Ronde van Vlaanderen live op tv en livestream

Ronde van Vlaanderen live op tv en livestream De Ronde van Vlaanderen behoort tot de grootste monumenten van de wielerwereld. De finish van deze mythische voorjaarsklassieker ligt in Oudenaarde. Deze kasseienklassieker wordt jaarlijks live op tv uitgezonden door diverse omroepen. Ook is de Ronde van Vlaanderen online via een livestream te bekijken.

Geschiedenis

De Ronde van Vlaanderen werd in zijn beginjaren georganiseerd door de Vlaamse krant 'de Sportwereld'. Het belangrijkste doel van deze wielerkoers was oorspronkelijk dan ook het promoten van die krant. 'De Sportwereld' volgde daarmee het voorbeeld van diverse buitenlandse sportkranten, die eveneens een grote wielerkoers waren gaan organiseren, ter promotie van de krant. Zo werd de Tour de France in 1903 bedacht door de Franse krant L'Auto en ontstond in 1909 de Giro d'Italia met als doel om de Italiaanse krant Gazetto dello Sport te promoten.

Erelijst

De eerste editie van de Ronde van Vlaanderen werd in 1913 gewonnen door Paul Deman. Hoe ziet de erelijst van deze klassieker eruit, voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen 2022? Van alle 104 edities die verreden zijn van deze wedstrijd, zijn er maar liefst 69 gewonnen door Belgische renners. Op de tweede plek in de landenranking staan Nederland. Elf keer won een Nederlander deze wedstrijd. Op de derde plek staat Italië. Tien keer slaagde een Italiaan erin om de Ronde van Vlaanderen te winnen.

Zes renners zijn erin geslaagd om de Ronde van Vlaanderen drie keer te winnen. Zij zijn met z'n zessen de recordhouders qua aantal zeges in deze Vlaamse voorjaarskoers. Deze zes zijn de Belgen Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw en Tom Boonen, de Italiaan Fiorenzo Magni en de Zwitser Fabian Cancellara.

Parcours Ronde van Vlaanderen

Sinds 2012: finish in Oudenaarde

In 2012 vond er een grote parcourswijziging plaats, waardoor de Ronde van Vlaanderen in de finale niet meer over de Muur van Geraardsbergen gaat en niet meer finisht in Ninove. Sindsdien ligt de finish in Oudenaarde. De start is in Antwerpen. De route heeft een lengte van circa 250 kilometer.

Finale Ronde van Vlaanderen

Hieronder vindt u een overzicht van de hellingen en kasseistroken die opgenomen zijn in de finale van de Ronde van Vlaanderen. Achter elke helling staat vermeld hoe ver de renners vanaf de top van die heuvel nog moeten rijden naar de finish. De laatste grote heuvel is de Paterberg op 13,5 kilometer van de finish. Het onderstaande schema gaat uit van een 'normale' editie van de Ronde van Vlaanderen. Door omstandigheden, bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, kan er weleens lichtelijk worden afgeweken van deze route.

Hellingen en kasseistroken in de finale Ronde van Vlaanderen:

 • Koppenberg: 45,9
 • Kasseien Mariaborrestraat: 41,9
 • Steenbeekdries: 40,5
 • Taaienberg: 38,1
 • Kruisberg (Hotond): 26,8
 • Oude Kwaremont: 16,9
 • Paterberg: nog 13,5 km tot de finish

Deelnemers: teams Ronde van Vlaanderen

Welke teams staan op de startlijst van de Ronde van Vlaanderen? In totaal staan er doorgaans 25 teams op deze startlijst. De ploegen die in het seizoen een World Tour-licentie hebben, staan automatisch op de deelnemerslijst van de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast deelde de organisatie van de RVV wildcards uit aan een aantal ProContinentale Teams, waarbij Belgische ploegen doorgaans de voorkeur krijgen.

Ronde van Vlaanderen live op tv: welke zender?

Ronde van Vlaanderen van bij de start live op tv bij Sporza

De Ronde van Vlaanderen wordt helemaal live op tv uitgezonden door Sporza (VRT). De live tv-uitzending begint 's ochtends al om circa 9u15 op de zender VRT één. Er is dan een uitgebreide voorbeschouwing te zien, waarna live de start te zien. De live tv-uitzending verhuist om circa 13u00 tijdelijk naar de zender Canvas, omdat op VRT één dan onder meer Het Journaal wordt uitgezonden. Na afloop van Het Journaal (om circa 13u35) verhuist de live tv-uitzending van deze Vlaamse klassieker weer terug naar de zender VRT één.

Ronde van Vlaanderen live op tv bij Eurosport

Net als Sporza zendt ook Eurosport doorgaans de start van de Ronde van Vlaanderen live op tv uit. Hun live tv-uitzending van de Ronde van Vlaanderen begint om circa 9u55. Indien er andere grote sportevenementen op de kalender staan, zenden zij echter soms niet de gehele koers integraal uit op hun hoofdnet. De finale is wel altijd live bij hen te zien. Ook is de koers bij hen sowieso online integraal live te zien via een stream.

