Vierschansentournee, live op tv en livestream

Vierschansentournee, live op tv en livestream De Vierschansentournee bestaat uit vier prestigieuze schansspringwedstrijden, die gehouden worden in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck en Bischofshofen. Het bekendste evenement van de Vierschansentournee is de wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen, die traditioneel op 1 januari wordt gehouden. Door welke zenders worden deze wedstrijden live op tv uitgezonden? Waar kan men deze wedstrijden online per livestream bekijken? Hoe is de geschiedenis van de Vierschansentournee (of eigenlijk: het Vierschansentoernooi) verlopen?

Geschiedenis van de Vierschansentournee

De eerste editie van de Vierschansentournee vond plaats in 1953. De eerste wedstrijd werd in dat seizoen gehouden op 1 januari in Garmisch-Partenkirchen. Daarbij waren tussen de 20.000 en 30.000 toeschouwers aanwezig. De Noor Asgeir Dølplads won de eerste wedstrijd. Vervolgens won de Oostenrijker Sepp Bradl het eerste eindklassement van de Vierschansentournee. Die eerste Vierschansentournee was meteen een groot succes. De vier wedstrijden voor dit klassement meetellen worden sindsdien door velen in de wereld van het skischansspringen beschouwd als 'de vier Grand Slam Toernooien van het schansspringen'. Er werd bij die eerste Vierschansentournee overigens een vernieuwing doorgevoerd die later in de gehele wereld van het skispringen zou gaan gelden: meteen na elke sprong moest elk jurylid punten geven. Voorheen gaf de jury pas aan het einde van de wedstrijd de punten aan de deelnemers.

Erelijst

De recordhouder qua aantal eindzeges in de Vierschansentournee is de Fin Janne Ahonen. Hij won het eindklassement vijf keer. Twee op die ranglijst staat de Duitser Jens Weissflog. Hij won vier keer het eindklassement. Twee keer slaagde een schansspringer erin om alle vier de wedstrijden in één seizoen te winnen. De eerste was Sven Hannewald (Duitsland) in het seizoen 2001-2002. De tweede was Kamil Stoch (Polen) in het seizoen 2017-2018.

Kalender: de vier wedstrijden

De Vierschansentournee begint met twee wedstrijden in Duitsland. De openingswedstrijd is doorgaans in Oberstdorf, op de Stattenbergschans. Deze wedstrijd vindt in de laatste week van december plaats. De tweede Duitse wedstrijd is de beroemdste skispringwedstrijd ter wereld, namelijk het Neujahrsspringen op de Grote Olympiaschans van de Zuid-Duitse plaats Garmisch-Partenkirchen. De finale van de wedstrijd in Garmis-Partenkirchen is altijd op 1 januari. De schans dankt zijn naam 'Grote Olympiaschans' aan het feit dat op deze locatie in 1936 het schansspringen plaatsvond tijdens de Olympische Spelen van Garmisch-Partenkirchen.

Na de twee Duitse wedstrijden staan er twee manches in Oostenrijk op het programma. De eerste Oostenrijkse wedstrijd is doorgaans rond 3 of 4 januari op de Bergiselschans in Innsbruck. De vierschansentournee wordt afgesloten met een wedstrijd op de Paul Ausserleitnerschans in Bischofshofen. Doorgaans wordt die slotwedstrijd gehouden op 'Driekoningen' (6 januari), maar soms ook een dag later.

Naam: 'der Vierschanzentournee' (Vierschansentoernooi)

In het Duits heet deze reeks wedstrijden 'der Vierschanzentournee'. De Nederlandse vertaling van deze wedstrijdreeks is letterlijk 'het Vierschansentoernooi', maar vaker gebruikt men in de Nederlandse sportmedia de benaming 'de Vierschansentournee'. De Duitse benaming voor de sport 'Schansspringen' is 'Skispringen'. In Nederland gebruikt men doorgaans de term 'Schansspringen', maar soms ook de term 'Skispringen' of 'Skischansspringen'.

Vierschansentournee en de wereldbeker

De Vierschansentournee had decennialang de status van een soort officieuze wereldbeker schansspringen. Eind jaren zeventig besloot de internationale skifederatie FIS echter om ook een officiële wereldbeker te gaan organiseren. Alle vier de wedstrijden van de Vierschansentournee werden met ingang van het eerste officiële wereldbekerseizoen (1979-1980) ook een onderdeel van de wereldbeker skispringen, die daarnaast ook nog bestond uit een groot aantal andere topwedstrijden. Sindsdien zijn er bij de wedstrijden van de Vierschansentournee dus zowel punten voor het klassement van de wereldbeker schansspringen te verdienen, als punten voor het aparte klassement van de Vierschansentournee.

Wedstrijdvorm van het Vierschansentoernooi

Bij de wedstrijden van de Vierschansentournee vindt er in de eerste ronde een schifting plaats via het zogenaamde knock-out systeem. Alle vijftig deelnemers die zich gekwalificeerd hebben voor de eerste ronde, moeten in die ronde tegen een andere deelnemer springen. Er zijn dan dus 25 duels. Alle 25 winnaars van die duels kwalificeren zich automatisch voor de finale. Daarnaast kwalificeren de vijf verliezers die het best hebben gesprongen zich ook nog voor de finale, waaraan in totaal dus 30 springers deelnemen.

