Wat is Crossfit?

Crossfit is een manier van fitness waarbij gewichtheffen, atletiek en gymnastiek worden samengevoegd in één work-out. Crossfit is er niet alleen om sportief sterker te worden, maar loont uiteindelijk ook in het dagelijks leven, omdat er bij Crossfit functioneel getraind wordt. Crossfit is voor iedereen, of je nu een beginnend sporter bent of een fanatiek sporter.

Algemeen

Een Crossfit work-out bestaat uit functionele bewegingen. Functionele bewegingen zijn bewegingen die je in het dagelijkse leven ook maakt, zoals gooien, tillen, duwen, trekken, springen, klimmen, zitten en rennen. Eigenlijk iedere beweging die je gedurende een dag maakt. Al deze bewegingen worden gecombineerd in een work-out die in een hoge intensiteit wordt uitgevoerd binnen een bepaalde tijd of zo snel mogelijk. Dit wordt van tevoren bepaald door de coach, de trainer.

Tijdens een Crossfit work-out wordt er gebruik gemaakt van verschillende voorwerpen zoals dumbells, barbells, kettlebells, wall balls, pull up bars, zandzakken, tractorbanden, touwen en nog veel meer. Bij Crossfit zul je niet veel fitnessapparaten tegen komen en dit komt omdat er wordt getraind met eigen lichaamsgewicht. Je lichaam is je eigen machine bij Crossfit. Naast voorwerpen wordt er soms ook een stuk gerend, gesprint, gezwommen of geroeid.

Een Crossfit sportschool wordt een box genoemd. Deze naam komt vanuit Amerika, waar Crossfit ook is ontstaan. De meeste Crossfit sportscholen zijn allemaal begonnen in een garagebox, vandaar de naam box. In Nederland is Crossfit in opmars. Het is toegankelijk voor iedereen, jong en oud. Het doel van Crossfit is om jezelf 100% fit te maken, maar je moet wel bereid zijn om daar hard voor te werken. Maar als je er hard voor werkt, dan zul je al snel verschil zien en merken en dat is een drijfveer waardoor je nog fanatieker wordt.

De tien domeinen van fitheid

De tien domeinen fitheid worden allemaal getraind bij Crossfit. En hoe meer ervaren je wordt door alle work-outs, hoe beter je scoort op deze domeinen.
 • Uithoudingsvermogen
 • Zuurstofopname
 • Kracht
 • Flexibiliteit
 • Power
 • Snelheid
 • Coördinatie
 • Wendbaarheid
 • Nauwkeurigheid
 • Balans

Wat is een WOD?

Bij Crossfit trainingen wordt de term WOD gebruikt. Dit betekent Workout Of the Day. WOD's zijn er in allerlei vormen. Dit kan individueel zijn of in een team, maar ook met een partner. De coach bepaalt wat er tijdens de WOD getraind wordt. Hij of zij verzint tevens de oefeningen. De trainingen zijn continue gevarieerd en je weet van tevoren niet wat je gaat doen. Op deze manier wordt je constant uitgedaagd en went je lichaam ook niet aan een vaste routine. Dit zorgt er weer voor dat je sterker wordt, niet alleen tijdens het sporten, maar ook in het dagelijks leven. Omdat je vaak met een groep mensen traint worden de resultaten van een WOD vaak bijgehouden op een whiteboard. Op deze manier wordt er een soort van competitie toegevoegd aan de work-out, waardoor je net iets meer uitgedaagd wordt en je grenzen gaat verleggen.

Naast WOD's zijn er ook vrije trainingen, deze worden Open Gym genoemd. Tijdens een Open Gym kan je vrij trainen en dit is bedoeld om je zwakheden te trainen. Dit kunnen bijvoorbeeld oefening zijn waar je nog niet zo goed in bent.

Hoe is een WOD opgebouwd?

De opstart begint met een gezamenlijke warming-up, daarna kan op teken van de coach worden gestart met de work-out. De work-out wordt bijgehouden met een klok. Via deze klok kun je zien hoe lang je nog moet trainen en later kun je zien hoe lang je er over hebt gedaan, dit wordt ook weer bijgehouden op het whiteboard. Als je klaar bent met de work-out en anderen zijn nog niet klaar, dan ga je hen aanmoedigen.
© 2014 - 2020 Linda1986, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
CrossFit en de CrossFit GamesCrossFit en de CrossFit GamesCrossFit is niet alleen een effectieve manier om fit te worden, er zit ook een sterk competitief element in. Tijdens wor…
5 fitnesssoorten, voor thuis of in de sportschool5 fitnesssoorten, voor thuis of in de sportschoolVeel mensen zijn op zoek naar de juiste manier om fijn te kunnen sporten, voor iedereen kan dit iets anders zijn. Afhank…
Insanity: het fitnessprogramma voor een superstrak lichaamInsanity: het fitnessprogramma voor een superstrak lichaamThuis sporten en in 60 dagen een superstrak lichaam? Volg de workouts van Insanity. Met dit slopende fitnessprogramma be…

Fietsuitrusting: kledij en accessoiresFietsuitrusting: kledij en accessoiresDe geoefende fietser heeft heel wat fietsuitrusting nodig om aan een fietstocht te kunnen beginnen. Om zich comfortabel…
De Ronde van Vlaanderen 2018: parcours en hellingenDe Ronde van Vlaanderen 2018: parcours en hellingenDe Ronde van Vlaanderen of 'Vlaanderens mooiste' is een jaarlijkse wielerwedstrijd voor profwielrenners die in Vlaandere…
Bronnen en referenties
 • www.crossfit.com

Reageer op het artikel "Wat is Crossfit?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Linda1986
Gepubliceerd: 01-12-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!