De Ronde van Vlaanderen 2018: parcours en hellingen

De Ronde van Vlaanderen 2018: parcours en hellingen De Ronde van Vlaanderen of 'Vlaanderens mooiste' is een jaarlijkse wielerwedstrijd voor profwielrenners die in Vlaanderen wordt gereden. De 102de Ronde van Vlaanderen vindt plaats op zondag 1 april 2018. De Ronde van Vlaanderen staat gekend als één van de mooiste klassieke ééndagskoersen van het voorjaar, naast Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Het bochtenrijke parcours en de pittige hellingen maken deze wedstrijd uniek. De dag voor de wedstrijd voor beroepsrenners wordt de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen gereden. De twee tophellingen in koers zijn de Koppenberg en de Paterberg. De winnaar van de editie in 2018 is Niki Terpstra.

Parcours Ronde van Vlaanderen 2018

De Ronde van Vlaanderen zal ook in 2018 van start gaan in Antwerpen. Via Hamme en Aalst duikt men de Vlaamse Ardennen in. Pittige hellingen en kasseistroken volgen elkaar in sneltempo op. Ook in 2018 zal Oudenaarde de aankomstplaats zijn. Door de aankomst te verleggen van Meerbeke (Ninove) naar Oudenaarde is het spektakel er alvast op vooruit gegaan. Het vernieuwde parcours, dat zich situeert rond Oudenaarde, kan immers voor een spannende koers zorgen. De aanvallers worden op hun wenken bediend door de snelle opeenvolging van hellingen en kasseistroken. Ook nu kiest de organisatie ervoor om in de laatste 150 kilometer maximaal een vijftiental kilometer afstand te laten tussen elke kasseistrook of helling. Een maatregel die de spankracht van de koers ten goede komt. Meer informatie over het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2018 vind je op de officiële website van de Ronde van Vlaanderen.

Kaart rondom Oudenaarde, de Vlaamse Ardennen

Legenda
A. De aankomstzone van de Ronde van Vlaanderen bevindt zich rond Oudenaarde


De hellingen van de Ronde van Vlaanderen 2018

De Ronde van Vlaanderen zal in 2018 over achttien hellingen rijden, waarvan drie keer over de Oude Kwaremont en twee keer over de Paterberg. De Oude Kwaremont is bovendien ook de eerste helling van de Ronde. De finale belooft alvast spectaculair te worden. De Koppenberg is de eerste helling in de “echte” finale op 45 kilometer van de finish. Van hieruit gaat het respectievelijk naar de Steenbeekdries, Taaienberg, Kruisberg, Oude Kwaremont en als laatste de steile Paterberg. De totale wedstrijdafstand bedraagt 264,7 kilometer.
 • Oude Kwaremont (na 121km)
 • Kortekeer, (na 132km)
 • Edelare (na 137km)
 • Wolvenberg (na 142km)
 • Leberg (na 151km)
 • Berendries (na 155km)
 • Tenbosse (na 16km)
 • Muur-Kapelmuur (na 170km)
 • Pottelberg (na 189km)
 • Kanarieberg (na 195km)
 • Oude Kwaremont (na 211km)
 • Paterberg (na 214km)
 • Koppenberg (na 221km)
 • Steenbeekdries (na 226km)
 • Taaienberg (na 229km)
 • Kruisberg (na 240km)
 • Oude Kwaremont (na 250km)
 • Paterberg (na 253km)

 • De laatste winnaars van de Ronde van Vlaanderen (sinds 2000)

  Jaar Nummer 1 Nummer 2 Nummer 3
  2000 Andrei Tchmil Dario Pieri Romāns Vainšteins
  2001 Gianluca Bortolami Erik Dekker Denis Zanette
  2002 Andrea Tafi Johan Museeuw Peter Van Petegem
  2003 Peter Van Petegem Frank Vandenbroucke Stuart O'Grady
  2004 Steffen Wesemann Leif Hoste Dave Bruylandts
  2005 Tom Boonen Andreas Klier Peter Van Petegem
  2006 Tom Boonen Leif Hoste George Hincapie
  2007 Alessandro Ballan Leif Hoste Luca Paolini
  2008 Stijn Devolder Nick Nuyens Juan Antonio Flecha
  2009 Stijn Devolder Heinrich Haussler Philippe Gilbert
  2010 Fabian Cancellara Tom Boonen Philippe Gilbert
  2011 Nick Nuyens Sylvain Chavanel Fabian Cancellara
  2012 Tom Boonen Filippo Pozzato Alessandro Ballan
  2013 Fabian Cancellara Peter Sagan Jürgen Roelandts
  2014 Fabian Cancellara Greg Van Avermaet Sep Vanmarcke
  2015 Alexander Kristoff Niki Terpstra Greg van Avermaet
  2016 Peter Sagan Fabian Cancellara Sep Vanmarcke
  2017 Philippe Gilbert Greg Van Avermaet Niki Terpstra
  2018 Niki Terpstra Mads Pedersen Philippe Gilbert

  Dorp van de Ronde van Vlaanderen: Berlare

  De organisatie heeft, net als in 2017, voor Berlare als ‘Dorp van de Ronde’ gekozen. Heel wat verenigingen en ondernemers in Berlare hebben plannen om er een groot feest van te maken, dit zowel op de dag zelf als de dagen en de weken ervoor.

  Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen

  De dag alvorens de profrenners hun Ronde van Vlaanderen rijden, kunnen wielertoeristen eveneens een poging wagen. Het is één van de populairste wielertoeristentochten die georganiseerd wordt in de Lage Landen. Men kan opteren voor de volledige afstand of een gedeelte ervan, waarin toch de voornaamste kasseistroken en hellingen zijn opgenomen.

  Enkele leuke weetjes

  • Er zijn 6 recordhouders van de Ronde van Vlaanderen met elk 3 overwinningen. Dit zijn Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara. Geen enkele van de renners is nog actief.
  • In 1944 won Rik Van Steenbergen op 19-jarige leeftijd de Ronde Van Vlaanderen. Hij was hiermee de jongste renner ooit. De oudste winnaar van de Ronde van Vlaanderen was Andrei Tchmil, die in het jaar 2000 op 37-jarige leeftijd ‘Vlaanderens Mooiste’ won.
  • De totale afstand van “de Ronde” bedraagt de laatste jaren ongeveer 250 à 260 kilometer. De langste Ronde van Vlaanderen vond plaats in 1913 met een totale afstand van 324 kilometer.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: de Koppenberg of 'bult van Melden' in OudenaardeWielrennen: de Koppenberg of 'bult van Melden' in OudenaardeDe Koppenberg is een bekende heuvel in de Vlaamse Ardennen, meer bepaald in het dorpje Melden (Oudenaarde). De top van d…
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Ronde van Vlaanderen live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen live op tv en livestreamDe Ronde van Vlaanderen behoort tot de grootste monumenten van de wielerwereld. De finish van deze mythische voorjaarskl…

Wat is Crossfit?Crossfit is een manier van fitness waarbij gewichtheffen, atletiek en gymnastiek worden samengevoegd in één work-out. Cr…
Welke sport kiezen?Welke sport kiezen?Welke sport kiezen? Er zijn namelijk ontelbaar veel sporten. Belangrijk is om voor jezelf uit te maken waar jij belang a…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Vlaanderen, 31 januari 2016
 • Citymail.be, http://www.citymail.be/home/ronde-van-vlaanderen-2016-komt-door-tielt-speciale-hulde-van-roger-decock, 31 januari 2016
 • Rvv.be, http://rvv.be/, 31 januari 2016
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 01-04-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.