Live op tv: schansspringen bij Eurosport

De wedstrijden van de Vierschansentournee worden live op tv worden uitgezonden door Eurosport. De meeste wedstrijden worden door hen uitgezonden op hun hoofdzender (Eurosport 1). Jarenlang zond men automatisch elke wedstrijd van deze reeks uit op dat hoofdnet (zowel de kwalificatie als de finale), maar mede doordat Eurosport zich in de winter ook meer op andere sporten is gaan richten (zoals het veldrijden), is niet meer elke schansspringwedstrijd uit deze tournee live bij hen te zien op Eurosport 1. Wel is elke wedstrijd bij hen per livestream te volgen. Ook zenden ze van elke wedstrijd die niet live te zien is, later wel een uitgebreide samenvatting uit.

Live op tv bij de NOS: Skischansspringen in Garmisch-Partenkirchen op 1 januari

NOS Studio Sport zendt op dinsdag 1 januari de wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen live uit op tv. Hun live tv-uitzending van het schansspringen is op de middag van nieuwjaarsdag te zien op de zender Nederland 1 (NPO1). De overige manches van het 'vierschansentoernooi' worden doorgaans niet live door hen uitgezonden.

Livestream schansspringen vierschansentournee

Livestream Eurosport

De wedstrijden van de Vierschansentournee zijn ook online live te bekijken, onder meer via de Eurosport Player App. Om die livestream van Eurosport te bekijken moet men wel een abonnement op deze dienst hebben. Via die Eurosport Player App zijn, behalve de vier manches van de Vierschansentournee (en de kwalificatiesessies) ook de overige wereldbekerwedstrijden van het schansspringen via livestreams te bekijken.

Livestream NOS

Op 1 januari heeft NOS een livestream online voor de wedstrijd in Garmis-Partenkirchen. Die livestream van de NOS begint doorgaans om 13u50. Dit is een gratis livestream. De livestream bevindt zich op de website van de NOS. Deze livestream van het schansspringen van de NOS is echter wel geo-restricted: buiten Nederland mag men officieel niet naar de stream van de NOS kijken. De livestream van Eurosport mag men daarentegen in de gehele EU bekijken, doch die stream is dus alleen beschikbaar voor abonnees van de Eurosport Player App.

Livestream skischansspringen via tv-app

Het is ook mogelijk om de live tv-uitzendingen van het skischansspringen online te bekijken via een livestream van een Nederlandse tv-app, zoals de Go App of de iTV-app.

Livestream schansspringen via Go App

Met de Go App (online tv) kan men per livestream naar diverse zenders kijken. Daaronder is ook Eurosport1 waarop het merendeel van de wedstrijden live te zien is. Ook kan men naar de live-uitzending van de NPO van Garmisch-Partenkirchen op 1 januari kijken. De Go App is beschikbaar voor alle klanten van Ziggo. Met die applicatie kan men niet alleen in Nederland, maar in de hele EU live online via een livestream naar deze tv-uitzendingen van het skischansspringen kijken.

Livestream schansspringen via iTV-app

Klanten van KPN kunnen de uitzendingen op Eurosport1 per livestream op de iTV-app kijken. Ook de live tv-uitzending op 1 januari van de NPO van Garmisch-Partenkirchen is per livestream op die app te bekijken. Elke livestream op die applicatie is ook in elk land van de Europese Unie te zien. Om per livestream op die applicatie naar het schansspringen te kunnen kijken, dient men wel een abonnement te hebben op Interactieve Tv bij KPN.

Livestream schansspringen via NLziet?

Via de tv-app van NLziet kan men als abonnee alleen de tv-uitzending van het schansspringen bij de NPO op 1 januari per livestream bekijken. De live tv-uitzendingen van het schansspringen bij Eurosport zijn op die applicatie niet per livestream te zien.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Garmisch-Partenkirchen, tips en bezienswaardighedenGarmisch-Partenkirchen, tips en bezienswaardighedenGarmisch-PartenKirchen is een stad in Zuid-Duitsland, in Beieren. Het is de enige Duitse stad in de Alpen. Garmisch-Part…
Olympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamOlympische Spelen: 100 meter (atletiek) live tv & livestreamDe 100 meter wordt traditioneel beschouwd als het koningsnummer van de Olympische Spelen. Wereldwijd wordt de finale van…
Willem II-Glasgow Rangers, live op tv en livestream (2020)Willem II-Glasgow Rangers, live op tv en livestream (2020)Op donderdag 24 september 2020 wordt de wedstrijd Willem II-Glasgow Rangers gespeeld. Dit is een duel in de voorronde va…
Hockey Pro League dames live op tv en livestreamHockey Pro League dames live op tv en livestreamDe Hockey Pro League is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en België nemen deel aan deze compe…

Beginnen met turnenBeginnen met turnenOp televisie heb je vast turner Epke Zonderland al eens gezien. Hij zwaait met grote zwaaien om de rekstok en laat de re…
Ronde van Vlaanderen live op tv en livestreamRonde van Vlaanderen live op tv en livestreamDe Ronde van Vlaanderen behoort tot de grootste monumenten van de wielerwereld. De finish van deze mythische voorjaarskl…
Bronnen en referenties
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Vierschanzentournee_1953
  • http://www.vierschanzentournee.com/
  • http://www.skispringen.com/content,421,weltcup-2014-2015-herren.html
  • http://nl.eurosport.com
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Four_Hills_Tournament
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Vierschanzentournee
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 22-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.