InfoNu.nl > Sport > Overige sport > Beginnen met turnen

Beginnen met turnen

Op televisie heb je vast turner Epke Zonderland al eens gezien. Hij zwaait met grote zwaaien om de rekstok en laat de rekstok af en toe zelfs los om de mooiste bewegingen te maken. Met deze oefeningen heeft hij al een aantal keer een gouden medaille weten te halen. Ook in het damesturnen wordt er de laatste jaren goed gepresteerd. Céline van Gerner verbreekt menig record met haar oefeningen en laat het hart van heel veel meisjes harder kloppen. Maar wat is er allemaal nodig om net zo'n goede turner of turnster te worden als Epke Zonderland of Céline van Gerner? En hoe weet je of je geschikt bent voor deze sport. Als je erover nadenkt om te gaan turnen, moet je je eerst bedenken of de sport wel iets voor jou is. Vind je het leuk om uitdagingen aan te gaan? Hou je bij schoolgym meer van het toestelturnen dan van de spelletjes? Vind je het leuk om je lichaam op allerlei manieren te gebruiken? Sta je liever op je handen dan op je voeten? Als je hier ja op kan antwoorden is turnen zeker iets voor jou. Toch is het ook belangrijk om na te gaan of jouw lichaam geschikt is voor de sport. Ben je lenig? Heb je voldoende kracht? Mocht je hier niet met zekerheid op kunnen antwoorden is het raadzaam eens een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Deze kan met een paar kleine oefeningen zien of jij geschikt bent voor het turnen.

Aanmelden bij een vereniging

Als je besloten hebt om te gaan turnen kun je je aanmelden bij een vereniging in de buurt. Meestal kom je bij zo'n vereniging eerst in een recreatiegroep. Hier leer je de basis van het turnen, zoals de handstand, radslag en koprol. Mocht je talent hebben word je door de vereniging uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen bij de wedstrijdgroep, die in de turnwereld vaak selectie wordt genoemd.

Mocht je denken dat je al zoveel talent hebt dat je makkelijk de recreatiegroep kan overslaan is het raadzaam om je in te schrijven voor een talentendag bij een topsportvereniging. Deze vinden jaarlijks een aantal keer plaats. Hier word je direct getest op je fysieke en mentale krachten en hoor je of je direct kan worden opgenomen in de selectie.

Ouders kunnen hun kinderen tegenwoordig al op jonge leeftijd kennis laten maken met turnen of gymnastiek. Voor peuters is er ouder en kind gym en voor de wat oudere peuters en kleuters is er vaak een kleutergym groep bij de vereniging. Bij deze kleutergym groepen is het vaak ook mogelijk om je beweegdiploma te halen. Er zijn twee beweegdiploma's. Eén voor peuters met wat makkelijkere opdrachten, maar ook één voor kleuters met moeilijke opdrachten. Met deze beweegdiploma's kun je aantonen dat je de motorische vaardigheden in huis hebt om te gymmen of turnen.

Als je je inschrijft bij een turnvereniging word je automatisch ook lid van de KNGU, de Koninklijke Nederlandse Gym Unie. De KNGU zorgt ervoor dat je verzekert bent en dat je mee kan doen aan wedstrijden. Het lidmaatschap kost jaarlijks voor personen tot zestien jaar 14,97 en voor personen ouder da 16 jaar 19,22. Sommige verenigingen brengen dit bedrag in rekening, maar er zijn ook verenigingen waarbij dit bedrag al is verwerkt in de contributie die je betaalt.

De kosten voor het gymmen of turnen is bij elke vereniging anders. Voor één uur turnen per week betaal je ongeveer 30 per kwartaal. Een beginnend turner of turnster is dus vaak niet meer dan dit bedrag kwijt. Ga je op hoger niveau turnen en dus ook meer uren maken zal dit bedrag hoger uitvallen.

Benodigdheden voor turnen

Naast een aanmelding bij een vereniging en een lidmaatschap bij de KNGU zijn er ook nog andere dingen nodig om te gaan gymmen of turnen. Ten eerste moet je kijken wat je aan wil doen naar de lessen. Voor peuters, kleuters en sommige recreatiegroepen is het dragen van een sportbroekje en shirtje al genoeg. Aan je voeten doe je sportschoentjes. Bij het selectieturnen worden er meer eisen gesteld aan het uiterlijk. Zo worden dames verwacht in een turnpakje en op blote voeten of turnpantoffels. Heren hebben een strak turnhemd met een korte of lange broek aan, dat is per toestel verschillend. Ook zij kunnen kiezen om op blote voeten te turnen of op turnpantoffels. In de hogere wedstrijdsport wordt steeds vaker gekozen voor blote voeten. Vaak nemen turners en turnsters een sporttas mee en een flesje water.

