Golfen in de winter

Golfen in de winter Wanneer de herfst en winter zijn tol eist van de golfbanen in ons land, houden veel golfers het voor gezien. Ze bergen hun clubs op, of reizen met hun golftas af naar landen met in hun ogen beter weer. En plotseling zijn de golfbanen in Nederland minder vol, kun je het blad horen vallen. Een uitgelezen kans voor golfers die van echte rust houden, en niet malen om wat modder en regenplassen. Of, in de winter, bevroren fairways en wintergreens. Maar hoe ga je als all weather golfer om met deze ietwat onorthodoxe golfomstandigheden?

Kleden tegen de kou

Dat je je bij het golfen qua kleding aanpast aan het weer, is logisch. Maar voorkom van jezelf een Michelinmannetje te maken. Dikke kleding gaat in de weg zitten bij het golfspel. Draag geen dik jack, maar draag dunne lagen, minder of meer naargelang de omstandigheden. Te beginnen met thermo-ondergoed op je huid. Een dunne windbreker tussen of over de laagjes behoedt je tegen eventuele koude wind. Dit kan ook in de vorm van een, niet te dikke, gevoerde trui. Regent het, kies dan een goed regenpak als buitenste laag, maar in plaats van de capuchon van het regenjack draag je beter een regenhoed met brede rand.
Om je voeten doe je stevige (ski)sokken, in voor dit doel speciale wintergolfschoenen of –laarzen , en om je handen wintergolfhandschoenen. En omdat de meeste warmte je lichaam verlaat via je hoofd, daarop een warme muts, hoed of pet.

Attributen

Veel benodigde attributen, zoals wintergolfschoenen en –handschoenen, vind je in de golfshop of –winkel. Hier vind je ook gekleurde ballen, voor in de sneeuw, en wintertees, voor het geval de teebox bevroren is. Dit zijn drie hoedjes, aan een touwtje, van verschillende hoogte. Je kunt ze afzonderlijk maar ook gestapeld gebruiken om je bal voor de afslag op te zetten.
Voor ander attributen kun je ook eens in een buitensportwinkel of vissportwinkel kijken. Bijvoorbeeld voor een thermosbeker, voor warme thee tijdens je golfronde. Of handenwarmers. Deze stop je bij extreme kou in je broekzak, om er dan bij het stilstaan je handen aan te warmen. Niet doen tijdens het lopen; een val met handen in de zakken vraagt om ellende!

Mogelijke beperkingen aan vervoer golfclubs over de baan

Soms moet je in deze periode het vervoer van je golfclubs aanpassen. Om het gras enigszins te sparen staan veel banen alleen draagtassen toe. Of het kan zijn dat ze je vragen speciale rupsbandjes om de wielen van je golftrolley te leggen.
Denk tevoren na over het doel van je wintergolf. Misschien kom je tot de conclusie dat het spelen met een half setje clubs voldoet. In dat geval is een kleine, lichte draagtas aan te raden. Neem er één met dubbele draagband, die het gewicht van de tas over je beide schouders verdeelt. Dat is beter voor je schouders én rug dan een enkele draagband, waarbij je scheef gaat hangen.
Eventuele rupsbanden voor de golftrolley koop je in de golfshop of – winkel. Of misschien via je golfclub, wanneer deze ze verplicht stelt.

Seizoenaanpassingen op de golfbaan

In de praktijk kun je het herfst- en wintergolfen ruwweg verdelen in twee verschillende situaties:
  1. Lichtere omstandigheden die, behalve slechtere grasgroei en daardoor meer modder, niet veel afwijken van zomerse omstandigheden en waarbij op zomergreens wordt gespeeld. Hierbij is er soms ook nog sprake van een qualifying baan en gelden de ‘normale’ golfregels.
  2. Zwaardere omstandigheden die spelen volgens de golfregels moeilijk maken en vragen om extreme oplossingen. Hierbij is de baan non-qualifying en worden de golfregels aangepast. Buiten wedstrijden kan iedere wintergolfer dit op zijn of haar eigen wijze doen; voor wedstrijden zal de wedstrijdcommissie de aanpassingen samenstellen.