NOS Studio Sport: Ronde van Vlaanderen live op tv

Ook het Nederlandse NOS Studio Sport zendt de ultieme Vlaamse hoogmis van het wielerseizoen live op tv uit. In tegenstelling tot Sporza en Eurosport zendt NOS Studio Sport echter niet 's ochtends de start al live op tv uit. De live tv-uitzending van de Ronde van Vlaanderen vindt bij NOS Studio Sport plaats op Nederland 1 (NPO1). De Ronde van Vlaanderen is het hoofdonderdeel van de zondagmiddaguitzending van Studio Sport die om 13u10 begint, maar waarin naast het wielrennen ook nog andere sporten worden uitgezonden.

Livestream Ronde van Vlaanderen

Livestream Ronde van Vlaanderen bij Sporza

De Ronde van Vlaanderen is ook op het internet via een livestream van Sporza (VRT) te bekijken. De De livestream begint op zondagochtend tegelijkertijd met de live tv-uitzending. Dit is een gratis livestream. Met zo'n livestream kan men naar Vlaanderens Mooiste kijken op een laptop, smartphone, tablet of andere computer. Het nadeel is echter wel dat die officiële livestream van de Vlaamse publieke omroep Sporza geo-restricted is. Dat houdt in dat men alleen in België naar de livestream van Sporza van deze Ronde van Vlaanderen mag kijken. De gratis stream begint om 9u15. De livestream bevindt zich op de website van Sporza. Men vindt deze livestream van de Ronde van Vlaanderen op die zondag onder meer via het menu 'Nu Live'. Eveneens vindt men die gratis livestream van de Ronde van Vlaanderen op de wedstrijddag in de rubriek 'wielrennen'. Tijdens de koers vindt men op de voorpagina van de website eveneens een link naar de livestream van deze prachtige klassieker. Naast de gratis livestream van de herenwedstrijd, kan men ook gratis via een aparte stream op die middag naar de finale van de dameswedstrijd kijken. De gratis livestream van de Ronde van Vlaanderen voor dames is later op de middag te bekijken.

Livestream Ronde van Vlaanderen bij Eurosport

Ook is de Ronde van Vlaanderen via een livestream van Eurosport te volgen. Die livestream van de Ronde van Vlaanderen kan men vinden op de Eurosport Player App. De livestream van Eurosport is in zowel België als Nederland te bekijken. Via de livestream van Eurosport is de Ronde van Vlaanderen integraal van start tot finish te volgen. Deze stream heeft echter een ander nadeel: men dient een betaald abonnement op de Eurosport Player te hebben, om deze livestream van de Ronde van Vlaanderen te kunnen gebruiken. Naast de stream voor de herenwedstrijd heeft Eurosport ook een livestream van de Ronde van Vlaanderen voor dames. Op de Eurosport Player kan men als abonnee achteraf overigens ook de stream van de heren- en dameswedstrijd van 'Vlaanderens Mooiste' integraal terugkijken.

Livestream NOS bij de Ronde van Vlaanderen

Ook bij NOS Studio Sport is de Ronde van Vlaanderen live online te volgen middels een livestream. Net als de stream van Sporza is ook de livestream van de NOS 'geo-restricted'. In dit geval houdt dat in dat de livestream van de NOS voor de Ronde van Vlaanderen alleen in Nederland bekeken mag worden (in verband met uitzendrechtenkwesties). Net als de stream van Sporza is ook dit een geheel gratis livestream. De livestream van Studio Sport bevindt zich op de website van de NOS. Daarnaast is deze gratis livestream ook te bereiken via de live-app van de NOS. De livestream van de herenwedstrijd begint op volgens hun planning om circa 13u10. In 2018 begon de livestream van de NOS al om 10u15. In 2019 zonden ze de koers echter niet meer integraal uit via hun gratis livestream; de openingsuren van de koers zijn niet meer live op hun stream te zien. De livestream van de herenwedstrijd begon bij hen in 2019 om 12u40. Daarnaast was er vanaf 13u25 een livestream bij hen te zien van de dameswedstrijd. Zij zenden ook niet meer integraal de herenwedstrijd via een livestream uit. Hun livestream begint waarschijnlijk weer ongeveer gelijk met de live tv-uitzending van de NOS.