Mocht je gaan turnen op hoog niveau zul je ook moeten kijken naar rekstok en brug bandjes. In de voorgeschreven oefenstof wordt bij dames gebruik gemaakt van lusjes of lintjes aan de rekstok. Deze lusjes zijn via internet te bestellen. In het pakketje zitten de lusjes, maar ook polsbandjes en handschoenen die gebruikt kunnen worden om je handen te beschermen tegen de lusjes die vaak strak zitten. Op latere leeftijd ga je turnen aan de brug en vinden veel turnsters het fijn om leertjes te hebben. Dit zijn bandjes van leer die om je handen worden vastgezet, voor meer grip en minder kans op blaren. Ook hierbij worden polsbandjes aangeraden. Ook in het herenturnen zijn er leertjes verkrijgbaar. Deze hebben een iets andere vorm en moeten ook gebruikt worden met polsbandjes.

Om nog meer grip op de rekstok of brugligger te krijgen gebruiken veel turners en turnsters magnesium. Dit poedervormig middel helpt je om de ligger beter vast te houden en voorkomt zweethandjes. Vaak wordt het poeder niet alleen op de brug of rekstok gebruikt, maar gebruiken veel turnsters het ook voor meer grip onder hun voeten op bijvoorbeeld de evenwichtsbalk of de vloer.

Mocht je mee gaan doen aan wedstrijden, zul je bij de KNGU een wedstrijdpaspoort moeten aanvragen. Op dit wedstrijdpaspoort staan je gegevens, zoals je KNGU relatienummer, naam, geboortedatum, maar ook je pasfoto. Een wedstrijdpaspoort is bij veel wedstrijden verplicht. Deze moet je inleveren voordat de wedstrijd begint en krijg je na de wedstrijd weer terug.

Een succesvol turner of turnster worden

Om een succesvol turner of turnster te worden is het belangrijk dat je genoeg uren traint in de week. Met één uur per week zul je de top niet bereiken. Jongens en meisjes in de topsport trainen vaak wel 30 uur per week. Ook doen zij mee aan heel veel wedstrijden om hun niveau te bepalen en hun zenuwen onder controle te krijgen.

Als je goed wil worden is het belangrijk om heel goed naar de tips van je trainer of trainster te luisteren. Zij hebben ervoor geleerd en weten je precies te vertellen hoe je een element moet doen. Ook is het belangrijk dat je niet meteen opgeeft als iets niet lukt. Vaak duurt het weken voordat je een element goed onder de knie hebt. En zelfs als je een element al kan is het belangrijk deze te blijven oefenen.

Aantal turners en turnsters in Nederland

In 2010 had de KNGU een sterke daling in het aantal leden. Vooral het herenturnen moest flink inleveren. Maar sinds de ontwikkeling van nieuwe takken van sport en ook het beweegdiploma onder de kleuters is het ledenaantal weer flink aangetrokken. Ook de prestaties van Olympische held Epke Zonderland hebben positief meegewerkt aan het ledenaantal van de KNGU. In 2013 werd er een ledenaantal van 240.533 gemeten. Dat betekent dat zo'n 1,5% van Nederland lid is van de KNGU en dus doet aan een sport in de gymnastiekwereld. Dit hoeft niet alleen turnen te zijn. Hieronder vallen ook sporten als jazzdans, ritmische gymnastiek en freerunning.
© 2014 - 2019 Anteur, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lusjes; een hulpmiddel bij turnenBij de sport turnen wordt er vaak gebruikt gemaakt van lusjes. Dit is een hulpmiddel dat wordt gebruikt op het toestel r…
NTS 2013: Oefenstofsysteem turnen in NederlandBij de turnsport in Nederland wordt gebruikt gemaakt van het Nationaal Turn Systeem (NTS). Dit turnsysteem bestaat uit d…
Turnpakjes van GK tot DreamlightVroeger turnden dames nog in lange linnen broeken met een t-shirt erop. Tegenwoordig heeft elk meisje dat de sport turne…
Voltige; een tak in de paardensportVoltige is een tak in de paardensport. Je kunt het omschrijven als 'turnen op het paard'. Hierbij zijn er verschillende…
Ritmische gymnastiek wat is dat?Ritmische gymnastiek wat is dat?Iedereen heeft weleens de Olympische Spelen zitten kijken en heeft daarbij vast weleens de ritmische gymnastiek voorbij…
Bronnen en referenties
  • http://www.kngu.nl/nieuws/reactie-op-artikel-in-ad-wat-is-de-positie-van-de-kngu
  • www.kngu.nl
  • www.gymsport.nl

Reageer op het artikel "Beginnen met turnen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Luna, 19-08-2018 21:15 #2
Ik ben al 13 en wil graag op turnen kan dat nog?
Is dat niet te laat?

Fatoumata, 12-10-2016 20:57 #1
Ik wil zo graag turnen, al 10 maanden. Het is gewoon een droom om al die trucjes te kunnen maar ik ben wel al 11 jaar dus gaat het wel lukken vraag ik me af? Reactie infoteur, 13-10-2016
Natuurlijk kan dat lukken! Maar vergeet niet dat het belangrijkste uiteindelijk plezier hebben in de sport is.

Infoteur: Anteur
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Schrijf mee!