Lichtere omstandigheden

Wanneer er sprake is van niet te zware invloeden van het seizoen, er nog op zomergreens wordt gespeeld en misschien de baan nog qualifying is, zullen er op golfbanen toch vaak één of meer tijdelijke plaatselijke regels van kracht zijn. Deze regels – het zijn er in totaal drie, afzonderlijk of tegelijkertijd toe te passen – bieden een oplossing voor de slechtere bodemgesteldheid. Ze zijn aanvullend op de standaardregels, en landelijk officieel vastgesteld:
  1. Plaatsen = verbeteren ligplaats bal. Op het kort gemaaide (fairwayhoogte) gedeelte van de baan mag je de bal opnemen, schoonmaken en plaatsen binnen een vastgestelde afstand tot de oorspronkelijke ligplaats. Vaak is dit 15 cm. Deze vorm van plaatsen mag alleen tussen 1 november en 1 april.
  2. Terugplaatsen = schoonmaken bal. Door de baan – dit is de hele baan, behalve op de tee en green van de hole die wordt gespeeld en alle hindernissen - mag je de bal opnemen, schoonmaken en terugplaatsen. Met terugplaatsen wordt bedoeld, dat je de bal in identieke positie en situatie terugplaatst.
  3. Ingebedde bal opnemen, schoonmaken en droppen, zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke ligplaats. Niet alleen op het kort gemaaide gedeelte van de baan zoals anders(R. 25-2), maar nu toegestaan door de baan – dit is de hele baan, behalve op de tee en green van de hole die wordt gespeeld en alle hindernissen. Voor de volledigheid: een ingebedde bal is een bal die na een slag voor een deel onder het aardoppervlak in zijn eigen pitchmark/bedje ligt. Een bal die is ondergedoken in lang gras, is geen ingebedde bal.

Bij alle drie regels geldt, dat je voor het opnemen de bal eerst moet merken. Het niet merken of het oppakken en/of schoonmaken van de bal waar dit niet is toegestaan, kost je 1 strafslag.

Zwaardere omstandigheden

Als de herfst of winter echt toeslaat is er van normaal golfspel vaak geen sprake meer. Toch: wat een baan aankan is ook afhankelijk van de grondsoort waarop hij is aangelegd. Een zand- of duinbaan zal minder snel lijden onder natheid en vorst, dan een baan op kleigrond. Afhankelijk van de situatie en naar eigen goeddunken nemen golfclubs maatregelen om:

De baan te beschermen, door:

  • zomergreens in te ruilen voor tijdelijke- of wintergreens
  • teeposities niet te verplaatsen of speciale afslagmatten te gebruiken
  • soms aan spelers te vragen ook door de baan op te teeën
  • golftrolleys alleen toe te staan met speciale rupsbanden om de wielen, of
  • alleen draagtassen toe te staan

Het spelplezier te vergroten, door:

  • plaatsen = verbeteren ligging bal: door de baan toe te staan; dit is de hele baan, behalve op de tee en green van de hole die wordt gespeeld en alle hindernissen
  • grotere holes in wintergreens te plaatsen
  • de bal binnen vastgestelde lengte van de hole, met bijtelling van 1 slag, op te mogen pakken (dus niet verplicht uitholen)
  • een enkele golfregel aan te passen, bijvoorbeeld voor een verloren bal

Totdat …

Zo kan de doorgewinterde golfer ook in het koude seizoen zijn of haar sport blijven beoefenen. Slagen oefenen, technieken uitproberen, zonder zich opgejaagd te voelen. Er is immers een zee van ruimte! Bevroren fairway? Wat een rol heeft die bal! Bevroren waterhindernis? De galm van een bal op het ijs klinkt als een kerkklok! En als alle spelers zich aan de afgesproken winterregels houden, kunnen er ook wedstrijden worden gespeeld. Tot er sneeuw valt, en de sneeuwlaag hoger wordt dan de dikte van de bal. Want dan helpen zelfs oranje ballen niet meer. Maar wellicht is dit het moment de baan eens zonder golfclubs te bewonderen.
© 2014 - 2024 Hoogenberginfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GVB (golfvaardigheidsbewijs) halenGVB (golfvaardigheidsbewijs) halenOp veel banen kun je alleen golfen als je in het bezit bent van een Golfvaardigheids (GVB) bewijs. Met behulp van het Go…
Golfen: is golfen een sport in Nederland?Golfen: is golfen een sport in Nederland?De afgelopen jaren heeft de golfsport een enorme groei doorgemaakt. Niet alleen een groei in het aantal golfers, maar oo…
Betaalbaar golfenIn Nederland hoort men over het algemeen, dat golfen een dure sport is. In het bijzonder omdat je naast de kosten voor h…
De leukste strandsportenHet is heerlijk weer. Tijd om lekker naar het strand te gaan. Maar je hebt geen zin om alleen te luieren, maar wil ook a…

Veldrit: Cyclocross Otegem, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Otegem, live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Otegem wordt jaarlijks in januari de Internationale Betafence Cyclocross verreden. De veldrit…
Beginnen met turnenBeginnen met turnenOp televisie heb je vast turner Epke Zonderland al eens gezien. Hij zwaait met grote zwaaien om de rekstok en laat de re…
Hoogenberginfo (10 artikelen)
Laatste update: 10-12-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.