latex trainingsband die op allerlei manieren gebruikt kan worden voor thuisfitness. Het is een eenvoudige methode voor het versterken van al uw spieren en voor de opbouw van uw uithoudingsvermogen. De band wordt gebruikt voor fysiotherapie, maar ook voor zware fitness. Daarmee is de Bodyband geschikt voor iedereen!

Wat is de Bodyband?

De Bodyband is een elastische trainingsband van 15 bij 130 centimeter en een halve millimeter dik. De band is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Elke kleur vertegenwoordigt een bepaalde sterkte, variërend van zeer licht tot extra sterk. De kleuren verschillen per merk.

De voordelen van de Bodyband zijn groot. De band kan veelzijdig worden gebruikt; recht, in een lus of ergens omheen. De Bodyband is overal mee naar toe te nemen en kan overal gebruikt worden. De oefeningen zijn rustig waardoor blessures voorkomen worden. Doordat u dit kunt doen wanneer u wilt, zonder bijkomende kosten is de drempel om te gaan fitnessen vele malen lager.

Verkrijgbaarheid

De Bodyband kost slechts enkele euro’s en is zeer effectief. De band is te verkrijgen bij de Hema, sportzaken zoals Perry Sport en bij online winkels met fitnessartikelen zoals Fitnessdelivery, Fitking of de Fitnessspecialist. De originele Dynaband is te verkrijgen bij de Fitnessgroothandel.

Tips voor gebruik

 • Begin altijd vanuit de basishouding: Verdeel uw gewicht, ontspan uw knieën, strek uw rug en houd uw schouders naar achteren.
 • Bouw de oefeningen rustig op en voer ze rustig uit. Laat na het aanspannen de band altijd rustig terug komen en maak geen ongecontroleerde bewegingen. Voel dat u de beweging en kracht van uw spieren beheerst.
 • Benut zoveel mogelijk de volle breedte van de band.
 • De weerstand kan ingesteld worden door de afstand van de handen te vergroten of te verkleinen.
 • Herhaal oefeningen 5 tot 15 keer. Naarmate u sterker wordt, kunt u de weerstand van de band vergroten en de oefeningen vaker uitvoeren.
 • Varieer de oefeningen per keer. Zo wordt u over het algeheel sterker.
 • Train drie keer per week ongeveer 15 minuten.
 • Schuur de band niet langs scherp voorwerpen. Bewaar hem in de verpakking met iets talkpoeder erop.

Oefeningen

Er zijn talloze oefeningen te bedenken met de Bodyband. Hieronder vindt u er enkele. Bij veel oefeningen worden meerdere spiergroepen getraind. De oefeningen worden genoemd onder de spiergroep die het meest getraind wordt. Doe de oefening aan beide kanten van uw lichaam.

Borstspieren

Neem de bodyband en houd deze voor u met uw handen op schouderbreedte en iets onder schouderhoogte. Trek de bodyband langzaam uit en laat hem rustig terugkomen.

Armen

 1. Houd uw armen op schouderhoogte. Houd uw linkerarm gestrekt voor u. Houd uw rechterarm gebogen naast u met uw schouder naar achteren. Trek langzaam de bodyband naar achteren met uw rechterarm. Wissel na een aantal keer van kant.
 2. Strek één arm recht omhoog. Houd de band met uw andere hand naast uw hoofd en trek hem rustig naar beneden.
 3. Plaats het midden van de band op uw rug net onder uw schouderbladen. Pak de uiteinden met beide handen vast en strek uw armen naar voren.
 4. Plaats de bodyband onder uw voet en trek hem met gestrekte arm langzaam schuin omhoog naast u.
 5. Triceps: Plaats het midden van de band over uw nek met een handdoek of vest eronder. Pak beide uiteinden vast en strek uw armen naar beneden.
 6. Biceps: Plaats de bodyband onder uw voet en trek hem langzaam recht omhoog met uw arm.
 7. Onderarm: Ga zitten op een kruk en plaats de Bodyband onder uw voet. Pak de band stevig vast terwijl uw hand met de palm naar boven op uw been rust. Er mag relatief veel weerstand op de band staan. Trek uw hand omhoog.
 8. Draai hierna uw hand om met de rug naar boven en doe dezelfde oefening.

