Welke sport kiezen?
Welke sport kiezen? Er zijn namelijk ontelbaar veel sporten. Belangrijk is om voor jezelf uit te maken waar jij belang aan hecht tijdens je sportbeoefening. Sport je voor je algemene gezondheid, of om in een groep nieuwe vrienden te leren kennen? Of wil je echt meer dan één keer per week sporten en later op professionele basis verdergaan? Een geschikte sport vinden is niet evident. Je zal zelf ondervinden welke sport het best bij jou past. Denk eraan dat je bij het sporten onmiddellijk de effecten merkt op je geest en lichaam.
Welke sport kiezen: maak voor jezelf uit wat je leuk vindt
Het is heel belangrijk als beginnende sporter om je af te vragen wat je nu echt leuk vindt. Een sport die je niet graag doet, zal je op termijn ook niet lang volhouden. Ben je ritmisch aangelegd? Hou je van balsporten in groepsverband of ben je liever alleen en wens je op eigen kracht je grenzen te verleggen? Heb je veel tijd om te sporten? Speel je graag in competitieverband of niet? Handig is om een lijstje te maken van zoveel mogelijk sporten die je het liefst zou beoefenen. Hou hier dan ook rekening met de kostprijs en de bereikbaarheid. Als je je favoriete sport gekozen hebt, dan kan je onmiddellijk van start gaan. Je zal snel merken of de sport je al dan niet goed ligt.
Sporten in groep of alleen?
Als je heel sociaal bent en graag in een hecht team je sportdoelen wil bereiken, dan ligt een ploegsport voor de hand. Meestal kom je dan terecht in een lokale voetbal-, basketbal- of volleybalclub. Durf wat verder te kijken, indien je dit zou willen, en kijk of je niet aan de slag kan als rugby- of hockeyspeler. Als je kiest voor een individuele sport zoals tennis, atletiek, judo of wielrennen, dan ben je niet gebonden aan het ploegenspel. Ook dan ben je niet verplicht om alleen te gaan sporten. Niets is heerlijker dan een winterse bosloop met je beste vriend. Of een uitstapje in groep met de wielervrienden. Aan jou dus de keuze om te kijken wat je het best bevalt.
Sporten in competitieverband of eerder recreatief?
Eenmaal je je sport gekozen hebt, dan moet je nog uitmaken of je
competitief of eerder
recreatief aan de slag wil. Ben je echt van plan om heel wat voor je sport op te offeren, dan kan je het best in competitieverband aan de slag. Informeer in je buurt waar de best aangeschreven sportclubs zijn. Sport je eerder voor wat “fun” of om je algemene conditie te verbeteren, dan zoek je het best een team op waar de vereisten niet al te hoog zijn. Het is immers niet leuk om te moeten stoppen met de sport die je graag doet, als blijkt dat het ritme of niveau te hoog is.
Wat mag je sportbeoefening kosten?
Als je een sport kiest, hou dan ook rekening met de kostprijs. Je moet immers rekening houden met de eventuele kostprijs van een abonnement, materiaal, outfit, schoeisel enzovoort. Het is algemeen geweten dat paardrijden of zeilen hele dure sporten zijn. Heel goedkoop is dan weer atletiek. Met een goede outfit en stevig schoeisel kan je al gaan hardlopen. Na een uurtje hardlopen heb je echt al het gevoel dat je stevig gesport hebt. Denk ook goed na wie je sport zal betalen. Ben je nog thuiswonende, ga er dan niet vanuit dat je ouders alle kosten zullen betalen. Bespreek dit vooraf. Eventueel kan je heel duur materiaal eerst gaan lenen, en pas achteraf echt gaan aankopen als je verder wil gaan in die sport.
Wat met blessures?
Hou bij de keuze van je sport ook rekening met eventuele blessuregevoeligheid. Ben je heel gevoelig voor knieblessures of beenblessures, dan vermijd je het best contactsporten zoals voetbal, basketbal en volleybal. Je knieën, benen en enkels zullen immers heel erg belast worden bij het sprinten en springen. De minst risicovolle sporten zijn wandelen, fietsen en zwemmen. Als je snel last hebt van blessures, dan aarzel je het best niet te lang om deskundig advies in te winnen. Een arts kan een diagnose stellen en je aanraden hoe je verder kan gaan in je sportbeoefening.
En als je helemaal niet van sporten houdt?
Indien je geen enkele sport leuk vindt omdat het te intensief is, dan zoek je het best iets wat je samen met vrienden kan doen. Hierbij kan je denken aan een "Start to run" formule waarbij je heel traag conditie opbouwt, om een uiteindelijk doel van 10 km te kunnen lopen. “Start to bike” is ook zo een formule, waarbij je op een achttal weken, 50 km tracht te leren fietsen. De aandacht gaat hier meer naar het samenzijn in groep, eerder dan de fysieke prestatie. Heel belangrijk is om vol te houden. Iedereen heeft wel eens een dagje van: “Ik heb vandaag geen zin om te sporten”. Als je er toch aan begint, ben je uiteindelijk heel blij dat je toch gesport hebt. Het gevolg is dat je conditie verder aanscherpt en je de volgende keer meer zin zal hebben om aan het sporten te beginnen. Laat je dus niet ontmoedigen en sport erop los. Voor een gezonde geest in een gezond lichaam.
Lees verder