Livestream Ronde van Vlaanderen in via NLziet

Het is ook mogelijk om de Ronde van Vlaanderen in Nederland live te bekijken via een livestream op de NLziet-app. Men dient wel een abonnement op die streamingdienst te hebben, om die livestream van 'Vlaanderens Mooiste' te kunnen bekijken. Op die app kan men echter alleen maar de live tv-uitzending van NOS Studio Sport per livestream bekijken. (De wedstrijd is op die livestream dus niet integraal te bekijken.) Andere omroepen die deze Vlaamse kasseienklassieker uitzenden (zoals Sporza en Eurosport) zijn niet per livestream op die Nederlandse app te zien. De zenders die men wel op die app per livestream kan bekijken behoren tot NPO Start, RTL XL en Kijk (Talpa/SBS Broadcasting). Het is eveneens mogelijk om de Ronde van Vlaanderen op een livestream te bekijken bij NPO Start. Ook op die livestream is niet de integrale Ronde van Vlaanderen te zien, maar alleen de live-uitzending van de NOS.

Livestream Ronde van Vlaanderen via Go App

Het is ook mogelijk om de Ronde van Vlaanderen per livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Het is mogelijk bij die dienst om een groot aantal tv-zenders online per livestream te bekijken. Zo kan men op die app dus ook kiezen of men via de livestream naar de uitzending van Sporza, Eurosport of de NOS kijkt van deze Vlaamse topklassieker. Deze livestream-dienst is een app van VodafoneZiggo. Klanten die digitale tv bij Ziggo hebben, kunnen deze app gebruiken om via een livestream online tv te kijken, doch ook om achteraf een tv-uitzending via een stream terug te kijken. Elke livestream (en dus ook de stream van de uitzending van deze Vlaamse klassieker) is op die app te bekijken in de hele EU. Daarbij dient echter te worden aangetekend dat elke livestream die men via deze applicatie kan bekijken, in de meeste landen buiten de EU 'geo-blocked' is.

Livestream Ronde van Vlaanderen bij FloBikes: USA en Canada

Het Noord-Amerikaanse FloBikes zendt de Ronde van Vlaanderen ook live online uit via een livestream. Deze livestream van 'Vlaanderens Mooiste' is echter alleen in de Verenigde Staten en Canada te bekijken. Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream in Noord-Amerika te mogen bekijken. Zij zenden zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd uit via hun livestream. FloBikes is een onderdeel van FloSports, een organisatie die heel veel sportevenementen per livestream uitzendt. FloBikes heeft bij Europese wielerliefhebbers enige populariteit verkregen vanwege de vele veldritten die zij per livestream uitzenden. Bij veel grote wegwedstrijden uit de World Tour geldt echter dat de livestream van FloBikes 'geo-blocked' is voor kijkers van buiten Noord-Amerika. Dat geldt dus ook voor hun livestream van de Ronde van Vlaanderen.

Livestream Ronde van Vlaanderen bij Discovery+

Deze Vlaamse klassieker is ook bij Discovery+ te bekijken via ene livestream. Op die app is via een stream de live-uitzending van Eurosport te zien.

Livestream Ronde van Vlaanderen middels iTV-app

Klanten van KPN kunnen de Ronde van Vlaanderen live online bekijken via de iTV-app. Zo'n livestream is in de hele Europese Unie te bekijken. Op die app kunnen de KPN-klanten kiezen voor de live-uitzendingen van Eurosport, Sporza en de NOS bij de Ronde van Vlaanderen.

Livestream Ronde van Vlaanderen bij GCN

Abonnees van de GCN-app kunnen de livestream van de Ronde van Vlaanderen bekijken op die app. Deze livestream begint 's ochtends vlak voor de start. Ook bij hen is de koers dus integraal per livestream te bekijken. Deze livestream komt tot stand in samenwerking tussen GCN en Eurosport. Zolang dit samenwerkingsverband blijft bestaan zendt dus ook GCN de livestream van de Ronde van Vlaanderen uit. Ook de dameswedstrijd van deze klassieker is bij hen elk jaar via zo'n livestream te bekijken. Voor die stream is eveneens een abonnement verplicht.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Ronde van Valencia, live op tv en livestreamRonde van Valencia, live op tv en livestreamDe Ronde van Valencia (Volta a la Comunitat Valenciana) is een Spaanse wielerkoers die jaarlijks wordt verreden. De Rond…
Ronde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamRonde van Turkije (Tour of Turkey) live op tv & livestreamDe Presidential Cycling Tour Of Turkey is een wielerwedstrijd die jaarlijks wordt verreden. Deze Turkse rittenkoers was…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…

Vierschansentournee, live op tv en livestreamVierschansentournee, live op tv en livestreamDe Vierschansentournee bestaat uit vier prestigieuze schansspringwedstrijden, die gehouden worden in Oberstdorf, Garmisc…
Ook jij kunt leren hardlopenOok jij kunt leren hardlopenHardlopen is niet voor niets zo populair. Het is om diverse redenen gezond. Het is een zeer goede training voor je hart…
Bronnen en referenties
 • http://www.nieuwsblad.be/sportwereld/cnt/dmf20141124_01394037
 • http://www.rvv.nl
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/29687/ronde-van-vlaanderen-2015-telt-twee-hellingen-meer.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronde_van_Vlaanderen
 • http://www.flandersclassics.be
 • http://www.sporza.be
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-03-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.