Schouders

 1. Neem dezelfde houding aan als bij de armoefening nummer 1. Buig daarbij iets voorover en doe verder dezelfde oefening.
 2. Sta netjes rechtop en neem de band achter uw rug met uw armen gestrekt langs uw zij. Trek uw armen langzaam zijwaarts naar boven.
 3. Sta rechtop in de basishouding en plaats de bodyband achter uw rug met één hand ter hoogte van uw billen. De andere hand plaatst u ter hoogte van uw schouder. Breng de bovenste arm langzaam omhoog tot de arm gestrekt is. Wanneer u meer geoefend bent kunt u de band ook onder uw voet plaatsen.

Rug

 1. Plaats uw voeten ongeveer 30 centimeter uit elkaar. Houdt de Bodyband boven uw hoofd. Strek uw armen naar buiten en naar beneden.
 2. Ga zitten op de grond met uw knieën iets omhoog en uw hakken op de grond. Plaats de Bodyband om uw voeten. Houdt de Bodyband zo laag mogelijk vast en trek hem rustig naar achteren. Leun niet achterover en houdt uw buikspieren aangespannen. Trek uw schouderbladen naar elkaar toe.

Benen

 1. Plaats de uiteinde van de band onder uw voet zodat een kleine lus ontstaat. Plaats uw ander voet in de lus en trek de band met uw voet omhoog.
 2. Doe band om uw dijen en knoop het uiteinde vast. De band moet enige weerstand hebben. Doe alsof u in een stoel gaat zitten, maar houdt u bovenlichaam rechtop.
 3. Doe band om uw dijen en knoop het uiteinde vast. De band moet enige weerstand hebben. Stap rustig naar rechts met één been.
 4. Ga zitten op een kruk of bank. Plaats het midden van de band om uw voet en houdt de uiteinden met uw handen vast. Strek uw been langzaam uit, maar zorg er voor dat uw knie niet op slot gaat. Houd deze houding even vast en ga rustig terug naar de uitgangspositie.

Billen

Neem de band onder de achterkant van uw voet en buig diep door uw knieën. Pak met de tegenovergestelde hand het uiteinde van de band vast. Plaats de band via uw rug over uw schouder. Trek de band strak en laat hem rustig weer los.

Buik

 1. Ga op uw rug liggen. Trek uw knieën op tot uw dijen loodrecht ten opzichte van uw buik staan. Leg het midden van de band over uw dijen. Houd de uiteinden met gestrekte armen langs uw benen vast. Trek uw knieën nu richting uw kin. Houdt uw bovenlichaam en armen stabiel. Houd de weerstand even vast en keer terug naar de uitgangpositie. OP deze manier traint u uw buikspieren zonder enige belasting voor uw rug of nek.
 2. Ga op uw rug liggen. Plaats uw armen naast uw lichaam op de grond. Leg het midden van de band op uw buik. Zorg ervoor dat de band strak over uw buik zit door hem stevig op de grond te houden met uw handen. Breng nu uw middel langzaam 5 centimeter omhoog en knijp uw billen samen.
 3. Ga zitten op de grond met uw benen plat op de grond recht voor u. Plaats de Bodyband om uw voeten. Houdt de Bodyband zo laag mogelijk vast en trek hem rustig naar achteren. Span uw buikspieren aan en houdt uw rug recht.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
8 fitness oefeningen voor thuisJe kunt natuurlijk veel geld besteden aan de sportschool, maar je kunt ook thuis zelf oefeningen doen die resultaat boek…
Fitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtFitness thuis: oefeningen met lichaamsgewichtGeen tijd of geld voor fitness bij de sportschool? Het is helemaal niet nodig om naar de sportschool te gaan om er goed…
Snelle vakantie fitness trainingSnelle vakantie fitness trainingWat is een ideale allround fitness training tijdens de vakantie? Hoe kan je jezelf goed blijven trainen als je op vakant…
Fitnessschema kracht: oefeningen en voedingFitnessschema kracht: oefeningen en voedingKrachttraining kan om verschillende redenen worden gedaan. Eén reden daarvan is, zoals de naam al zegt; kracht. Sommigen…

Trainingsschema/tips voor trainen Nijmeegse VierdaagseEen goed trainingsschema vormt de basis van een succesvolle Nijmeegse Vierdaagse. Deze 4-daagse is de enige meerdaagse w…
BURN: nieuw programma voor 33% betere vetverbrandingBURN: nieuw programma voor 33% betere vetverbranding33% meer calorieën verbranden, terwijl je in de sportschool of in de buitenlucht hetzelfde doet als altijd. Het klinkt g…
Bronnen en referenties
 • www.dynaband.nl
 • www.body4u.co.nz
Bubo (94 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.