CrossFit en de CrossFit Games

CrossFit en de CrossFit Games CrossFit is niet alleen een effectieve manier om fit te worden, er zit ook een sterk competitief element in. Tijdens workouts word je gestimuleerd de snelste tijd neer te zetten of de meeste herhalingen te doen. Het competitieve gaat echter nog een stapje verder in de vorm van de CrossFit Games. De CrossFit Games worden jaarlijks gehouden in Californië, Verenigde Staten. Om te mogen strijden voor de titel ‘Fitste persoon op aarde’ moet je jezelf zeer goed voorbereiden om de pittige hordes te kunnen nemen in aanloop naar het toernooi. Wat is CrossFit, wat zijn de CrossFit Games en hoe kun je jezelf voorbereiden op deze competitie?

CrossFit - Een inleiding

CrossFit is bedacht door twee Amerikaanse gymleraren en de eerste sportschool, specifiek voor CrossFit, opende in 1996 zijn deuren. Sindsdien heeft het trainingsconcept een vlucht genomen en inmiddels zijn er meer dan 10.000 CrossFit-sportscholen, de zogenoemde boxes of gym boxes, verspreid over de hele wereld.

CrossFit-training is een combinatie van atletiek, gymnastiek en krachttraining. Oefeningen worden vaak achter elkaar uitgevoerd en met veel herhalingen per oefening. Dit zorgt er over het algemeen voor dat sporters van elk niveau het als een loodzware training ervaren. Het bijzondere achter CrossFit is enerzijds het multi-disciplinair karakter van de trainingen en anderzijds het spelelement.

Trainingen bestaan uit een intensieve warming-up, een technisch gedeelte (de theorie achter - en de correctie uitvoering van - de oefening) en een Workout of the Day (WOD). Enkele voorbeelden van functionele bewegingen die in een WOD voorkomen zijn: rennen, springen, klimmen, gooien. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van zandzakken, autobanden, barbells en halters.

Je kunt CrossFit inbeelden als een mix van het ouderwetse 'apekooi' met een gemiddelde Mixed Martial Arts-conditietraining. Prestaties van de deelnemers worden genoteerd op een leaderbord in de sportschool. Op deze manier word je geprikkeld het maximale uit jezelf te halen, want je wilt natuurlijk niet onderaan staan! Eenmaal per jaar gaat het allemaal nog een stap verder, in de vorm van de CrossFit Games. Dan krijg je als CrossFitter de kans om te strijden voor de titel: 'Worlds Fittest'.

Open CrossFit Games

De weg naar de CrossFit Games begint in de gym waar je traint. Wanneer je traint bij een geregistreerde affiliate kunnen zij jouw scores inzenden. Ook kun je zelf een video sturen naar Reebok, zodat zij jouw inspanningen kunnen verifiëren. De opzet: je krijgt gedurende de periode van vijf weken een workout voorgeschoteld vanuit CrossFit Games. Elke week werk je één workout af. Deze workout kan uit twee of meer oefeningen bestaan waarbij het zaak is zoveel mogelijk herhalingen juist en volledig af te ronden binnen een tijdskader, óf een vast aantal herhalingen te maken in een zo snel mogelijke tijd. De inzending van je gegevens is gebonden aan een strakke deadline; je moet dus gelijk aan de bak. Om een idee te geven op welke schaal atleten meedoen aan de CrossFit Games: het open event in 2014 telde 209.585 deelnemers. Dat is evenveel als het inwoneraantal van Tilburg. Na de periode van vijf weken zweten wordt uit alle inzendingen een selectie gemaakt van de beste 48 mannen, 48 vrouwen en 36 teams uit elke regio. Zij worden uitgenodigd voor de CrossFit Games regionals.

CrossFit Games Regionals

Uitkomen op de regionals is de tweede stap in aanloop naar de CrossFit Games. Vanuit 17 regio’s, verspreid over de wereld, komen de selecteerde crossfitters (mannen en vrouwen) samen om het drie dagen lang individueel tegen elkaar op te nemen in verschillende disciplines. Mannen werken een zwaarder programma (vaak in gewicht) af dan de vrouwen. Naar grootte van de regio gaan maximaal de top drie van mannen, vrouwen en teams door naar de CrossFit Games in Californië.

Crossfit Games

Het derde meetmoment: de CrossFit Games. Hier gaat het om de knikkers. Op vier verschillende dagen werken de deelnemers een zwaar programma af. Sommige onderdelen worden bekend gemaakt na de regionals. En sommige onderdelen krijgen de atleten pas vlak voor aanvang te horen. Een vaak gebruikt credo op de CrossFit Games is dan ook: “be prepared for anything”. Elk jaar zitten er wel een aantal nieuwe, verrassende onderdelen bij. Uiteindelijk komt uit elke categorie (man, vrouw, team en master) een ‘World’s Fittest’ naar voren.

Teams & CrossFit Games Affiliate Cup

Teams strijdend om de CrossFit Games Affiliate Cup doorlopen hetzelfde programma van de Open CrossFit Games als de individuele deelnemers. Net als in de afgelopen jaren, zal de top drie mannelijke en drie vrouwelijke topscores worden gecombineerd om de score van het team te bepalen. De hoogste scores kunnen afkomstig zijn van één atleet binnen het team. De top 60 mannen en top 60 vrouwen in elke regio worden uitgenodigd om een video in te dienen van één van de open trainingen.

Na de videoreviewperiode van een week zal het uiteindelijke individuele klassement worden bepaald. De top 48 mannen en top 48 vrouwen in elke regio worden uitgenodigd om te concurreren in de individuele competitie op de regionals. Atleten krijgen 72 uur de tijd om de uitnodiging voor de regionals te accepteren. Binnen deze periode moeten atleten aangeven of ze zullen concurreren als individu of als lid van het team bij de regionale competitie. Uitkomen zowel in een team als individueel is niet mogelijk.

Masters

In 2014 introduceerde CrossFit Games de allereerste Masters Qualifier. De top 200 atleten in de leeftijdsdivisies: 40-44, 45-49, 50-54, 55-59 en 60-plus, hebben vier dagen de tijd om vier evenementen te voltooien. Evenementen kunnen in willekeurige volgorde worden uitgevoerd. Alle vier de scores worden ingediend. Van de atleten zullen vijf scores worden opgenomen om de top 20 te bepalen in elke leeftijdsdivisie. De eerste van vijf scores bepaald de ranking in de qualifier. Atleten kunnen worden gevraagd om een video in te dienen van een van de vier evenementen. Atleten worden aangemoedigd om zichzelf elk van de vier masters qualifiers te laten filmen.

'Get in shape voor de CrossFit Games'

Wil je meer informatie over aanmelding of weten welke onderdelen zoal aan bod komen tijdens de Open CrossFit Games, kijk dan op de website van Reebok CrossFit Games of de officiële website van CrossFit.
© 2015 - 2024 Infobob, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Crossfit?Crossfit is een manier van fitness waarbij gewichtheffen, atletiek en gymnastiek worden samengevoegd in één work-out. Cr…

Totilas, een dressuurlegendeDressuurlegende Totilas gaat met pensioen. Dat werd bekendgemaakt na een tegenvallend resultaat op het Europees Kampioen…
Surfset FitnessSurfset Fitness is een fitness concept waarbij je op een intensieve, speelse manier naar het lichaam toe werkt van een s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AberroCreative, Pixabay
  • http://www.crossfit.com/
  • http://games.crossfit.com/
  • https://crossfit.startpagina.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/CrossFit
Infobob (7 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.