Surfset Fitness

Surfset Fitness is een fitness concept waarbij je op een intensieve, speelse manier naar het lichaam toe werkt van een surfdude / surfchick. Bij Surfset training gaat het om soepel bewegen, cardiovasculaire training en prikkelen van het evenwichtsorgaan. In Nederland staat deze nieuwe manier van fitness nog in de kinderschoenen. Er zijn gelukkig wel een aantal bedrijven die deze training in Nederland op de kaart proberen te zetten. Hoe werkt Surfset Fitness, welke spieren worden aan het werk gezet en waar kun jij een lesje Surfset Fitness meepikken? Surfset Fitness is het geesteskind van Amerikaan Mike Hartwick. De voormalig professioneel ijshockeyer bracht zijn vrije tijd voornamelijk surfend door aan westkust van de Verenigde Staten. Hij merkte op dat hij na zijn ijshockey carrière zo fit bleef door het surfen, dat hij vond dat hij daar iets mee moest doen. Niet snel daarna bedacht hij het concept van Surfset Fitness. De groepstrainingen worden al een tijdje gegeven in de Verenigde Staten, maar in Nederland heeft bijna niemand er nog van gehoord. Dat is tevens de reden dat slechts enkele Nederlandse sportcentrums de training aanbieden.

Lean muscle, fat burn & core strength

Surfset Fitness draait om soepele spieren, hoge vetverbranding en een core van staal. Deze drie-eenheid maakt een complete, uitdagende workout. De personen achter het concept geloven dan ook dat training van het gehele lichaam, in plaats van het isoleren van spieren en oefeningen, atletische prestaties verbeterd.

Lean muscle

De training bestaat uit samengestelde en functionele bewegingen die je houdingsspieren - spieren die ervoor zorgen dat je rechtop kunt lopen - keihard aan het werk zet en ervoor zorgt dat je sterke, soepele spieren krijgt.

Fat burn

Surfset Fitness betekent hoge intensiteit intervaltraining, dat wil zeggen: periodes van helemaal stuk gaan afgewisseld met korte periodes van relatieve rust. Het is aerobe training die je uithoudingsvermogen op de proef stelt en ervoor zorgt dat de explosiviteit van je spieren stijgt. En gedurende een training van drie kwartier verbrand je al snel 600 calorieën.

Core strength

It’s all in the core. Surfset traint de buik- en rugspieren constant, omdat je op een instabiel surfbord staat. Het draait om focus en controle. En dat begint vanuit de core. De trainingen worden elke 8 weken veranderd, zodat de spieren uitgedaagd blijven en jij door dat plafond kunt duwen. Sixpack, here I come.

Surfset training: spiergroepen & oefeningen

De oefeningen zijn geïnspireerd op de bewegingen van een surfer. Surfset Fitness bied je iets voor elke spiergroep. Het type training zal zorgen voor een goede definitie van de spieren, een atletisch postuur, een goede balans en een lenig, fit lichaam. De trainingen worden elke 8 weken veranderd, zodat de spieren uitgedaagd blijven en jij door dat plafond kunt duwen. Enkele voorbeelden van bewegingen die tot oefening zijn verwerkt:
  • Roeien, geeft de schouders definitie, maakt de rugspieren sterker en verhoogt de cardiovasculaire gezondheid;
  • Duiken voor een golf, een oefening genaamd ‘duck-diving’, werkt aan de armspieren en verbeterd flexibiliteit;
  • De ‘pop-up’ zet de buik- en borstspieren aan het werk en helpt je explosiviteit te verbeteren;
  • De beenspieren worden getraind door het daadwerkelijk balanceren op het board.

Zelf een lesje Surfset Fitness volgen?

In Nederland kun je voor Surfset Fitness terecht bij:
  • Fit Earth. Zij bieden op aanvraag clinics aan op Fit Earth IJburg of op locatie
  • Hartbeach. Zij verzorgen Surfset trainingen op het strand van Scheveningen

Je bent overigens niet verplicht Surfset Fitness in groepsverband te doen. Je kunt ook alleen het speciaal ontworpen surfset board aanschaffen! De 'RipSurfer X' is te koop voor zo'n € 500,00. Een pittige investering, maar in combinatie met de vele video's die online te vinden zijn, ben je in staat een volwaardige training af te werken vanuit het comfort van je eigen woning. Meer informatie over Surfset Fitness, de RipSurfer X en voorbeelden van oefeningen zijn te vinden op de officiële website van SurfSet Fitness.
© 2015 - 2024 Infobob, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Sportschool in Rotterdam: Welke past het beste bij u?Welke Sportschool in Rotterdam is nu het meest geschikt voor het bereiken van uw persoonlijk fitnessdoelen? In Rotterdam…
Klassieke vormen van fitnessKlassieke vormen van fitnessDe klassieke vormen van fitness bestaan uit spinning, cardiotraining, step aerobics, zumba, aquagym en striding. Iedere…
Trend: Barre FitnessEen vrouwelijke fitnesstrend mag het zeker genoemd worden, de barre fitness. Doutzen Kroes doet aan barre fitness en hee…

CrossFit en de CrossFit GamesCrossFit en de CrossFit GamesCrossFit is niet alleen een effectieve manier om fit te worden, er zit ook een sterk competitief element in. Tijdens wor…
Welke hardloopschoenen passen bij mij? Advies en tipsWelke hardloopschoenen passen bij mij? Advies en tipsWanneer je wil beginnen met hardlopen moet je eerst investeren in een paar goede schoenen. Op slechte, versleten of onge…
Bronnen en referenties
  • Surfsetfitness.com
  • http://fitearth.nl/ons-aanbod/specials/surfset-fitness-special
  • http://www.hartbeach.nl/surfschool/beach-fit/
Infobob (7 artikelen)
Laatste update: 20-08-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.